Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
72 Posty
14 Użytkownicy
0 Reakcje
2,299 Wyświetlenia

Witam :f_grin:

Od paru dni (a tak naprawdę dużo dłużej) zastanawiałem się nad rozpoczęciem bloga. Codziennie rano miałem wielką ochotę to zrobić, a do wieczora ta ochota zamieniała się w zniechęcenie :P. Bleh. No ale chyba wreszcie się udało ;). Zobaczymy, jak coś będzie nie tak, to najwyżej po miesiącu się zamknie :P.

W pokera gram od sierpnia ubiegłego roku. Od początku mi się podobało, jednak dopiero ostatnimi czasy czuję prawdziwą motywację do grania i do rozwoju. W życiu pozapokerowym nie mam wielkich ambicji, wolę spokojne, bezstresowe życie. Jednak widząc dookoła ludzi rozwijających się, robiących kariery, spełniających się, jakaś część mnie też chciałaby to poczuć. Chciałbym wykorzystać do tego pokera – jako zaspokojenie moich dających o sobie od czasu do czasu znać resztek ambicji :f_grin:.

Czemu zakładam bloga? Aby spróbować zwalczyć mój największy leak – zamykanie się na innych ludzi i próbowanie dojść do wszystkiego samemu. Czuję, że mam potencjał i chciałbym choć raz w życiu go całkowicie wykorzystać, bez narzucania sobie takich bezsensownych ograniczeń. Dzięki blogowi chciałbym pokazać się fixowemu światu, rozmawiać z ludźmi, dyskutować, korzystać z ich wiedzy i doświadczeń i dzielić się swoimi (w miarę możliwości :f_p: ).

Jak już wspomniałem w pokera gram od sierpnia 2012. Wcześniej znałem jedynie zasady. Gdzieś tu wyczytałem, że fixed limit jest najbardziej analityczny, matematyczny, co mnie zachęciło do wyboru właśnie tej odmiany. Zaczynałem na Party Poker na 0,02/0,04 FR, z 20$ kapitału startowego. Szybko, bo przy okazji wejścia na 0,05/0,10 zmieniłem FR na SH. Na PP grałem do stawek 0,25/0,5, do momentu zebrania 600$ koło maja 2013. Wtedy przeniosłem się na Poker Stars, otrzymałem first deposit bonus, który właśnie dzisiaj kończę wyrabiać. W międzyczasie wszedłem na 0,5/1. Mój dotychczasowy volume był hmm… zawstydzający :f_p:. Do września 2013 robiłem średnio jedynie 10k rąk miesięcznie – na początku, wiadomo, z powodu grania tylko 1 – 2 stołów. Póżniej z l̶e̶n̶i̶s̶t̶w̶a̶ braku czasu :f_biggrin:. Co oznacza, że moje pokerowe doświadczenie wynosi aktualnie 160k rąk. Od połowy września gram więcej (chociaż i tak niezbyt dużo). Celem jest granie co najmniej 20k rąk miesięcznie, na 3 – 4 stołach (od bidy mógłbym grać 5 - 6 stołów, gdy dużo fishy dookoła, jednak z nauką to wtedy nie ma nic wspólnego, więc będę się od tego powstrzymywał). W październiku udało się ten cel wykonać ;).

Wykresy. Lubię wykresy.

Lifetime (nie licząc początkowych 7k rąk):

Spoiler

Lifetime 0,25/0,5+:

Spoiler

Jak widać, jak na razie wszystko idzie (zaskakująco) gładko, więc niedługo mam zamiar spróbować gry na 1/2, z bankrollem koło 1000$.

Z góry dzięki za wszystkie komentarze ;).

Pozdrawiam
Piotrek

PS
Chyba całkiem sporo tu Piotrków? ;)

PPS
Nutka :f_grin:

Odpowiedz
Cytat
71 odpowiedzi
trzcinek

Bardzo ladne wykresy!

