Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Grinding the diamond - SmartSpinning

549 Posty
82 Użytkownicy
164 Reakcje
30.1 K Wyświetlenia
Ashikaga

Główny cel pokerowy

GŁÓWNY KIERUNEK I CEL DŁUGOTERMINOWY

KIERUNEK: Stawanie się coraz lepszym graczem, zdobycie umiejętności do grania spin&go na jak najwyższych stawkach.

CEL DŁUGOTERMINOWY (ok 3-5 lat) - bycie semiregiem na wysokich (100$+) stawkach SPIN&GO. Ugranie 1000 BI EV na stawkach 100$ i wyższych ( jeśli zostaną wprowadzone)

Wiem że jestem w stanie być regiem na stawkach 100$ i wyżej. Będzie mnie to kosztowało sporo pracy ale nie ma nic niemożliwego.

Wizualizuję siebie grającego 100$ i patrząc na leaderboards na spinlyzer jestem w top 50 osób grających spiny.

LISTA RZECZY KTÓRE MUSZĘ ZREALIZOWAĆ BY OSIĄGNĄĆ CEL:
- po raz kolejny przebić się przez 15$ turnieje - osiągnąć 50BI EV.
- Przebić się przez 30$ turnieje. Awans na stawki jest dobrze znany. Wystarczy grindować, i awansować na 60$
- Awansować na 100$ turnieje i analizować i rozwijać się by ciągle być w top 50 graczy 100$ turniejów.

LISTA WIEDZY JAKA MUSZĘ ZDOBYĆ ŻEBY OSIĄGNĄĆ CEL
- muszę nauczyć się chartsów preflop na pamięć
- muszę pojąć dużo konceptów gry postflop
- muszę nauczyć się analizować swoją grę z wykorzystaniem flopzilli i ICMizera.
- ważną sprawą będzie obejrzenie wszystkich dostępnych dla mnie filmików i coachingów. Naprawdę wystarczy mi tylko chcieć.
- zapisywać wszystko co nowe i się adjustować do sytuacji - to będzie ważne
- muszę poprawić swój mindset więc wiedzę którą będę musiał zdobyć jest wiedza odnośnie kilku konceptów mindsetu ale to w swoim czasie.

LISTA UMIEJĘTNOŚCI JAKIE MUSZĘ NABYĆ
- Umiejętność grania długich sesji - i umiejętność robienia przerw. Również umiejętność multitablowania - przynajmniej 4 stoły na raz.
- Umiejętności mindsetowe do grania tak wysokich stawek - brak results oriented, silna motywacja, umiejętność robienia dobrych planów, dobre planowanie dnia.
- Umiejętności w grze preflop i postflop odpowiednich do gry z dobrymi graczami.

LISTA OSÓB KTÓRYCH POMOC BĘDZIE NIEZBĘDNA
- wszyscy trenerzy SS
- Chandok - mój znakomity towarzysz z SS. Umówiliśmy się na stałe analizki przynajmniej raz w tygodniu.

LISTA PRZESZKÓD
- czas - jest ograniczony i nie mam go za dużo - będę musiał umiejętnie go planować by móc wszystko osiągnąć. Również postaram się jak najwięcej zrezygnować ze snu (planowo 6 h na dobę). Również poprawić efektywność pracy, i nie tracenia czasu na głupoty - facebook, i inne podobne strony.Postaram się wytworzyć w sobie nawyk sprawdzania meila/face/PS itd dwa razy dziennie (rano i wieczorem) tak by minimalizować marnotrawienie czasu.
- wiedza, umiejętności, pieniądze, znajomości - myślę że tu akurat nie będzie przeszkody. Wszystko mam podane jak na tacy.
- przekonania - tutaj muszę sobie uświadomić że jestem to w stanie zrobić i mogę sprostać dużej ilości pieniędzy.

Motywacja OD i DO
Co mi da osiągnięcie celu:

• wielką satysfakcję że mogłem to osiągnąć; bycie wśród najlepszych graczy to już coś
  • pieniądze które będę mógł przeznaczyć na hobby, podróże, i inne ciekawe rzeczy na które tylko zapragnę;
  • możliwość podróżowania po świecie co zawsze było moim marzeniem.

