Przejdź do forum
Kurs No-Limit: Ente...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Kurs No-Limit: Enter The Matrix - budujemy matryce!

17 Posty
6 Użytkownicy
55 Reakcje
7,254 Wyświetlenia
rusher88

Cześć!

Zapraszam na najbliższy 3-spotkaniowy kurs na którym, zajmiemy się budowaniem Open Raise Range z poszczególnych pozycji, na stoliki Short Handed. Uprzedzając pytania - TAK, stworzymy MATRYCE, o które co jakiś czas pytacie na treningach, czy na forum.

Na każdym spotkaniu, przeanalizujemy kilka wybranych rozdań, na bazie których postaram się przedstawić wam zalety otwierania pewnych rąk, oraz wady tej części zakresu, w okół której jest szczególnie dużo kontrowersji. Na koniec spotkania, wyłoni się nam kompletna matryca układów, oraz co ważne, będziesz świadomy z jakiego powodu znajdują się w niej te a nie inne ręce.

Przebieg kursu:

Spotkanie 1:
Pozycja EP oraz MP

Spotkanie 2:
Pozycja CO oraz BU

Spotkanie 3:
Pozycja SB oraz BONUS: Izolacja preflop.

Zapraszam we wtorki o 19:00!

Odpowiedz
Cytat
16 odpowiedzi
imgoingtomirage

:f_drink:

Odpowiedz
Cytat
bigotery

Mój feedback. No offence. Postaram się konstruktywnie.
Po to aby było lepiej (wg mnie ofc).

Trening dla nie bardzo wiadomo kogo. Jeżeli dla początkujących (a byli tam ludzie grający na playmoney i wyraźnie dający do zrozumienia, że nie rozumieją o czym rusher mówi - przeczytajcie czat) to 45 minutowy wstęp session review chyba nie za bardzo się sprawdził. Jeżeli dla bardziej zaawansowanych to zabrakło mi odpowiedzi na parę pytań typu dlaczego z EP otwieramy od 77 a nie od 88 lub 66 itp.
W ogóle wydaje mi się, że trener nie za bardzo się do tematu przygotował. 10 minut odpalania streamu, potem luźne kluczenie dookoła tematu, zero jakichkolwiek podstaw matematycznych, teoretycznych i myśli przewodniej kursu. W sumie to zaczął od tego, że matryce się nie sprawdzają i trzeba je dostosowywać tylko że jeszcze nie mieliśmy czego dostosowywać. "Na rynku" jest sporo matryc z OR (nawet mucknfella i govern przygotowali odpowiednie kursy), ŻADNA z tych matryc nie jest taka jaką wypracował rusher. Mam wrażenie, że to co na koniec wyszło było lekko randomowe i innego dnia by wyglądało o 2-3 ręce inaczej. Wydaje mi się że jakby się zaczęło od prezentacji danej matrycy a potem wyjaśnienie jak do tego doszło byłoby bardziej przejrzyście i logicznie, i ewentualnie na koniec session review pokazujące dlaczego na tej ręce (np. ATs na EP) się zatrzymaliśmy a kolejnej już nie powinniśmy otwierać (np. A9s). Kiedyś na którymś z kursów rusher powiedział, że można powiedzieć dowolne zdanie a potem znaleźć odpowiednie argumenty żeby tezę udowodnić. Wydaje mi się, że właśnie dzisiaj coś takiego się zadziało.

Proszę abyście pomyśleli (nawet jeżeli nie przyjmujecie tej krytyki). Jest coraz więcej konkurencji w zakresie kursów video. Duże ryby (np. Doug Polk) przygotowują kursy dla początkujących. Wy cały czas trzymacie się jednego schematu. Kiedyś lód brano z zamarzniętych rzek, przechowywano przez cały rok i czerpano z tego zyski aż w końcu ktoś wymyślił lodówkę...

(teraz możecie mnie zbanować ;) )

Odpowiedz
Cytat
rusher88

To tak po kolei...