Czasem widuje jak wrzucisz jakis hand do oceny, ale ostatnio aktywnosc troche przygasla :sdrink

Odpowiedz
Cytat
venatici

No wykresów można pozazdrościć :D

Codziennie rano miałem wielką ochotę to zrobić, a do wieczora ta ochota zamieniała się w zniechęcenie

Rób wpisy z rana :sdrink :sdrink :sdrink

Powodzenia i pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
klz03

Witam Piotrka, Piotrek się kłania. Powodzenia ;)

Odpowiedz
Cytat
tigerek73

Jest nas coraz więcej. _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat

Ładność wykresów bierze się chyba wyłącznie z dobrego table selection. Wydaje mi się, że z samych błędów wynikających z nieuwagi, automatyzmu, braku koncentracji i ogólnie nie grania A-game by się tu spokojnie mogło zebrać jeszcze z 1BB/100. Nie mówiąc już o błędach, z których istnienia nie zdaję sobie sprawy ;). Co zresztą widać z wykresów z gry na 0,02/0,04 - 0,1/0,2, z samymi fishami dookoła 3,5BB/100 (po 55k rękach) mimo, że wtedy jeszcze nic nie umiałem. No, chyba że jestem "luckboxem" :f_biggrin:.

Czas wstawić parę pierwszych rozdań. Generalnie chciałbym próbować opisywać niektóre swoje rozdania z wyższego punktu widzenia niż taki, na jaki mam aktualnie umiejętności (mówiąc w skrócie: "fish się wymądrza" :f_biggrin: ). Mam na myśli myślenie całymi zakresami a nie pojedynczą ręką, rozmyślania nad zbalansowaniem różnych linii, co niekoniecznie mi się może przydać na 0.5/1 czy 1/2, ale na pewno będzie przydatne kiedyś w przyszłości na wyższych stawkach itp. Wydaje mi się, że przy takich rozważaniach trzeba robić na tyle dużo założeń, że przy okazji eliminuje się sporo swoich podstawowych błędów (coś w stylu: "-Przeciwnik będzie tu cbetował z xx, yy, zz, więc gram x/r. -Ale on tu nie powinien cbetować xx. -No tak, racja, a przecież ja bym cbetował. Muszę to zmienić" ;) ). Tak więc za wszelkie wytykanie błędów, opinie, komentarze, kłótnie dotyczące nawet najmniejszego słowa w moich rozważaniach będę ogromnie wdzięczny :fdrink. Generalnie właśnie to jest głównym celem bloga ;).

Parę zaznaczonych rozdań z tego tygodnia. Będę się starał oznaczać sobie więcej rozdań, żeby było co wstawiać ;).

1)
Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.5/$1 Fixed-Limit Hold'em (6 handed)

Preflop: Hero is CO with 9:c, J:h.
MP2 folds, MP3 calls, Hero raises, BU folds, SB calls, BB calls, MP3 calls.

Flop: (8 SB) 2:d, T:c, 8:h (4 players)
SB checks, BB checks, MP3 checks, Hero bets, SB calls, BB calls, MP3 folds.

Turn: (5.5 BB) 6:d (3 players)
SB checks, BB bets, Hero raises, SB folds, BB calls.

River: (9.5 BB) T:s (2 players)
BB checks, Hero bets, BB folds, Hero gets uncalled bet back.

Final Pot: 9.5 BB.

HJ fish 30/10 /0.4/45 po 71h, Limp first in {J7s,T7s,T8o}
BTN 42/12
SB unk
BB reg 29/23/16 /2.0/38, grający 12 stołów, pewnie całkiem przyzwoity, bo czytając bloga kolaza widziałem, że grał kiedyś 3/6.

