Перейти на форум
Уведомления
Очистить все

Вовчiкус блогус (скотився IRL)

7,823 Посты
118 Пользователи
4817 Реакции
255.1 Тыс. Просмотры
Модератор
iva123

Abso( fucking)lutaly!:pokerface:

Ответить
Цитата
YPuller

Привіт. Зараз в монобанку та альфабанку появилася фішка покупки акцій провідних американських компаній. Якщо я в цьому не розбираюся, але тупо хотів би прикупити акцій типу яблука, чи тесли, чи пепсіко і маю на це вільні кошти. То чи буде це вважатися прибутковою інвестицією? Тобто без всякого аналізу це не інвестиція, а вкладення коштів в невідомо що?

Ответить
Цитата
Vovchikus

2021 та плани на наступні років 5

Доволі багато роботи було, а потім ще і New World вийшов на при кінці вересня (більше 1к годин награно за 3 місяці. Той ще лаг фест з 2-3 фпсами кожну війну. Про open world сутички взагалі мовчу. Декілька разів (щодня) успішно сервер падає). Як я і планував - не інвестував з серпня. Намагався закрити аккаунт у фрідома виставивши всі іпо на продаж, але так і не встиг, через сильну просадку (пікча в тему :f_thumbsup: :f_biggrin: )
Зганяв у відпустку. Оскільки часу на планування не було - вийшло так собі. За то вдалось поплавати трохи. Складно і не... звично, не приємно. В басейні вода зовсім інша на смак :coolface: Супер не приемно коли солона вода починає заливати. Якогось страху не було, але і від берегу далеко я не відпливав. Дихати під водою супер не комфортно, а без окулярів тим паче. Але я не втонув, в цілому це і була ціль тренувань :profit: Було складно визначитися з готелем - бо доволі багато пляжів були з камінням, а ті що без - далеко від людей, де не має поруч аеропортів, готелів.

Spoiler

Погода в цілому комфортна, лише прохолодний вітер іноді, особливо відчувалося коли входиш/виходиш з води. Застав 8/10 землетрус та шторм (хоча великих хвиль не було, нажаль, лише стовпи піску з пляжу. Вчастно я вийшов у супермаркет)
Ще я провтикав завчасно забронювати авто в аренду і залишилися лише на механіці. Покатався на авто по горах до нудоти, в прямому сенсі цього слова - перепади висот, круті повороти та 8-12 годин за кермом - це щось :coolface: Перші декілька годин, особливо після прильоту пізно ввечері - було складно намацати педаль газу та зчеплення. Але після 4-5 годин постійного жмакання - нормально було. Трохи стрьомно в горах (особливо коли я в якомусь селі, з дуже вузькими вулицями де ледь машина пролазе, після крутого повороту уперся в дуже круту гірку куди я б навіть пішки не піднявся. Довелось здавати назад, добре що було місце, прямо після повороту під самою гіркою, де можна було розвернутися - наче спеціальне місце для розвороту тих недалеких турістів що наважилися випертися на горку).

Але то все дрібниці. Головне то тут звичайно фінанси :milord:
Трохи стрьомно постити результати через страх. Страх бути засудженим суспільством. Причина тут проста - я перестав слідкувати за всім, що відбувається навколо, увага сконцентрована лише на невеличкій купці людей - людей, які досягли успіху та нереально обізнані в сфері фінансів, та на майбутньому. Вочевидь, якщо мене запихнути в таку аудиторію і почати порівнювати - то я серед них повне дно. Відповідно самооцінка падає і розшарювати повний стан фінансів трохи лячно... Але насправді, якщо подивитися на все зі сторони - то все просто чудово, і навіть невеликий капітал в $10к - це вже більше ніж має половина (?) людей

Spoiler

< 10k - 56.6% (top 100%)
10k-100k - 32.6% (top 43.4%)
100k - 1M - 9.8% (top 10.7%)
> 1M - 0.9%
а UHNW (30М+) це взагалі топ 0.002%

Хоче це звичано не те порівняння яке хочеться робити. Хочеться не порівнювати зовсім. В будь-якому випадку треба з чогось починати, а фінансовий стан так чи інакше стане відкритим (щеб не похизуватися коли капітал досягне шістизначної цифри! ) 
Радіє те що цей блог ніхто не читає, а ті хто читає - "свої". Тому можна спокійно в вікриту постити будь-яку інфу :f_cool:
Тому буде більше конкретних цифр. Я вирішив зберігти першочерговий варіант плану і не чипати його (включаючи зп, витрати, очікуванний % річних від інвестицій тощо) і просто подивитися на скільки великою буде різниця у результатах. Плюс паралельно є більш реалістичний/пессімістичний план котрий я постійно редагую, добавляючи нові данні в залежності від ситуації (витрати, зп, очікування річного прибутку)
Рік закінчився з капіталом
2021: $41.000 / $38.000 (за початковим планом складеним у 2020 році)

Spoiler

1. Exante
$27k ($4k cash)
проінвестовано ~$10к
профіт $4к (17%)

2. Freedom
$6053
проінвестовано $6к
профіт $53 (0.88%)
3. кеш
7.5к + 5.5к вивів з фрідому. Ці кошти підуть на новий аккаунт у ІБ.
Фрідом. Закрити не вдалось через великі коливання деяких іпо позицій котрі стрибають з -50 до +50% за тиждень, тому я виставив контракти на продаж і... через обвал не всі закрилися. Деякі висять і далі. Дохідність іпо... Як я і писав вище - так собі. Майже всі згоди що я закрив - 50%+, тобто саме іпо у вакуумі дуже вигідне, але якщо враховувати весь капітал - то дохідність просто смішна. Якщо останні згоди закриються бодай в нуль - вийде десь близько 5-6% річних (треба рахувати). З урахуванням того, що я купував деякі спекулятивні акції 
Плюс знову ж таки - іпо доволі складний інструмент. Оцінка окремих компаній - доволі складна робота сама по собі, а оцінка компанії, яка тільки виходить на відкритий ринок - в рази складніше через відсутність інформації. Я поки що не настільки досвідчений щоб оцінювати окремі компанії. Та й часу, бажання на це не має. Тому далі інвестувати в іпо не бачу сенсу. З початку року СП500 зріс на 28%. Набагато більш профітніше і без всяких турбот.
Результат міг би бути на декілька тисяч $ краще через оптимізацію витрат. Якщо переглянути нерегулярні витрати то я витратив на 83к більше, ніж планував. Майже половина з них - вел. 20к - це якісь дрибниці типу шолом, ліхтарь, насос, запасні камери, якийсь додатковий інструмент і тому подібні речі, +10к вело пк.
І майже 25к (36к замість 12к запланованих) - медичні витрати. Через проблему з нирками, які майже коштували мені 400-800$ (але все обійшлося). Стоматологія, коли вирішили що треба ставити протези, а для цього треба спершу брекети поносити. 20к пішло на брекети. А в наступному році ще десь під 40-50к вилетить на протези :facepalm:
За то з регулярними все ок, бо я беру витрати з величезним запасом і витратив на 25к меньше за рік, ніж планував (частково через роботу з дому). Є купа таблиць з цифрами з витратами по категоріям - але кому то цікаво? :yaoming:
Приємно здивований що кінцева сумма більше ніж запланована :fuckyeah:

2020 рік я закінчив з $21.000 / $15.000

Spoiler

Проінвестовано чистими 10.5к
чистий профіт приблизно 3.2к (31% річних)
І ще близко 7.5к кешу.
Кеш я планував витрати на купівлю авто, але на початку 2021 року я відмовився від цієї ідеї і причин тут багато. Головна з них дуже проста - наявність грошей не означає, що їх можна витратити. Є ціль і плани як її досягти. Переглянув плани, перерахував і вирішив що витрачені умовні 10-15к на авто зараз це майже 60к+ через 5 років (в залежності від %, якщо просто відняти 15к то виходить близько 35к різниця через 5 років)Плюс робота з дому здебільшого (нащо авто якщо я ним не буду користуватися?), плюс відсутність парковки поруч, плюс купа інших, "прихованих", витрат (на обслуговування, парковки тощо). В цілому я думаю ще десь 2к точно б вилітало на обслуговування авто, а це 2к*5*2 (20% річних х5 років) ~= 20k через 5 років. Плюс, скоріш за все, через 2-3 роки довелось би міняти авто на інше, а це ще додаткові якісь 5-10к. Якісь нереальні витрати просто на рівномі місці тому краще, хочаб, відкласти цю ідею, а в ідеалі взагалі відмовитися від неї на найближщі 5 років

Плани на кінець 2022 року - капітал у розмірі $65.000 - $80.000$ / $68.000

Spoiler

Я доволі пессимистично роблю прогноз (лише 5-6% річних) через не зовсім зрозумілу економічну ситуацію і я не виключаю можливості від'ємного результату при кризі, саме тому і тримаю велику кількість кешу. Основний приріст капіталу за рахунок активного доходу. Якщо в минулому році я проінвестував лише 16к, то в цьому, за планами, повинно бути майже 25к. відповідно 40+25 це вже 65 навіть при 0 інвестиційному прибутку. Але є велика ймовірність не лише отримати великі прибутки, але й витрати (як то лікування може вилізти в зайві декілька тисяч)
В 2020 році я вибивав зп собі і вдалось вибити підвищення на 50%. Частинами. Останне підвищення було у квітні? травні? і ось я знову запитав про підвищення ще на ~17%. Звичайно що не обійшлося без "хитрощів". В цілому зп зараз приблизно як середня по ринку, можливо навіть трохи меньша, але і вибити просто так підвищення за 1.5 роки на 75%+ не дуже приемна і проста ситуація. Я запропонував їм зробити це частинами, через нову хвилю ковіду - погодилися відразу і на всю сумму, чого я реально не очікував

Якщо ж брати довгострокову преспективу, то план приблизно такий
2027: $225.000 / $337.000

Spoiler

План полягає в тому, щоб забезпечити мінімальну фінансову безпеку.
Рахував я дуже примітивно - витрати * 8% річних (классичний портфель з облігаціями, кешом та сп500)
і 3 варіанти:
1. Абсолютно всі витрати (значно завищенні витрати, плюс витрати на деякі "форс-мажори)2. Частково всі витрати (майже реальні витрати виключаючи форс мажори {ніяких операцій, протезів тощо, хоча впихнути туди формування буферу в декілька тисяч $ на рік ніхто не заважає})
3. Все те саме але з урахуванням власного житла
Виглядає це все приблизно так

Величезна купа нюансів і цифри дуже приблизні оскільки залежать від витрат, котрі не завжди легко спрогнозувати (банальне підвищення цін, інфляція, курс валют тощо). Якщо цікаво - то можу більш детальніше на цих моментах. Кінцева сумма може легко коливатися від 160к до 190к.

Якщо ж більше детальніше куди саме інвестувати - то скоріш за все - ЕТФ. Принайні на новому аккаунті в ІБ куди і будуть йти всі фінансові потоки. Оцінка окремих компаній занадто складна і поки що я не готовий до цього. Треба трохи часу розібратися з єкономічною ситуацією в світі, скласти план як правильно оцінювати і балансувати портфель і вже через декілька років більш детальніше ковиряти ринок та оцінку акцій окремих компаній

Ответить
Цитата
Vovchikus

Оригинал пользователя YPuller
Привіт. Зараз в монобанку та альфабанку появилася фішка покупки акцій провідних американських компаній. Якщо я в цьому не розбираюся, але тупо хотів би прикупити акцій типу яблука, чи тесли, чи пепсіко і маю на це вільні кошти. То чи буде це вважатися прибутковою інвестицією? Тобто без всякого аналізу це не інвестиція, а вкладення коштів в невідомо що?

Привіт. Доволі складне питання. Якщо взагалі не вникати глибоко в ринок акцій - я б краще просто ЕТФ купував. Умовні 3-5к свіфтом (треба рахувати яка комісія за свіфт і чи окупиться вона до наступної транзакції) на ІБ - купівля ЕТФ і скоріш за все - все буде ок. Просто регулярно раз на квартал/рік поповнювати рахунок, докуповувати і можна сильно не перейматися.

Spoiler

Звичайно тут не без нюансів. Виникає питання оцінки ціни активів, правильного часу купівлі для максимізації доходу тощо. Але якщо просто брати і регулярно купувати - то можна буде очікувати на середній результат. Фішка в тому, що сп500 включає дуже багато компаній і кожна група компаній почувається добре в різні етапи економічного циклу, що трохи робить результат більш стабільнішим.
Можна скористуватися https://www.portfoliovisualizer.com/backtest-portfolio і подивитися на історичні данні.
Взяти той же тікер IVV або VOO вбити початковий капітал та суму поповнення і оцінити на історичних даних дохідність

Акції окремих компаній
Тут все набагато складніше. Ціна помилки значно більше. Відразу виникають питання:
портфель, балансування, реальна ціна акції тощо.
Інвестування вже стає ніяк не пасивним, бо треба робити багато аналітичної роботи.
Треба не лише слідкувати за економічною ситуацію в світі, а й за окремими сферами в яких компанія працює.
Треба читко знати ціну за акцію, а для цього треба зробити прогноз фінансових потоків на декілька років вперед - треба читко розуміти що саме робить компанія, яким чином заробляє гроші, якою долею ринку володіє, які можливості для розширення бізнесу, хто конкуренти, в чому між ними різниця, яку долю ринку тримають конкуренти тощо.
Якщо брати величезні корпорації - то все стає набагато складніше, бо вони оперують бізнесом в різних сферах. І треба кожну сферу окремо аналізувати.
І це треба робити доволі часто. Наприклад - з'явився новий конкурент, або нова технологія і компанія може втратити частину ринку - треба знову аналізувати і оцінювати.
Звичайно що можна просто підбирати компанії аби як - гарні фінансові показники, майже не має конкурентів, чудовий ріст за останні декілька років.
Наприклад я купував візу та мастеркард по такому ж самому принципу. Потім почало з'являтися купа всяких компаній що працюють з кріптою, крипта стала популярною, купа інших платіжних систем почали набирати обороти. Відповідно віза та мастеркард можуть сильно втратити позиції і я гадки не має яка реальна ціна, чого очікувати від цих компаній, які прогнози робити і чи буде це більш прибутково ніж просто тримати сп500 :f_confused: Моєї компетенції просто недостатньо, щоб правильно оцінити всю сферу платежів і як кожна технологія/компанія впливає на цю сферу :f_ugly:
Навряд чи такі крупні компанію просто так зникнуть і сильно перейматися не варто, але якщо говорити про дохідність - то скоріш за все етф буде набагато профітніше.
Краще просто купити сп500 і спати спокійно. Або купувати окремі акції і занурюватися в аналіз з головою :f_biggrin:

