Cześć, to już mój drugi blog tutaj. Pierwszy porzuciłem, bo po prostu wymiękłem. Lenistwo mnie opanowało i odechciało mi się nad sobą dłużej pracować. Teraz jestem w trakcie pewnego wyzwania i myślę, że blog pomoże mi w nim wytrwać. Będę tu zamieszczał analizy spotów, które rozegrałem na nl50 sh zoom. Jest tego trochę rąk więc będzie co rozkminiać.
Bloga będę prowadził co najmniej do początku września, chcę wrzucać przynajmniej dwie aktualizacje tygodniowo. Wiem, że to niezbyt dużo, ale nie chcę poświęcać całego życia pokerowi, a wyzwanie, którego się podjąłem obejmuje też inne aspekty doskonalenia gry niż blog.
Po pierwsze przed każdą sesją wrzucam trzy ręce do oceny. Nie ma postów - nie gram, bo jak się nie chce pracować i myśleć to klikać też nie wolno. Dzięki temu skończą się spontaniczne sesje po godzince na szybkości między jednym a drugim zajęciem, w trakcie filmu itd. Ręce na forum oceny będą głównie z bieżących sesji na nl25, na bloga będę wrzucał handy z nl 50 gdzie poniosłem sromotną porażkę, zwaną potocznie masywnym wpierdolem.
Po drugie chcę unikać levelowania swojej gry, czyli udowodnić sobie, że potrafię grać prostoliniowo.
Po trzecie zaprzyjaźnić się z przyciskiem fold - myślę, że ma to duży związek z pkt 2.
Po czwarte grać duży volume, bo mimo wszystko jestem graczem wygrywającym na nl25 sh zoom.
Zapraszam wszystkich do uczestnictwa, każda pomoc się przyda, każdy głos w dyskusji jest cenny.
Pozdrawiam i gl przy stolikach!
A mógłbyś nam zdradzić, co to za wyzwanie masz? Z natury jestem ciekawski, a jeśli chodzi o wyzwania, to moja ciekawość jest jeszcze większa
Właściwie to odpowiedziałem:) Chodzi głównie o te cztery wypunktowane kwestie, z naciskiem na granie bardziej straight forward i nieopłacanie x/raisów na riv na 4 do flusha z setem;)
Do września chcę się skoncentrować na nauce i "wyprostowaniu" mojej gry. Ma mi w tym pomóc również praca z equilabem i kalkulatorem:)
Ok, czas na pierwszą rękę, tak na zachętę. Jest to ręka, którą mógłbym spokojnie umieścić na moim poprzednim blogu (spazzy blog), przynajmniej tak wygląda na pierwszy rzut oka. Gwarantuję jednak, że jest to rozdanie rozegrane na zylionowym levelu myślenia, tyle, że coś nie wyszło ;D
Poker Stars $50.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2260933
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter
BTN: $24.92 - VPIP: 28, PFR: 9, 3B: 2, AF: 1,2, Hands: 805
SB: $50.25 - VPIP: 22, PFR: 18, 3B: 9, AF: 4,0, Hands: 171
BB: $50.00 - VPIP: 18, PFR: 13, 3B: 4, AF: 4,0, Hands: 55
UTG: $66.62 - VPIP: 20, PFR: 13, 3B: 5, AF: 2,0, Hands: 46
Hero (MP): $53.95 - VPIP: 18, PFR: 15, 3B: 5, AF: 3,0, Hands: 419721
CO: $55.32 - VPIP: 21, PFR: 18, 3B: 4, AF: 0,0, Hands: 68
Pre Flop: ($0.75) Hero is MP with A
Q ![]()
1 fold, Hero raises to $1.50, 1 fold, BTN calls $1.50, 1 fold, BB calls $1
Flop: ($4.75) 4
Q
2
(3 players)
BB checks, Hero bets $3.50, BTN folds, BB raises to $12.03, Hero calls $8.53
Turn: ($28.81) J
(2 players)
BB bets $19.80, Hero raises to $40.42, BB calls $16.67 all in
River: ($101.75) 9
(2 players - 1 is all in)
Wystarczy, że na flopie leży FD i kmicic robi się hojny. Chyba wydrukuję sobie tę rekę, bo doskonale pokazuje, skąd się biorą moje straty...Bardzo się cieszę, że rzuciła mi się w oczy.
