Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

dysk SSD krok po kroku - pytania nowicjusza

27 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
18.4 K Wyświetlenia
babel92

Witajcie :)

Zamierzam na dniach kupić dysk SSD, bo po raz kolejny wysypała mi się baza HM2 i tak dłużej być nie może :rolleyes:

I tutaj pojawia się problem: nie mam zupełnie pojęcia jak się do tego zabrać, ponieważ nie mam pojęcia jak to powinno wyglądać. Pytam, bo mam na komputerze mnóstwo danych (ok 800GB) i nie wiem czy muszę wszystko usuwać czy jak? Stąd prosiłbym o wyjaśnienie krok po kroku jak to ogarnąć.

1. Czy będę musiał przeinstalować system czy po prostu jakoś zmieniam ustawienia HM`a i PostgreSQL?

2. Jak to dokładnie należy zrobić, żeby działało jak najefektywniej (baza ok 10mln rozdań + kilkanaście mln notek z Note Caddy robią swoje, ale strasznie zamulają HM`a).

3. Na jakiej podstawie wybrać dysk SSD? Muszę go jakoś "dostosować" do konfiguracji moich części w komputerze? Czy po prostu wybieram dysk o pojemności, która mnie interesuję, wybieram taki z najlepszym transferem i kupuję?

Wiem, że jest wiele tego typu tematów, ale w większości dotyczą już wyboru konkretnego modelu, a ja zanim zacznę wybierać który dysk SSD chcę kupić muszę się dowiedzieć jak to ogarnąć na wczesnym etapie + które dane obowiązkowo muszą się na nim znajdować.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
26 odpowiedzi
innocent2102

1. Na dysku chcesz mieć zainstalowanego windows'a + bazę, więc najlepiej zainstalować windows'a na czystym dysku. Pamietaj żeby przed instalacją windows'a wybrać tryb kontrolera dysku AHCI w biosie, bo zwiększa wydajność dysku, a po instalacji nie będziesz już mógł go zmienić (tzn będziesz mógł, ale format będzie potrzebny).
2. Tutaj masz kilka opcji:
-backup na starym dysku + restore na nowym
-exportowanie rąk
-założenie nowej bazy

Ja na Twoim miejscu wyexportowałbym tylko swoje handy i zrobił nową "świeżą" bazę na nowym dysku. Jak będziesz miał dobry dysk, to zaimportowanie rąk przeciwników i zrobienie notatek nie będzie trwało aż tak długo. Oczywiście musisz pamiętać o backupie ustawień.

3. Podejrzewam że masz SATA, więc wystarczy wybrać pojemność. Z tego co czytałem to wśród tych wszystkich dysków najlepsze wyniki osiąga samsung 840 pro

Odpowiedz
Cytat
babel92

Wielkie dzięki za odpowiedź _thumbsup:

Mam jeszcze 2 pytania:

1. Czy mogę bez robienia porządku na kompie podłączyć dysk SSD, zainstalować nowy system (w zasadzie ponownie ten sam - 64bitowy Win7 Ultimate), przeinstalować HM`a i PostgreSQL na nowy dysk, a dopiero za jakiś czas (czytaj po sesji :D) zrobić porządek na HDD i tam usunąć system? Będzie wszystko banglać jak należy, czy lepiej zwyczajnie zgrać wszystkie dane z HDD, zrobić formata, wgrać system na SDD i wszystko powgrywać?

2. Czy można jakoś to tak skonfigurować, żeby dysk SSD wraz z systemem, HM`em i PostgreSQL był przneośny? Tj. na codzień funkcjonować na systemie z HDD, grać w pokera na SSD i w przypadku, gdy będę chciał gdzieś wyjechać odczepić SSD, zabrać laptopa, podłączyć SSD na laptopie i odpalić system + HM`a + PostgreSQL + soft pokerowy na laptopie bez jakiejś dodatkowej zabawy?