Co się stanie gdy tego nie osiągnę:
Będę ciągle narzekającym na życie padalcem, który zbiera z miesiąca na miesiąc na czynsz, nie może sobie nic kupić bez pozwolenia żony, wakacje spędzający u rodziców. Ciągle sobie wypominający co zrobił nie tak.

PLAN DZIAŁANIA

• gdzie będę go realizował - Oczywiście w domu na moim biurku. Również mam swoją fantastyczną kawiarnię gdzie mogę popracować więc również tam będę mógł pracować nad swoją grą.
  • jak - mam swoje przekonanie że : " jak już coś robisz to rób to dobrze"
  • kiedy - będę pracował (poker) 6 dni w tygodniu. Zawsze jeden dzień zostawiam na odpoczynek od pokera (całkowity)
  • z kim - przede wszystkim sam ale pomoc będzie potrzebna. Na treningach i wraz z moim dobrym kolegą Chandokiem.
  • co dokładnie - będę pracował nad grą preflop i postflop. Również praca nad mindsetem będzie bardzo ważna. Analizy i praca nad swoją grą jest kluczowa w celu zostania jednym z najlepszych graczy 100$ turniejów spin and go
  • dlaczego (powód emocjonalny) - chcę sobie pokazać że nie jestem skazany na porażkę a na sukces. Pragnę sukcesu jak chyba nikt inny tutaj obecny. Jestem osobą zawsze marzącą wysoko. Więc muszę się zmobilizować jak najbardziej!
  • po co - przede wszystkim dla spełnienia marzeń o podróżowaniu w różne rejony świata. Chcę pojechać naprawdę w wiele miejsc. $$$ się przydadzą :)
  • pierwszy krok - pierwszym krokiem będzie analiza swoich gier z grudnia - czemu było tak a nie inaczej że dostałem bęcki na 30$
  • co musiałbym zrobić żeby mi nie wyszło - "nic" to ważne ale również istnieje kilka przyczyn które mogą mnie odepchnąć od mojego sukcesu.
  • emocja napędzająca - duma ze skończenia celu, prestiż bycia w czołówce graczy high stakes
  • ostatni krok - będzie wtedy gdy już ugram ostatni BI na najwyższych stawkach spinów i zacznie się kolejny cel do osiągnięcia
  • poszczególne etapy - to będzie podzielone na cele roczne, miesięczne tygodniowe i dzienne. Wszystko w swoim czasie.

OFICJALNIE PRZED CAŁĄ SPOŁECZNOŚCIĄ PS.COM POSTANAWIAM ŻE NIGDY SIĘ NIE PODDAM I OSIĄGNĘ TEN CEL POKEROWY. RÓWNIEŻ WYBIERAM PRACOWITOŚĆ A NIE LENISTWO

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rutyna poranna:

Spoiler

1) Wstać z uśmiechem na twarzy między 7.00 - 8.00
2) Pomodlić się, zmienić pidżamę, ubrać się, pościelić łóżko i zrobić poranną toaletę.
3) Wypić wodę ciepłą ( najlepiej z cytryną) i zapoznać się z planami rocznymi i głównymi celami długoterminowymi
4) Śniadanie
5) Poranne newsy - meil, facebook, portale pokerowe. Następnie wylogowanie
6) Filmik motywacyjny
7) Rozpoczęcie działania

Rutyna wieczorna:

Spoiler

1) Przejrzeć wszystkie meile portale społecznościowe i pokerowe drugi raz w ciągu dnia
2) Stworzyć plan dnia następnego/tygodnia/miesiąca
3) Wyłączyć komputer około 23.00 czyli godzinę przed snem
4) Wieczorna toaleta i myju myju
5) Relaksacyjne czytanie książki - zazwyczaj kryminały
6) Modlitwa wieczorna
7) Położenie się spać około 24.00

Rutyna startowa:

Spoiler

1) Przygotować się do sesji pokerowej. Uprzątnąć pokój, posprzątać biurko, przygotować picie, przewietrzyć pokój, spacer przed sesyjny.
2) 15 min nauki chartsów preflop
3) Analiza 2-3 rozdań z poprzedniego dnia/sesji
4) Chwila rozluźnienia (medytacja?)
5) Zapoznanie się z celami długoterminowymi i rocznymi
6) Przeczytać plan sesji i przygotować swój umysł na każdy wariant rozpoczęcia sesji (strata np 10BI nie będzie robiła na mnie wrażenia)
7) 1 filmik motywacyjny
8) Rozpoczęcie grania bardzo skupionym

