Skip to forum
Notifications
Clear all

Odbić się od dna

1,231 Posts
218 Users
75 Reactions
94.5 K Views
SJS
SJS

Cześć mam na imię Piotrek. Po długiej nieobecności na forum postanowiłem znowu założyć bloga. Nie wiem ile będzie żył. Chociaż wydaję mi się, że na razie mam na tyle motywacji, żeby robić codzienne jakieś wpisy.

Nie będę może rozpisywał się jak zaczynałem przygodę z pokerem itd bo było to cholernie dawno temu i mniej więcej wyglądało to jak u większości - pomysł, że póki jest się młodym warto spróbować czegoś co może Ci przynosić przyjemność a zarazem być Twoją pracą wydawał się idealny. Przez jakieś sześć lat utrzymywałem się z gry. Problem w tym, że w ostatnich dwóch miesiącach straciłem kompletnie zapał i motywację do gry. Wypłaciłem środki zastanawiając się czy nie zmienić branży i rzucić to w cholerę. Sama niechęć wzięła się pewnie też stąd, że dawno temu grałem regularnie NL100, później NL50, później NL25, później NL10 a później NL5... (tak na NL5 też można się utrzymać i wyciągnąć z RB ~2000$ miesięcznie). Stanąłem w miejscu. Przez lenistwo nie chciało mi się nawet rozwijać umiejętności przez co zacząłem się cofać. Dodatkowo doszły nieudane przygody z PLO.

Porzuciłem pomysł żeby zrezygnować z pokera dosyć szybko. Jak tylko pomyślałem gdzie chcieli by mnie zatrudnić. Roczne doświadczenie w pracy na infolinii w baku i skończony dwa lata temu pierwszy rok hispanistyki. Zastanawiałem się czy chociaż w McDonald's by mnie chcieli.

Więc na koncie PokerStars po wypłacie zostało mi niecałe 30$. Postanowiłem, że zacznę wszystko od nowa, nie myśląc o tym ile czasu straciłem/minęło żeby na to się zdecydować. Nauczę się w końcu po sześciu latach korzystać z HUD-a bo wydaję mi się, że w końcu trzeba to zrobić.

Zamierzam z tych 30$ ugrać w tym roku SN zaczynając od NL2 (nie robiąc dodatkowych wpłat) i do końca roku wejść kilka limitów wyżej.

Może muszę znowu zacząć wszystko od zera sam nie wiem jakie będzie miało to działanie ale chyba tylko to pozostaję mi do wypróbowania.

Na razie tyle idę dalej grać. Później podsumuję pierwszy dzień z gry w tym roku.

Reply
1,230 replies
StoneCutter

(nie aktualny post) ;]

Reply
SJS
SJS

Wykres z dzisiaj:

Jak na pierwszą sesję w tym roku grało się całkiem nieźle.

Reply
SJS
SJS

Wykres z dzisiaj:

Jedna z największych pul podczas sesji. Grałem z nim już wczoraj. Jest to badzo nierozgarnięty gracz. Na river zawsze gram overbet AI bo wiem, że jeżeli ma tutaj na ręce AA lub Qx nigdy tego nie spasuje.

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (6 handed)

Known players:
[tg]MP2$1.12:///////;MP3$9.39:///////;CO$5.04:///////;BU (Hero)$18.50:///////;SB$2.32:///////;BB$2.00:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BU with T:d, K:d.
MP2 calls $0.02, MP3 raises to $0.12, CO folds, Hero calls $0.12, 2 folds, MP2 calls $0.10.

Flop: ($0.39) K:c, Q:d, K:s (3 players)
MP2 checks, MP3 bets $0.10, Hero calls $0.10, MP2 folds.

Turn: ($0.59) K:h (2 players)
MP3 bets $0.56, Hero raises to $1.44, MP3 calls $0.88.

River: ($3.47) 8:s (2 players)
MP3 checks, Hero bets $8.44, MP3 calls $7.73.

Final Pot: $19.64.
Results follow:

Hero shows four of a kind, kings(T:d K:d).
MP3 shows a full-house, kings full of queens(Q:h A:d).

Hero wins with four of a kind, kings(T:d K:d).

Reply
StoneCutter

Swietnie Ci idzie, tak trzymaj. Kiedy wchodzisz na NL4-5 ?

Reply
Panmorz

To zoom jest czy zwykłe stoły? Ile stołów grasz?