Z góry dzięki! :)

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

1. Ja tak zrobilem ze wlozylem ssd zainstalowalem system a wszystko na starym hdd zostawiłem (trzeba tylko zmienic w biosie by startowalo system z sdd a nie starego hdd) tak jest nawet wygodniej bo niektore programy dzialaja bez instalacji wiec nie musialem odrazu wszystkiego instalowac od nowa na nowym systemie tylko sobie odpalalem je ze starego dysku

Dodatkowo ustawilem sobie by hdd sie wylaczal po 5 minutach bezczynnosci wiec prawie caly czas jest wylaczony wiec komputer duzo cichszy jest ;)

2. mi teoretycznie odpalil sie windows xp ze starego hdd na nowym kompie gdzie zmieniony był procesor płyta głowna ram. Nie wiem czy z laptopem przejdzie ten sam numer ale raczej jest to dosc ryzykowne takie ciagle przenoszenie miedzy systemami, HM2 ma chyba jakas funkcje synchronizacji baz danych ? bo domyslnie ma sie licencje na 2 kompy

Odpowiedz
Cytat
innocent2102

1. Tak jak Sebkrol.

2. Nie za bardzo rozumiem o co chodzi. Mógłbyś jakoś dokladniej to sprecyzować?

Z tego co wywnioskowałem to nie możesz podłączyć 2 dysków tak?

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

a Właśnie bo ja też może źle zrozumiałem pytanie ja myślałem że ty chcesz przenieść ssd i uruchomic system ktory jest na ssd

ale moze tobie tylko chodzi by przenosic baze danych ktora znajdzie sie na ssd
w takim wypadku mysle ze dało by się tak zrobić

Odpowiedz
Cytat
babel92

Ja się zupełnie na tym nie znam :D

Nie wiem czy to trzeba odpinać HDD z laptopa i podłączać SSD z stacjonarki do której chce ją kupić, czy mogę jakoś "dopiąć" drugi dysk or whatever. Po prostu myślę nad takim rozwiązaniem, żebym mógł w każdej chwili wszystko co potrzebuje do pokera wziąć ze sobą i podłączyć w dowolnym miejscu do dowolnego komputera ;)

Odpowiedz
Cytat
innocent2102

Ciężko mi powiedzieć. Ostatnio kupiłem nowy sprzęt i podłączyłem dysk ze starego kompa. O dziwo wszystko się bez problemu odpaliło (windows 7).

Dlatego sądzę, że teoretycznie mógłbyś sobie przemieniać dyski, aczkolwiek nie wiem jak to będzie działało w praktyce, bo to przecież inny sprzęt, inne sterowniki.

Jak sam nie sprawdzisz to się nie dowiesz:)

Odpowiedz
Cytat
Bujakoto

Hejka trenerze Bąbel

Spieszę z pomocą:

Na dysk SSD klonujesz system Windows w banalny sposób i często z dostarczanym softem od producenta, który automatycznie i domyślnie wykona za Ciebie cały proces sprowadzając Ciebie do klikania "Dalej"- dosłownie :)

a) Montujesz Dysk SSD pod wolny slot SATA III
b) Odpalasz PC, Widnows
c) Wkładasz krążek który otrzymasz wraz z dyskiem SSD
d) Odpalasz dostarczony program: np: Samsung Data Migration
e) Wybierasz dysk na który ma zostać "Z KLONOWANY" System Windows
f) 15 minut później na Twoim dysku SSD masz Twój system Windows :)
g) Restartujesz PC
h) Odpalasz BIOS
i) W BIOS'ie ustawiasz KONIECZNIE opcje AHCI, jeśli nie jest domyślna
j) W BIOS'ie ustawiasz bootowanie jako First Twojego SSD
g) Zapisujesz zmiany
h) No i leci Twój Windows na Nowym dysku SSD :)

W razie co, mogę pomóc Tobie przez na następnym treningu :)
Czegoś tym razem to ja Ciebie nauczę :)

a) Sam windows odpali się kilku krotnie szybciej
b) HM2 odpali się szybciej nawet z taką bazą (ja mam 20 mln handów) = 14s.
c) HM2 nie będzie mulił! To Twój dysk HDD powoduje mulenie!
d) Wszystkie opcje w HM2: RealPlayer, handy, opcje .... dostępne NATYCHMIAST!