Generalnie średnio podoba mi się próba izolacji fisha preflop z tą ręką. Ciężko mi omawiać taki temat, bo wiedza z czym izolować fishy żeby się opłacało wydaje mi się, że bierze się głównie z doświadczenia. Intuicyjnie wydaje mi się, że: fish nie limpuje bardzo szeroko + reg na BB + dość luźny BTN skutkuje tym, że nasza ręka jest troszkę zbyt słaba na izolację. A7o+, K9o+, QTo+, 44+, JTs, Q9s+, K7s+, A2s+, taki zakres jest ok? Jak zmieniłby się zakres, gdyby fish był np 60/10/0.4/50? Ciężko mi przeanalizować, bo nie wiem jak to zrobić :D.
As played cbet flop standard, mamy oesd więc to jest nawet +EV. Na turnie mamy jednego gracza mniej, i z tego powodu myślę, że cbetowałbym raz jeszcze, na takim flopie sporo rąk będzie peelować i wyrzucać na turnie, istnieje szansa, że przed showdownem uda mi się wszystkich wyrzucić. Dostaję jednak donka od multitablera. Ciężko powiedzieć z czym on tak gra, wydaje się to jednak albo coś w stylu słabego mh, albo jakieś Ax gdy zapomniał, że nie ma tu inicjatywy. Tak więc raise na turnie wydaje mi się dość oczywisty, nie wierzę, żeby mógł mnie tu obstawić na semiblefa. Niewykluczone, że ten donk jest dla mnie dobry, bo pozwala mi na pokazanie większej siły, być może na wyrzucenie SB z jakiegoś mh. Oczywiście na river jeszcze cbetuje, bo mógł sprawdzić turna z jakimiś dwiema overcards, czy jedną overcard+gs.

2)

Graj rękę

$0.5/$1 Fixed-Limit Hold'em (5 handed)

Preflop: Hero is SB with 9:h, K:d.
3 folds, Hero raises, BB calls.

Flop: (4 SB) 8:s, Q:h, 6:d (2 players)
Hero bets, BB calls.

Turn: (3 BB) T:h (2 players)
Hero checks, BB bets, Hero raises, BB calls.

River: (7 BB) 2:s (2 players)
Hero bets, BB raises, Hero folds, BB gets uncalled bet back.

Final Pot: 8 BB.

BB: Reg 28/22/16/ 2.0/39 (421h); AF f/t/r: 2.0/2.1/1.8; FtCB f: 25. Ten sam co w poprzednim rozdaniu. Do tej pory brak żadnej notki o jego 3becie vs SB steal.

Preflop i flop standard. Turn - czy jestem w stanie wyrzucić cbetem cokolwiek lepszego? Wiadomo, KJ nie wywalę. Jak wygląda A2 przeciwko naszemu zakresowi?

Spoiler

Stół: 6♦Q♥8♠ T♥
       Equity  Wygrana  Podział
SB     72.04%   68.90%    3.14% { 22+, A2s+, K2s+, Q2s+, J2s+, T3s+, 94s+, 84s+, 74s+, 64s+, 54s, 43s, A2o+, K2o+, Q4o+, J5o+, T5o+, 95o+, 85o+, 75o+, 65o, 54o }
BB     27.96%   24.82%    3.14% { A2o }

Podobne equity mają A3-A5. Wydaje się, że nawet A2 powinno sprawdzić turna, tym bardziej, że w moim zakresie powinno być parę rąk lepszych od A2, które gram x/c (jakieś A7, A9, AJ, AK, pewnie jeszcze jakieś słabe mh 22-55, może 6x). Tak więc na turnie nie mam FE na nic lepszego, gram check. Przeciwnik gra bet, a ja mam do wyboru call lub raise. Nie jestem przekonany co do call, bo na takim boardzie pełnym średnich kart on będzie ich miał w zasięgu całą kupę. Oczywiście, czasami będzie to blef z jakimś drawem bez sdv, ale wydaje mi się, że zbyt rzadko. T na turnie wpada okropnie mocno w jego zakres. No więc z double gs gram semiblefa x/r. Trochę tricky, ale wydaje się poprawne - przeciwnik nie jest bardzo przywiązany do showdownu, a taki x/r z ini wygląda mocno - może spasuje jakieś 6x, czasami 8x? Dzięki podwójnemu gs nie potrzebujemy mieć wiele FE. No i przy okazji balansujemy nasz check/call. Wypadałoby w takim razie mieć w naszym zakresie jakieś ręce x/r for value. Najlepiej takie które: a) są wystarczająco silne na x/r, ale zbyt słabe na bet/3bet, b) niezbyt straszne są im darmowe karty. Wydaje się, że te warunki najlepiej spełniają QJ i Q9 (może jeszcze Q7?).
Nie wiem natomiast co sądzić o riverze. Cbeta zagrałem niejako z przyzwyczajenia, możliwe, że spasuje coś na riverze, jakieś Ax z gutshotami. Jego raise jest dziwny... Nie wiem, może jakby były to dużo wyższe stawki to pokusiłbym się o jakieś ultra tricky blef 3bet, bo on tu nic nie repuje (chociaż w sumie ja takim 3betem też nic, chyba że dodałbym do zakresu turn x/r jakieś J9) :f_biggrin:. Nie starczyło mi odwagi na takie spazzy :P. Od bidy, on tu może grać w ten sposób Q2, może 22.

