Przejdź do forum
Poker i giełda - dr...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Poker i giełda - droga do wolności finansowej (18man Turbo)

167 Posty
45 Użytkownicy
0 Reakcje
6,899 Wyświetlenia
Kubek1988

Witam,
Na PS jestem już od wielu lat jednak do tej pory skupiałem się na czytaniu ;) Z uwagi jednak na pewne okoliczności o których dalej, postanowiłem założyć bloga ale może po kolei:

Wizytówka
Jako że nikt mnie tu zapewne nie zna to napiszę parę słów z kim macie do czynienia. Mam na imię Kuba, lat 25 mieszkający w Olsztynie. Na UWMie sobie studiuję ekonomię i robię doktorat z ichtiologii. W ogóle chyba przez całe życie mam coś wspólnego z rybkami. Od dzieciństwa zajmowałem się wędkarstwem wyczynowym, jednak przejście do kategorii seniorów wiązało się ze zbyt dużym obciążeniem finansowym i narazie mam przerwę, ale wrócę do tego... Oprócz tego, co można wywnioskować po tytule, grywam sobie turnieje SNG 18-osobowe turbo na p* i spekuluję od 3lat na GPW (pokerowe fishe oraz giełdowe rekiny i "leszcze", jak widać wszystko wokół rybek :) ) oraz od niedawna bawię się drobnymi na forexie.

Historia pokerowa
Zaczynałęm grać w pokera CHYBA w 2007 roku... i strasznie żałuję że wtedy, mimo iż zarobiłem, nie przyłożyłem sie do tego odpowiednio, strach pomyśleć gdzie bym mógł teraz być po 6 latach konkretnej pokerowej edukacji i rozwoju... W międzyczasie miałem sporą przerwę gdzie grywałem tylko okazjonalnie na jakichś małych roomach. Stosunkowo niedawno bo w 2011 założyłem konto na strasach (z własnej głupote nie jest podpięte do PS...) i zacząłem grać, spodobały mi się 18mT i tak zostało do dziś (narazie mam zagrane >7000 tych sng), zaczynałem od depozytu 50 dolarów i 1,5. Obecnie grywam 7$ i tu po początkowych pięknych wynikach nastąpił zjazd, co zmotywowało mnie do założenia bloga i bardziej intensywnej edukacji pokerowej. Z większych pokerowych sukcesów to nie mam za bardzo się czym pochwalić bo i mtt grywam tylko okazjonalnie... Fajne wspomnienie to chyba 4 miejsce w takiej serii turniejów z okazji kortowiady na chillipoker gdzie wygrałem zegarek, wartościowo w sumie nic wielkiego... Stan obecny: stan bankrolla około 1700$, model przechodzenia na niższy wyższy limit trochę inny niż u większości widziałem. Znaczy 7$ zacząłem się rejestrować za wszystko co powyżej 1400$. Bezpiecznie i moim zdaniem logicznie. Na 15$ na razie nie planuję, bo uważam że nie mam na nie jeszcze umiejętności. Pewnie dopiero wszystko co ponad 4500 albo 5000$ będę rejestrował 15$ 18mt. Cenię sobie względne poczucie bezpieczeństwa i ochronę kapitału ;)

O czym blog?
Nie wiem czy będzie popyt na takiego bloga, ale tak sobie zaplanowałem poświęcić go wiadomo głównie na moją grę w pokera, ale również znajdzie się sporo o spekulacji na giełdzie (analizy, komentarze). Generalnie zajęcia sprowadzające się do tego samego - do podejmowania opłacalnych decyzji :)

Moje cele
Długoterminowo - osiągnąć wolność finansową, daje sobie 25 lat na wypracowanie sobie pasywnego dochodu który w pełni pokryje moje bieżące zapotrzebowanie, zwiedzić świat :) Zostać mistrzem świata w wędkarstwie spławikowym :) a co!
Średnioterminowo - zrobić doktorat i realizować się w nauce, w pokerze osiągnąć poziom wygrywającego gracza na minimum 30$ 18manTurbo i zacząć na nich zarabiać poważniejsze pieniądze :) Doskonalić się w spekulacji giełdowej, nauczyć się absolutnej kontroli własnych emocji związanych z pokerem, giełdą, biznesem itp., koniecznie douczenie się angielskiego do zaawansowanego poziomu.
Krótkoterminowo - poprawienie gry na 7$, identyfikacja leaków i wyrobienie prawidłowych nawyków, gra 850-1200 sng miesięcznie.

