Przejdź do forum
Największy swing? (...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Największy swing? (EV)

41 Posty
19 Użytkownicy
3 Reakcje
21.1 K Wyświetlenia
BloodPet

Pytanie z oczywistych względów ;p Po niesamowitym runie na +40-50 bi nagle przyszedł swing w dół na ~20 i nie przejmowałbym się tym gdyby nie było to EV. Gram głównie NL więc mam pytanie jaki mięliście największy swing w dół na EV w PLO?

Odpowiedz
Cytat
40 odpowiedzi
ozi
ozi
Spoiler

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
BloodPet

Ok, chyba zle się wyraziłem. Nie chodziło mi o rozbierżność między zieloną, a EV. Chodziło mi o swing w dół samej linii EV.

Odpowiedz
Cytat
yoovan

W omahę nie gram, ale wydaje mi się że po 0.7 wrzucając any4 (?) osiągniesz zamierzony efekt. Czyli piękny opad linii EV.

Odpowiedz
Cytat
BloodPet

hehehe...hyhyhy....hihihi...uśmialiśmy się z Twojego żarcisława. Wrzuć jeszcze jeden, sprawdzimy czy będzie opad poziomu.

Odpowiedz
Cytat
crueleq

1st graph... 300+ BI pod EV i be po ponad milionie rozdań _confused: _o:

Odpowiedz
Cytat
OlsenACAB

W tym miesiacu starsy nie żra.
Narazie 19 BI ponizej EV plus suckouty.
Na 11 AA stackowanych pre wygralem 2 :nh

Odpowiedz
Cytat
lechrumski

28 BI na EV
67 BI normalnie

Odpowiedz
Cytat
BloodPet

Dzięki za jedną konkretną odpowiedź. Przy okazji nieźle weryfikuje optymizm grających z rollem ~50bi skoro ktoś przy lifetime winracie ~9-10bb/100 miał swinga w dół na 67 buyinów.

Odpowiedz
Cytat
lechrumski

Obecnie gram na p*. Zagralem jakies 50k na PLO400 i 140-150k na PLO200 zoom i mam ev bb na poziomie 5 na zoomie i 7 na PLO400 (wydaje mi sie ze realny na PLO400 bedzie nizszy). Win rate na poziomie 8-9 bb jest obecnie niemozliwy do uzyskania na tych stawkach ze wzgledu na rake. Zreszta np na zoomie nie ma nikogo z takimi wynikami po wiekszej probce. Fajnie sie patrzy na lifetime winrate ale wg mnie nie jest on dobrym wyznacznikiem obecnego skilla bo moze obejmowac lata w ktorych po prostu bylo latwiej niz obecnie. Najbardziej wiarygodny jest winrate z powiedzmy ostatnich 6 miechow. Tym niemniej wariancja w PLO jest wieksza niz wydaje sie to wiekszosci ludzi. Przy std dev na poziomie 150-160 wyniki po 100-200k przypominaja troche ruletke, dlatego od tego miesiaca moim priorytetem jest mocne zwiekszenie volume do min 80k/miesiac. Tutaj przykladowy wykres Wykres przy 150k std dev 150 i winracie 4bb - zakladam ze z bardzo duza doza prawdopodobienstwa moj winrate nie jest nizszy. Jak widac mozna byc wygrywajacym graczem na poziomie 4bb i jednoczesnie bycie na minus po takiej probce nie jest wcale az takie malo prawdopodobne.
Po 2kk hands sytuacja wyglada juz inaczej i nie ma bata zeby gracz wygrywajacy byl wciaz na minusie wykres II

Ostatnio ogladalem dane wg ktorych z top 25 grinderow na PLO100 z konkretnego okresu tylko 2 mialo dodani winrate co moze rowniez byc efektem wariancji bo probki byly rzedu 250-650k hands. Na PLO200 to moze wygladac nieco lepiej bo placi sie 6bb/100 raku a nie 10bb ale ciagle przy fieldzie jaki jest na p* nie ma szans na 8bb+.

pozdr

Odpowiedz
Cytat
BloodPet

Znam ta stronę z generatorem wykresów i jestem w pełni świadom teorii. Pytanie dotyczyło praktyki. Oczywiście nie zamierzam wyciągać na podstawie odpowiedzi daleko posuniętych wniosków. Zwykła ciekawość czy to w ogóle możliwe aby grając na prawdę nieźle po okresie takiego upswinga zjechać 20-25bi na EV str8. Gdyby to dotyczyło zielonej, a EV miałbym rosnące wzruszyłbym tylko ramionami i grał dalej tak samo. Przez ten zjazd zacząłem kwestionować swoją grę. Generalnie to wygląda tak, że przez 20-30k hands miałem nonsd na plus i dostawałem niezłe wypłaty, więc byłem świadom tego, że idzie nadzwyczaj dobrze, ale jednocześnie analizowałem grę na bieżąco i grałem na prawdę poprawnie. Nagle coś pękło i sd stoi w miejscu od 10-15k hands a nonsd jakieś -20bb/100 nie zmieniając kompletnie nic w stylu gry.

