Przejdź do forum
Motywacja, siły, za...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Motywacja, siły, zarządzanie czasem.

7 Posty
4 Użytkownicy
9 Reakcje
5,027 Wyświetlenia
Sebixxu

Witam!
Przez cały styczeń cierpię na pewien brak "110% obrotów", wydaje mi się, że życie ucieka mi przez palce, mam problemy z motywacją, ale nie do przesady, ale zdarza się tak, że zasiadam przed tym PC i tracę czas, gdzie mógłbym sporo w tym czasie zrobić i mieć potem więcej czasu na pokera. Gram mało i jestem przez to na siebie zły, ale wiem, że w dużej mierze to właśnie moja wina. Rodzą się we mnie pytania, jak planować czas, jak pobudzić się do tego, żeby podnieść się i zabrać się za obowiązki by potem mieć więcej czasu wolnego itp. Macie jakieś porady, jak zarządzać tym wszystkim? Dodatkowo, jestem uczniem, szkoła potrafi wymęczyć, potem wracam i w domu też sporo szkoły by lekcje itp. Co robić by się nakręcić, by mieć więcej sił itp. (nie kręcą mnie jakieś koxy i inne takie :f_cool:) na co zwracać uwagę, macie jakieś sposoby, ziółka jakieś inne duperele? I teraz jakie cele stawiać sobie w pokerze, jestem graczem NL2, tak naprawdę liczę swoją sensowną grę od momentu kiedy zacząłem grać na WH(BLOG) staram się grać jak najlepiej, próbka jest malutka, ale mam wrażenie, że jest ok, pod koniec miesiąca obejrzę wykresik i zobaczmy, ale czy macie porady, z jakim nastawiniem podchodzić do samej gry, co jest kluczowe? Może macie jakieś godne polecenia książki, może jakieś "protipy" przygranę wszystko! Z góry dziękuje za przeczytanie tych bzdur i za każdą odpowiedź! Miłego wieczoru! :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
6 odpowiedzi
whys0serious

Cześć Sebixxu :)

:f_ugly: dużo pytań :D! Postaram się do wszystkiego odnieść.

Po co chcesz działać na 110% obrotów? To na dłuższą metę jest nieskuteczne, prowadzi do wypalenia i innych problemów mindsetowych. Czasem lepiej robić mniej, ale efektywniej, zostawiając sobie miejsce na regenerację, aktywny wypoczynek i jakieś hobby. Widzę tutaj 3 główne obszary nad którymi mógłbyś popracować:

1. Prokrastynacja - piszesz, że tracisz czas przed komputerem. Świetnie się to łączy ze stwierdzeniem, że życie przecieka Ci przez palce. Często kiedy działamy nawykowo, a już szczególnie przy komputerze, to dzień bardzo szybko upływa na robieniu ... w zasadzie niczego. Wprowadź do swojego życia trochę uważności, zainstaluj leechblocka (program do blokowania stron o określonych porach) oraz pozbądź się ewentualnych dystraktorów przy wykonywaniu ważnych zadań (wycisz telefon, posprzątaj biurko itd). Ja w windowsie mam 3 profile (3 użytkowników) - jeden profil jest związany tylko z pokerem (więc nie mam żadnych innych gier na pulpicie), drugi do pracy i nauki (poblokowane wszystkie strony w stylu facebook, wykop, demoty itd), a trzeci służy mi właśnie do rozrywki (nie mam na nim żadnych blokad itd) - świetnie się to u mnie sprawdza. Na profil "rozrywkowy" wchodzę pod koniec dnia jak już mam odznaczone wszystkie zadania z kalendarza.
2. Planowanie - jeżeli jeszcze nie miałeś okazji oglądnąć mojej produkcji to zachęcam - [link] Z Twojej wiadomości, a raczej ze sposobu w jaki została napisana wnioskuję, że jesteś trochę chaotyczną osobą. Takiej osobie jak Ty przyda się naprawdę spory minimalizm na początek. Planuj mało, ale ważne rzeczy na których najbardziej Ci zależy. Wyznacz sobie określone pory na pokera, albo określoną ilość rąk, którą chcesz rozegrać w ciągu dnia/tygodnia/miesiąca.
3. Zarządzanie energią - pamiętam jak to jest wracać "wywalonym" ze szkoły. Szczerze mówiąc w okresie szkoły średniej również kiepsko sobie z tym radziłem. Dopiero na studiach udało mi się sensownie wypracować własny system, który pozwolił mi działać wydajniej. Wybadaj swój rytm dobowy - kiedy masz najwięcej energii, a kiedy najmniej. W okresach kiedy masz jej najwięcej rób najważniejsze i najtrudniejsze rzeczy. Jeżeli po szkole jesteś śpiący czy zmęczony, to warto sobie zrobić drzemkę (20-30min max), ale musisz się z tym pilnować, bo dłuższy sen może mieć nawet odwrotny skutek. Nie jedz też sytych posiłków, bo po czymś takim też zmęczenie i senność gwarantowane. Na pobudzenie możesz spróbować Yerba Mate - dobre ziółka, które działają lepiej niż kawa, bo nie ma po niej takiego zjazdu.