W związku z chęcią rozwoju w tych 18manach chętnie nawiążę kontakt z osobami które je grają. Wrzucę później wykresy i filmik który nagrałem z sesji tych 18manów i jakby ktoś miał czas i ochotę zerknąć, skomentować i opieprzyć za słabą grę to byłbym wdzięczny. W końcu to forum służy chyba głównie do nauk gry w pokera ;)

pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
166 odpowiedzi
Zbiru

Cześć! Masz już 1 czytelnika;) Też gram sity, ale jednostołowe, więc very close. Spodobały mi się Twoje mocno sprecyzowane cele, bądź wytrwały, a wszystko będzie Ci dane, good luck!

Odpowiedz
Cytat
Kubek1988

dzięki:)

Wrzucam moje niezbyt piękne wykresy :) wszystkie 18mt

tylko siódemki:

Oraz film z sesji...

Kubkowe osiemnastki

Odpowiedz
Cytat
kubas83

bede zagladal
ja dopiero kilka dni temu wymyslilem sobie ze przerzucam sie na 18man turbosy wiec potrzebuje troche czasu na ogarniecie tematu samemu a potem (o ile cierpliwosci i checi wystarczy) odezwe sie moze na jakas wspolna analize, wspolprace itp itd

gl

Odpowiedz
Cytat

Czy oprócz wykresów pokerowych będziesz coś wstawiał na temat giełdy, ewentualnie forexu?

Odpowiedz
Cytat
Kubek1988

No taki mam zamiar, no chyba że to jest jakiś problem albo nikogo to tutaj nie interesuje? :)
Głównym motywem i tak pozostaje SNG i chęć nauki ale tak jak na wielu innych blogach pojawiają się najróżniejsze inne rzeczy oprócz pokera, tak u mnie byłaby to giełda (spekuluję sobie na akcjach, więc mogę zamieszczać tu moje analizy i przemyślenia odnośnie bieżącej sytuacji na rynku przykładowo żeby po prostu coś na blogu się działo ;)). Jeśli chodzi o forex to pewnie dużo rzadziej, bo gram od niedawna i dopiero powoli powoli się wczuwam.

pzdr

Odpowiedz
Cytat
martinez92pl

co to za program do odpalania turkow?

Odpowiedz
Cytat
Kubek1988

skrypt z forum 2+2 Stars Filtered SNG Opener czy jakoś tak :)

Odpowiedz
Cytat

No taki mam zamiar, no chyba że to jest jakiś problem albo nikogo to tutaj nie interesuje?

Owszem, interesuje, dlatego zapytałem :)

Odpowiedz
Cytat
Sepurta

Napisane przez Kubek1988
skrypt z forum 2+2 Stars Filtered SNG Opener czy jakoś tak :)

Mógłbyś wrzucić kod tutaj na forum?

Odpowiedz
Cytat
GhostlyHeno

https://code.google.com/p/starscash/downloads/detail?name=SFSO_4.01.ahk&can=1&q=

Jak takie linki są wbrew regulaminowi to proszę moderatorów o usunięcie tego posta _wink:

Odpowiedz
Cytat
Kubek1988

Wróciłem dopiero co po wakacjach z Jastarni, odpuściłem grę przez ostatni tydzień z nadzieją że ktoś pomoże ogarnąć błędy w grze na podstawie filmiku... ale no chyba nikt nie chce za bardzo pomagać :rolleyes: zero odpowiedzi ehhh

Teraz nie za bardzo wiem co dalej robić, grać i dalej tkwić w niepewności co do jakości swojej gry? ?( Czy czekać naiwnie dalej aż na forum która z założenia miało pomagać w nauce gry w pokera, ktoś odezwie się o dziwo i wytknie błędy, da wskazówki, po prostu pomoże?
Widzicie, od 2008r na forum, a gdy w 2013 wreszcie poczułem że potrzebuję pomocy lepszych graczy, to nie ma mi kto pomóc hehe może powinienem poczekać jeszcze z rok :)

Ogarnę wieczorem/w nocy jeszcze co się działo na giełdzie przez ostanie sesje, przejrzę spółki i może wyłowię coś ciekawego do krótko- lub średnioterminowej spekulacji oraz spróbuję ocenić jakie scenariusze dla szerokiego rynku są na najbliższe dni/tygodnie wg mnie najbardziej prawdopodobne.

pzdr

Odpowiedz
Cytat

Nie ogladalem calego, tylko przelecialem pare minut, bo nie mialem czasu.
W piatek jak sie ogarne to obejrze chociaz gre z FT.