Jeszcze raz z góry dzięki za wszystkie opinie :fdrink

Odpowiedz
Cytat
chudyand1

Napisane przez Karpik09

Generalnie średnio podoba mi się próba izolacji fisha preflop z tą ręką. Ciężko mi omawiać taki temat, bo wiedza z czym izolować fishy żeby się opłacało wydaje mi się, że bierze się głównie z doświadczenia.

W strategi dla złota masz aproxx chart w którym masz w zależności od statów przeciwnika zakres z jakim możesz izolować. Myślę, że na początek jest to dobry punkt wyjściowy jeżeli nie orientujesz się jak stoisz z equity. Drugą sprawą jest playability. Łatwiej będzie się rozgrywać 89s niż J5s etc.

Odpowiedz
Cytat

Ano racja, ostatni raz gdy tą tabelkę widziałem była zbyt skomplikowana dla mnie, a później o niej zapomniałem ;). Dobra podstawa ;)

Odpowiedz
Cytat

gl karpik saw you at the tables a few days ago :)

Odpowiedz
Cytat

Czas na wpis :f_cool:

Jest 1500$, a więc część wypłacam i z rollem ponad 1000$ wchodzę od jutra (od pojutrza, jutro dzień przerwy) na 1/2. Lekki stres jest, wciąż czuję się sporo słabszy od wielu graczy grających na 0.5/1, ale wierzę, że będzie dobrze ;). Skończyłem wczoraj czytać od deski do deski blog kolaża, więc mam +15 do motywacji i wiarę, że mogę góry przenosić :D. Teraz czas na bloga belika, a później na blogi reszty wymiataczy ;). Chciałbym, żeby za x lat ten mój blog też był taką skarbnicą doświadczeń dla innych graczy :f_biggrin:. [\wazelina mode off :P]

Podsumowanie 0.5/1:

Tradycyjnie wykres:

Spoiler

Grając w dobrych godzinach, na niewielkiej ilości stołów i z dobrym table selection, to fishy dookoła jest po prostu cała kupa. Od czasu do czasu zdarza się siedzieć przy stole z 5 fishami, czy 4 fishami i słabym regiem. Aż nie ma na kim się uczyć jakiś ciekawych zagrań. Trochę nudy ;). Mam nadzieję, że na 1/2 będzie ciekawiej. Mam nadzieję, że nie pożałuję swoich słów :f_biggrin:.

Statystyki:
58 999 rąk | 2.02 BB/100
VPIP: 30.5 | PFR: 23.6 | 3Bet: 12.6 | AF: 1.8 | WTSD: 42.9 | W@SD: 52.3
AF flop: 2.1 | AF turn: 1.8 | AF river: 1.3
CBet flop: 97.9 | CBet turn: 79.9 | Cbet river: 68
AtS: 41.8 | FtS: 58.9

