Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Poker mama

19 Posty
13 Użytkownicy
0 Reakcje
623 Wyświetlenia

Nadszedł Mega Bankroll Challange i w końcu jest motywacja, żeby założyć własnego bloga. Po co? A no po to, żeby ruszyć trochę do przodu mój pokerowy bankroll. Skoro to co robię nie przynosi widocznych rezultatów, czas coś zmienić. Trudno jest oczekiwać zmian na lepsze, nie zmieniając niczego w swoim zachowaniu. Blog ma służyć przede wszystkim do uporządkowania moich myśli, konceptów i celów (i wszystkiego innego) związanych z pokerem.

Kim jestem

1. Matką trójki dzieci (przedszkolaka, żłobkowicza i małego ssaka).
2. Przedsiębiorcą i pracodwacą.
3. Fanką dobrej muzyki - szeroko pojętego rocka i cięższych klimatów też. Od 1996 roku jestem regularnym gościem festiwalu Woodstock.
4. Wyznawcą slow life, co wiąże się z moją pasją do robienie rzeczy własnymi rękami (bez skrajności jednak, bo na to trzeba mieć czas) oraz dążeniem do szeroko pojętej wolności osobistej (z wszelkimi tego konsekwencjami)
5. Fanką strategicznych gier planszowych (chociaż na te pokroju Twilight Imperium coraz częściej brakuje mi zasobów energii)
6. Rekreacyjnym graczem w pokera na NL 2 i NL 5.
7. Nie jestem przeciętnym użytkownikiem Pokerstrategy.com

Dlaczego poker

1. Odkąd pamiętam w moim domu grywało się w karty. Zaczęłam grając w Wojnę z tatą mając niespełna 3 lata. Nie wspomnę już o tym, że mój dziadek regularnie grywał w pokera po wypłacie i na ogół wygrywał. Jego atutem była jednak mocna góralska głowa i zwinne ręce ;) (podobno).
2. W pokera zaczęłam grywać ze znajomymi, gdy mój szanowny małżonek obdarował mnie na urodziny zestawem żetonów. Od tamtej pory (gdzieś tak od 2007 roku) spotykamy się kilka razy do roku na grę (kiedyś dużo częściej z wiadomych względów).
3. Pokera on-line odkryłam jednak pod koniec 2013 roku, gdy będąc w połowie trzeciej ciąży nie za bardzo mogłam się ruszać. Zaczęłam trochę się uczyć i grać, a nakręcało mnie to, że miałam efekty.
4. Po prostu lubię tę grę, sprawia mi ona przyjemność i utrzymuje mój mózg w formie. To tak moja swoista higiena umysłu. Sposób na oderwanie się od kupek, zupek i pieluszek. Każdy szanujący się człowiek powinien mieć swoją własną, prywatną sferę zainteresowań, bo inaczej można zwariować. Tego niestety brak większości młodych matek i żon. To sobie niestety trzeba wyrąbać w rodzinie, ale przede wszystkim w swoim własnym umyśle.

Stan istniejący i założenia
Mój obecny bankroll: $38,71
Poker Room: PokerStars
Limit: NL 2/5
Typ gry: cash ZOOM
Cel: $1000

Jeżeli ktoś się jednak zdecyduje na lekturę tegoż bloga, tudzież pojedynczych postów, bardzo proszę o brak wulgaryzmów i tylko konstruktywną krytykę. W przeciwnym razie mam w nosie co o mnie myślisz.

To be continued...

p.s. W następnym odcinku nieco o celach (pokerowych oczywiście).
p.s.s. Teraz trochę nauki ZOOM 2013 - podstawowe koncepty i mam nadzieję, że jeszcze się uda z 1,5 godzinki pograć.

Odpowiedz
Cytat
18 odpowiedzi
Stellified

Tego jeszcze nie było, będę śledził, powodzenia!