Co do pokera - graj jak najwięcej i ucz się na błędach. Artykuły w połączeniu z filmikami dla Twojego statusu spokojnie dostarczą Ci niezbędnej wiedzy, żeby piąć się wyżej. Z czasem jak wynikną jakieś problemy mindsetowe to wtedy będziesz się mógł ostro za to zabrać. Na tym etapie musisz wiedzieć jak grać, potrafić uzasadnić swoje decyzje i jak najlepiej określać ręce przeciwników. Bez tego, nawet żelazny mindset na nic Ci się w grze nie przyda :)

Odpowiedz
Cytat
Sebixxu

Wow, w sumie trafiłeś w dziesiątkę z opisem tego z czym się borykam i jakim człowiekiem jestem. Postaram się zastosować do Twoich porad. Szkoda, że yerba mate odpada u mnie przez moją chora niedowagę, przez co środek na odchudzanie najlepszym pomysłem by nie był.. :f_wink:
Bardzo dziękuje za zwrócenie uwagi na syte posiłki i zbyt długie drzemki, trzeba naprawić też godziny i długość snu. Mam nadzieję, że jakoś to wszystko pogodzę.. #walonamatura.
Mam nadzieję, że nie będę musiał już tutaj wracać, ale jeśli miałbym jakieś pytania to czy mogę napisać do Ciebie lub po prostu tutaj?
Filmik na pewno obejrzę, a NL2 w końcu w Lutym trzeba pokonać! Trzymaj się ciepło i jeszcze raz dziękuje! :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Prostyczlek

Ja jako prostak polecam proste rozwiązania - idź do tzw. normalnej pracy na miesiąc, dwa czy trzy. Tylko nie quituj po kilku dniach. ;)

Odpowiedz
Cytat
Sebixxu

Mam taki plan, ale szkoła. Czekają mnie najdłuższe wakacje życia, wtedy mam plany gdzieś, coś załapać. ;)

Odpowiedz
Cytat
whys0serious

Napisane przez Sebixxu
Mam nadzieję, że nie będę musiał już tutaj wracać, ale jeśli miałbym jakieś pytania to czy mogę napisać do Ciebie lub po prostu tutaj?
Filmik na pewno obejrzę, a NL2 w końcu w Lutym trzeba pokonać! Trzymaj się ciepło i jeszcze raz dziękuje! :f_thumbsup:

Możesz śmiało pisać. Lepiej na forum, ponieważ inni mogą z tego wyciągnąć coś wartościowego dla siebie :)
Powodzenia _drink:

Odpowiedz
Cytat
Siekier24

Włączę się do dyskusji,
czy znacie jakieś interesujące książki o zarządzaniu czasem?

Odpowiedz
Cytat