Odpowiedz
Cytat
lechrumski

Jasne, rozumiem. 10-15k hands to niewielki probka wiec moze to byc po prostu swing, np nie trafiasz w 4bet potach, nadziewasz sie w 3b potach a do tego np nie wchodza Ci drawy i oplacasz przeciwnikow. Z pomoca moze przyjsc Ci analiza krytycznych filtrow i porownanie ich do wartosci ktore osiagasz w longrunie
1) ile masz ev bb/100 w 3b potach jako PFR oraz PFC
2) ile masz ev bb/100 w 4b potach jako PFR i PFC
3) CRE
4) ile masz bb/100 kiedy betujesz river
Sprawdz ktore z filtrow najmocniej odstaja od std wartosci. Nastepnie dokladnie przejrzyj rece z danego filtra i sprawdz czy podejmowales dobre decyzje. Moze okazac sie ze straty bedzie mozna latwo wytlumaczyc bad runem w 3b potach i nadziewaniem sie na nutsy na river.

pzdr

Odpowiedz
Cytat
BloodPet

W 3bet potach jaki preflop caller mam dokładnie ten sam trend, który nie jest najlepszy i oscyluje w okolicy zera :/ To chyba mój największy leak, ale za cholere nie wiem jak go poprawić.

1. evbb/100 jako 3betor lifetime 140, ostatni miesiąc 300, ten miesiąc -130 (zjazd wszystkich linii, mam 3 poty, które ewidentnie zagrałem źle, natomiast w 3bet potach w sumie jestem -3buyiny na EV w tym miesiącu więc to na pewno nie tylko to)
2. evbb/100 jako 4betor lifetime 470, ostatni miesiąc 880, ten miesiąc -30
3. Call 4beta lifetime 220, ostatni miesiąc 1130, ten miesiąc -730, ale to zaledwie jakieś 20 rozdan w tym miesiącu i EV -100 big blindów.
4. CRE nie mam pojęcia co to :O
5. bet riv lifetime 1300, ostatni miesiąc tak samo, ten miesiąc 1100

Dodatkowo mam nonsd w tym miesiącu -23bb przy normie -15bb
Ogółem showdown evbb miałem do tej pory 400 a w tym miesiącu 140, niebieska płaska przez 10k hands str8.

Jak byś mógł napisać jak się mają te liczby do solidnych standardów byłbym wdzięczny.

Odpowiedz
Cytat
BloodPet

Ale fakt, w 3bet potach za 100bb w tym miesiącu w 1/3 przypadków byłem faworytem, przyjmując za bycie faworytem 60+%. Do tego miałem kilka spotów z cyklu bet turn z setem+FD na str8 turnie gdzie gość pokazał nut str8 z redrawem, dwa scallowane blefy za 100bb na riv, które jednak uważam, że były ok.

I jeszcze jeden filtr - ostatnie 350 rozdan z AA EV bliski zera, showdown -100 big blidnów. Nice.

Odpowiedz
Cytat
lechrumski

Jesli w 3bet potach jako caller oscylujesz wokol 0 to swietny wynik. Zauwaz ze foldujac 100% czasu tracilbys miedzy -300 a -350bb/100 wiec wynik w okolicach 0 jest naprawde bardzo dobry. Generalnie kazdy wynik w ktorym tracisz ponizej 100-120bb/100 jest juz ok, im blizej 0 tym lepiej. Wynik powyzej 0 paradoksalnie moze oznaczac ze callujesz zbyt dobre rece do 3betow i foldujesz zbyt duzo rak ktorych call bylby +ev.

Jako 3betor koniecznie musisz miec dodatni wynik. To sytuacja w ktorej 3betujesz, a wiec masz najmocniejszy mozliwy range. Kazdy wynik powyzej 200bb jest ok.