Odpowiedz
Cytat
andresix

Szykuje się ciekawy blog :)

Choć interesuje mnie odmiana SNG to będę zaglądał _thumbsup:

Powodzenia :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
chazbeat

Nieźle. Postaram się zaglądać jak najczęściej.
Też biorę udział w Mega Bankroll Challenge, także trzymam kciuki :)

Odpowiedz
Cytat
DarekFCB

Powodzenia ! ;)

Odpowiedz
Cytat
DangeroussPosse

toćka

widze ze duzo nas na nl2 :D

Odpowiedz
Cytat
zajcur

kupek, zupek i pieluszek - nie czuje jak rymuje :pokerface:

Odpowiedz
Cytat
ultrac

Wędruje kropencja, milady :milord:

Odpowiedz
Cytat
Crimson

Ciekawy wstęp, kropa! :pcuser:

Odpowiedz
Cytat

Update
Ilość rozegranych rąk: 1122
Typ gier: cash
Zysk/strata: -$1,64
Aktualny bankroll: $37,07
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 2 dni

Niestety wyszło na minusie. Wczoraj trochę mnie poniosło i nie uwierzyłam w siłę ręki mojego przeciwnika. Tym bardziej, że nie miałam na niego żadnych statystyk. Notatka do siebie samej: pamiętaj, że na NL 5 jak ktoś pokazuje, że ma mocną rękę, to zazwyczaj ją ma.

PokerStars - $0.05 NL FAST (6 max) - Holdem - 6 players
Hand converted by PokerTracker 4

BTN: 98.6 BB
SB: 180.6 BB (VPIP: 0.00, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 4)
BB: 310.2 BB (VPIP: 100.00, PFR: 100.00, 3Bet Preflop: -, Hands: 2)
UTG: 494.8 BB
MP: 238.4 BB (VPIP: 11.11, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 9)
Hero (CO): 61.4 BB

SB posts SB 0.4 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.4 BB) Hero has K♠ A♣

fold, fold, Hero raises to 3.4 BB, BTN calls 3.4 BB, fold, fold

Flop: (8.2 BB, 2 players) 9♦ 9♠ K♣
Hero bets 4 BB, BTN raises to 22 BB, Hero calls 18 BB

Turn: (52.2 BB, 2 players) Q♥
Hero checks, BTN bets 37.4 BB, Hero calls 36 BB and is all-in

River: (124.2 BB, 2 players) Q♣

Spoiler

Hero shows K♠ A♣ (Two Pair, Kings and Queens) (Pre 70%, Flop 9%, Turn 5%)
BTN shows A♥ 9♥ (Full House, Nines full of Queens) (Pre 30%, Flop 91%, Turn 95%)
BTN wins 119 BB

Napisane przez Stellified
Tego jeszcze nie było, będę śledził, powodzenia!

Gender, drogi Panie ;)

Napisane przez zajcur
kupek, zupek i pieluszek - nie czuje jak rymuje :pokerface:

To przez moje dziecko nr 1 - aktualnie ma manie na rymowanie (oops, I did it again)

Odpowiedz
Cytat

PS mnie nagrodziło za założenie bloga podwyższeniem statusu na tydzień, więc wypadałoby coś zarobić w tym tygodniu. Na razie jest do przodu, chociaż zdarzają mi się wpadki, takie jak tutaj:

PokerStars - $0.02 NL FAST (6 max) - Holdem - 6 players

BTN: 286 BB (VPIP: 23.08, PFR: 19.23, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 26)
Hero (SB): 123.5 BB
BB: 108 BB (VPIP: 33.33, PFR: 33.33, 3Bet Preflop: -, Hands: 3)
UTG: 164.5 BB (VPIP: 20.00, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 5)
MP: 107.5 BB (VPIP: 13.04, PFR: 13.04, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 24)
CO: 107.5 BB (VPIP: 100.00, PFR: 100.00, 3Bet Preflop: -, Hands: 1)

Hero posts SB 0.5 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.5 BB) Hero has T♣ A♠

fold, fold, CO raises to 2 BB, BTN calls 2 BB, Hero raises to 9 BB, fold, CO calls 7 BB, BTN calls 7 BB

Flop: (28 BB, 3 players) Q♥ K♦ J♠
Hero bets 13.5 BB, CO calls 13.5 BB, fold

Turn: (55 BB, 2 players) 4♠
Hero bets 26.5 BB, CO raises to 85 BB and is all-in, Hero calls 58.5 BB

River: (225 BB, 2 players) Q♠

Spoiler

Hero shows T♣ A♠ (Straight, Ace High) (Pre 62%, Flop 93%, Turn 82%)
CO shows K♠ 7♠ (Flush, King High) (Pre 38%, Flop 7%, Turn 18%)
CO wins 217 BB

No ale takie rzeczy się zdarzają. Następnym razem mi się trafi. Właśnie przeglądałam statystyki i pokazują, że ponad 86% stitów wygrywam, co nie jest chyba dużym zaskoczeniem.