Grać 1,5h sesje z 15 min przerwami.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Odpowiedz
Cytat
548 odpowiedzi
Ashikaga

Styczeń

Spoiler

• Utrzymanie PlatiniumStar (7500vpp) 4500vpp
  • 55h nauki - 25h
  • 85h grania - 52h
  • 10 filmików szkoleniowych - 6
  • 3 coachingi na żywo -3
  • 4 spotkania z Chandokiem na analizach - 4
  • 40 rąk na forum do analizy przez coacha 20
  • Stworzenie rutyny startowej przed sesją
    również stworzenie rutyn porannych i wieczornych i ich stosowanie codziennie!!!
  • Stworzenie spreada w excelu bym mógł zamieszczać w nim wszystkie swoje godziny spędzone przy pokerze. done

Luty

Spoiler

• Ugranie PlatiniumStar (7500vpp) - 4200vpp
  • 28h nauki - nie wiem nawet nie liczyłem ale strzelam około 10 godzin może
  • 55h grania - 57,5h
  • 7 filmików szkoleniowych - 7
  • 4 coachingi na żywo 4
  • 5 spotkania z Chandokiem na analizach 0
  • 25 rąk na forum do analizy przez coacha - 12

Marzec

Spoiler

• 15000 vpp
  • 3500 spinów
  • 35h nauki - nie wiem nawet nie liczyłem ale strzelam około 10 godzin może
  • 1h grania - 57,5h
  • 5 filmików szkoleniowych - 7
  • 7 coachingi na żywo 4
  • 10 rąk na forum do analizy przez coacha - 12

2016

Spoiler

• Supernova 100,000 vpp - 10000vpp
  • 20000 gier - 2693 gier (tutaj będę musiał chyba trochę odjąć)
  • 1300h gry - 110h
  • 400h nauki i analiz - 35h
  • 400BI EV -
  • 150 filmików szkoleniowych - 13
  • 70 coachingów na żywo - 7
  • 35 wpisów merytorycznych o mindsecie 0
  • poprawa mental game

Odpowiedz
Cytat
Ashikaga
System kar

Kary roczne

Każdy cel roczny będzie mnie kosztował 1000 zł na cele charytatywne.
Są to kluczowe cele, których realizacja jest konieczna do odniesienia sukcesu w perspektywie 3-5 lat. Więc nie mogę sobie pozwolić na porażkę.
1000 zł jest to kwota która będzie mnie bolała i jest adekwatna. Będę miał na 2016 rok około 8 - 10 głównych celów.

Kary miesięczne

Cele miesięczne są składowymi celów rocznych. Więc tutaj będą zaplanowane cele z lekkim buforem czasowym. Ale będę musiał je realizować. Każdy cel mierzalny w %%% który zostanie zrealizowany poniżej 80% będzie mnie kosztował 150 zł. Cel którego nie rozpocznę realizować do 7 dni miesiąca będzie mnie kosztował 250 zł na cele charytatywne.

Nie napisanie planu tygodnia do 10.00 1 dni miesiąca kosztuje mnie 250 zł.

Kary tygodniowe

Tutaj podobnie jak w miesięcznych. Kluczowa jest realizacja by w rozrachunku miesięcznym wszystko wyglądało ok. A więc pozwalam sobie na nie realizację 1 celu tygodniowego nie mierzalnego. Reszta musi być zrealizowana przynajmniej w 80%. Poniżej kosztuje mnie 50 zł.

Nie napisanie planu tygodnia do 10.00 w poniedziałek kosztuje mnie 50 zł.

Kary dzienne

Tutaj daję sobie większe pole manewru, gdyż rożnie to bywa i równe wyskakują sytuację. Ze wszystkich celów dziennych mogę nie zrealizować 30%. Poniżej 70% realizacji dzień kosztuje mnie 20 zł

Nie napisanie planu dnia następnego wieczorem kosztuje mnie 20

A więc mamy!!!! Poczynając od dzisiaj, a więc de facto jutra (dzisiaj pierwszy plan dnia na jutro) wprowadzam w życie system kar.