Foldujecie od razu flop? Pzdr
Geeez, właśnie zajrzałem na mojego poprzedniego bloga. Chciałem zobaczyć jak długo faktycznie go prowadziłem...całe 4 dni:]
Było to rok temu i nie drgnąłem od tej pory z miejsca. Jestem cipką. Cipką i leniem:D Ale zmienię to! Zacznę tu i teraz...
UWAGA!!!
Jeśli w trakcie trwania wyzwania, czyli do 1.IX.2013 roku nie będę aktualizował swojego bloga dwa razy w tygodniu lub zawalę moje postanowienie zamieszczania rąk na forum przed każdą sesją, przekażę całego rolla, którym wtedy będę dysponował najbardziej aktywnemu czytelnikowi mojego bloga, czyli temu, który zamieści najwięcej merytorycznych postów. Daję sobie dwie bomby jeśli chodzi o forum, natomiast bloga muszę uaktualniać regularnie, bez wymówek. Obecnie dysponuję rollem 467$.
UWAGA!!!
Na jakiekolwiek pytania i wątpliwości odpowiem już jutro. Pozdrawiam serdecznie
Jeszcze jedno. W przypadku pozytywnego zakonczenia przekaze najaktywniejszemu merytorycznie uczestnikowi dwa BI ze stawek, ktore aktualnie bede gral. Wysokosc stawek wyznacza liczba 25 BI wiec nawet jak bede wciaz gral nl25, ale moj roll bedzie 2500, to oddam 200$. Liczba postow bedzie uaktualniana na biezaco. Pozdrawiam i trzymajcie kciuki!
Powstrzymałbym się z tym szastaniem pieniędzmi
Rozumiem, że ma to być motywacja dla Ciebie i dla czytelników, ale nie przesadzajmy.
Mozliwe, ze masz racje, ale juz postanowione. Faktycznie ma to byc d
la mnie motywacja, o rolla sie nie boje, bo jestem mocno zdeterminowany. Masz juz jeden punkt za glos rozsadku:) Mam w planie nagrac film z gry i go tu wrzucic, moze to stworzyc pole do dyskusji pokerowych na jakis czas. Ogarne sprawy techniczne i postaram sie to zrobic do poniedzialku. Pozdrawiam!
Jestem w kolejce po kasę
Oczywiście za pozytywne zakończenie challenge'u.
A tak serio to kibicuję, sam jestem w trakcie zmiany podejścia do gry na bardziej analityczne i przemyślane, więc z chęcią będę obserwował Twoje poczynania.
I życzę sobie, abyśmy się spotkali wkrótce na Twoich limitach
Super! Uczestnicz aktywnie, omawiaj ręce, wrzucaj swoje, to wszyscy na tym skorzystamy! Pozdro!
Siema, widzę że tak jak ja musisz mieć nóż na gardle (albo bat nad dupą) żeby się zmobilizować ![]()
Gram obecnie ZOOM100SH czyli niedługo widzimy się u mnie :challenge
Co do ręki to koleś poza 22/44 nie bardzo ma co tam raisować, Q jest karo więc odpada top pair+fd, może ma tam czasem jakieś callnięte KK nawet. Może byłby tam w stanie raisować AQ czasem, ale wątpie raczej a 18/13 na takim flopie Ci stone blefa nie sprzeda. Fd jest mało i nie sądzę żeby je konieczne raisował (może A2, A3, A5dd, ale tego pewnie nie calluje pre nawet).
