Ładność wykresów bierze się chyba wyłącznie z dobrego table selection. Wydaje mi się, że z samych błędów wynikających z nieuwagi, automatyzmu, braku koncentracji i ogólnie nie grania A-game by się tu spokojnie mogło zebrać jeszcze z 1BB/100. Nie mówiąc już o błędach, z których istnienia nie zdaję sobie sprawy ;). Co zresztą widać z wykresów z gry na 0,02/0,04 - 0,1/0,2, z samymi fishami dookoła 3,5BB/100 (po 55k rękach) mimo, że wtedy jeszcze nic nie umiałem. No, chyba że jestem "luckboxem" :f_biggrin:.
Czas wstawić parę pierwszych rozdań. Generalnie chciałbym próbować opisywać niektóre swoje rozdania z wyższego punktu widzenia niż taki, na jaki mam aktualnie umiejętności (mówiąc w skrócie: "fish się wymądrza"
). Mam na myśli myślenie całymi zakresami a nie pojedynczą ręką, rozmyślania nad zbalansowaniem różnych linii, co niekoniecznie mi się może przydać na 0.5/1 czy 1/2, ale na pewno będzie przydatne kiedyś w przyszłości na wyższych stawkach itp. Wydaje mi się, że przy takich rozważaniach trzeba robić na tyle dużo założeń, że przy okazji eliminuje się sporo swoich podstawowych błędów (coś w stylu: "-Przeciwnik będzie tu cbetował z xx, yy, zz, więc gram x/r. -Ale on tu nie powinien cbetować xx. -No tak, racja, a przecież ja bym cbetował. Muszę to zmienić"
). Tak więc za wszelkie wytykanie błędów, opinie, komentarze, kłótnie dotyczące nawet najmniejszego słowa w moich rozważaniach będę ogromnie wdzięczny :fdrink. Generalnie właśnie to jest głównym celem bloga ;).
Parę zaznaczonych rozdań z tego tygodnia. Będę się starał oznaczać sobie więcej rozdań, żeby było co wstawiać ;).
1)
Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:
Graj rękę
$0.5/$1 Fixed-Limit Hold'em (6 handed)
Preflop: Hero is CO with 9:c, J:h.
MP2 folds, MP3 calls, Hero raises, BU folds, SB calls, BB calls, MP3 calls.
Flop: (8 SB) 2:d, T:c, 8:h (4 players)
SB checks, BB checks, MP3 checks, Hero bets, SB calls, BB calls, MP3 folds.
Turn: (5.5 BB) 6:d (3 players)
SB checks, BB bets, Hero raises, SB folds, BB calls.
River: (9.5 BB) T:s (2 players)
BB checks, Hero bets, BB folds, Hero gets uncalled bet back.
Final Pot: 9.5 BB.
HJ fish 30/10 /0.4/45 po 71h, Limp first in {J7s,T7s,T8o}
BTN 42/12
SB unk
BB reg 29/23/16 /2.0/38, grający 12 stołów, pewnie całkiem przyzwoity, bo czytając bloga kolaza widziałem, że grał kiedyś 3/6.
Generalnie średnio podoba mi się próba izolacji fisha preflop z tą ręką. Ciężko mi omawiać taki temat, bo wiedza z czym izolować fishy żeby się opłacało wydaje mi się, że bierze się głównie z doświadczenia. Intuicyjnie wydaje mi się, że: fish nie limpuje bardzo szeroko + reg na BB + dość luźny BTN skutkuje tym, że nasza ręka jest troszkę zbyt słaba na izolację. A7o+, K9o+, QTo+, 44+, JTs, Q9s+, K7s+, A2s+, taki zakres jest ok? Jak zmieniłby się zakres, gdyby fish był np 60/10/0.4/50? Ciężko mi przeanalizować, bo nie wiem jak to zrobić :D.