Gdyby ktoś chciał je wykorzystać przeciwko mnie przy stołach to proszę śmiało, tam gdzie widać największe leaki i tak będę starał się poprawić, więc na 1/2 one i tak się zmienią ;). Co najbardziej chciałbym poprawić:
1) WTSD: 43 to według mnie zbyt dużo jak na tych stawkach. Grając bez zastanowienia wykonuję zdecydowanie zbyt dużo calldownów. Grając na pełnym skupieniu jest z tym lepiej. Chciałbym mieć WTSD w okolicach 40.
2) Cbet turn: Jest z tym już sporo lepiej niż kiedyś, ale 80 to wciąż trochę zbyt sporo. Będę zwracał na to szczególną uwagę.
3) AF na każdym streecie: Przydałoby się grać troszkę odważniej w niektórych sytuacjach. Aczkolwiek akurat z tym nie jest aż tak źle ;).
Wszelkie sugestie jak zawsze mile widziane :fdrink

Plany, cele na 1/2...:
1) Grać dokładnie 3 stoły na pełnej koncentracji. Moim zdaniem jest to dla mnie optymalna wartość przy której jestem w stanie zastanowić się nad każdym swoim zagraniem, nawet nad tymi które z pozoru wydają się dość oczywiste. Co najmniej 90% czasu ma być A-game.
2) Od grudnia patrzeć na wyniki tylko na koniec miesiąca (a nie na koniec sesji, tak jak do tej pory). Co prawda nigdy nie miałem problemów z jakimś tiltowaniem czy ogólnie złym humorem po kiepskiej wynikowo sesji, jednak zauważyłem, że takie myślenie o pieniądzach jest po prostu trochę męczące. Szczególnie, że celem jest dobra gra, a nie one.
3) Więcej spać (chodzić wcześniej spać). Gdy nie śpię co najmniej tych 8 godzin, to po południu, po szkole, gdy siadam do pokera czuję się zmęczony i nie w pełni skupiony. Szczęśliwie w tym semestrze tylko w poniedziałki muszę wstać przed przed 7, więc generalnie z tym celem nie powinno być problemów ;).
4) Analiza handów: Na początku chciałbym się skupić na preflopie. Generalnie mam marzenie, aby podczas każdego rozdania, oprócz wyobrażenia całego rangu przeciwnika, mieć w myślach także cały własny zakres i wszystkie linie jakie mógłbym zagrać i na podstawie tego wybierać jak najtrudniejsze linie dla przeciwnika. Oczywiście dojście do takiego modelu myślenia zajmie całą kupę czasu i wiele, wiele stawek, ale wierzę, że kiedyś się uda. No a pierwszym krokiem ma być właśnie całkowite poznanie preflopa - chcę wiedzieć w każdej sytuacji jakie ręce grać i dlaczego i znać całe swoje zakresy, a nie zmieniać ich w zależności od humoru ;). Szczęśliwie na preflopie nie ma aż takiej ilości możliwych sytuacji jak na postflopie, a więc wierzę, że uda mi się to ogarnąć. Gdyby ktoś mógł polecić jakieś filmiki, artykuły itp. to będę bardzo wdzięczny ;). Poza preflopem tak standardowo - wyłapywanie ciekawych rąk i ich wstawianie tutaj wraz z próbami analizy ;).

Chyba jeszcze coś miałem napisać, ale już zapomniałem :f_biggrin:.

To jeszcze nutka na koniec :]

Jakoś tak pozytywnie ;)
Pozdrawiam ;)

Odpowiedz
Cytat
marciar1

Siemka, kiedys chyba gralismy razem na cwierc/pol:)
Miałem zostawic tylko krope. Ale Ci sie troche popodlizuje i popytam.

Zaczne od pytan:
W jakich godzinach grasz? Gdzie chodzisz do szkoły( miasto/ uczelnia) chyba tego nie ma albo przegapiłem, mega mnie to interesuje:)

A fajnie, ze zalozyłes bloga bo jestem mega ciekaw i Ci kibicuje (na poczatku jak pokazałes wykresy niczym prawdziwy polak Ci zazdrosciłem :fuckyeah) ale teraz pokazujesz mi ze granie w ta odmiane ma jakis sens, ze nie bede siedział na cwierc/pol całe zycie:) A klz i belik i inni to tylko wyjatki;)

Pozdro i powodzenia:)

Odpowiedz
Cytat

Dzięki ;)

Tak, pamiętam że parę rozdań ze sobą zagraliśmy w czerwcu przy próbie trafiania 100-miliardowego handa :D.