Także wiadomo że to strasznie nitowato i głupio wygląda jak się na Q42 folduje na flopie TPTK, ale jak się zastanowić to on tam ma po prostu 100% te 6 kombinacji setów które nas miażdżą, a callując flopa modlimy się żeby miał mocnego drawa na którego i tak mamy flipa. Nie zainwestowaliśmy za dużo a nie zdziwiłbym się jakby on tam miał tylko sety, także na takiego pasywnego ABC-typa IMO fold*
*Sam pewnie i tak bym callował bezmyślnie i pózniej bluzgał na siebie że nigdy nic innego niż seta u gości w takim spocie nie widziałem i jestem debilem.
Ale obiecam sobie następnym razem już będę pamiętał...
Tytus! Umówmy się tak, że jak ja będę na nl100, to Ty bedziesz wciąż pisał: "niedługo widzimy się u mnie ![]()
Fold flop w ręce z AQ jest tight, ale myślę, że i tak opłacalny bardziej niż cokolwiek innego.
Pierwsza z dzisiejszych rączek nie jest wcale oczywista, przynajmniej dla mnie.
Poker Stars $50.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2261436
BTN: $62.51 - VPIP: 36, PFR: 27, 3B: 12, AF: 2,6, Hands: 166
SB: $55.32 - VPIP: 21, PFR: 17, 3B: 6, AF: 3,6, Hands: 7434
BB: $132.20 - VPIP: 43, PFR: 29, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 7
UTG: $23.41 - VPIP: 20, PFR: 16, 3B: 5, AF: 2,9, Hands: 1746
Hero (MP): $90.45 - VPIP: 18, PFR: 15, 3B: 5, AF: 3,0, Hands: 419721
CO: $50.00 - VPIP: 20, PFR: 17, 3B: 7, AF: 3,7, Hands: 3963
Pre Flop: ($0.75) Hero is MP with 3
3 ![]()
1 fold, Hero raises to $1.50, 3 folds, BB calls $1
Flop: ($3.25) 9
5
3
(2 players)
BB checks, Hero bets $5.00, BB calls $5
Turn: ($13.25) T
(2 players)
BB checks, Hero bets $16.00, BB calls $16
River: ($45.25) J
(2 players)
BB checks, Hero checks
Gracz unknown. Jestesmy deep.
Flop gram wysoko, sprawdzaja jakies GS, FD, moze 66, 77, 88, 9x, TT+,
Turn podobnie, poprawia sie T9, wpada drugi FD, vbet jest oczywisty
Riv uzupelnia FD, patrzac na moje mega wysokie bety zaczalem watpic, ze sprawdzi mnie jeszcze cos gorszego, ale to jest wlasnie moje pytanie:
Vbet riv/fold?
pozdro
Odważny sizing na flop, ale w sumie ja micrak jestem ![]()
Co do rivera, to chyba zagrałeś ok. Mógł mieć GS, 9x, jakąś średnią parę. Ale river jest nieco scary, do tego mamy najsłabszego seta i dwa mocne calle od gościa, więc moim zdaniem cbehind jest w porządku, zwłaszcza że wygrałeś więcej niż mój bankroll :fuckyeah
Karlick na bank masz wiekszy br niz tam niecale 200 bb;) Reka wydaje mi sie, ze zagrana ok, swoja droga chyba ja przegralem vs 55 ![]()
Co do moich zalozen to poki co wypelniam plan bez zarzutu - 3 rece sa na forum, przed chwila skonczylem sesje. Bilans tylko lekko na plus choc byly momenty jak w jugoslowianskich filmach. Przejrze jutro pare rozdan, ktore zaznaczylem w trakcie, cos na pewno wrzuce jutro na forum, albo jeszcze dzis, zobaczy sie.
Wrazenia odkad zaczalem bloga mam mieszane. Zdecydowanie jest to najwieksze natezenie gry i nauki jak do tej pory w mojej karierce i w zwiazku z tym troche mi sie mozg lasuje.