Nagrodą będzie po prostu sukces który osiągnę. Gdyby wydarzyło się że wpłacam na cele charytatywne, nie omieszkam poinformować :)

WML w podnoszeniu swojej motywacji :f_p:

------------------------------------

Styczeń 2015

Spoiler

• Nie zrobiona jeden plan tygodniowy - 50zł
  • Kary za nie zrobienie celów dziennych - 8x20zł = 160zł

Luty 2015

Spoiler

chyba nigdy się nie wypłacę za luty. Nawet nie liczyłem. Strasznie poległem przez uczelnię. Ustalam sobie że muszę 500 zł przeznaczyć na cele charytatywne.

Marzec 2015

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
venatici
Odpowiedz
Cytat
Derdek

.

Odpowiedz
Cytat
Ashikaga

Zastanawiam się jak prowadzić bloga.
Myślę że będzie tak :

• Blok mindsetowy - chyba najbardziej pomijana dziedzina pokera przez początkujących
  • Blok matematyczny - analizy, korzystanie z programów matematycznych, wyliczenia
  • Blok Hyper Turbo - Spiny i HU ( zasięgi, postflop, jakieś wyniki, wykresy, analizy gry, MBC itd.)

W domyśle chcę dodawać 1 wpis z każdego bloku tygodniowo. Zapał jest, ale zobaczymy jak będzie z czasem.

Przede wszystkim będę chciał w czerwcu zdobyć złoty status dla większej ilości filmów. Gram Na WH ale mają jakiś problem. Mam nadzieję że wszystko wróci w krótkim czasie do normy. Najwyżej przeniose się na NetBet. Gram na WH bo mam tam bonus do wyrobienia.

#1 MINDSET

Pierwsza część bloku poświęconego Mindsetowi. Będę się starał każdy wpis publikować w czwartki.

A więc zaczniemy od początku a więc celom, i ich realizowaniu. Posłużę się serią "Wyznaczanie celów i ich osiąganie".
Myślę że będzie to fajny początek, ponieważ ma to zastosowanie nie tylko do pokera. Informacje tam zawarte można stosować do każdej dziedziny życia.

1. pierwszy odcinek serii:
Wyznaczanie celów i ich osiąganie - wstęp

Z filmu dowiedziałem się:

• Nie da się zwiększyć ilości czasu - czas jest ograniczonym i bardzo cennym zasobem. Lepiej go nie marnować. Ja już swoje straciłem. Wiecej nie chce. W życiu ważne są każde chwile i najlepiej je wykorzystać w 100%.
  • Nigdy nie uda nam się załatwić wszystkiego na raz - trzeba skoncentrować się naprawde na najważniejszych rzeczach w życiu. Lepiej zrobić jedną rzecz perfekcyjnie, bądź dobrze niż kilka średnio. Z tego założenia wychodzę. Poker nie jest dla mnie najważniejszą rzeczą - ale ważną. Będę się rozwijał w tym kierunku.
  • Impulsem jest rzecz ( nasionko) które zasiejesz w swoim życiu - w zależności co zrobisz będzie to miało skutki w przyszłości
  • o metaforze o Mount Everescie - Mount Everest jest naszym najważniejszym zadaniem. Wstając rano powinniśmy zaczynać działania od zdobycia najwyższej góry naszych celów. Nigdy odwrotnie. Rano mamy najwięcej motywacji, energii i chęci. Wykorzystajmy to. Nie warto zdobywać 10 szczytów po 1000m wysokości. Lepiej zdobyć jeden 8848m i mieć ogromną satysfakcję i ulgę. Da nam to motywację do zdobycia kolejnego Mount Everestu jutro, za tydzien bądź miesiąc. Musimy przezwyciężać się i swoje słabości
  • Najważniejsze to zmiana sposobu myślenia - zacznij działać od teraz. Nie od jutra nie od za tydzie. OD TERAZ. Od dziś. Wyznacz Mount Everest i jazda!. Rzuć się na Mount Everest.
  • Wszystkiego się mozna nauczyć i zrealizować - wystarczy chcieć. Oczywiście nie jest to proste, ale chęci doprowadzą nas do samorealizacji. Będziemy wymagali od siebie dyscypliny i pozytywnego myślenia. Nigdy nie poddajmy się. Jak już coś zaczeliśmy robić, róbmy to najlepiej jak potrafimy i do samego końća. Tylko to przyniesie nam satysfakcję.
  • Wizualizacja celu znacząco pomaga w realizacju zadań - to czego sobie nie wyobraźisz nigdy się nie zdarzy. Marz o wielkich celach - postaw na swoim i je realizuj.
  • Przedstaw obraz samego siebie. Odpowiedz na tych kilka pytań:
    • Kim chcesz być w przyszłości
    • Jak ta osoba się zachowuje?
    • Jak obchodzić się z innymi ludzmi?
  • Prawdziwa zmiana dokonuje się zawsze od środka na zewnątrz! Nigdy odwrotnie

Trzeba to sobie samemu przeanalizować. Nic dodać nic ująć.