Na razie nie ma czego zazdrościć, to, że wszystko zmierza w dobrym kierunku to jeszcze żadne duże osiągnięcie. Cała kupa pracy przede mną ;).

Gram zazwyczaj po południu, 2-3 godziny w przedziale między 15 a 21, czasami w weekendy rano, jak są ładne stoły. Zdarzają się momenty, gdzie fishy jest już całkiem sporo, a regów jeszcze nie ;).
Co do uczelni: UW / Matematyka / IV rok ;)

Odpowiedz
Cytat
chudyand1

Napisane przez Karpik09

2)

Graj rękę

$0.5/$1 Fixed-Limit Hold'em (5 handed)

Preflop: Hero is SB with 9:h, K:d.
3 folds, Hero raises, BB calls.

Flop: (4 SB) 8:s, Q:h, 6:d (2 players)
Hero bets, BB calls.

Turn: (3 BB) T:h (2 players)
Hero checks, BB bets, Hero raises, BB calls.

River: (7 BB) 2:s (2 players)
Hero bets, BB raises, Hero folds, BB gets uncalled bet back.

Final Pot: 8 BB.

BB: Reg 28/22/16/ 2.0/39 (421h); AF f/t/r: 2.0/2.1/1.8; FtCB f: 25. Ten sam co w poprzednim rozdaniu. Do tej pory brak żadnej notki o jego 3becie vs SB steal.

Preflop i flop standard. Turn - czy jestem w stanie wyrzucić cbetem cokolwiek lepszego? Wiadomo, KJ nie wywalę. Jak wygląda A2 przeciwko naszemu zakresowi?

Spoiler

Stół: 6♦Q♥8♠ T♥
       Equity  Wygrana  Podział
SB     72.04%   68.90%    3.14% { 22+, A2s+, K2s+, Q2s+, J2s+, T3s+, 94s+, 84s+, 74s+, 64s+, 54s, 43s, A2o+, K2o+, Q4o+, J5o+, T5o+, 95o+, 85o+, 75o+, 65o, 54o }
BB     27.96%   24.82%    3.14% { A2o }

Podobne equity mają A3-A5. Wydaje się, że nawet A2 powinno sprawdzić turna, tym bardziej, że w moim zakresie powinno być parę rąk lepszych od A2, które gram x/c (jakieś A7, A9, AJ, AK, pewnie jeszcze jakieś słabe mh 22-55, może 6x). Tak więc na turnie nie mam FE na nic lepszego, gram check. Przeciwnik gra bet, a ja mam do wyboru call lub raise. Nie jestem przekonany co do call, bo na takim boardzie pełnym średnich kart on będzie ich miał w zasięgu całą kupę. Oczywiście, czasami będzie to blef z jakimś drawem bez sdv, ale wydaje mi się, że zbyt rzadko. T na turnie wpada okropnie mocno w jego zakres. No więc z double gs gram semiblefa x/r. Trochę tricky, ale wydaje się poprawne - przeciwnik nie jest bardzo przywiązany do showdownu, a taki x/r z ini wygląda mocno - może spasuje jakieś 6x, czasami 8x? Dzięki podwójnemu gs nie potrzebujemy mieć wiele FE. No i przy okazji balansujemy nasz check/call. Wypadałoby w takim razie mieć w naszym zakresie jakieś ręce x/r for value. Najlepiej takie które: a) są wystarczająco silne na x/r, ale zbyt słabe na bet/3bet, b) niezbyt straszne są im darmowe karty. Wydaje się, że te warunki najlepiej spełniają QJ i Q9 (może jeszcze Q7?).
Nie wiem natomiast co sądzić o riverze. Cbeta zagrałem niejako z przyzwyczajenia, możliwe, że spasuje coś na riverze, jakieś Ax z gutshotami. Jego raise jest dziwny... Nie wiem, może jakby były to dużo wyższe stawki to pokusiłbym się o jakieś ultra tricky blef 3bet, bo on tu nic nie repuje (chociaż w sumie ja takim 3betem też nic, chyba że dodałbym do zakresu turn x/r jakieś J9) :f_biggrin:. Nie starczyło mi odwagi na takie spazzy :P. Od bidy, on tu może grać w ten sposób Q2, może 22.