Ответить
Цитата
Vovchikus

В мене є знайомий, який почав інвестувати минулого року і він купує окремі компанії. Знань у нього взагалі не має - купує те що подобається. Результат відповідний.
Він купував компанії у котрих були конкуренти з набагато кращими фінансовими показниками (наприклад купував компанії у котрих величезні борги). Якщо підходити раціонально до питання - то купівля сп500 принесла би йому значно більше прибутку. Але він купує окремі компанії бо йому так хочеться :|

Аналіз компаній доволі цікава штука. З одного боку можна реально супер глибоко аналізувати, і для цього треба бути нереально крутим експертом. З іншого - чим більше аналізу - тим більше похибка, і тому чим простіше аналіз - тим більш він точний :thinking:
З одного боку - деякі компанії самі пишуть прогнози про розвитку бізнесу і темпи зростання (здавалося б вони краще знають свій бізнес), але з іншого - в них ціль приваблювати інвесторів (хоча і про репутацію забувати не варто). З одного боку є агентства, з купою експертів - які регулярно публікують оцінку компаній, а з іншого - вони публікують занадто часто, бо постійно помиляються в своїх прогнозах.
З одного боку є дуже легкі для розуміння і прості у використання методи оцінки реальної вартості акцій (в яких я до сі не розібрався :rage: ), а з іншого - вони опираються на ті ж самі прогнози зростання прибутку бізнеса.
Виявляється, що все не так вже і складно, але в той же час - треба бути крутим експертом :f_confused:
Поки що все дуже заплутано і нічого не зрозуміло - але я буду продовжувати вивчати аналіз компаній і ковиряти далі. Можливо років через 5-10 буде вдосталь компетенції, щоб бодай якось оцінювати компанії, їхню реальну вартість і темпи зростання

Ответить
Цитата
topalovsanya

Не хочеш диверсифікувати свої інвестиції виходом на криптовалютний ринок? Де живеш, скільки платиш за житло?

Ответить
Цитата
Vovchikus

диверсифікувати

В мене більшість портфелю знаходиться в ЕТФ. Далі диверсифікувати мало сенсу. Звичайно що можна розглядати різні активи, країни тощо, але все не так просто. Як на мене самого СП500 достатньо (багато компаній оперують не лише в США; всі сектора економіки; більше 20-30 компаній тощо)

криптовалютний ринок

Взагалі не планую. Мені вистачить і 5-8% річних для досягненні цілей. Не бачу сенсу інвестувати в дуже ризиковані та сумнівні активи.
Треба вивчати. Абсолютно не розумію ні технологію блокчейну, ні кріптовалюти як явище.
Якщо з акціями компаній зрозуміло - товар х ціну = ціна компанії. То як оцінювати кріпту мені не зрозуміло. Купувати щось не знаючи його ціни - ідея так собі.

Spoiler

звичайно ще є різні методи оцінки технологій, паттернів та інших "речей" інтелектуальної власності

Як на мене ринок кріпти дуже сильно волотильний, непередбачуваний і просто роздутий хайпом легких грошей (будь який знайомий говорить про крипту, або про знайомих що купують її. Що буде при кризі, коли її тримають не великі фонди та корпорації, а недосвідчені інвестори? Питання риторичне)

Де живеш, скільки платиш за житло?

Київ. Знімаю невелику одно-кімнатну квартиру в середньому за ~₴10.000 = ~$370 (враховуючи комунальні).

Ответить
Цитата
topalovsanya

Я мав на увазі більш глобальну диверсифікацію: частину вкласти у нерухомість, частину у фондовий ринок, частину у якийсь бізнес проект, частину дати під заставу в займи і відсотків 10 у криптовалютний ринок. Не обов'язково у всьому детально розбиратися, достатньо поверхневого розуміння; на крипторинку можна розкидати капітал по фундаментальним проектам і буде то й же "СП500" :) Зараз виходить, що ти повністю залежний від одного брокера, звісно, він дуже поважний і стабільний, але в разі чого усе твоє життя може піти шкереберть. Хоча, поки ти на низькому старті, то особливо не розгуляєшся, скажімо нерухомість на такі гроші не купити; але чим далі, тим більше можливостей і тим ризикованіше тримати "усі яйця в одному кошику", можна втратити одразу все. А взагалі, мені твій підхід подобається, буду слідкувати.

З покером я так розумію ти вже зав'язав з кінцями?)

Ответить
Цитата
Vovchikus

Цікава думка. Поки що я сильно не переймаюся.
По-перше так - з таким капіталом в інші проекти доволі складно залізти

Spoiler

можна якщо сильно захотіти, але...

Горловина всього цього це брокер. Якщо він збанкротує - це буде величезна головна біль, але не більше за того.
Якщо я все правильно розумію
Хоч всі акції що купуються фактично і належать самому брокеру, а не покупцям особисто (це робиться для зручності операцій та зменшення витрат) - діяльність брокера щільно регулюється. Плюс ніхто не заважає все ж таки акції персоналізувати за додаткові кошти.
Тому я бачу ситуацію доволі простою: брокер банкротує - я виставляю ордери на ПЕРЕКАЗ своїх активів на іншого брокера. Це роблять ще десятки мільйонів користувачів. Брокер бере за це комісію та стає мільярдером і вже не є банкротом, що дозволяє легко закрити бізнес без жодних проблем :profit:

Spoiler

Так. Є варіант з фрідома зараз перекинути активи на ІБ і закрити аккаунт. Я цього не роблю з причин оподаткування - лінь за ради 100-200$ потім воювати з податковою і пояснювати :yaoming:
Відповідно проблеми брокера - не мої проблеми.
Єдину загрозу що я бачу - це шахрайство або іншого роду дії, чи то зі сторони брокеру (хоч він і регулюється), що може призвести до втрати частини активів, чи то з моє сторони, коли аккаунт вкрадуть і виведуть кошти (хоча тут також не все так просто).
В будь якому випадку - так, ризики є, але вони не такі вже й суттєві.

Якщо ж говорити про диверсифікацію більшу ніж акції, то... Яне розглядав - поки що рано і не має сенсу.

Spoiler

Думки є але не більше того. З планів купувати власне житло - але здебільшого для психологічної безпеки. Хоч власне житло і не можна рахувати як капітал, але насправді житло просто конвертує капітал в фінансовий потік, з доволі низьким % (щось типу 4-6%, можливо навіть менше). Але це одноразова дія.

Акції, як на мене, майже єдиний пасивний, "легкий" дохід (особливо якщо ми говоримо про етф типа того ж настак100 або сп500). Будь які інші проекти - це купа проблем.
Житло під оренду - не пасив (був на декілька мітапів і всі як один говорять - це капець. Часу витрачається багато. Одна з рекомендацій що всі говорять - купувати ближче до свого дому, бо їздити доведеться регулярно. Деякі жартували (скоріш за все ні), що їм реально телефонували і просили приїхати поміняти лампочку, бо та згоріла :spit: Тому я б просто купив Reit (real estate investment trust) і хай замаються. Або ж власну компанію створювати, що купує житло/офіси та здає його в оренду - ось це вже щось цікаве. Знайти партнерів, декілька мільйонів капіталу та вперед. Спочатку буде складно - але потім, коли квартир/офісів нормально так буде та персоналу що обслуговує - можна буде сильно не перейматися найнявши виконуючого директора. Але навіщо? Якщо є 8-12% річних просто купивши reit за 100$ :truestory: Так, власна скоріш за все буде (а може і ні :yaoming: ) приносити більше, бо якщо знатися на справі то і 12-16% річних з оренди не ліміт. Деякі поговорюють вони і всі 20-25% річних вибивають :spit: )

Всі інші по типу дохідного авто, бізнесу, інвестування в бізнес*, кредитів тощо - я думаю і так зрозуміло, що купа проблем і активна участь забезпечена.
* здавалось ось тут можна якось пасивно нічого не робити. Як би не так :ayfkm: Починаючи від перевірки бізнес плану та спілкування з самим "ініціатором", закінчуючи регулярними перевірками (в тому числі і фін. звітами, контролем виконання цього самого бізнесу) - якщо хочемо звичайно побачити вкладені гроші знову. По суті інвестував в бізнес - ми стаємо його співвласниками - а от же з'являється відповідальність. Звичайно ще є райдужні історії з галявинами та зайцями на задньому плані - коли люди інвестують в знайомих і вони все сумлінно роблять і легко повертають кошти назад, але реальність така - що більшість людей бідні тому що нічого не роблять. І ця ситуація не буде виключенням :truestory:

Spoiler

про знання в цих сферах я взагалі мовчу.

