Z kilkoma znajomymi pisaliśmy w ramach challengu aplikacje, które mają nam ułatwić życie w najbliższych kilku miesiącach xD. Jako że challenge dobiegł końca i wykorzystałem maksymalne 20h na kodzenie to jeśli można chętnie podzielę się wynikami.
Moja aplikacja miała pomóc w analizowaniu trafialności flopa – coś jak Flopzilla, w sensie pokazywać jakie układy gracz trafia na flopie i szansę ich trafienia. Sam nie posiadam Flopzilli i nie wiem czy za 5 miesięcy nie będę zmuszony skończyć z pokerkiem, więc nie chciało mi się inwestować w jej zakup. Dlatego też pomyślałem, że napiszę coś uproszczonego, dzięki czemu będę mógł analizować grę postflop zgodnie z filmikiem Govern'a - https://pl.pokerstrategy.com/video/40579/ (jeden z ciekawszych filmików jakie tutaj zobaczyłem w ostatnim czasie ^^)
Jak korzystać z aplikacji?
Wybieramy range dla Hero i Villaina, np. analizujemy grę CO vs BB więc wklepujemy range w okienka 1 i 2.

Następnie definiujemy na jakich boardach chcemy analizować te range. Jak można znaleźć w różnych książkach czy też filmikach jest sporo „ciekawych struktur”: np. rozróżniamy boardy: Axx, Kxx, BBx, niskie connected, dy wet itp., itd. Więc wklepujemy je sobie wszystkie według wzoru: Nazwa, Dwukropek, Board. Nazwa jest tylko po to aby wygodniej się przeglądało. Gdy ustalimy już wszystkie boardy jakie nas interesują, wpisujemy je w okienko 3 i klikamy: Analiza flopów.
Chwilę to potrwa, bo mój kod po kilku browarkach nie był najwyższych lotów
średnio ok. 1sek na jednego flopa i następnie zostaniemy przerzuceni na zakładkę z wynikami. Jest tam rozpiska trafionych układów na danym boardzie, kto ile trzyma kombo i kto posiada więcej equity na flopie.

Gdy chcemy się upewnić jakie karty wpadają w dany typ rąk to klikamy ten mały przycisk z literką „o” zaraz obok „%” i zostanie wyświetlona plansza z dokładnymi kombinacjami.

Nie jest to może zbyt przejrzyste i super przyjemne pod względem UX, ale z racji ograniczenia 20h postawiłem na efektywność a nie efektowność
Jedna uwaga
Jest mała różnica w wyświetlaniu wyników przez flopzillę. Ja nie wliczam „A high” do made hands... we flopzilli jest to liczone razem, nie wiem czemu. Ale wydaje mi się rozsądniejsze gdy Ahi traktowane jest jako draw.
Bardzo możliwe, że do odpalenia programu wymagany będzie .NET 4.5
Jeśli jest to niezgodne z regulaminem, to można zamknąć i usunąć
a jeśli zgodne to podaję link do pobrania: Pobierz
Pozdro!