Z tego wszystkiego chyba zaczalem troche zbyt tight foldowac, choc moze tak mi sie tylko zdaje, bo zawsze bylem CSem;)
Plusem calego tego wyzwania jest nieodparta potrzeba dzialania, nie tylko w pokerze. Mam mega duzo energii i motywacji. Jestem jednak swiadomy, ze moge sie troche wypalic i przygotowuje sie do tego zawczasu.
Jakie postepy zauwazylem?
1. Lepsza kultura gry, dzieki "rozgrzewce" w postaci analizy handow,
2. Odwazniejsze vbety, bo juz nie martwie sie, ze trzeba bedzie foldowac czy cos w ten desen (licze, ze jesli robie to zbyt thin to szybko wyjdzie to na jaw),
3. Mam wreszcie na oku mniej odlegly cel niz trylion dolarow na koncie i wierze, ze sportowa zlosc, ktora we mnie narosla, pomoze mi go zrealizowac,
Tak jak wspominalem, planuje nagrac sesje ze swojej gry, bez komentarza. Jesli ktos z czytelnikow mialby ochote wziac pozniej udzial w video SR to piszcie smialo. Chce najpierw wypuscic film, zeby mozna sie bylo przygotowac, a potem dograc z kims wspolnie glos.
Poki co to tyle, pozdro!
Mógł mieć GS, 9x, jakąś średnią parę.
Moim zdaniem jak walimy takie overbety to mocno mu wzmacniamy calling range i z drawów calluje nas tylko każdy (?) fd i 67 (które folduje pewnie T). Flop jest taki że bardzo cięzko mu jest mieć tam mocno, 9x nigdy nie callną trzech strzałek (nawet T9 i J9 pewnie folduje na flushowy river), pockety też nam value nie dadzą. IMO do rivera przy takim sizingu i boardzie bardzo mocno okrajamy jego range i ja bym na R czekał bo 1) Duża część jego zasięgu nas bije. 2) To co nas nie bije nas nie callnie.
BTW @Karlick zobacz że widzisz u niego gutshoty, pockety i random średnie parki, ale pózniej mówisz o "dwóch mocnych callach" i chcesz czekać seta na river, trochę się to kłóci ze sobą. Moim zdaniem on na river tego wszystkiego już nigdy nie ma po prostu.
@ kmicic ja teraz jadę na działkę i zero neta przez jakiś czas ale jak coś nagrasz to chętnie rzucę okiem i przeanalizujemy, gramy podobne stawki, więc pewnie sporo nam to da
Zgadzam sie, ze troche sie izolujemy na mocne rece overbetujac, ale chytry bylem;) Co nie zmienia faktyu, ze wciaz widze value w takich betach.
Co do SR to mam zamiar nagrywac, albo w weekend, albo dopiero w poniedzialek wiec spokojnie, jest czas.
Jeszcze jedna reka tak do snu:
Poker Stars $25.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2261897
BTN: $32.23 - VPIP: 31, PFR: 31, 3B: 29, AF: 2,0, Hands: 16
SB: $26.65 - VPIP: 38, PFR: 15, 3B: 0, AF: 3,0, Hands: 26
Hero (BB): $38.47 - VPIP: 18, PFR: 15, 3B: 5, AF: 3,0, Hands: 423009
UTG: $25.00 - VPIP: 17, PFR: 12, 3B: 4, AF: 2,0, Hands: 138
MP: $25.67 - VPIP: 24, PFR: 21, 3B: 7, AF: 4,9, Hands: 11702
CO: $11.45 - VPIP: 18, PFR: 18, 3B: 11, AF: 9,8, Hands: 1075
Pre Flop: ($0.35) Hero is BB with 6
A ![]()
3 folds, BTN raises to $0.75, 1 fold, Hero calls $0.50
Flop: ($1.60) A
K
Q
(2 players)
Hero checks, BTN checks
Turn: ($1.60) 2
(2 players)
Hero bets $1.25, BTN calls $1.25
River: ($4.10) 7
(2 players)
Hero checks, BTN bets $3.00, Hero folds
Otwiera unk, ale pewnie reg, tylko 16 rak, ale na razie 31/31, cos juz 3betowal, ma pelny stack i poki co gral tylko z CO i BU. Pewnie reg.