Najpierw, do kilku rzeczy, które mogę na szybko zweryfikować:

"Na rynku" jest sporo matryc z OR (nawet mucknfella i govern przygotowali odpowiednie kursy), ŻADNA z tych matryc nie jest taka jaką wypracował rusher.

Zabawne, zastanowiło mnie to co tu napisałeś. Aż poszukałem filmu Governa, skoro już jego tutaj wpisałeś, znalazłem w tym materiale matryce, co więcej nawet posłuchałem jego wypowiedzi i... jak dla mnie matryce są ekstrmalnie podobne. Procent zakresów jest w zasadzie identyczny zarówno na EP jak i na MP, jedyna różnica, taka bardziej wyraźna między MP, to Govi dorzucił K8s, J8s, T8s type of hands, ja w pierwszej kolejności na MP dorzuciłem KJo... o rękach takich jak 66 na np. wspomniałem, co więcej zaznaczyłem, że JA tego nie otwieram.

Żeby było jeszcze zabawniej, to akurat przy matrycy EP trafiłem na fragment, w którym Govi mówi niemalże to samo co ja, w kwestii tego czy otwierać wszystkie AXs, czy część etc... i żeby było jeszcze zabawniej, motywuje obrone vs 3bety, w zasadzie tym samym :D

Ps. Różnica w matrycach z EP to DOKŁADNIE 87s zaznaczone u mnie, KTs, QTs zaznaczone u Goviego (u mnie nie...) + w tej produkcji również można usłyszeć, że pewne kwestie zależą już od osoby, która gra.

To odnośnie tych różnic.

zero jakichkolwiek podstaw matematycznych, teoretycznych i myśli przewodniej kursu.

Ok, ja rozumiem, że nie pokazałem wykresu z matlaba, ale nawet kilka pierwszych ankiet dotyczyło kilku zagadnień matematycznych... spoko, ja mogę przygotować właściwie całą matematykę preflop -> flop, jeśli tylko znajdą się osoby chętne do wytrzymania takiego treningu, przygotuję z chęcią, na prawdę. Wystarczy, że dostanę takie info.

W sumie to zaczął od tego, że matryce się nie sprawdzają i trzeba je dostosowywać tylko że jeszcze nie mieliśmy czego dostosowywać.

Tak, powiedziałem tak, to jasne, bo praktycznie zawsze będę to powtarzał. Tylko że to jest część całej wypowiedzi... którą przytoczę pewnie jeszcze na tym kursie, kiedy będziemy mówić o stealach.

Wydaje mi się że jakby się zaczęło od prezentacji danej matrycy a potem wyjaśnienie jak do tego doszło byłoby bardziej przejrzyście i logicznie, i ewentualnie na koniec session review pokazujące dlaczego na tej ręce (np. ATs na EP) się zatrzymaliśmy a kolejnej już nie powinniśmy otwierać (np. A9s).

I po dzisiejszym kursie, również tego spróbuje na next. Co to Twojego zdania o tym, że nie planowałem kursu, to akurat błąd, bo właśnie taką kolejność jak była, zaplanowałem, tylko że też dopiero po fakcie jestem w stanie wyciągnąć wnioski i wydaje mi się, że mam podobne.

Co do 66 / 77 / 88, może się rozmyło w całym treningu, ale zazwyczaj rozchodzi się a kilka rzeczy:

a) szanse na set over set ( w obie strony)
b) ilość small/mid PP w zakresie otwierania i kwestia obrony tej porcji zakresu przeciwko 3betowi
c) w zasadzie oczywista rzecz, że wyższa para trafia częściej "lepsze boardy", akurat różnica między 77 a 66 w kontekstcie flopa jest dość kosmetyczna, bo wynosi, jesli mnie pamięć nie myli 3,7%, bo odpowiedno to będzie 95,8% dla 66 i 92,1% dla 77, jesli chodzi o "szanse na overkarte".

Więc to nie jest tak, że jakiś pocket, będzie magicznym punktem matrycy, oddzielającym "te świetne ręce" od "tych kiepskich rąk".

