Witam, od pewnego czasu zastanawia mnie co tak naprawdę znaczy "być dobrym w grze po flopie". W wielu blogach czytam że "zdecydowałem się na call z pozycją bo mam przewagę w grze po flopie". Myślę że u mnie gra po flopie leży i tracę przez to value. Zaznaczam że gram na NL2 FR. Wygląda to mniej więcej tak, podbijam przed flopem średnio około 13-15% rąk (ze wczesnych pozycji mniej, z późnych więcej - standart). Z decyzją o wykonaniu cbetu raczej nie mam problemu, uzależniam ją od wielu czynników (czy coś trafiłem, flop mokry/suchy, ilu przeciwników weszło w rozdanie i jacy oni są itp). Natomiast od turna trochę się już gubię, szczególnie jeżeli sprawdza mnie gracz typu 13/12.
Podbicia pf sprawdzam bardzo rzadko, głownie grając pod seta. Wydaje mi się jednak że gra z parą na ręku z przewagą pozycji powinna być bardziej rozbudowana niż fit or fold. To samo tyczy się suited connectorów.
Jak więc nauczyć się dobrze grać po flopie, odnajdywać słabości u przeciwników i wygrywać rozdania nie mając nutsów?? Przeglądam dział oceny rąk ale tam prawie wszystkie rozdania dotyczą sytuacji gdy to my mamy inicjatywę nie mając pozycji. Grając na stołach widać pełno graczy starających się grać BSS (poznać ich można np po podbijaniu 4bb + 1bb za limpera ♠_cool: ). Mamy więc nad nimi ogromną przewagę, znamy ich strategię. Dodając do tego przewagę pozycji sprawdzanie ich przebić może być bardzo opłacalne. Tylko że do tego potrzebna jest jeszcze właśnie ta "przewaga w grze po flopie". Proszę więc bardziej doświadczonych kolegów o porady jak zdobyć tą umiejętność. Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
Musisz myśleć w kategoriach co on podbija / sprawdza - czyli jaki ma tzw "range" kart, które może posiadać. Jeśli cbetuje dany board jak to zmienia jego range w zależności od jego statystyki cbet, jak calluje cbeta to w zależności od statystyki fold vs cbet.
Być dobrym w grze po flopie to oznacza, że umiesz dobrze ocenić co przeciwnik może mieć w danej sytuacji i jak się z tym zachowa - więc możesz w zależności od swojej ręki podjąć dobrą decyzje.
Najwazniejsze faktory z twojej strony to:
- umietnosc myslenia w zakresach [range-thinkin]
W pokerze wszystko sie rozchodzi o zakresy. RANGE RANGE RANGE! Nigdy nie grasz na jedna reke, bo przeciez nie wiesz, z czym twoj przeciwnik gra. Zawsze chcesz tylko myslec o tym, z czym on gra i jak sie przyjrzesz blizej, to zauwazysz, ze czesto to jest pewna grupa rak, ktora sie sklada do jednego zakresu. Twoim celem powinno byc szukanie spotow, w ktorych mozesz bardzo jasno rozroznic range przeciwnika i przydzielic tobie odpowiedni range, by go. np. wypchac z rozdania. Bardzo wazny czynnik do tego jest hand-reading!
- umietnosc hand-readingu
Z czym gra twoj przeciwnik i jaka linie dobiera do jakiej reki. Jezeli bedziesz w stanie wykluczac kombinacje rak przez fakt, ze on zamiast betu gra check, to tym juz bedziesz mogl budowac sobie obszerny plan, jak ograc twojego przeciwnika. W pokerze nie chodzi o to, by miec najlepsza reke lub najlepszy range, wystarczy miec lepsza ![]()
- dominacja, fold equity, staty etc...
Jest jeszcze wiele faktorow, ktore warto tutaj zauwazyc. Czy twoj przeciwnik jest np. nitem 5/5 i dominuje jakas czesc twoich rak? Czy grasz z fishem, ktory nigdy niczego nie folduje, wiec nie posiadasz fold equity? Jezeli tak, to nie powinienes go blefowac, ale zawsze lightowo valuebetowac. Jak wyglada jego staty, jak twoje i jak zinterpretowac staty razem z jego linia?
Jezeli bedziesz mial dalsze pytania, to daj znac!
ja mam ten problem, że chyba nie rozumiem czym jest ten rage przeciwnika, albo przynajmniej nie wiem jak to zastosować. Nie wiem po prostu domyślam się czy ten gość obok mnie mam tego drawa, czy też trzyma inny układ. Ja się w tym gubię, jak być mógł Ninjai to trochę rozpisać byłbym wdzięczny i sory za spam w temacie u kolegi.
Dziękuję za zainteresowanie tematem, tym bardziej że Wy na pewno grę po flopie macie opanowaną bardzo dobrze. Ja range przeciwnika rozumiem tak, że po jego statystykach vpip/pfr staram się domyślić jakie ręce gracz ten będzie podbijał przed flopem. Weźmy przykładowe rozdanie znalezione u mnie w historii:
Przeciwnik po 75 rękach 15/12/Af: infinity/CbetF 100 (3/3) /CbetT (2/2)
Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:
$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (7 handed)
Known players:
[tg]MP2$3.33:///////;MP3$2.24:///////;CO (Hero)$2.90:///////;BU$3.97:///////;SB$2.01:///////;BB$1.48:///////;MP1$2.03:///////;[/tg]
Preflop: Hero is CO with 9:h, 9:d.