Reply
SJS
SJS

StoneCutter gram na PokerStars więc najbliższy limit to NL5. Na upartego mógłbym już tam wejść ale chcę mieć bankroll 100BI na każdy limit żeby na nim zacząć grać.

Panmorz sa to zwykłe stoły FR i SH z przewagą SH. Najczęsciej gram od 12 do 24 stolików. Grałem kiedyś ZOOM-a ale chyba tam dobrze bez HUD-a nie da się grać. W przypadku zwykłych stolikow jestem w stanie bez niego obserwować kogo mam przy stolikach.

Reply
Panmorz

No wykres masz jak narazie rewelacyjny :sdrink
Oby tak dalej. Będę śledził z zaciekawieniem.
Stoły w stacku ustawiasz?
Nie jest Ci ciężko miksować SH z FR?
W końcu to dwie różne strategie gry.

Reply
EmiyaKiritsugu

MajkInżynier miksowal sh i fr więc to nie jest problem. Ciekaw jestem jak autor bloga poradzi sobie na nl5 - ponoć najbardziej zaregowaym limicie na P*. Z opowieści wynika, że sama śmietanka graczy przesiaduje tam i łatwiej o dobry wynik na nl100 niż na okrytych złą sławą piątkach.

Reply
Lonke777

Supskrybuje. :milord:

Gram regularne stoły SH na NL5 na P* więc jeśli utrzymasz takie tępo jak na wykresach to za momęt się widzimy.

Mógłbyś powiedzieć coś o tym jaką masz rutyne Table selection, jak je robisz ?
Bo rozumiem że SH i FR spowodowane jest niepopuszczaniu Fishką.

Na które parametry w lobby patrzysz przy wyborze stołów?
Korzystasz może z "Uproszczone sadzanie beta" na P* ? Bardzo fajna funkcja.

Reply
Varrancomando

Początkowy wykres prezentuje się naprawdę imponująco

Jesteśmy w stosunkowo podobnej sytuacji. Ja po zbustowaniu 40 bi na nl10 w kilka dni, po blisko 2 miesiącach rozterek, z nowym rokiem również powracam na stoły, aby tym razem zmierzyć się z "Diabelskim softem". Pożyczyłem 500 PLN i zamierzam powoli wyrabiać first depo z baaardzo konserwatywnym brm: zaczynając od nl2SH (zarówno zoom jak i normalne stoły). Może spotkamy się przy stołach. Powodzenia

Reply
yarish

Będzie grubo. Wklejaj więcej rozdań.

Reply

Ło matko, Ty żyjesz? :f_eek:

Miło Cię widzieć ponownie na forum. Challenga masz niezłego, ale wierzę, że sobie poradzisz, bo pamiętam czasy, gdy spod avatara moda przeświecał diamencik ;) Ciekaw jestem, jak szybko zobaczymy u Ciebie ponownie świecidełko.

Reply
zbok

Zajebiste wykresy :sdrink

Kropkuję.

Reply
SJS
SJS

Panmorz zazwyczaj zaczynam sesje mając stoły ustawione jeden na drugim ale z reguły już po 20 minutach gry są one porozrzucane po całym ekranie i z boku wygląda to na niezły chaos ale już od dawana tak gram i się do tego przyzwyczaiłem. Z miksowaniem, cóż jest to NL2 więc raczej z tym problemu nie ma. W dodatku mało mam włączonych stolików FR w większości są to SH.

EmiyaKiritsugu grałem sporo NL5 i najważniejsze to skupić się na słabszych graczach i z nich czerpać profit. Później już pozostaje kwestia czasu, żeby ten limit przejść. Tak sadzę.

Lonke777 odnośnie table selection, zwracam uwagę na Plrs/Flop i VPIP stołu. W czasie gry staram się też obserwować stoły i patrzeć czy jest jakiś fish na stole. Jeżeli go nie widzę wyłączam stolik i czekam na nowy. Z opcji o której napisałeś nigdy nie korzystałem, dzięki za info. Sprawdzę ją.

Varrancomando trzymam kciuki, za to aby tym razem o wiele lepiej Twoja przygoda z pokerem wyglądała :)

dohpaZ dzięki :) Niestety nie mam przypisanego konta PokerStars do PokerStrategy :(

Dzisiaj gram break-even. Mam zamiar trochę godzin jeszcze pograć więc może coś się zmieni. Pewnie nad ranem wrzucę wykres z dzisiaj i postaram się wkleić jakieś ręce.