Od razu sie rzuca w oczy automatyzm.
Nie wiem czy tak szybko zapamietujesz jak stoisz na kazdym stole, ale masz np. 46:06 i ja bym to ATo pushowal, a Ty masz instant folda bez zastanowienia. To jest niewielki błąd, ale nawet nie poczekales sekundy zeby pomyslec.
Bynajmniej takich sytuacji nie jest malo i to z gorszymi bledami. Z tego co pamietam reke: QTo na SFT bez ante Ty na HJ ~7BB i to samo. Ja bym tam z 40% w gore pushnal, nawet 50% na tight graczy, a Ty bez mrugniecia-bomba fold.
46:25 dla mnie easy push, pojezdziles miedzy pushem, a foldem...aaaaaa jednak foldne. Nie wiem czy luknales na jego vp/pr w ogole.
47:38 KQo najgorsze co mogles zrobic z tym callem.

Pierwsze wrazenie takie, ze nie ogarniasz takiej ilosci stolow lub grasz od niechcenia/masz zle nawyki.

Do session review graj mniej stolikow np. 6.

To na tyle, wiecej napisze jak obejrze, bo po paru minutach ciezko powiedziec cos wiecej.

Odpowiedz
Cytat
MicheleBesso

Analizy giełdowe jak najbardziej interesują większą liczbę czytelników. Ja gram inne gierki, ale głównie przez tematykę giełdową dodaje bloga do ulubionych, będę na pewno odwiedzał.

Co do oceny gry polecam zaznaczać podczas sesji ręce, których nie byłeś pewien i później wrzucać je na forum do oceny w odpowiednim dziale, tam z pewnością nie będziesz miał problemu ze znalezieniem kogoś do wytknięcia błędów.

GL!

Odpowiedz
Cytat

biore krope, sluchaj buejka bo kolega umie grac :)

Odpowiedz
Cytat
Kubek1988

buejk
WIELKIE dzięki za odzew :)) no byłem pewny że nie gram dobrze, gdybym grał to i wyniki byłyby inne :) Czy nie ogarniam 12 stołów... hmm wydawało mi się że spokojnie, ale złe nawyki (jestem generalnie samoukiem jeśli chodzi o te gierki) + jak mi teraz uświadomiłeś szczurzenie ;) i wyniki takie są a nie inne. Przeprowadziłem sobie taki "rachunek sumienia" i mimo iż pewnie mam takie złe tendencje utrwalone, to nasilają się one właśnie po takich dłuższych okresach przegrywania. To już problem w głowie, z mindsetem... jakiś taki strach (ale raczej nie przed stratą pieniędzy, bo mimo straty kilkuset dolców nie panikuję i akurat bankroll staram się traktować jako narzędzie) przed szerszym pushowaniem w obawie przed tym że na pewno któryś mnie tam sprawdzi, chyba sobie mylnie wmawiam że czekając na lepszą rękę mam większy wpływ na ostateczny wynik, zmniejszam losowość... a to raczej bzdura.
Jeszcze co do patrzenia w staty to oczywiście staram się je uwzględniać, ale pewnie nie w każdym przypadku polegam tylko na statach bo często mam może i głupie rozkminy w stylu "ostatnio kilka razy pod rząd na niego pushowałem to teraz odpuszcze bo zaczną mnie luźniej sprawdzać a tego nie chcę". I w sumie często się kłócę sam ze sobą. Tragedia :) Na dodatek już teraz nie jestem pewny czy to że przeciwnicy mogliby mnie zaczać luźniej sprawdzać byłoby korzystne. Do teraz starałem się wyrabiać tight image aby wykorzystywać to bliżej kasy 5-6 left, przynajmniej z założenie bo i tak widać że szczuruję :(
Zmniejszę liczbę stołów granych w najbliższym czasie więcej myśląc nad każdym kolejnym zagraniem, chyba tylko w ten sposób oduczę się nawyków złych, wprowadzę lepszą a wtedy dopiero zwiększenie liczby stołów.

