Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Nike+

151 Posty
25 Użytkownicy
0 Reakcje
12.3 K Wyświetlenia
Thorek

Nike+ to zestaw do biegania, który pozwala mierzyć dystans, prędkość itp. W jego skład wchodzą:

- buty, ze specjalnym wyżłobieniem na sensor.
- sensor, który wkładamy do buta
- nike sportband lub ipod (jako odbiornik).

Jeżeli chodzi o buty, to najlepszym sposobem jest zakup butów z serii nike+, ale istnieje też możliwość biegania w normalnych butach i umiejscowienia sensora np. w sznurówkach.

- Koszt butów 400 zł, aczkolwiek istnieje możliwość zakupu butów z poprzedniej kolekcji.
- sensor - 120 zł
- sportband - 240 zł (odpada wtedy koszt sensora)
- ipod - ok. 350 zł.

Swoje wyniki można obserwować w specjalnym serwisie nikeplus.com, który umożliwia udział w wyzwaniach pomiędzy ludźmi z całego świata.

150 odpowiedzi
galer

Jak wyglądaq kwestia dokładności pomiarów w przypadku opcji z montowaniem sensora do zwykłych butów?
Jakie są na to sposoby?

Chętnie wezme udział w projekcie nike+, ale chciałbym to zrobić jak najtańszym kosztem (bez butów). A jeśli miałbym brać buty, to skąd wiadomo czy dany model ma miejsce na sensor? Wszystkie buty nike mają?

Skąd wiadomo, że nikt na tym nike+ challenge nie oszukuje? Przecież to chyba nie byłby problem...

Thorek

Jeżeli chodzi o dokładność pomiarów, to mi na półmaratonie pomylił się o 100 metrów w stosunku do forerunnera, który zbiera info z GPS. Jeśli chodzi o buty, to te z miejscem na sensor mają na podeszwie obok znaczka nike mają dorysowany plusik. A co do oszukiwania, no to zależy o jaki typ oszustwa ci chodzi. Można oczywiście np. nabijać kilometry zakładając buty na spacer, ale tutaj bardziej przecież chodzi o zabawę. Nie ma żadnych nagród. Biegamy po prostu dla siebie :).

Mooris

Dokładność nike+ z sensorem w butach - na półmaratonie Thorkowi "pomylił się o 100m" - więc praktycznie nic.

Dokładność między sznurówkami - gdzieś wyczytałem że "dokładność jest mniejsza" - o ile ? nie wiem...

Musisz szukać butów z serii Nike+ - w sklepie wystarczy spytać. Aby być w 100% pewnym, wystarczy wyciągnąć wkładkę i zobaczyć czy jest wyżłobione miejsce na sensor.

Oszustwa? Hmmmm tylko po co ? :) Najfajniejsze jest to, że po każdym biegu możesz zrzucić swoje dane do komputera i wrzucić na stronę Nike. Tam możesz sobie wyznaczać różne cele, np. Spalić 4000 kalorii w przeciągu 4 tyg. lub inne. Cały czas masz podgląd jak Ci idzie itp.
Robisz to dla siebie, a wszystkie te narzędzia mają na celu jeszcze bardziej Cie mobilizować :)

Pozdrawiam

galer

Ja rozumiem, że oszukiwać w takiej kwestii to głupota, ale zastanawiam się czy jak są challenge typu Europa vs Ameryka to komuś nie wpadnie do głowy by tak robić... :)

Buty są strasznie drogie :(
Gdzieś ktoś kiedyś dał linka z opisami jak wbić sensor do zwykłych chodaków. Ma go ktoś?

Szwejk

Gdy biegam muszę miec ipoda w pobliżu?

Mooris

1. Ja byty kupiłem za 270zł - nie znam się na tym czy były to buty z zeszłej kolekcji czy rocznik bieżący - dla mnie to bez znaczenia ;)

2. Tak, musisz mieć ipoda przy sobie, gdyż to właśnie do ipoda podłączasz taki mały czujniczek i to on się komunikuje z butami.

whiler

ostatnio widziałem w salonie nike buty "plus" za 190zł

szkoda, że dopiero teraz bo miesiąc temu kupiłem za 290 w intersport ;[

mam zestaw buty + sportband i bardzo sobie go cenie :f_thumbsup:

derus

Wie ktoś w jakich sklepach można kupić sensor w Łodzi?
W firmowym nike'a będzie?

Thorek

W manu jest w intersporcie i w sklepie nike'a. Poza tym w każdym sizeerze chyba znajdziesz. Generalnie sporo tego :).

whiler

a i teraz spojrzałem na 'cennik' Thorka, sensor można kupić za 89zł w Intersporcie :f_thumbsup:

derus

Dzięki bardzo za informacje dzisiaj ide kupić :f_thumbsup:

Thorek

Napisane przez whiler
a i teraz spojrzałem na 'cennik' Thorka, sensor można kupić za 89zł w Intersporcie :f_thumbsup:

Ale wydaje mi się, że bez przystawki do ipoda, bo za 120 zł też są w intersporcie.

Ja po świętach zamawiam sportband bo wygodniej niz z ipodem (którego nie mam) i buty nike Air Pegasus+ 26. I do tego jeszcze skakankę. I zaczynamy gdzies ok. 12 kwietnia

galer

_thumbsup:

toony122

Pasuje mi trochę nad kondycją popracować więc chętnie się włacze w akcje biegania na poker strategy ;)

Mam iPhone i zastanawiam się jak wygląda bieganie z nim na ramieniu ? Widziałem na necie jakiś uchwyt naramienny tylko zastanawiam się czy na pewno będzie to mocno trzymało (tutaj jest ten ktory znalazlem, jak ktos zna jakis lepszy to piszcie) i druga sprawa czy po jakimiś czasie nie zaczyna to za bardzo ciążyć ? :D

mmortezz

Co do ceny tego sensora to jest dokładnie tak jak mówi Thorek. Poniżej 100zł to jest napewno bez tej przystawki do ipod'a. Sensor ma w sobie wbudowana baterie, a te jak wiemy po jakims czasie się eksploatuja... stąd do kupienia są również same sensory. Nie pamiętam jednak na jak długo wystarcza nam jeden taki sensor. Jeżeli jednak ktoś chce uzywać butów nike+ do codziennego użytku to radze wykładać sensor z buta, bynajmniej tak zalecał ktoś na forum Nike+.

Toony122: To jest opaska która jak mocno do ramienia przypmniesz to powinno być ok. Raczej nie spadnie, chociaż ja osobiście preferuje trzymanie ipod'a/komórki z której słuchasz muzy w kieszeni od spodni.. Wszystko zależy od tego kto jakie kieszenie w portkach ma ;D

Urbi23
Szwejk

@Galer, jedynym nieudogodnieniem będzie różnica w krokach. I na długich dystansach mogą to już być całkiem spore różnice.

galer

Możesz wyjaśnić z czego będzie wynikać ta różnica?
Czy sensor jest w woreczku na bucie, czy w specjalnej przegródce, to chyba bez znaczenia.