пс: з інвестиціями в акції така ж сама історія :truestory: Звичайно що коли ми тримаємо якісь умовні 0.0000001% від всього об'єму акцій - ми мало що можемо зробити. Наша відповідальність скоріш за все буде полягати в моніторингу бізнесу, керівництва та оцінкою ціни акцій для їх купівлі/продажу. Якщо сильно косячити будуть - почнуть масово продавати акції - ціна (акцій, компанії) почне падати також :profit:

пс2: капітал через 5 років - це майже 70-80% активного доходу. Тобто сильно перейматися активним управлінням капіталом - не має сенсу. Чим далі - ти цікавіше буде. Особливо коли невеликий приріст дохідності за рахунок управління капіталу буде приносити більше ніж активний дохід

Spoiler

наприклад умовних 10% річних через сп500. Якщо припустити що при активному управлінні можна добитися умовних +0.5% зверху, відповідно коли капітал буде більше ніж 10М (при зп близько 4к) - можна буде займатися активним управлінням капіталу замість того, щоб "працювати". Приблизно такий план на наступні років 10-15. Чим більше капітал - тим більше роботи по його управлінню треба буде приділяти (і менше працювати, бо на управління теж треба час). Скоріш за все я буду по трохи перекатуватися в неповний робочий день і більше в сторону консультацій. Враховуючи що останні місяці 2 я це тільки і роблю - процес йде в правильному напрямку :yaoming:

З покером я так розумію ти вже зав'язав з кінцями?)

Так, я повністю забив. Заходив декілька разів чисто полудити в турнірах. І ще декілька разів щоб перевірити рахунок та вивести гроші (деякі покер руми тут закриваються, тому про всяк випадок :| )

Ответить
Цитата
Vovchikus

я б краще просто ЕТФ купував.

Насправді я тут трохи збрехав. Інвестування і фінансове планування йдуть дуже поруч. Що дійсно треба зробити - так це поспілкуватися з людьми які мають певну кваліфікацію та досвід з даних питань.

Зазвичай спершу ознайомлюються з вхідними даними (який капітал, скільки років, яка мета і тому подібні речі).
Оскільки вхідні данні дуже сильно різняться, то і фінансовий план та рішення про інвестиційні інструменти будуть різні. Існує ціла купа різних хедж фондів з різними цілями, так само як і купа фінансових радників.

Індексні ЕТФ (а звичайні ЕТФ тим паче) - зовсім не панацея і багатьом взагалі може бути шкідливим для фінансів. Як наприклад той же СП500 доволі ризиковий (під ризиком мається на увазі результат, що не співпадає з очікуванням).
Знову ж таки крива risk/reward чудово демонструє проблему

Spoiler

Ідеальне портфоліо - це 60/40 (акції/облігації). {не є рекомендацією для купівлі. Це не рішення для всіх людей. Лише теоретичний портфель в якому оптимальне співвідношення ризику до винагороди}.
Якщо добавляти до портфелю більше облігацій - то ми рухаємося по кривій вліво. Якщо більше акцій - то вправо. Є багато людей хто інвестує лише в облігації і їм повністю такий варіант підходить.

Особисто я інвестую в індексні ЕТФ через брак досвіду, знань та навичок щоб придумати стратегію кращу, а глобальна недовіра людям - не дозволяє мені довірити кошти під управління комусь іншому, та й є величезне бажання в цьому всьому розібратися самому.

Spoiler

якщо що то просто інвестування в індекси по типу сп500 - це може призвести до мінусового ROI (return of investemnts) протягом декількох років, а якщо зовсім не пощастить - то позитивне доведеться чекати років так з 6-8+. Хоча середнє історичне значення близько 10-12% річних. Не у всіх вистачить нервів, а деяким навіть і часу щоб чекати 10+ років :f_rolleyes:

Ответить
Цитата
Vovchikus

Оригинал пользователя Vovchikus
Damn boi he thicc that's a thicc ass boi :coolface:

Spoiler

Якщо комусь потрібна - можу продати/віддати дешево.

Через півтора роки так і не осилив. Особливої потреби поки що її читати не було. Більше фундаментальні речі вивчаю. Доволі складна книжка з купую формул, термінів і т.п. Точно не для новачків. Хоча може хтось з економічною освітою зможе розібратися.
Замовив собі точно таку, але в оригіналі :yaoming:

Ответить
Цитата
Vovchikus

:fuckyeah:
Можна раз на пів року і бампнути.
Портфель просів на 15% за рік (щось близько -$4к)
Чекаю на песимістів і "а я ж казав" в постах нижче :coolface:

Spoiler

Для інших - портфель все одно в плюсі, десь на 20% за 2 роки (+3.5-4к) при поповнені в ~20к

Почав скидувати кеш і по трохи купувати активи. Десь половину скинув вже. Треба буде перечитати що там за bill вийшов і поміркувати як він вплине на економіку. Плюс подивитися на фінансові показники знову через декілька місяців.
В основному докуповував те що сильно просіло (здебільшого високо ризикові tech стоки. Бо всі інші то й не падали взагалі :yaoming: ).
Причому дуже цікаво що "теорія" (скоріш аксіома вже) про те що компанії з чудовими фінансовими показниками не відчують на собі рецесії (як і деякі компанії consumer staples). Наприклад той же appl просто сидить на купі кешу, так само і UNH. Взагалі UNH прям знахідка - мало того що компанія до цього не погано показувала результати, так ще й під час рецесії показує результати кращі ніж сп500 :profit: Можливо варто почати скидувати по трохи :thinking:

Spoiler

Просто нагадаю що є два портфелі.
Цей портфель я не планую поповнювати взагалі і буду плюс мінус якось ним управляти і продавати / купувати компанії певних секторів відповідно до економічного циклу. Ребаланс все одно потрібно буде робити
Інший же портфель (на ІБ) - я буду поповнювати постійно, а відповідно ребаланс буде відбуватися за рахунок депозитів і купівлі активів без продажу інших (надлишкових). Поки що я встиг лише один депозит зробити на початку року + 30% тримаю в кеші ще й досі. Поки що -7.5% проти -11.5%-12% sp500.