Odpowiedz
Cytat
Kubek1988

Jeszcze co do sytuacji na giełdzie. Korekta ostatnich wzrostów należała się jak psu buda, kwestia teraz dokąd to zabrnie... jako że mnie bardziej interesują mniejsze spółki to też wolę analizować WIG oraz sWig. Wig20 jest dla mnie nieco "mułowaty" i zbyt obciążony spółkami-molochami o już stosunkowo niewielkim potencjale rozwoju aby faktycznie odzwierciedlał nastroje na rynku...
*Wig odbił się od poziomu szczytów z 2011 i pierwsze poważne wsparcie znajduje się już w okolicy 48500 (pas 48200-48680). W tej okolicy zbiega się kilka poziomów:
:heart: lokalny szczycik z 5.08 oraz dużo bardziej istotny szczyt z czerwca.
:diamond: nieco niżej jest szczyt ze stycznia 2013 i
:spade: można wyrysowac linię łączącą te szczyty która obecnie by przebiegała na poziomie około 48680, ponadto linia łącząca szczyt z kwietnia 2011 ze szczytem 06.2013 również przebiega w tym pasie chociaż oczywiście bliżej 48200
:diamond: poziom 48500 jest historycznie istotnym poziomem cenowym wielokrotnie testowanym zarówno od dołu jako opór jak i od góry jako wsparcie (np. w pierwszej połowie 2011r)
:club: ponadto poziom 48680 jest zniesieniem fibo 23,6% ostatniej fali wzrostowej.

*Analizując wig20 widać jednak zagrozenie bo indeks otwrócił trend na bardzo silnym oporze (linia poprowadzona po szczytach z przełomu 2012/2013 oraz z czerwca br.
*Mwig ma miejsce teoretycznie do spadku na 3000 ptk.
*Sam sWig też odbił się od poziomu szczytów z 2011r., więc korekta tez się teoretycznie należy przed atakiem na szczyty, jednak od razu widać że spadki są płytsze, małe spółki zdecydowanie lepiej zachowują się od tych największych... dokąd ta koretka może zabrnąć? najbliższe i najwieksze skupisko wsparć widzę w okolicy 12280-12400, niżej okrągłe 12000. A co niżej, narazie chyba nie ma sensu szukać :) A i tak dużo zalezy od USiaków...

Odpowiedz
Cytat
venatici

Dodaje do ulubionych! _thumbsup:

Nie ze względu na SnG (bo gram fixed limit hold'em), ale na giełdę _thumbsup:

Powodzenia w rozwoju

Odpowiedz
Cytat

Aha i masz dosc konserwatywny brm ktory troche rozwoj spowalnia, ja bym Ci polecal na te sitki 150bi up 110bi down co i tak jest bezpieczne (ja np gralem na samym poczatku 100bi+ up ~80down - zdazylo mi sie zagrac 2 sesje na 30+60 i po slabych wynikach zejsc na 15+30 /samo 30 ale teraz wiem ze taki brm to strzal w 10 w moim przypadku)

to nie 180 gdzie sesja -40bi to std bo tutaj 80% sesji w przedziale -15 +15bi , ale jak nie czujesz sie pewnie z gra jeszcze to zostan na 7 az bedziesz czul ze latwo Ci sie na nich wygrywa i ze to przeciwnicy popelniaja duzo wiecej bledow niz Ty :)

a co do filmiku:

17:30 AQs - fatalny call. Jego range to AK, TT/JJ+ . Notke bym zrobil ze zagral tak KK od razu bo zazwyczaj taki ship to AK zeby sie nie pchac z jakims TT tutaj i nie callowac
33.40 K9o podbilbym bo struktura stackow przeciwnikow za tym przemawia
34:00 AJo - tutaj nie wiedziales co zrobic - zrob sobie staty pozycyjne (tj ile open/vpip early mid CO BU SB) a nie ogolne. Moje ogolne to np 20 pfr jak z tego wyczytasz ile podbijam z early ? 8% ? a moze 16% ? a ile z bu troche pewnie luzniej niz 20, to ile 30 ? 40 ? a moze 50 ? A takto "click" i widzisz troche lepiej to bez zgadywania.

Zacznij tez znaczyc sobie regow i fishy na kolory. Pomaga.