2. Drugi odcinek serii:
Wyznaczanie celów i ich osiąganie - przygotowania

Z filmu dowiedziałem się:

• Utrwal swoje marzenia i wizje!:
    5 podstawowych kroków do tego:

• Zdefiniuj jasne cele
    • Zapisz je na papierze
    • Wyznacz termin ich realizacji
    • Każdego dnia jeden krok
    • Codziennie wizualizuj swoje cele, myśląc jak to będzie gdy już coś osiągniesz.
  • Konieczne jest również odpowiedzenie sobie na pytania:
    • Klarownośc moich prawdziwych celów?
    • Co chciałbym osiągnąc w życiu?
    • Czego oczekuję od życia?
    • Dlaczego moje życie jest takie jakie właśnie jest?
    • Z czego mogę długoterminowo zrezygnować?
    • Z czego nie chciałbym długoterminowo zrezygnować?

A więc do pracy. Zapisywać cele, dać termin realizacji i codziennie zdobywać Mount Everest!!!
Powodzenia.

Odpowiedz
Cytat
Derdek

Z jakim bankrollem będziesz grał i jakie stawki?

Odpowiedz
Cytat
Ashikaga

Zaczynałem Twistery na ipoker z 20$ z ewentualnym reloadem w razie torby. Na początku nieźle przyrunowałem, i wisienką na torcie było:

Dojechałem do 100euro. Więc z takiego bankrolla startuje. Wczoraj dostałem lekką korektę aczkolwiek nie jest źle. Więcej będę updatował w niedziele/poniedziałek jakieś wykresiki itd. Staram się nie byc results oreinted więc nie patrze na cashier. Tylko chips i chips EV.

Odpowiedz
Cytat
venatici

Dobry run jest dobry :D

Odpowiedz
Cytat
Ashikaga

No money in poker
IPoker, $0.93 Buy-in (10/20 blinds) No Limit Hold'em Tournament, 2 Players

BB: 480 (24 bb)
Hero (SB): 1,020 (51 bb)

Preflop: Hero is SB with 3 8
Hero completes, BB checks

Flop: (40) J 5 6 (2 players)
BB checks, Hero checks

Turn: (40) 3 (2 players)
BB checks, Hero bets 20, BB calls 20

River: (80) 3 (2 players)
BB bets 440 and is all-in, Hero calls 440

Spoiler

Results: 960 pot
Final Board: J 5 6 3 3
BB showed A A and lost (-480 net)
Hero mucked 3 8 and won 960 (480 net)

Odpowiedz
Cytat
MacbossRa

Witam! Jaki jest rake na wyższych stawkach tych twisterów? I jakie są stawki?

Odpowiedz
Cytat
Ashikaga

Więc rake jest dosyć wysoki w porównaniu do p*
Wszędzie jest 7%
Stawki to 1,2,5,10 euro. Więc na 1 i 2 takie jak na p* ale wyżej już na p* jest niższy. Ale troszkę są inne bo na poziomie 15/30 wkracza ante więc jest o co walczyć. Poziom również zerowy jak na p*

i wydaje mi się że trafienie wyższych przeliczników jest bardziej prawdopodobne na twisterach. Przez to że p* zrobił 3000x

Odpowiedz
Cytat
Ashikaga

IPoker, $0.94 Buy-in (10/20 blinds) No Limit Hold'em Tournament, 2 Players

BB: 500 (25 bb)
Hero (SB): 500 (25 bb)

Preflop: Hero is SB with A T
Hero raises to 40, BB calls 20

Flop: (80) K A 5 (2 players)
BB checks, Hero bets 33, BB calls 33

Turn: (146) 2 (2 players)
BB checks, Hero bets 57, BB calls 57

River: (260) 6 (2 players)
BB bets 370 and is all-in, Hero ?