Ps. Tak na koniec, to kompletnie nie rozumiem, tych przytyków o banowaniu, czy jakimś nie przyjmowaniu krytyki, kiedy właściwie, ja staram się powtarzać, że jestem otwarty na feedback, szczególnie ten negatywny (? nie wiem czy to dobre określenie "feedbacku") bo to on powoduje, że mogę coś poprawić dla was (dla siebie automatycznie).

Przy czym zdaję sobie sprawę z tego, że dziś miałem większe niż normalnie problemy z koncentracją i nie wspominam o tym, w kontekście jakiegokolwiek usprawiedliwienia, a raczej w tym, że rozumiem, jakie wrażenie to mogło sprawić.

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Oraz matryce, bo miałem wrzucić:

EP OR (11,76%)

MP OR 17,19%

Ps. Dałem MP bez 66, bo jak wspomniałem na treningu i w poście wyżej, nie otwieram tej ręki z tej pozycji.

Odpowiedz
Cytat
Skibcio

Przypominam o dzisiejszym treningu :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
adasko99

Boze swienty to juz dwa treningi z tej tematyki przegapilem? Kiedy bedzie wideuo z drugiego treningu? :) Czy trzeci trening bedzie 15go Listopada?

Narazie obejzalem filmik z pierwsego treningu i moge cos na ten temat klepnac w sumie no :)
Jak dla mnie, lepiej sie tych konceptów juz przedstawic nie dalo :D
Rozumiem ze ktos abosultnie pcozatkujacy mógl malo zrozumiec lub mylnie odebrac pewne koncepty ale niech sobie obejzy filmik z treningu ze 3 razy, niech pozadaje pytania w tym topicu i nabank pomalu sie wszystko rozjasni :)
A9s odpuszczamy bo ma duzo mniejsze bezposrednie equity. Powód mniejszego equity: A9s tworzy mniej stritów niz ATs bo A9s jest zbyt szeroko rozstrzelone (6 kart odstepu) zeby ztworzyc bezposredniego drawa do strita - co zostalo wyjasnione :)

Mam pytanie do rushera88 - jezeli chcialbym jednak dodac do EP OR wszystkie suited Ax, to jak podejsc do rozgrywania tych najslabszych suited Ax-ów na boardach z Asem?

Odpowiedz
Cytat
adasko99

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Siema!

@adasko99, wygrałeś xdddddd

Przepraszam że dopiero teraz, ale wczoraj po prostu padłem.

CO 26,70%:

Tutaj największą uwagę trzeba zwrócić na to jak gra BU, który może albo bardzo ułatwić grę na CO, albo ją zmasakrować. Mając spokojnego gracza za sobą, zazwyczaj da się poszerzyć ten zakres, dodając odpowiednio ręce typu: K6s, czy Q7s, J7s, natomiast jeśli chodzi o off, Q9o, J9o + pamiętać o tym, że Asy off, oczywiście są tutaj wysoką kartą itp. ale ich grywalność nie jest szczególnie dobra.

BU 44,49%:

Tu z kolei propozycja dla BU, która zamyka zakres na 45% idąc mocniej właśnie w wysokie karty, nie w karty suited (faworyzuje Ahigh). Jest to podyktowane faktem, że na niskich stawkach pasywność przeciwników, powinna pomagać w tym, aby pasywne realizowanie equity, czy wygrywanie potów na SD było łatwiejsze.

Pozostaje pamiętać o podstawowym założeniu, czyli o tym, żeby w miarę możliwości zwracać uwagę na to jak grają gracze za nami i w odpowiednich sytuacjach zarówno zawężać jak i poszerzać te zakresy.