цікава метрика для спростерігання :f_love: подивимося на скільки я нічого не розумію в equity market і чи варто взагалі читати те що я пишу :yaoming:

Зараз величезна проблема не в рецесії, а в тому що не можна купувати долар і робити свіфт перекази на ІБ. Це просто трешак. Кращого часу для купівлі активів і придумати не можливо.
Капітал, що генерується за рік майже такий самий як і інвестиційний капітал (+50% до зп щороку ж :coolface: цікаво коли мене звільнять :thinking: прям челендж на скільки високу зп я зможу вибити собі за 2-3 роки :yaoming: ). В результаті на руках дуже багато кешу і не має його куди дівати. Добре що дозволили конвертувати через депозити - хоч щось. Ще б дозволили робити swift - я б всі бакси вивів в активи.

Spoiler

пс: знайомий тут розповів що він написав персональному менеджеру в банку (приват) і запитав чи можна бакси купити. І...можна :spit: Сам я не запитував і не перевіряв, але варто спробувати. Можна купити кеш в касі, якщо є в наявності (здається щось таке є в постанові), плюс поповнити доларову картку грн кешом :megusta: Але я так розумію що це не зовсім "легально" (чи я щось пропустив?), тому не у всіх відділеннях так роблять. Скоріш за все лише через персонального менеджера можна дізнатися де і як :megusta: Знайомий так собі картку поповнив і ще й кешу купив :profit: По суті банки (деякі відділення) тепер виконують роль обмінників :megusta:

Поки що максимально буду юзати депозити, все інше конвертувати в речі які і так планував купувати (як то імпланти треба поставити), а все інше - стейбл коіни

Spoiler

супер ризикова штука і взагалі нікому б не рекомендував, особливо якщо це "всі" накопичення. Я повністю усвідомлюю той факт, що вони можуть в один момент зникнути. Тому суми там не дуже великі. Плюс я розбив на 3 стейбл коіни, поки що tether та usdc, через декілька тисяч почну додавати BUSD.
Але ризики все одно дуже великі.
Ці коїни ні ким не регулюються, а отже є величезні ризики що вони нічим не підкріплені.

Spoiler

звичайно є якийсь там рух в цьому напрямку, як наприклад usdc робить - намагаються все це зробити як умога прозоріше, але...

Так, якісь там звіти є, але хто їх перевіряє/контролює? Оскільки війна і купувати можна лише кріпту - то можна припустити що дуже багато людей почали купувати стейбл коіни (або іншу кріпту).
Стейбл коіни забезпечені не лише доларом

Spoiler

бо треба якось покривати комісії, зп, управління тощо. тому підкріплені також різними облігаціями. І це добре якщо державними, але й іноді і корпоративними з дуже високим ризиком

При масовому продажу коїнів (після війни) може стати дефіцит кешу для компенсації (облігації не можна обміняти миттєво, лише на вторинному ринку. іноді треба час). Відповідно може відбутися невеличкий міні-дефолт.
Якщо загуглити capitalization over time *coin* то є ось така інфа

Spoiler

Тобто десь з часів ковіду почало сильно зростати.
Добре, що Україна супер бідна і в нас не має ресурсів сильно впливати на ринок. Відповідно є надія що ми зможемо встигнути відразу після війни (як розморозять продаж валюти) продати стейбл і купити нормальні долари/активи. Всім іншим співчуваю :truestory:
Просто щоб зрозуміти. Обмін 1 usd на коїн, щоб отримати 1 usd колись в майбутньому (взагалі без профіту, точніше -2% річних інфляції). Тобто мало того що профіту взагалі не має, так ще й якісь ризики дефолту цього самого коїну. Якогось розумного рішення чому люди купують його так масово я не бачу (лише якщо треба кудись в іншу країну гроші перекинути і треба уникнути комісій - тоді так, ма сенс).

Spoiler

можна звичайно сказати типу а що не має ризиків дефолту банківської системи? Так, є. Але зазвичай є держава яка може задонатити гроші і підтримати економіку, плюс є різні закони, регуляції які цей ризик зменьшують. Плюс можна подивитися ризики дефолту самої країни і якось це врахувати. А коїн просто десь в "вакуумі" живе. Не має звітів нормальних - не можливо оцінити ризики

Але в Україні ситуація трохи інша. Тут ризик дефолту банківської системи (якщо що то країна мала предефолтний рейтинг нещодавно через запит "відстрочити" виплату облігацій), девальвації, інфляції тощо, а вибору куди інвестувати не має. Тому доводиться вибирати ризики поменьше.

Spoiler

причому обмін, що я робив навіть плюсовий поки що виходить. в середньому курс обміну поки що 35 грн / юсд, з урахуванням всіх комісій - я ще в плюсі на 1-2% від суми буду :profit:

Ответить
Цитата
formany86

Як справи:f_drink: В якому підрозділі вбиваєш російських окупантів?:f_p:

Ответить
Цитата
Vovchikus

Привіт!
Як всі блекаут пережили? Сподіваюсь у всіх все добре! :f_love:
В диванно-економічних :pcuser: :profit:

В мене все ок, ракета у вікно не залетіла, від блекауту не помер :truestory:

Spoiler

а пам'ятаєте нам постійно казали "що ти сидиш ото за своїм комп'юхтером цілими днями, без нього і день прожити не можеш"? як виявилось можу :yaoming:

З остінніх новин:
- змінив режим дня.

Spoiler

Через віключення світла працювати вдень дуже тяжко. Перші декілька тижнів(?) ще якось тримався, але буквально ж на перший/другий день коли вимкнули на добу - я забив і пішов спати. Вдень. В результаті прокинувся пізно ввечері/вночі і пішов працювати, бо спати вже не міг.
Почав гуглити використання електроенергії по годинам, знайшов декілька статей по США і навіть якусь статистику по Україні.

Spoiler

Всі вони плюс мінус однакові, щось приблизно такого:

Дійсно - виробництво і споживання в ночі меньші. Пікові значення припадають на вечір. З ранку починає стрімко зростати і доходить піку ввечері і потім після умовно 10пм - починає стрімко спадати. Так, я бачив інфу що треба економити вдень та ввечері, пікові навантаження і т.п. Але без статистики тому не довіряю :yaoming:
В результаті так і залишив. Працюю вночі, вільний день протягом світлового дня і сплю ввечері.
Я так робив вже і до цього (без всяких там війн і блекаутів). Особливо в зимку - це просто бімба (влітку повна дічь бо світло аж до ночі, і я вже не кажу про спеку).
Ввечері все одно холодно і темно - тому різниці між ніч/вечер не має (лише кількість шуму від сусідів). А мати вільний час коли на дворі світло - каеф.
А тут ще відключення світла вдень, коменданська година тощо - ізі рішення.
Більше того - я навіть почав трекати коли вимикають світло (а заодно і інтернет). Навіть "оцінив" це все
Трекаю коли не має світла, і коли є світло але не має інтернету (провідного). Оцінював чисельно через "ваги". Вага = продуктивність за годину (але це не точно).
Плюс розбив добу на 3 частини (всі години включно і так - вони перетинаються) - ніч (з 12am-8am, 9годин), день з 9am-5pm (9 годин), вечір з 3pm-11pm (9 годин).
Такий собі початковий варіант. Ніч можна легко змістити на одну годину раніше, вечір - на годину пізніше. Але то таке.
Світлий колір - коли не має під години або я не впевнений чи вимикали чи ні (як то сьогодні коли я пішов спати і інету не було, а коли прокинувся - був. хз скільки його там не було :| )
Виглядає так:

Читко прослідковується що відключень ввечері та вдень багацько і майже однаково, але ввечері трішки меньше.
Вночі взагалі не вимикають. К А Е Ф. Лише о 6-7 ранку можуть вимкнути і лише один раз вимкнули о 3й ночі :why: але величезний плюс який? Правильно - можна піти далі спати, бо що - темно і холодно, а отже спати дуже легко :profit:
Вдень, коли вільний від роботи час - спати не має потреби, бо
- можна на двір вийти бо світло на дворі
- почитати книжки (знову ж таки біля вікна світло ні яких тобі свічок і мінус зір)
- просто позаліпати у вікно, або поприбирати, або ще щось - бо світло і все видно і ніякого дискомфорту :profit:

- придбав деякі речі для сну

Spoiler

через новий режим, що вже супер стресово - треба було покращити трохи якість сну. Перший тиждень спати більше 2-4 годин я просто не міг і взагалі був ніякий. Довелося спати по 4 години працювати і потім йти спати ще 3-4 години. І навіть після майже 3х тижнів такого режиму - останні два дні я сплю по 4 години і прокидаюся :facepalm: Але знову ж таки плюс - можна лягти спати вночі :profit:
Купив собі, нарешті - матрац. Так, я просто спав на дивані без всіляких матраців, але спина іноді не дуже рада, тому я просто купив матрац і кинув його поверх дивану :profit:
Довелося купити нові штори. В мене до цього були чорні, але вони пропускають світло. Купив нові - майже не пропускають. :profit: Бо спати я лягаю о 4-6 вечора і все ще може потрапляти світло, а це дуже і дуже погано для сну.
Різниця на фото, зроблене в обід

Spoiler

Ні, я не малював другу частину в paint і то не камера зламалася :ayfkm: :coolface:
Вони все одно пропускають світло. Навіть на фото це можна помітити (можливо), якщо світити на них ліхтарем або дуже яскраве сонце то буде зблизька видно що за ними світло. Але все одно вони блокують майже все світло.

- війна за зп

Spoiler

пачалася 2 тижні тому.
Попросив рейз майже на 30%. Так, в мене настільки зп відлагує від середньо ринкової бо мені було все одно на зп, а після початку фінансового планування - ні, тому наздоганяємо.
Звичайно компанія посередник почала вертіти носом і в;е 3 раз мені телефонують? щоб це обговорити і просять не просити такий великий рейз. Але я стою на своєму.
Постійно пропихують що не можна такий рейз і треба обов'язково його розбивати на частини.

Spoiler

Нахіба? Якщо я можу отримати офер за декілька тижнів і не треба чекати? І якщо чесно то я реально все більше про це думаю. Нащо ото його 2-3 роки потіти піднімаючи зп, якщо майже будь яка відкрита вакансія, кожне повідомлення рекрутера мені в приват - це і є та зп яку я прошу :| І це після 5 років роботи в одній компанії ?!

Плюс "пилять" мене за режим мов ось ти змінив, а що кліент думає про це? Ок :challenge: Того ж дня, буквально пару хвилин після колу - написав кліенту. Пішли з колегою на "1 на 1" (кожні 2 тижні проводимо). Задав це питання :yaoming: Відповідь була очевидна (кажу ж адекватні люди) - це ок.

Spoiler

навіть без всіляких відключень світла. Яка різниця? Головне щоб на мітингах був та відповідав на питання протягом дня, а не через 2 тижні, якщо такі виникають. Бо кожна людина прагне для себе найкращого (я про нормальних, а не всіх :yaoming: ), і те що я так роблю - корисно для мене == корисно для компанії :profit:
А з відключеннями світла і теперішньою ситуацією - це взагалі не питання. Всі все розуміють. Імхо - які до мене питання? Графік відключень світла вище. Я зі своєї сторони зробив все що можливе, щоб продовжувати працювати. За 3-4 тижні відключень світла я лише 2 дні не працював (один взяв як відпустку, інший - на вихідних відпрацював)

Я навіть не раз вже цю тему підіймав з кліентом самостійно (чого робити типу не можна за контрактом, але коли це мене зупиняло? :megusta: :yaoming: ). І ми з колегою погодилися що
- пересмотр зп раз на рік погано (бо роботу знайти швидше і простіше ніж просити підвищення)
- просити підвищення зп через компанію посередника повна лажа.
Вони шукають можливість інтеграції нас в їхні процесси (в тому числі і перегляд зп, відпустки тощо).
Запропонував їм найняти мене на пряму, щоб спростити нам життя :profit: (хоча контракти та папірці не весело буде, але нічого складного)

Плюс я з ними вже говорив про підвищення як рік тому і знову нагадав. Нагадав чому він такий великий і відразу попередив що це не останній і моя "бажана" зп набагато більше. Але щоб її отримувати я ні морально, ні по навичкам - не готовий. Ідея в тому щоб з ними обговорити план відвищень, їх очікування від мене і що мені треба робити, в яку сторону розвиватися, щоб приносити як умога більше користі для компанії і вони змогли дозволити собі платити мені таку зп. Раніше це було дуже складно (не можливо?), бо зп сильно відлагує від середньої. Плюс кліент на справді не знає реальної моєї зп (NDA. Але то не факт, бо - коли то зупиняло? (с) :yaoming: ). Тому ідея працювати без посередника звучить ще краще. Плюс я пропихнув цю тему сильніше трохи :profit: За таку "проактивність" з минулої роботи мене просто першим кікнули :yaoming: Вірогідність цього зараз також не маленька :truestory: Але кліент супер адекватний тому я думаю ми знайдемо спільну мову. Хоча посередник мені здається зараз просто 10 колесо у всій цій схемі :pcuser: можливо я не правий.

- блекаути та підготовка

Spoiler

Ось тут посередник міг би допомогти, але є але...
Вони вже починаючи з наступного(?) тижня в офісі розвернуть генератори. Вже купили старлінк. Інтернет є цілодобово.
Знову ж таки про режим/зп

Spoiler

аргументація - "все в офісі є для роботи. Не працюй вночі, приходь в офіс. це можливо не зручно для кліента". Але мені здається люди не розуміють - що жити протягом дня без світла в сучасному світі це складно. Нащо мені працювати вдень і сидіти ввечері вдома без світла, якщо я можу так само працювати вночі і вдень, навіть якщо не має електро енергії - мати світло? think about it :milord: Я розумію що їм як посереднику треба "виправдовуватися" за що їм кліент платить гроші, але...
Відповідно я сказав, що в офіс не повернуся ідіть лісом :yaoming: Це величезний стресс який дуже сильно вплине на роботу, бо я не зможу нормально відпочивати ввечері без світла. Я вже не кажу про 2 години до офіса і про саму роботу в офісі де постійно заважають.
Тупа гігачад задрот з дому не виходжу роками :truestory:

Також замовив собі power station (акамулятор). Замовляв у неділю. Відправка протягом 5-7 робочих днів + ще 10-15 діб доставка з Польщі. Ще досі не відправили. Сподіваюсь все буде ок і її таки привезуть. Як привезуть - розповім що і як.
Якщо коротко - 2кВат. Повинно вистачити на декілька годин тримати пк, якщо не всі 8-10 (так, в мене не має ноута а купувати лінь). Але основна фішка то - тримати холодильник під час затяжних блекаутів. Скоріш за все буду використовувати лише 50% для пк а інше лишати на випадок блекаутів і лише при "регулярних" відключеннях. При аварійних через обстріли - користуватися лише в крайньому випадку. Але то ми ще подумаємо коли привезуть.
В теорії може працювати як упс (люди в коментарях про це писали), але ми це взнаємо на практиці. Повинно трохи "згладити" ситуації з рідкистними відключеннями вночі/вранці, щоб закінчити роботу, а також сильно допоможе при 3+ днів без світла. Бо може тримати декілька днів холодильник на собі. В цілому зима ще, так що також профітно трохи бо можна продукти на балкон викинути. Головне не померти від переохолодження через відсутність опалення, але враховуючи кількість генераторів задоначених нам - це стає все меньш вірогідним.
В крайньому випадку не виключаю можливість звалити в село до родичів і там жити на дровах :coolface: (в тому числі і купити туди старлінк, наприклад :truestory: ).
Плюс в мене ще є 3 тижні відпустки які я можу використати + запросити не оплачуванну. Можна буде викарабкатися через зиму і все буде супер.