Bronie blinda z taka reka, tylko na unka wiele nie zdialam wiec moze to blad?
trafiam slabego asa, przeciwnik czeka flop i calluje moj bet na turn.
Czy x/fold riv jest weak?
to ja też będę śledził skoro kasę rozdaja i zapraszam przy okazji na mojego bloga , w tym samym celu w którym ją pojawiam się tutaj czyli z chęcią nauki i pogadania oraz analizy ![]()
co do samego 3 beta to mi się wydaje ok bo zawsze moze grać luźniej gdy kradnie, w dodatku dostaniemy
jakieś info o jego reakcji, a w dodatku mamy blokery
więc jak dla mnie nie musi to być błąd, chyba że wcześniej szalales z 3betami to tak łatwo Ci nie uwierzą.
ja na unka, po 3 becie, myślę że jest kilka opcji:
1. poddajemy już od flopa bo skoro chcieliśmy zagrać 3 b dla blefu i nie zmusilismy go do zrzucenia ( tak mi się wydaje, bo z A6 to dużego value nie wyciagniemy , jak dla mnie będzie to vbet bardzo thin .
ewentualnie check do SD z ewentualnym sprawdzeniem beta na river (tego małego) gdyby nie spadł ten FD licząc na jakieś próby blefu od 2 parek .
2. walimy normalnego cbeta , ale na tym boardzie wyrzucamy mega mało rąk, do tego mniej prawdopodobnych niż typowy calling range tj jakieś connectory , pp i to myślę mogłaby byc wiekszosc. lecz tak jak napisałem ten board bardzo mocno trafia typowy range typu Ak, AQ , AJ, AT może zblakane A9. może nie 3betowal dam i mu spadło, poza tym trafia jeszcze KQ i myślę że są jeszcze inne 2 parki które nie zrzuca do 1 beta.
3. tak jak zrobione, F check , T bet, ale jak dla mnie to się dosyć odslaniamy, że mamy nie na tyle mocno żeby betowac flopa , ale też chcemy chronić trochę rękę. tym bardziej że spada karta która daje FD oraz jako sama 2 nie zmienia boardu w ogóle. więc nadal nie wyrzucamy nic z punktu 2. a i jeszcze więcej rąk łapie powód do calla (właśnie sjuted ręce
)
tyle ode mnie, zachęcam do dyskusji, z chęcią pogadam i posłucham
podsumowując wdg mnie na tym bboardzie najlrpsza opcja nr 1
Nie na wiadomo że bety super, więcej hajsu wyciągasz od niego i dajesz bardzo wysoką cenę drawom, jesteście na deepach itd.
@sodiumnitrat On to A6s callował tylko.
Ale jak już walimy 3-beta to ja bym tam zawsze c-betował nisko (max 50% pota), bo na tym flopie on będzie mega szczery, wszystkie sc i pockety po prostu wywala, a potem możemy zdecydować co dalej na turn. Dla mnie pierwsza opcja (czyli c/f F) zupełnie odpada, trafiamy dobrze jak na naszą ręke, a jego range to bynajmniej nie same broadwaye. Natomiast po checku bym się nie zdziwił jakby betował 100% czasu.
Czekając też dajemy darmowe karty, a jak spadnie 4 do strita to raczej on nas wyrzuci (nawet jak ma 55 albo 67s) niż my jego bo my broadwayów (zwłaszcza po checku na F) tam po prostu nie mamy.