Dzięki wszystkim za wpisy! :)

Reply
Panmorz

@SJS
Break even na NL2?
To chyba mało dziś pograłeś :)
Jak będzie volume, to będzie i plus ;)
Jak ja grałem na NL2 to za sprawę honoru stawiałem zakończenie każdego dnia na plusie.
Dzień ujemny na NL2 jest nierealny.
Tak więc trzep volume i dawaj na NL5 :sdrink

Reply
SJS
SJS

Wykres z dzisiaj:

Pierwsza sesja była słaba. Współlokator zaczął co jakiś czas resetować router bo nie mógł się połączyć z internetem. Trwało to chyba z dwie godziny. Co chwile musiałem odchodzić od stolików i czekać na ponowne połączenie z internetem. Ogólnie więcej nerwów niż samej gry. Może po części przez to zaczęło iść słabo i pierwszą sesje tego dnia zakończyłem na 0. Dałem sobie spokój z grą i postanowiłem później wrócić do stolików. Po przerwie stoliki stały się jeszcze bardziej grywalne niż wcześniej. Gralo się łatwo i przyjemnie. Niestety w jednym momencie dostałem takie dwie akcje:

SB to niezły fish. Innego wyboru tutaj nie miałem, zdarza się.

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (5 handed)

Known players:
[tg]BU$1.02:///////;SB$5.18:///////;BB$4.64:///////;MP3$5.17:///////;CO (Hero)$15.54:///////;[/tg]

Preflop: Hero is CO with 9:c, 9:s.
MP3 folds, Hero raises to $0.06, BU folds, SB calls $0.05, BB calls $0.04.

Flop: ($0.18) 7:s, 9:d, 5:d (3 players)
SB checks, BB checks, Hero bets $0.14, SB raises to $0.58, BB calls $0.58, Hero raises to $1.82, SB raises to $5.12, BB folds, Hero calls $3.30.

Turn: ($11) 3:h (2 players)

River: ($11) 8:c (2 players)

Final Pot: $11.
Results follow:

Hero shows three of a kind, nines(9:c 9:s).
SB shows a straight, nine high(6:h 8:s).

SB wins with a straight, nine high(6:h 8:s).

Mistrz!

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (5 handed)

Known players:
[tg]SB (Hero)$12.62:///////;BB$7.78:///////;MP3$5.01:///////;CO$3.01:///////;BU$7.57:///////;[/tg]

Preflop: Hero is SB with A:d, A:c.
MP3 folds, CO raises to $0.06, BU folds, Hero raises to $0.18, BB raises to $7.78, CO folds, Hero calls $7.60.

Flop: ($15.62) J:c, 2:d, T:d (2 players)

Turn: ($15.62) 9:h (2 players)

River: ($15.62) 9:c (2 players)

Final Pot: $15.62.
Results follow:

Hero shows two pairs, aces and nines(A:d A:c).
BB shows a straight, king high(Q:s K:s).

BB wins with a straight, king high(Q:s K:s).

Po Tych dwóch akcjach zastanawiałem się czy dać sobie na dzisiaj spokój ale wciąż były na tyle stoliki grywalne, że szkoda było mi je opuszczać. Koniec końców udało się dzień zakończyć na dobry plus.

Tak jak już się chwalić to... 18BI na stole, dawno tak nie miałem.

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (4 handed)

Known players:
[tg]BU$5.87:///////;SB$3.00:///////;BB$2.01:///////;CO (Hero)$34.44:///////;[/tg]

Preflop: Hero is CO with 9:d, 8:d.
Hero raises to $0.06, 2 folds, BB calls $0.04.

Flop: ($0.13) 4:s, T:c, 5:h (2 players)
BB checks, Hero checks.

Turn: ($0.13) 7:c (2 players)
BB bets $0.08, Hero calls $0.08.

River: ($0.29) 6:s (2 players)
BB bets $0.20, Hero raises to $2.00, BB calls $1.67.

Final Pot: $4.16.
Results follow:

Hero shows a straight, ten high(9:d 8:d).
BB shows three of a kind, sevens(7:d 7:h).

Hero wins with a straight, ten high(9:d 8:d).

Reply
Panmorz

@SJS
Szalejesz na tym NL2 :sdrink

Reply
BleakAmaranth

gl

Reply
crueleq

.

Reply