- вільний час

Spoiler

зновуж таки режим дня тощо. Це hot topic на багато місяців :megusta:
Через те що вдень не має світла доволі часто - почав частіше читати книжки. Плюс можна мову вивчати на телефоні (та й книжка є, але поки що в тому потреби не має).
Плюс є мотивація щось готувати, все одно часу багацько :milord:
Прокачую скілуху в приготуванні хачапурі

Spoiler

З відключеннями світла просто не дають навіть можливості деградувати в ігори після роботи, але я намагаюся :yaoming:

Spoiler

Пішов деградувати поки є світло :happy:
Терористи хочуть нас таким чином знищити, але роблять все навпаки - роблять нас сильнішими. Навіть тут обісралися :yaoming: :f_cool:
Слава Україні! :f_love:

Ответить
Цитата
topalovsanya

Будь-які штори будуть пропускати світло, краще всього жалюзі день-ніч закритого типу (в коробі). Якщо з жалюзями ніяк, то треба підібрати хорошу маску для очей, я користувався багатьма і скажу відразу, що дешеві точно не варіант; в будь-якому разі жалюзі в пріоритеті. Зараз теж собі приглядаю якусь портативну електростанцію, але мені не треба таку потужну, хочу простішу і більш мобільну, може BLUETTI EB3A, всього 319€ і відомий бренд, може по якості не прогадаю.

Ответить
Цитата
Vovchikus

Так, жалюзі це топ. Але тут встановити не має можливості (не моя квартира).
Коли в Швеції були то бачив які там стоять - такі як в магазинах :thinking: через те що влітку там вночі дуже яскраво і спати не можливо просто.
Маска для обличчя також прикольна штука. Дуже давно колись купив з гелем в середині - але вона не дуже. Її вистачало на 2-3 години і потім вона працювала в іншу сторону - я прокидався бо дуже спекотно очам :why: Тому я її викинув. Скоріш за все матеріал поганий і не дуже пропускає повітря.
В цілому вікно виходить на схід і кровать знаходиться далеко від вікна - тому мене такий варіант влаштовує. В літку вже так не поспати. А взимку норм, бо все одно починає темніти о 4-5 вечора (принаймні в мене в кімнаті :yaoming: ).

Я BLUETTI як раз і замовляв. Але вже тиждень як і не має трек номеру. В коментарях пишуть що під 10-15 днів чекали трек номер. А деяким взагалі саппорт відповів що відправлять протягом місяця. На самому ж сайті вказано 5 робочих днів, але через чорну п'ятницю і сильне навантаження - 7-10 робочих днів.

Колеги на роботі також собі замовляли, але ті що на 700 Вт/година
Все залежить від використання і нащо брати.
В мене за місяць виходить в середньому під 4-4.5 кВат / день (120-140кВат. бойлер, микрохвильова піч та електрочайник який я замінив на звичайний, подивимося на скільки менше стане). По суті я ні чим не користуюся. Лише ПК та настільна лампа (лед, яку я купував років з 8 тому) працюють 18 годин на добу. У знайомого без бойлера і з ноутом виходить десь під 80 кВат місяць
Тобто можна припустити що десь в середньому витрачається під 200 ват/годину.

Тобто якщо брати батарею на 200ват*годин то вона протримає лише 1 годину (в середньому). Під час якихось стабілізаційних відключень не поганий варіант щоб заживити холодильник на декілька годин, або телефон/ноут зарядити один раз (?).

Я брав на 2к щоб можна було 2-3 години попрацювати на пк (без пк зараз би жити ото) :yaoming: - це десь умовно 200-300 ват/годин * 3 = 600-900 ват. Тобто закінчити роботу можливо. А інші 50% заряду вже кидати на холодильник у разі "екстрених" відключень щоб живити його декілька днів (хоча хз скільки він жре, він же не постійно працює. Плюс зима). Але в цілому за 3 дні без світла продукти "витримали". Хоча деякі я викинув про всяк випадок, бо запасів туалетного папіру я не робив у ковідні часи. Тобто якщо б була можливість його заживити на 2-3 години я думаю взагалі можна не хвилюватися було б про продукти :thinking: Але то ми все на практиці подивимося якщо та штука взагалі приїде. Бо може й не приїхати. Або приїде десь під новий рік (наступного :yaoming: )

Ответить
Цитата
falconUA

Теж думав замовляти Блюєті, але підозрював що доставка буде не така швидка як обіцяють.

Так взимку ж можна продукти на балконі зберігати, у нас нічого там не псується. Трішки частіше можна закупи робити.
Хачапурі класні зробив! То зі світлом чи без?

Я також почав помічати позитивні ефекти, коли немає світла, теж читаю, мозок і нервова система заспокоюється/стабілізується без світла/інтернету і гаджетів. У євреїв наприклад раз на тиждень шабат, день коли не можна працювати і користуватись електроприладами, думаю це дуже корисна практика.

Ти правий, що обставини хоч і трохи напружують та угнітають, але водночас роблять нас сильнішими.

Ответить
Цитата
Vovchikus

Я взагалі замовив спершу з США, а потім такий - хвилиночку, в них же там свої стандарти на мережу... і так - там видача лише 100-120V. Для компа мабуть все одно, бо на блоку живлення стоїть від 100 до 240V :yaoming: Чого не скажеш про інші прилади. Той же холодильник - йому треба рівно 220V :rage:
Але якщо є бажання повозитися - то в цілому можна спробувати. Багацько в коментарях писали що на офф сайті як замовляти дуже довго, але з амазону - супер швидко. Було написано що відправляють протягом 2-3 днів доставка 5-7 днів. Але знову ж таки - не зважаючи що можна налаштовувати видачу вольтажу та частоту - діапазон буде від 100 до 120V та 50-60 герц.
Я відмінив замовлення, гроші повернули протягом 2х днів (їх зазвичай списуть після відправлення але іноді раніше, через використання купонів/знижок), його не встигли відправити. І ціна там просто шикарна через відсутність податків.
Америка - 1599 доларів і 400 доларів знижка
Європа - 1699 євро :rage:

Spoiler

я просто не електрик і хз як дружити 110 та 220. Чи можна поєднати 2х110? треба додаткове обладнання. Я загуглив звичайно але обладнення супер різне і різну ціну. Можливо вся знижка і піде саме на це

Знайомі купують самі акуми (такі ж самі як в блюетті стоять) і руками будуть самі все робити. Ціна майже в двічи меньша буде (щось типу 950 баксів проти умовних 2к за 2кВат). Але я криворукий і не хочу возитися з цим. Не вистачало ще від струму від'їхати.

Хачапурі.