Na jakiej podstawie wybrać dysk SSD? Muszę go jakoś "dostosować" do konfiguracji moich części w komputerze? Czy po prostu wybieram dysk o pojemności, która mnie interesuję, wybieram taki z najlepszym transferem i kupuję?
Wybierasz dysk o pojemności, która Ciebie interesuję i kupujesz. Nic więcej Cię nie interesuje.

Poniżej Najlepsze, Najszybsze Dyski:

Z tego co wiem, masz bardzo dobry i aktualny sprzęt PC, więc jeśli Ciebie stać na Najlepszy z Najlepszych SSD to kup:
Samsung SSD 840 PRO 512 GB = 1732 zł
http://samsung.strefamarek.allegro.pl/samsung-ssd840-mz-7pd512bw-512gb-sata-600.html

Lub

Samsung SSD 840 PRO 256 GB = 887 zł
http://samsung.strefamarek.allegro.pl/samsung-ssd840-mz-7pd256bw-256gb-sata600.html

Dysk o pojemności 256 GB w zupełności wystarczy Tobie na System oraz z moich obliczeń wynika, że spokojnie 100 mln baza rąk + milionowe Note Cady itd.... :)

I tutaj pojawia się problem: nie mam zupełnie pojęcia jak się do tego zabrać, ponieważ nie mam pojęcia jak to powinno wyglądać. Pytam, bo mam na komputerze mnóstwo danych (ok 800GB) i nie wiem czy muszę wszystko usuwać czy jak? Stąd prosiłbym o wyjaśnienie krok po kroku jak to ogarnąć.
Twój dysk HDD jako dysk na DANE:

a) Twój SSD jest jako dysk systemowy wraz z HM2, Bazą HM2, PostgreSQL, Programami itd....
b) Twój pojemny dotychczasowy dysk HDD potraktuj jako dysk na DANE.

Czy można jakoś to tak skonfigurować, żeby dysk SSD wraz z systemem, HM`em i PostgreSQL był przneośny? Tj. na codzień funkcjonować na systemie z HDD, grać w pokera na SSD i w przypadku, gdy będę chciał gdzieś wyjechać odczepić SSD, zabrać laptopa, podłączyć SSD na laptopie i odpalić system + HM`a + PostgreSQL + soft pokerowy na laptopie bez jakiejś dodatkowej zabawy?
System Win8 oraz Win7 na dysku SSD możesz podłączyć pod laptopa oraz pod PC, pójść z nim do kumpla i system odpali bez względu na zmianę podzespołów w PC. To jest piękne :) Sprawdziłem na Swoim przykładzie. Dysk SSD podłączyłem do 5'ciu niezależnych PC oraz dwóch laptopów, we wszystkich przypadkach Windows8 odpalił się z automatu!!

Trenerze Bąbel. Pracować na HDD grać na SSD?
Jeśli posmakujesz pracy na SSD to już NIGDY, ale to NIGDY, PRZENIGDY nie wrócisz do HDD !!!!!!!

Nie wiem czy to trzeba odpinać HDD z laptopa i podłączać SSD z stacjonarki do której chce ją kupić, czy mogę jakoś "dopiąć" drugi dysk or whatever. Po prostu myślę nad takim rozwiązaniem, żebym mógł w każdej chwili wszystko co potrzebuje do pokera wziąć ze sobą i podłączyć w dowolnym miejscu do dowolnego komputera
Tak, dokładnie. Gdy potrzebujesz mieć na lapku SSD, to odkręcasz na dole lapka dwie, trzy śrubki, wyciągasz dysk HDD i wkładasz SSD i wszystko będzie hulało aż miło :)

Mam nadzieje, pomogłem?

Odpowiedz
Cytat
Bujakoto

Oto dlaczego NIGDY już nie wrócisz do pracy na HDD:

Moje testy między polecanym Samsungiem SSD 840 PRO w najsłabszej wersji 128 GB z.
Zaznaczam, że Dysk ten jest wolniejszy od bliźniaczych wersji 256 GB oraz 512 GB!

Porównanie jego wydajność do HDD i wychodzą tak KWIATKI !!!!