36,30 QTs bym pushnal. Dodatkowo polecam kliknac na zakladke "info" na kazdym stole po otwarciu, wtedy masz napisane ktore masz na dany moment miejsce oraz ile czasu do nastepnego poziomu blindow i mozna szybciej spasowac/uzyc timebanku zeby wiekszy blind wypadl nashorta i zmusic go do callowania zeby odpadl

38.20 J9o open albo ship fold sie wydaje zbyt tight
39:10 AJo Turn value bet _o: Jezeli boisz sie ze ma lepiej to bezsensu po trafieniu Asa tego nie valuebetowac to juz lepiej folduj pre
39:15 89o push
39:35 78o push - a robisz znowu autofold.
39.50 A2s chyba bym pushnal. Mamy 5 miejsce z tego co widze dlatego musimy brac close spoty jezeli mamy okazje - ale tutaj fold chyba tez jest ok ale pamietaj zeby luzniej pushowac w takich momentach generalnie
40:17 Q8o z bu - min raise

Tak jak buejk mowil, za duzo stolow grasz chyba albo stworzyles sobie jakas presje zeby szybko podejmowac decyzje i w ogole sie nad nimi nie zastanawiasz. Musisz grac bardziej swiadomie :)

40:30 K6o utg chyba push to jest
40:45 A8o wole mr/call sb moze nam sie wtedy odwinac z jakims QJ sc czy A3o a takto te rece wyrzucamy z jego calling rangeu i zostaja tylko lepsze. Sam push w sobie EV+ ale nie max EV+
41:00 Q3o chyba to jest fold - na jego range pewnie nawet robimy -ev call a takto foldujac mamy te 3-4 rece jeszcze i jak sie podwoimy to bedziemy miec wiecej niz on (bo po nim bb przejedzie najpierw) dlatego on bedzie 4 a my 3 i to on bedzie musial flipnac znowu.
41:45 kradnij T9o z bu

42:10 + Teraz juz wiem ze masz za duzo stolow. Zobacz, musiales podjac 3 decyzje w tym samym czasie i zpanikowales i dostales sitouta z AJo gdzie miales push, zrobiles zbyt luznego pusha z ATo za 13,5bb zamiast mr/fold
42:26 JTo masz 5 miejsce na 5 z CO i foldujesz to. Nie ma na co czekac tylko trzeba to grac
43:17 foldujesz to ATs w 0,0000000000001 sec a tam mozna pomyslec o openie, albo o shipie o foldzie tez. Ale pomyslalbym. no chyba ze tak szybko to rozkminiles sobie ;)
44:30 54s. Gralbys w tym spocie fold z K8o ? Bo 54s jako push 1st in to mniej wiecej takie K8o : P
45:00 ten call z ATo jest close, pomysl o jego open rangeu a nie o tym ze masz malo bb, Ato to calluje (moze tak nie pomyslales ale tak mi sie wydawalo)
45:15 Q9o z bu to jest steal
45:20 TT na 3ego bym callowal. TT+ AKo tam calluj i bedzie ok :)
45:30 96s - masz duzego stacka wykorzystuj. Podbijaj
45:40 86s tak samo
46:05 ATo chyba ship bym gral
46:16 95o to jest ciekawa reka. Nash mowi fold bo mamy 4bb a od 3,5 push i chyba bym foldowal. Z 2 strony te 2400 troche skrzywdzi naszego przeciwnika jak przegra dlatego mozliwe ze mamy dodatkowe fold equity i bedzie callowal tylko ~40% gdzies i wtedy push, wiec w/e.

Zakoncze na 46:25 moze ktos dokonczy za mnie (poczatku tez nie ogladalem bo nudny :P ). Nie masz za baardzo zbudowanego resteal rangeu a tutaj z 77 mamy ideala sytuacje: przeciwnik kradnie z BU, luzno podbija wg statow 77 to 8 najlepzsa reka w holdemie a gosciu podbija tylko 7 lepszych oraz z 40 gorszych. Mamy tu z 70-80% fold quity a do tego equity vs jeg ocalling range tez ok i wychodzi nam bardzo ev + resteal.

Popracuj nad tym bo to nie jest trudne (trudniejszy jest call open shipa ale na to tez przyjdzie czas, krok po kroku)

Ogolnie jest ok i jak zaczniesz grac bardziej swiadomie to bedzie super. To co teraz grasz spokojnie wystarcza na 7ki i na 15stki pewnie tez wiec dobra gra i volume i bedziesz szedl w gore.

Odpowiedz
Cytat
ts1947

gl

Odpowiedz
Cytat