@ kmicic Z taką ręka jak A6s OOP będziemy mieć w sumie zawsze ciężkiego spota postflop, ale ja wolę dużo bardziej 3bet niż call. Co ty chcesz robić z tym po flopie? Trafiłeś TP a i tak jak koleś będzie chciał to ma 3 streety żeby cię z niej zrzucić. Jak trafisz to nie masz jak wyciągnąć value i zwykle (tak jak tu) nie masz pojęcia nawet czy jesteś ahead. Na większość regów 3-bet tu to autoprofit, mamy blokera i inicjatywę więc dla mnie call to jest po prostu błąd. Już bym prędzej 76s callował (chociaż też wolę 3bet :D).
Nie ma to jak o 6 rano juz kminic o pokerze;) Spoko-troche sie umysl wygimnastykuje.
@ sodiumnitrat, zgadzam sie z rangem jaki dales regowi po callu 3b, natomiast biorac pod uwage, ze ma tam tez PP to nie sadze zeby odpuszczanie cb bylo super cool. Ja tam gram jeden bet i giveup, na tym flopie call od niego to, tak jak piszesz, w najlepszym wypadku KJ.
I to jest scenariusz latwiejszy, bo mamy inicjatywe z preflopa dzieki 3b.
Jestem sklonny podyskutowac na temat 3b vs unk, ale na std rega, ktory kradnie w okolicach 50% na BU 3b jest imo slaby.
A6s vs szeroki zakres jest b mocne, ale vs calling range juz nie.
Jesli nie chcemy oddawac ponad 80% BB, to trzeba to bronic i to nawet duzo szerzej niz A6s. Niestety nie mozemy tez zawsze pokladac nadziei w komforcie grania w 3b pocie, bo wtedy nasz 3b range na BB bedzie latwiutki do eksploatowania, bo po prostu zbyt szeroki.
Dlatego spokojnie mozna bronic pasywnie. Ale co potem? A no nic strasznego, czesto po cb gracz podda, bo sam ma kupe kupy, a my amy niezle sdv vs szeroki range. Nieraz zlapiemy bdoor eq, ktore mozemy rozegrac agresywnie, floatowac itd. No i czasem tez trafimy przyzwoicie:)
Oczywiscie poszczegolne strategie beda zalezec od przeciwnika i tu zmierzamy do sedna. Ten gosc jest unkiem, czyli moje opcje postflop to granie fit or fold i tanie sd. Wydaje mi sie, ze na typowego przeciwnika to i tak spoko.
Vs jego missed cb jeden bet wydaje sie byc legit, ale podoba mi sie tez opcja bluffcatchowania RAZ, albo turn, albo riv-zalezy gdzie zabetuje.
Jeszcze co do tej pasywnej obrony (szczerze nie cierpie tego okreslenia - zle sie kojarzy, a w pokerze lepiej byc agresywnym, tak samo jak w seksie od tylu najwazniejsze jest zeby byc z tylu;) )zapomnialem dodac, ze x/fold tez zawsze spoko:)
Reka, o ktorej rozkminialismy oceniona przez trenera: A6s
Krzyziu poleca jednak x/call turn i x/call riv, czyli blufcatch raz to palenia kasy. Spoko, zapamietam:)
Wlasnie wrocilem do domu z krotkiej wycieczki na wies i siadlem do kompa z napinka na granie. Mialem zaczac od razu - wczoraj wieczorem specjalnie zamiescilem trzy handy na zapas zeby dzis moc zaczac od kopa.
Postanowilem jednak byc dla siebie surowy i wkleic kolejne trzy zanim zaczne grac. Moze sie okazac, ze przez to w ogole nie zdaze odpalic sesji, ale co z tego - noca gra sie lepiej:)
Tak w ogole to jestem bardzo zadowolony, bo kilka ostanich rak zostalo dobrze ocenionych przez trenera, a to zawsze cieszy.
Rozejrze sie wsrod zaznaczonych rak z sesji i poszukam jakichs, ktore zmusza mnie do odpalenia equilaba.
Pozdro i gl!