As played cbet flop standard, mamy oesd więc to jest nawet +EV. Na turnie mamy jednego gracza mniej, i z tego powodu myślę, że cbetowałbym raz jeszcze, na takim flopie sporo rąk będzie peelować i wyrzucać na turnie, istnieje szansa, że przed showdownem uda mi się wszystkich wyrzucić. Dostaję jednak donka od multitablera. Ciężko powiedzieć z czym on tak gra, wydaje się to jednak albo coś w stylu słabego mh, albo jakieś Ax gdy zapomniał, że nie ma tu inicjatywy. Tak więc raise na turnie wydaje mi się dość oczywisty, nie wierzę, żeby mógł mnie tu obstawić na semiblefa. Niewykluczone, że ten donk jest dla mnie dobry, bo pozwala mi na pokazanie większej siły, być może na wyrzucenie SB z jakiegoś mh. Oczywiście na river jeszcze cbetuje, bo mógł sprawdzić turna z jakimiś dwiema overcards, czy jedną overcard+gs.
2)
Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:
Graj rękę
$0.5/$1 Fixed-Limit Hold'em (5 handed)
Preflop: Hero is SB with 9:h, K:d.
3 folds, Hero raises, BB calls.
Flop: (4 SB) 8:s, Q:h, 6:d (2 players)
Hero bets, BB calls.
Turn: (3 BB) T:h (2 players)
Hero checks, BB bets, Hero raises, BB calls.
River: (7 BB) 2:s (2 players)
Hero bets, BB raises, Hero folds, BB gets uncalled bet back.
Final Pot: 8 BB.
BB: Reg 28/22/16/ 2.0/39 (421h); AF f/t/r: 2.0/2.1/1.8; FtCB f: 25. Ten sam co w poprzednim rozdaniu. Do tej pory brak żadnej notki o jego 3becie vs SB steal.
Preflop i flop standard. Turn - czy jestem w stanie wyrzucić cbetem cokolwiek lepszego? Wiadomo, KJ nie wywalę. Jak wygląda A2 przeciwko naszemu zakresowi?
Spoiler
Stół: 6♦Q♥8♠ T♥
Equity Wygrana Podział
SB 72.04% 68.90% 3.14% { 22+, A2s+, K2s+, Q2s+, J2s+, T3s+, 94s+, 84s+, 74s+, 64s+, 54s, 43s, A2o+, K2o+, Q4o+, J5o+, T5o+, 95o+, 85o+, 75o+, 65o, 54o }
BB 27.96% 24.82% 3.14% { A2o }
Podobne equity mają A3-A5. Wydaje się, że nawet A2 powinno sprawdzić turna, tym bardziej, że w moim zakresie powinno być parę rąk lepszych od A2, które gram x/c (jakieś A7, A9, AJ, AK, pewnie jeszcze jakieś słabe mh 22-55, może 6x). Tak więc na turnie nie mam FE na nic lepszego, gram check. Przeciwnik gra bet, a ja mam do wyboru call lub raise. Nie jestem przekonany co do call, bo na takim boardzie pełnym średnich kart on będzie ich miał w zasięgu całą kupę. Oczywiście, czasami będzie to blef z jakimś drawem bez sdv, ale wydaje mi się, że zbyt rzadko. T na turnie wpada okropnie mocno w jego zakres. No więc z double gs gram semiblefa x/r. Trochę tricky, ale wydaje się poprawne - przeciwnik nie jest bardzo przywiązany do showdownu, a taki x/r z ini wygląda mocno - może spasuje jakieś 6x, czasami 8x? Dzięki podwójnemu gs nie potrzebujemy mieć wiele FE. No i przy okazji balansujemy nasz check/call. Wypadałoby w takim razie mieć w naszym zakresie jakieś ręce x/r for value. Najlepiej takie które: a) są wystarczająco silne na x/r, ale zbyt słabe na bet/3bet, b) niezbyt straszne są im darmowe karty. Wydaje się, że te warunki najlepiej spełniają QJ i Q9 (może jeszcze Q7?).
Nie wiem natomiast co sądzić o riverze. Cbeta zagrałem niejako z przyzwyczajenia, możliwe, że spasuje coś na riverze, jakieś Ax z gutshotami. Jego raise jest dziwny... Nie wiem, może jakby były to dużo wyższe stawki to pokusiłbym się o jakieś ultra tricky blef 3bet, bo on tu nic nie repuje (chociaż w sumie ja takim 3betem też nic, chyba że dodałbym do zakresu turn x/r jakieś J9) :f_biggrin:. Nie starczyło mi odwagi na takie spazzy :P. Od bidy, on tu może grać w ten sposób Q2, może 22.
Jeszcze raz z góry dzięki za wszystkie opinie :fdrink