Samsung SSD 840 PRO

Samsung HDD HD250 HJ

Miazga nie TEST :)

Odpowiedz
Cytat
kamil90

Napisane przez Bujakoto
Oto dlaczego NIGDY już nie wrócisz do pracy na HDD:

Moje testy między polecanym Samsungiem SSD 840 PRO w najsłabszej wersji 128 GB z.
Zaznaczam, że Dysk ten jest wolniejszy od bliźniaczych wersji 256 GB oraz 512 GB!

Porównanie jego wydajność do HDD i wychodzą tak KWIATKI !!!!

Samsung SSD 840 PRO

Samsung HDD HD250 HJ

Miazga nie TEST :)

fajnie, ze masz nowy dysk, ale wklejanie tego samego w trzecim juz temacie tak fajne nie jest :thinking:

Odpowiedz
Cytat
Bujakoto

kamil90 , nie każdy siedzi na Forum i czyta każdy nowy post :)

A Bąblowi chce pomóc.

Jak dobrze poszukasz to znajdziesz nawet 4 takie posty :) Hahaha

Odpowiedz
Cytat
babel92

@ kamil90 fajnie, że czytasz każdy nowy post, ale pisanie o tym w tym temacie już takie fajne nie jest :thinking:
nie każdy to robi, a ten obrazek dobitnie pokazuje, że SSD masakruje dyski HDD i jest bardzo pomocny, w przeciwieństwie do Twoje postu ;)

@ Bujakoto wielkie dzięki, baaardzo pomogłeś _thumbsup: na chwilę obecną nie mam pytań, pozostaje zamówić dysk :)

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

Trochę ciekawi mnie jak sklonować dysck z 800GB danych do mniejszego SSD ?
Nie jestem pewien czy program do klonowania pozwala wybrac ktorych danych ma nie klonowac

Odpowiedz
Cytat
Bujakoto

Sebkrol , nie sądzę aby Bąbel na swoim dysku miał tylko jedną partycje przeznaczoną na system.

Programy do Clonowania pozwalają wybrać partycję.

Babel92 - Ile wynosi u Ciebie partycja z systemem na dysku C ?

Odpowiedz
Cytat
repoorTer

kuzwa tak mnie jaraja te wykresy z wydajnoscia , ze chyba kupie sobie kolejny ssd zeby patrzec na zielone progress bary .. SICK!!

Odpowiedz
Cytat
babel92

250GB + mam Win7 -> jak to ugryźć? :D

dysk już kupiony, za max 2 dni będzie w domu _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Bujakoto

Napisane przez babel92
250GB + mam Win7 -> jak to ugryźć? :D

No i jest bardzo dobrze. Idealna wielkosc partycji do przeniesienia.
Bedzie dobrze.

Nie rozumiem w jaki sposob gracz Pokerowy nie jest stanie przeniesc mindsetowych doswiadczen z Pokera na zycie.
Dlaczego zawsze znajduja sie tacy, ktorzy nie wytrzymuja cisnienia, a gilajace ich pod pachami Cisnienie zmusza ich do zaistnienia ze swoim komentarzem.
Byc moze to kwestia odreagowania na Pokerowa gre. Nie Wiem.

(Brak polskich znakow, postuje z komorki)

Odpowiedz
Cytat
SpartakusPL

a ja mam pytanie, co jak nie mamy więcej slotów na dysk, a może o nim nie wiem :pcuser:

Odpowiedz
Cytat
Bujakoto

Hejka SpartakusPL:

Masz lapka, więc w Twoim przypadku masz dwa wyjścia:

I:
a) Wyciągasz napędy optyczny i na jego miejsce wstawiasz SSD, wówczas masz możliwość korzystania z dwóch dysków jednocześnie.

II:
a) Wyciągasz HDD z lapka.
b) Podłączasz HDD go do PC'ta (brata?)
c) Podłączasz również SSD do PC'ta
d) Klonujesz system Windows7 z HDD na SSD (program)
e) Do lapka zamiast HDD podłączasz już tylko SSD

Śmiga :)

Odpowiedz
Cytat