2 folds, MP3 raises to $0.08, Hero calls $0.08, 3 folds, 2 folds, BB folds.
Flop: ($0.19) 3:c, A:d, 5:s (2 players)
MP3 bets $0.14, Hero folds, MP3 gets uncalled bet back.
Final Pot: $0.19.
Jest to typowy call pod seta. Z tej pozycji range przeciwnika będzie chyba dość spory, Na pewno będzie w nim dużo asów, ale także 22+, może jakieś suited connectory, twarze w kolorze?? Jednym słowem range bardzo duży. Niezależnie od tego co przeciwnik ma praktycznie pewne jest że na takim flopie wykona cbeta.
Co mogę teraz zrobić? W moim calling range będą pary, może jakieś AT-AQ. Przeciwnik mógł trafić tego asa, ale może go nie mieć. Czy sprawdzamy jego cbet licząc na to że pokaże słabość na turnie? Co nam daje określenie jego range w takiej sytuacji? Myślę że jego cbet na flopie nie daje nam żadnej dodatkowej informacji na temat tego co może mieć. Aby dowiedzieć się czegoś więcej musiałbym wejść dalej w rozdanie, ale wiązało by się to z dokładaniem pieniędzy do puli.
Jak nauczyć się hand readingu? Płacenie przeciwnikom za showdowny aby sprawdzić czy miałem rację chyba nie będzie opłacalne.. Może możecie mi polecić jakąś książkę/artykuł/cokolwiek skąd mogę dowiedzieć się więcej na temat hand readingu. Będę wdzięczny za wszelkie rady i informację. Pozdrawiam
Staraj się obserwować przeciwników nawet, gdy nie jesteś z nimi w rozdaniu, czasem możesz wyłapać prostą tendencję typu - ma nuts to slowplayuje, blefuje gra overbet AI i tego typu przykłady tylko czasem dotyczące np tego jak rozgrywa drawy itd. To wymaga czasu i cierpliwości oraz grania na mniejszej liczbie stołów (przynajmniej na początku), ale jak odkryjesz styl gry jakiegoś gracza to możesz sporo zarobić $$
Napisane przez andrzejL
Dziękuję za zainteresowanie tematem, tym bardziej że Wy na pewno grę po flopie macie opanowaną bardzo dobrze. Ja range przeciwnika rozumiem tak, że po jego statystykach vpip/pfr staram się domyślić jakie ręce gracz ten będzie podbijał przed flopem. Weźmy przykładowe rozdanie znalezione u mnie w historii:Przeciwnik po 75 rękach 15/12/Af: infinity/CbetF 100 (3/3) /CbetT (2/2)
Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:
$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (7 handed)
Known players:
[tg]MP2$3.33:///////;MP3$2.24:///////;CO (Hero)$2.90:///////;BU$3.97:///////;SB$2.01:///////;BB$1.48:///////;MP1$2.03:///////;[/tg]Preflop: Hero is CO with 9:h, 9:d.
2 folds, MP3 raises to $0.08, Hero calls $0.08, 3 folds, 2 folds, BB folds.Flop: ($0.19) 3:c, A:d, 5:s (2 players)
MP3 bets $0.14, Hero folds, MP3 gets uncalled bet back.Final Pot: $0.19.
Jest to typowy call pod seta. Z tej pozycji range przeciwnika będzie chyba dość spory, Na pewno będzie w nim dużo asów, ale także 22+, może jakieś suited connectory, twarze w kolorze?? Jednym słowem range bardzo duży. Niezależnie od tego co przeciwnik ma praktycznie pewne jest że na takim flopie wykona cbeta.
Co mogę teraz zrobić? W moim calling range będą pary, może jakieś AT-AQ. Przeciwnik mógł trafić tego asa, ale może go nie mieć. Czy sprawdzamy jego cbet licząc na to że pokaże słabość na turnie? Co nam daje określenie jego range w takiej sytuacji? Myślę że jego cbet na flopie nie daje nam żadnej dodatkowej informacji na temat tego co może mieć. Aby dowiedzieć się czegoś więcej musiałbym wejść dalej w rozdanie, ale wiązało by się to z dokładaniem pieniędzy do puli.Jak nauczyć się hand readingu? Płacenie przeciwnikom za showdowny aby sprawdzić czy miałem rację chyba nie będzie opłacalne.. Może możecie mi polecić jakąś książkę/artykuł/cokolwiek skąd mogę dowiedzieć się więcej na temat hand readingu. Będę wdzięczny za wszelkie rady i informację. Pozdrawiam
tutaj jak masz duzo informacji na gracza (np ze cbetuje 90% flopow, a skoro wiesz ze statystycznie trafi flop w 30% to znaczy ze 2 na 3 przypadki blefuje)
to mozesz zagrac floating
callujesz cbeta
i majac pozycje czekasz na jego ruch na turnie
jesli zagra check
to mozesz sam postawic zaklad reprezentujac asa lub seta/straighta (mniej prawdopodobne)
jesli dostaniesz raise to w tym momencie mozesz spokojnie spasowac reke
ale w wielu przypadkach dostaniesz fold i wygrasz pule