Odpowiedz
Cytat
adasko99

:f_drink:

Rozumiem, ze po wczorajszym coachingu temat zostal wyczerpany. Czy nastepnym etapem bedzie gra vs 3Bet? Jezeli tak, to kiedy coaching? :)

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Matryce z SB, w wersji z treningu + zmianami (które postaram się opisać) za jakiś czas tu wrzucę, póki co dam szanse nagraniu :D

Co do kontynuacji zakresów, to na pewno nie koniec, ale w jakiej formie, oraz czym dokładnie się zajmiemy, to póki co pozostawię bez szczegółów, bo też muszę to dopracować :)

Odpowiedz
Cytat
Skibcio

Jeśli podobał wam się kurs to zapraszam do jego drugiej części: https://forums.pokerstrategy.com/pl/forum/thread.php?threadid=456031

Odpowiedz
Cytat
adasko99

siemano, ej kiedy mozna sie spodziewac video z treningu z dzisiaj (callowanie i 3betowanie) ? bo kurde zaspalo mi sie :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
ONKAM

Napisane przez rusher88
Matryce z SB, w wersji z treningu + zmianami (które postaram się opisać) za jakiś czas tu wrzucę, póki co dam szanse nagraniu :D

Co do kontynuacji zakresów, to na pewno nie koniec, ale w jakiej formie, oraz czym dokładnie się zajmiemy, to póki co pozostawię bez szczegółów, bo też muszę to dopracować :)

@rusher88, można liczyć na te matryce ze SB? Z góry dzięki za odzew.

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Napisane przez ONKAM

Napisane przez rusher88

Przepraszam, faktycznie zapomniałem je tu umieścić. Postaram się to zrobić dziś, w kilku wariantach + z objaśnieniami.

Odpowiedz
Cytat
ONKAM

Napisane przez rusher88

Napisane przez ONKAM

Napisane przez rusher88

Przepraszam, faktycznie zapomniałem je tu umieścić. Postaram się to zrobić dziś, w kilku wariantach + z objaśnieniami.

Dzięki za odzew i za pomoc. Pzdr.

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Jeśli chodzi o SB, to specyfika tej pozycji jest ciekawa z tego powodu, że w kontekście przeciwników, mamy bardzo jasne zadanie - określić, jak gra tylko jedna osoba. Stąd, mimo że wyjściowy zakres pewnie będzie relatywnie wąski, to np. na micro, czy low pewnie można otwierać więcej, nawet często sięgając po autoprofit.

Podstawy przy ustalaniu jakiegoś wyjściowego zakresu, są dość klasyczne + uwzględniają obronę przeciwko 3betom, tak, aby być super easy do exploitu.

Tu np. mamy zakres około 40%

To, nad czym można się zastanowić patrząc na wybrane ręce to np:
- off niskie AX,
- ręce typu 98o
- brak niskich KXs/QXs

Poniżej kolejna propozycja:

Tak na prawdę bardzo subtelna zmiana, bo zakres % w zasadzie się nie zminia - ręce typu 98o zostały zamienione na wyższe karty suited.

Ułożenie w taki sposób zakresu swoje zalety będzie miało np. przeciwko pasywnym playerpoolom, gdzie high card będzie grał rolę. Oczywiście to nie jedyna zaleta - mamy też rękę, która robi grywalne top pary i tutaj kontekst dominacji leży niestety zarówno podczas grania 98o, jak i K5s, przy czym, ciekawostka może być taka, że linia 9Xo jak i 9Xs jest zazwyczaj broniona w bardzo wielu kombinacjach z BB, czyli A9s,K9s,Q9s,J9s,T9s,A9o,K9o,Q9o,J9o,T9o = 80 kombinaci, natomiast zakładając, że przeciętny gracz nie schodzi niżej niż K6s oraz K8o (callując), natomiast 3betuje AK, czy KQ z wiekszą frekwencja, to KX to będą: KJs-K6s,KJo-K9o czyli 60 kombinacji. Oczywiście jesli trzymasz 9X albo KX, to musisz uwzględnić CRE.
Ostatnia rzecz, to oczywiście ręce suited = drawy, flushe, equity, BD outy etc

Na koniec dodam, że widywałem sytuacje, gdzie gracze preferowali otwieranie większej ilości właśnie KXs czy QXs (wszystkich?) nawet ponad rozgrywanie AXo takich jak A6o lub niższych, ale to jest myslę temat na duża dyskusję, ponieważ dużo zależy od umiejętności poszczególnych osób, oraz od tego jak problematyczny jest playerpool.

Odpowiedz
Cytat