Spoiler

cookist wow в інстаграмі
👉INGREDIENTS
120ml (½ cup) warm water
7g dry yeast
1 tsp sugar
550g (4 ½ cups) flour
250ml (1 cup) warm milk
Beaten egg
1 tbsp olive oil
4 egg yolks
Grated cheese
Ricotta

👉METHOD
Mix sugar, yeast, and warm water in a bowl.
Wait 5 minutes and add warm milk, oil, and beaten egg. Mix well. Gradually add the flour while mixing.
Get a smooth dough. Knead for 5 minutes with your hands and let stand for 2 hours. Divide the dough into 4 balls and flatten with a rolling pin.
Mix grated cheese and ricotta.
Pour a little on each piece of dough. Curl the top and bottom ends slightly and pinch the corners together to form a boat.
Add more mixture to the center of each boat. Brush beaten egg over the edges. Bake for 14 minutes at 230°C (450°F).
Pour an egg yolk into the center of each boat and return to bake for 1 minute at 230°C (450°F).

Рецепт що я знайшов розрахований на 4 порції. Поки не було світла я замісив тісто, все приготував і потім кинув у холодильник. Можна прям відразу розбити на порції. Коли прокинувся - достав, розкатав, засипав сиру - в духовку на 20 хвилин і все - сніданок за 30-40 хвилин готовий :fuckyeah:

Spoiler

Лише з разу 5-6 нормально вийшло.
В першому рецепті стояла температура 500 фаренгейт і рецет був написаний в чашках. І я не дуже розумний - криво конвертнув все в грами. В результаті хліб був дуже "жорсткий" ззовні і не доготувався всередині. В цьому ж рецепті якщо готувати на 220-230 - то нормально. Можливо доведеться дати йому охолонути і доготуватися всередині самостійно вне духовки.

Сири
Рікотту я не знайшов, тому купив всіляких різних і пішов експерементувати.
Сottage / творог - не дуже. Можна, але він не розплавляється нормально і такими кусками залишається. Плюс відрізняється від рікотти кількістю вологи в середині (я гуглив) - тому після приготування буде така собі невеличка калюжа поверх сиру :|
Я купував в пакунку (тетрапак?) козячий - він має приблизно таку ж саму структуру як творог/рікотта.
В результаті поеднання фета + козячий + сулугуні - вишой прям сирний суп, що прям ідеально. Я б не сказав що на смак ідеальне, чогось не вистачає, але все одно смачно. Без фети робив - не вистачило об'єму і не таке рідке було. З фетою краще. Треба експерементувати.
Бо багато хто здивувався коли я їх козячий сир і такі
- тобі ок?
- :| :| :| :| :| А що не так з ним?
- Смак специфічний
- :| та ні, норм :milord:

Я не впевнений що духовка працює без електрики. Там підпал за рахунок електро-п'єз? Якщо камфорку можна запалити вогнем, то ось духовку... я навіть не пробував :yaoming: я не думаю що там доступ до "газу" є. Скоріш за все схованно. Бачив супер стару - то там відкрито було все і можна було підалити. Там вогонь видимий (на дні дві труби паралельні з отворами)
Якщо духовка працює без електрики - можна спробувати все гріти в духовці :megusta:

Spoiler

хоча я багато років підігрівав на газу без всяких мікрохвильовок - вода + металева посудина і готово :profit: головне помішувати і слідкувати за водою

Складно щось планувати. Не хочеться йти щось робити що не потребує світла (читати книжки), бо якщо його потім вимкнуть то доведеться знову ж те саме робити :rage:
Плюс в мене магазин поруч не працює коли не має світла. Тому я почав замовляти доставку їжі :yaoming: Нещодавно вийшов - там не має світла, черга на дворі стоїть - ні, дякую :challenge: Замовив доставку за годину привезли :fuckyeah: В цілому прикольно що є доставка. Я так взнав що є деякі товари котрих я раніше не помічав - як то листове тісто заморожене. Навіть не знав що таке є. Сосиски там пару хвилин завернув в таке, змазав жовтком, конжутом засипав - 10-15 хвилин в духовці і готово :profit:

Я за тиждень прочитав більше ніж за останні декілька місяців. Кожен день чекаю коли там світло вже вимкнуть, щоб піти почитати декілька годин :megusta:

Spoiler

а його перестали вимикати вже як 2й день поспіль є :why: лише інет відвалюється :rage:

Але можна все одно за годину до сну піти почитати і позаліпати в тиші. Життя з відключеннями стало трохи продуктивнішим :profit: Роботі не заважає, книжки читаються. Ідеально :profit:

Ответить
Цитата
topalovsanya

Я от теж не наважуюсь замовляти з Америки, хоча різниця в ціні величезна, та ж EB3A там по 199$, а тут по 319€. Вирішив брати з акумуляторами LiFePO4, які значно довше живуть і в цілому більш практичні, особливо для нашого регіону, так як менше бояться холоду. Планую замовити найменшу станцію із лінійки. Вихідна потужність мені й не потрібна велика, а на більшій ємності особливо не зекономиш, EB55 взагалі виходить по тій же ціні за Вт-год (навіть трішки дорожче), EB70 виходить економія 6%, AC200MAX економія 18%. Хоча я поки й не дуже розумію навіщо мені ті 2048 Вт-год, якщо відключення короткострокове, то мені і EB3A вистачить, а якщо тривалий блекаут, то ніякого об'єму не вистачить, зате EB3A я можу взяти у руку і піти в найближчий "пункт нескорених" швиденько підзарядити, а з великою бандурою що робити, мене туди хоча б підпустять, скажуть що тут місце для задоволення нагальних потреб населення, а не мажорів.

Вихід (Вт) Ємність (Вт-год) Ціна (€) €/Вт-год
EB3A 600 268 319 1,190298507
EB55 700 537 649 1,208566108
EB70 1000 716 799 1,115921788
AC200MAX 2200 2048 1999 0,976074219

Розкажи як замовляв, бо я тільки в процесі вивчення даного питання, там на сайті немає доставки в Україну. Варіанти звісно є: можна попросити знайомих, щоб передали з Польщі, там якийсь сервіс у Нової Пошти треба глянути, щось типу віртуальної адреси доставки "NP Shopping". Хотів почути про твій досвід, може для себе щось почерпну.

Ответить
Цитата
Vovchikus

Я майже впевнений що різниця через податки.
При замовленні в Європі в сумі замовлення було щось типу ~€265 податок включено у вартість

Ма сенс. :f_thumbsup:
Я більше планую використовувати як стаціонарний / ups і нікуди його не носити (все таки він важить майже під 25кг).
Доставка в Україну в них є, але саппрот відповів що краще через Польщу, бо вони лише її додали.
Там не зовсім віртуальних адресс - за адрессою знаходиться склад.
Нова пошта має обмеження до 1к евро з Європи. Тому я і поліз дивится в сша бо там обмеження не має. Замовив все одно в Європі але через ukraine-express.
Я вже використовував їх раніше для доставки з сша. все ок працює, але це було майже 5-6 років тому (пачку книжок замовляв та камені для го). Тоді я доставляв по морю і доставка займала майже місяць. І ціна речей була меньша ніж 150 баксів, тому скоріш за все ніяких мит сплачувати не треба було. Подивимося як буде цього разу і що там їм буде потрібно.
На амазоні напряму замовляв книжки з доставкою, то там UPS віз. Ціна там була поза лімітом. Написав їм на пошту (чи вони самі написали?). Скинув їм посилання на товар, документи (паспорт, інн), підписав договір на обслуговування. Оплатив послуги і все. Нічого складного але часу зайняло трохи.

Але знову ж таки - нічого ще не відправили і нічого не приїхало, і не факт що приїде.

Ответить
Цитата