Na szczęście zdarzają się też takie akcje:

BTN: 135.4 BB
Hero (SB): 45.8 BB
BB: 100.4 BB
UTG: 57.8 BB (VPIP: 0.00, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 3)
MP: 142.4 BB (VPIP: 0.00, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 6)
CO: 100 BB (VPIP: 0.00, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 4)

Hero posts SB 0.4 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.4 BB) Hero has 4♥ 4♦

fold, fold, fold, BTN raises to 3 BB, Hero calls 2.6 BB, fold

Flop: (7 BB, 2 players) T♦ 7♦ Q♠
Hero bets 3.4 BB, BTN calls 3.4 BB

Turn: (13.8 BB, 2 players) 4♠
Hero bets 8.8 BB, BTN calls 8.8 BB

River: (31.4 BB, 2 players) 7♠
Hero bets 15 BB, BTN calls 15 BB

Hero shows 4♥ 4♦ (Full House, Fours full of Sevens) (Pre 54%, Flop 61%, Turn 91%)
BTN mucks A♣ K♥ (One Pair, Sevens) (Pre 46%, Flop 39%, Turn 9%)
Hero wins 58.8 BB[/spoielr]

Mój donkbet na flopie był próbą wyrzucenia przeciwnika z rozdania, a tutaj trafił się piękny full. Fajnie, że są gracze, którym trudno jest odpuścić AK. Też tak kiedyś miałam, ale po analizie swoich rąk skupiłam się na wyważeniu gry z wysokimi asami i moje statystyki w tym temacie się znacznie poprawiły. Natomiast nowym wyzwaniem na najbliższe sesje jest rozgrywanie par. Mam tutaj widoczny problem i cel na najbliższe sesje to nie overplayowanie tak słabego układu. Pamiętaj kobieto! Ciekawość to pierwszy stopień do piekła.

Odpowiedz
Cytat
Crimson

Napisane przez golebiaRNMD
PS mnie nagrodziło za założenie bloga podwyższeniem statusu na tydzień, więc wypadałoby coś zarobić w tym tygodniu.

Ja to bym radził skorzystać ze statusu i poczytać artykuły/pooglądać jakieś filmy dla złota. ;)

Odpowiedz
Cytat

Dobra rada zawsze w cenie :) Korzystam na ile możliwości czasowe pozwalają. Jak na złość podwyższenie statusu zdarzyło mi się w momencie intensywnej pracy nad nowym projektem w firmie. Jednak mimo łzawiących oczu (alergia mnie dopadła, choć nie mam pojęcia na co tym razem) staram się wyciągnąć jak najwięcej. Jednakże czytanie i oglądanie swoją drogą, a granie swoją drogą. Zauważyłam, że przełożenie informacji zdobytej na moją grę, zajmuje trochę czasu. Niby wiem, ale rutyna robi swoje. Potem analizując swoje sesje to wychwytuję. Wyrobienie nowych nawyków trochę w moim przypadku trwa, ale najważniejsze, że powolutku zmieniam grę na lepsze, a wykres powoli wychodzi z dołka.

Tak dla rozrywki wrzucam rozdanie typu "z czym ta ryba weszła?!". W roli ryby moja własna osoba. Coby się trochę wytłumaczyć, gdy ktoś podbija preflop do 2 BB, w 99% gram tu any 2. Fajne akcje z tego często wychodzą. Tak dla jasności na flopie pasuje, gdy nie trafię żadnego przyzwoitego układu.

BTN: 104.6 BB
SB: 100 BB (VPIP: 0.00, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 4)
Hero (BB): 73.8 BB
UTG: 223 BB (VPIP: 50.00, PFR: 50.00, 3Bet Preflop: 50.00, Hands: 4)
MP: 75.8 BB (VPIP: 12.50, PFR: 12.50, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 8)
CO: 79 BB (VPIP: 0.00, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: -, Hands: 1)

SB posts SB 0.4 BB, Hero posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.4 BB) Hero has 3♦ 8♥

UTG raises to 2 BB, fold, fold, fold, fold, Hero calls 1 BB

Flop: (4.4 BB, 2 players) 3♠ 8♠ 3♥
Hero bets 2 BB, UTG calls 2 BB

Turn: (8.4 BB, 2 players) Q♠
Hero bets 5.2 BB, UTG calls 5.2 BB

River: (18.8 BB, 2 players) 9♦
Hero bets 12 BB, UTG calls 12 BB

Spoiler

Hero shows 3♦ 8♥ (Full House, Threes full of Eights) (Pre 31%, Flop 99%, Turn 95%)
UTG mucks Q♦ J♣ (Two Pair, Queens and Threes) (Pre 69%, Flop 1%, Turn 5%)
Hero wins 41 BB

A'propos ryb, to od rana chodzi za mną krasnousta PJ Harvey.