Jesli chodzi o 4beta to standardem jest 600-800bb. -130 to ewidentny bad run, podbnie jak -730 callujac. W przypadku callowania powinienes tracic na tym filtrze, tak naprawde wszystko ponizej 1000bb straty jest ok, ale faktycznie najlepiej tracic nie wiecej niz 400-500bb. Ponownie zwroc uwage ze foldujac 100% czasu tracilbys 1050-1200bb wiec strata na poziomie 400bb jest naprawde niezlym wynikiem i pokazuje ze kazdy call zarabia Ci srednio 6.5-8bb

CRE to call river efficiency pokazuje ile $ wygrywasz na kazdego $ zainwestowanego w calle. Wielu solidnych tight regow trzyma go na poziomie ok 1.8-2.1, Ci ktorzy bardzo luzno calluja i bluffcatchuja maja np 1.4-1.6. Jesli masz ten wskaznik ponizej 1.4 to ewidentnie bad runnujesz i wbijasz sie na nutsy. Ciezko powiedziec jaka jest optymalna wartosc CRE, ale powiedzialbym ze 1.8 i wyzej. Kiedys spotkalem sie z opinia ze 1.4-1.6 jest w porzadku bo niby zarabiamy callujac ale nie moge sie z tym do konca zgodzic. Callujac bet na river czasami bedziesz mial sytuacje gdzie masz nutsa a gosc wsuwa w Ciebie stacka, czasami bedziesz mial ewidentnie bardzo +EV call, jesli zsumujesz te sytuacje to nagle okazuje sie majac CRE na poziomie 1.5 w "close" spotach bedziesz prawdopodbnie ponizej 1 a zatem oznacza to zbyt czeste callowania w spotach ktore sa -EV i prawdopodobne leaki w hand readingu.

Co do bet river to std to 1400-1600. 1300 jest ok, ale pokazuje ze ewidentnie cos tam blefujesz na river ;-) 1100 to juz ewidentny bad run - albo zlapano kilka Twoich duzych blefow albo thin vbetowales nadziewajac sie na mocniejsze uklady. Posiadanie w long runie w tym filtrze wartosci ponizej 1100-1200bb jest charakterystyczne dla graczy ktorzy bardzo duzo blefuja i sa mocno overagro albo posiadaja odwrocona agresje. Kilku z takich regow ma na p* lifetime na poziomie -40k$ i wiecej.

Tyle ode mnie w tym temacie, podane wartosci ktore opisalem jako std sa orientacyjne, musialbym o wiele dokladniej przysiasc zeby podac Ci idealnie najlepsze numerki ale nie beda sie one zbytnie roznic od tego co napisalem, moze 5-10% w jedna druga strone max.

Odpowiedz
Cytat
BloodPet

Wielkie dzięki stary! Przeanalizuję wszystko jeszcze raz, że być pewnym na 200%, ale ogólnie troche mnie to uspokaja :D

Odpowiedz
Cytat

podsumowując:

realnie nie opłaca się grać PLO micro:
- wysoki rake
- mega wariancja
- niedostateczne umiejętności

kompilacja wszystkiego powoduje, że jak nie będziesz miał +2 do lucka to możesz zapomnieć o przejściu micro.

Odpowiedz
Cytat
lechrumski

Napisane przez TOMKX
podsumowując:

realnie nie opłaca się grać PLO micro:
- wysoki rake
- mega wariancja
- niedostateczne umiejętności

kompilacja wszystkiego powoduje, że jak nie będziesz miał +2 do lucka to możesz zapomnieć o przejściu micro.

Ty to napisales, ja bym tak tego nie podsumowal. Spokojnie, nie jest az tak zle, ale chcac wygrywac na pewno trzeba dazyc do tego zeby byc najlepszym albo jednym z najlepszych regow na danym limicie, bo bedac przecietnym moze byc bardzo ciezko o dobry winrate, wlasnie ze wzgledu na rake i wariancje. Zwroc uwage ze na PLO50-100 jesli ktos dba o prace nad skillem to nie powinien miec problemu z wygrywaniem. Natomiast prawda jest taka ze do PLO200 wlacznie na pewno bardzo wazny jest rakeback i solidny volume zeby ciagle budowac rolla. Od PLO400 placi sie ok 4-4.5bb/100 raku i mniej wiec rakeback staje sie o wiele mniej istotny od faktycznego winratu.

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr

Teraz się pojawia pytanie - czy warto grać PLO czy holdema w sytuacji gdy gry już nie są takie dobre jak kiedyś a rake i wariancja wysoka. Nie biorąc pod uwagi funu z gry zostaje coraz mniej argumentów za PLO.

Odpowiedz
Cytat
mko101

Napisane przez Edziorrr
Teraz się pojawia pytanie - czy warto grać PLO czy holdema w sytuacji gdy gry już nie są takie dobre jak kiedyś a rake i wariancja wysoka. Nie biorąc pod uwagi funu z gry zostaje coraz mniej argumentów za PLO.

Znacznie bardziej soft, ciagle masa rzeczy do odkrycia i experymentowania.

Na micro pewnie nie ma sensu.

Odpowiedz
Cytat