Hejka trenerze Bąbel
Spieszę z pomocą:
Na dysk SSD klonujesz system Windows w banalny sposób i często z dostarczanym softem od producenta, który automatycznie i domyślnie wykona za Ciebie cały proces sprowadzając Ciebie do klikania "Dalej"- dosłownie 
a) Montujesz Dysk SSD pod wolny slot SATA III
b) Odpalasz PC, Widnows
c) Wkładasz krążek który otrzymasz wraz z dyskiem SSD
d) Odpalasz dostarczony program: np: Samsung Data Migration
e) Wybierasz dysk na który ma zostać "Z KLONOWANY" System Windows
f) 15 minut później na Twoim dysku SSD masz Twój system Windows 
g) Restartujesz PC
h) Odpalasz BIOS
i) W BIOS'ie ustawiasz KONIECZNIE opcje AHCI, jeśli nie jest domyślna
j) W BIOS'ie ustawiasz bootowanie jako First Twojego SSD
g) Zapisujesz zmiany
h) No i leci Twój Windows na Nowym dysku SSD 
W razie co, mogę pomóc Tobie przez na następnym treningu 
Czegoś tym razem to ja Ciebie nauczę 
a) Sam windows odpali się kilku krotnie szybciej
b) HM2 odpali się szybciej nawet z taką bazą (ja mam 20 mln handów) = 14s.
c) HM2 nie będzie mulił! To Twój dysk HDD powoduje mulenie!
d) Wszystkie opcje w HM2: RealPlayer, handy, opcje .... dostępne NATYCHMIAST!
Na jakiej podstawie wybrać dysk SSD? Muszę go jakoś "dostosować" do konfiguracji moich części w komputerze? Czy po prostu wybieram dysk o pojemności, która mnie interesuję, wybieram taki z najlepszym transferem i kupuję?
Wybierasz dysk o pojemności, która Ciebie interesuję i kupujesz. Nic więcej Cię nie interesuje.
Poniżej Najlepsze, Najszybsze Dyski:
Z tego co wiem, masz bardzo dobry i aktualny sprzęt PC, więc jeśli Ciebie stać na Najlepszy z Najlepszych SSD to kup:
Samsung SSD 840 PRO 512 GB = 1732 zł
http://samsung.strefamarek.allegro.pl/samsung-ssd840-mz-7pd512bw-512gb-sata-600.html
Lub
Samsung SSD 840 PRO 256 GB = 887 zł
http://samsung.strefamarek.allegro.pl/samsung-ssd840-mz-7pd256bw-256gb-sata600.html
Dysk o pojemności 256 GB w zupełności wystarczy Tobie na System oraz z moich obliczeń wynika, że spokojnie 100 mln baza rąk + milionowe Note Cady itd.... 
I tutaj pojawia się problem: nie mam zupełnie pojęcia jak się do tego zabrać, ponieważ nie mam pojęcia jak to powinno wyglądać. Pytam, bo mam na komputerze mnóstwo danych (ok 800GB) i nie wiem czy muszę wszystko usuwać czy jak? Stąd prosiłbym o wyjaśnienie krok po kroku jak to ogarnąć.
Twój dysk HDD jako dysk na DANE:
a) Twój SSD jest jako dysk systemowy wraz z HM2, Bazą HM2, PostgreSQL, Programami itd....
b) Twój pojemny dotychczasowy dysk HDD potraktuj jako dysk na DANE.
Czy można jakoś to tak skonfigurować, żeby dysk SSD wraz z systemem, HM`em i PostgreSQL był przneośny? Tj. na codzień funkcjonować na systemie z HDD, grać w pokera na SSD i w przypadku, gdy będę chciał gdzieś wyjechać odczepić SSD, zabrać laptopa, podłączyć SSD na laptopie i odpalić system + HM`a + PostgreSQL + soft pokerowy na laptopie bez jakiejś dodatkowej zabawy?
System Win8 oraz Win7 na dysku SSD możesz podłączyć pod laptopa oraz pod PC, pójść z nim do kumpla i system odpali bez względu na zmianę podzespołów w PC. To jest piękne
Sprawdziłem na Swoim przykładzie. Dysk SSD podłączyłem do 5'ciu niezależnych PC oraz dwóch laptopów, we wszystkich przypadkach Windows8 odpalił się z automatu!!
Trenerze Bąbel. Pracować na HDD grać na SSD?
Jeśli posmakujesz pracy na SSD to już NIGDY, ale to NIGDY, PRZENIGDY nie wrócisz do HDD !!!!!!!
Nie wiem czy to trzeba odpinać HDD z laptopa i podłączać SSD z stacjonarki do której chce ją kupić, czy mogę jakoś "dopiąć" drugi dysk or whatever. Po prostu myślę nad takim rozwiązaniem, żebym mógł w każdej chwili wszystko co potrzebuje do pokera wziąć ze sobą i podłączyć w dowolnym miejscu do dowolnego komputera
Tak, dokładnie. Gdy potrzebujesz mieć na lapku SSD, to odkręcasz na dole lapka dwie, trzy śrubki, wyciągasz dysk HDD i wkładasz SSD i wszystko będzie hulało aż miło
Mam nadzieje, pomogłem?