Co tutaj robicie?
call? Wygląda to super mocno. Ale.... nie wpada kilka drawow.

Odpowiedz
Cytat
Skroderis

jakie roi cisniesz na 1$ i po ile stolow?;d

Odpowiedz
Cytat
Ashikaga

Wiesz co dopiero zaczynam grać tak napawde. Po 345 turkach mam 24%. Ale mówię trafiłem 50euro, więc zawyża. grałem na początku 1 stół ze skupieniem. Teraz gram 2 stoły

Odpowiedz
Cytat
Kasica553

jak dobrze licze to masz 9% roi bez tego duzego wina, ale pytanie jest jakie masz chips/turniej i chips eV.
imo slabo zagrane ten limp z 38s i potem x na floppie. jak juz completujesz to walilbym 100% bet flop szczegolnie z takim crapem. inaczej to troche bez sensu i lepiej podbic czy foldowac.
z ATs z koleji to sizing na turnie dalbym raczej w okolicy 100 bo w koncu chesz value od nizszych par/drawow + masz nuts FD i na river czesto chcesz wrzucac stacka. raczej gram call river na takie cos

Odpowiedz
Cytat
Ashikaga

Napisane przez Kasica553
jak dobrze licze to masz 9% roi bez tego duzego wina, ale pytanie jest jakie masz chips/turniej i chips eV.
imo slabo zagrane ten limp z 38s i potem x na floppie. jak juz completujesz to walilbym 100% bet flop szczegolnie z takim crapem. inaczej to troche bez sensu i lepiej podbic czy foldowac.
z ATs z koleji to sizing na turnie dalbym raczej w okolicy 100 bo w koncu chesz value od nizszych par/drawow + masz nuts FD i na river czesto chcesz wrzucac stacka. raczej gram call river na takie cos

W końcu w pełni merytoyczna odpowiedź :) Dzięki za uwagi.

Podliczyłem sobie i wyszło mi że do tej pory rozegrałem 404 turnieje 1euro i wygrywam 61,5 chips/tourney. Nie wiem czy to dobrze czy nie? Dziś albo jutro dodam podsumowanie tego tygodnia to zobaczysz mój wykres. Jest on dość ciekawy .

Odpowiedz
Cytat
Ashikaga

#1 PODSUMOWANIE TYGODNIA

Tydzień był niezły. Zacząłem grać bardziej poważnie Twistery i HU HT. HU narazie zagrałem tylko 20. Twisterów 301. W ciągu całej historii dokładnie 404.

Co jest zaskakujące na Twisterach robię ROI ok 18%. Ale 50 euro zawyża. Bez tego mam ok 6 % a w tym tygodniu z 301 gier 1,23%. Oczywiście próbka nie jest wymierna ale coś jest na rzeczy. Napewno nie gram optymalnie. Poniżej wykres z all hand history:

Najciekawsze że właśnie dzisiaj Non Showdown winnings przeskoczyło showdown winnings. :) Nie wiem dlaczego ale chyba gram za agresywnie preflop jak do mnie limpują i wrzucam staka. Że do staje calle od K4 nie mówie ale tak to wygląda. Niestety widzę że przez to dużo przegrywam przez ostatnie 3000h. Muszę coś poprawić.

Z HU HT wykresu nie wrzucam bo nie ma co ledwie 200 hands rozegrałem.

Tutaj wykres wygranych z Twisterów, jak widać stoję w miejscu.

Dużo jest do poprawienia. Więc ten tydzień będzie ciekawy. Jest co robić.

Oczywiście czekam na opinie co o tym wszystkim myślicie. Dla mnie będzie wszystko pouczające. Z góry dzięki.

Odpowiedz
Cytat
Ashikaga

Update
Ilość rozegranych rąk/turniejów: 428
Typ gier: SNG
Zysk/strata: 80,67 euro + 9 euro BONUS
Aktualny bankroll: 109,67
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 1

Odpowiedz
Cytat
Kasica553

nie patrz na chips/tourki tylko chips eV/tourki. masz kolo 79 czyli dobrze, co prawda ja znam sie bardziej na starsach. tam nie ma ante to moze byc ciut inaczej, ale ogolnie chyba dobrze ;)

Odpowiedz
Cytat