Odpowiedz
Cytat
BartekkB

Również będę śledził :)

Powodzenia :fdrink

Odpowiedz
Cytat
solmyr9

Pierwsze co się rzuca w oczy to brak gry na 100bb. Wszystkie strategię (poza MSS) bazuja na tym, że posiadasz minimum 100bb w stacku. Widzę że grasz na PS, można tam włączyć automatyczne dopełnienie, dzięki czemu zawsze będziesz posiadała minimum jeden pełny bui-in (100bb)

Powodzenia :)

Odpowiedz
Cytat
Lukaszq15

Dokładanie za 1bb z any two i pasowanie gdy nie trafisz dobrego układu to jest decyzja EV-.

Odpowiedz
Cytat
Crimson

Napisane przez Lukaszq15
Dokładanie za 1bb z any two i pasowanie gdy nie trafisz dobrego układu to jest decyzja EV-.

Zgadzam się w 100%. Z takim trashem jakim jest 38o musisz trafić co najmniej 2 pary na flopie żeby czuć się komfortowo. Zdarzy się to mniej więcej 3 razy na 100 rozdań. Sama sobie odpowiedz czy warto w takim razie callować takie ręce. ;)

Odpowiedz
Cytat

Update
Ilość rozegranych rąk: 2021
Typ gier: cash
Zysk/strata: + $12,5
Aktualny bankroll: $49,57
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 2

To był generalnie tydzień na plus. Dzisiejsza sesja trochę mi popłynęła, bo oglądałam serię ZOOM 2013 i próbowałam wcielić w życie to, o czym była mowa. Na początku szło jak po grudzie, ale w końcu zaczęło profitować. Pozmieniałam też HUD'a, więc trochę czasu mi zajęło przestawienie się. Myślę, że jutro będzie lepiej.

Napisane przez solmyr9
Pierwsze co się rzuca w oczy to brak gry na 100bb. Wszystkie strategię (poza MSS) bazuja na tym, że posiadasz minimum 100bb w stacku. Widzę że grasz na PS, można tam włączyć automatyczne dopełnienie, dzięki czemu zawsze będziesz posiadała minimum jeden pełny bui-in (100bb)

Powodzenia :)

Masz rację. Sęk w tym, że ja nie mam jeszcze bankrolla, żeby grać na NL5, więc celowo wchodzę tam za połowę stacka i gram MMS. Mam ściśle określoną liczbę wpadek, które mogę tam zaliczyć danej sesji i schodzę na NL2. Coby było zabawniej, na NL5 moja gra przynosi codziennie zyski i jest dużo bardziej stabilna, podczas gdy na NL2 mam niesamowitą huśtawkę. Pewnie to siedzi w mojej głowie. Na NL5 gram prawdopodobnie ostrożniej. Zaczęłam te moje wycieczki na NL5 po wyjątkowo słabej serii na NL2. Założenie było, że wypadam, gdy przegram jednego BI, tymczasem idzie mi tam całkiem ok. Wszystko rozbija się oczywiście o bardzo ograniczone zasoby czasowe. Zanim dzieciaki pousypiają jest po 21 i jeżeli udało mi się podnieść po tym usypianiu, to maksymalnie mogę być na nogach do północy, bo zaraz się obudzi mały ssak i po spaniu. A jeszcze trzeba żyć i męża dowartościować ;)

Co do autouzupełniania. Mam obawę, że przy tak małym bankrollu, stracę nad tym kontrolę i za bardzo popłynę. Nie uśmiecha mi się ciągłe sprawdzanie, ile mam w kasie.

Napisane przez Lukaszq15

Nie policzyłam tego. W większości przypadków sprawdzam BU i SB, więc tam naprawdę są często śmieci. Muszę przysiąść i sprawdzić, jak mi to wyszło. Generalnie przeglądam swoje statystyki w HUD'zie i staram się pracować nad tymi miejscami. Z lepszym bądź gorszym skutkiem, ale na razie jest do przodu.

Odpowiedz
Cytat
Skibcio

golebiaRNMD co tam się u Ciebie dzieje :( Bloga zaniedbujesz :f_cry:

Odpowiedz
Cytat