Jeszcze raz z góry dzięki za wszystkie opinie :fdrink

Chaotyczne trochę to wszystko. Nie chcesz grać beta na turnie bo uważasz, że nie masz fe jednak odpalasz o wiele droższy ch/r którym się polaryzujesz i prawie na pewno reg, który nie zauważył u ciebie wcześniej takiej akcji nie wyrzuci nic lepszego. Jego peel /call trafia sporo turnów. Osobiście uważam, że takie A2 jest w stanie poddać się na turnie i gdybym widział, że to ma to na pewno grałbym bet.

Napisane przez Karpik09 Nie wiem natomiast co sądzić o riverze. Cbeta zagrałem niejako z przyzwyczajenia, możliwe, że spasuje coś na riverze, jakieś Ax z gutshotami. Jego raise jest dziwny... Nie wiem, może jakby były to dużo wyższe stawki to pokusiłbym się o jakieś ultra tricky blef 3bet, bo on tu nic nie repuje (chociaż w sumie ja takim 3betem też nic, chyba że dodałbym do zakresu turn x/r jakieś J9) :f_biggrin:. Nie starczyło mi odwagi na takie spazzy :P. Od bidy, on tu może grać w ten sposób Q2, może 22.

Good for you, typ miał po prostu J9 ;)

Odpowiedz
Cytat

Gdybym wiedział, że on tam ma A2 to też bym betował, ale te A2-A5 które mogą wyrzucić to tylko mała część jego zakresu. On tam może mieć wyższe Ax, całą kupę mh, wciąż sporo drawów z których pewnie tak łatwo nie podda. A2-A5 to 60 kombinacji, podczas gdy samych 6x jest już koło 100. A żeby taki blef bet mi się opłacał, to musiałbym wyrzucić 25% jego zakresu (edit: no tak, przecież sam mam sporo equity z double gs, więc nie muszę wyrzucić aż 25%. Ale wciąż powątpiewam czy tych A2-A5 jest wystarczająco dużo żeby się opłacało betować)

Może zrobiłbym błąd, ale gdybym na jego miejscu miał 6x i jakiś reg z tych stawek strzeliłby mi takiego x/r to bardzo wątpie czy byłbym w stanie to sprawdzić. Po co miałbym blef x/r jak mogłem po prostu zabetować. Wydaje mi się, że takie x/r od regów z tych stawek są dużo częściej for value niż jako jakiś blef, ale może tu się mylę ;)

Odpowiedz
Cytat
chudyand1

Napisane przez Karpik09
Gdybym wiedział, że on tam ma A2 to też bym betował, ale te A2-A5 które mogą wyrzucić to tylko mała część jego zakresu.

Sam stwierdziłeś, że na A2 nie masz fe, nie ? Co się w takim razie od ostatniego czasu zmieniło ? Albo inaczej jeżeli uważasz, że potrzebujesz mało fe czemu po prostu tego nie obstawisz zamieniając to na opcję drogiegi ch/ r w momencie gdy jego zakres ten turn ulepsza ?

Napisane przez Karpik09
Może zrobiłbym błąd, ale gdybym na jego miejscu miał 6x i jakiś reg z tych stawek strzeliłby mi takiego x/r to bardzo wątpie czy byłbym w stanie to sprawdzić.

Ok, jednak mój game plan wygląda tak, że jak reg gra mi coś nietypowego a na niskich stawkach ch/r z ini jest bardzo nietypowy wychodzę z założenia, że jest to spolaryzowany zakres. W momencie kiedy założę, że tak jest nie jesteś w stanie wyrzucić mnie na blank river choćby z 44 nie wspominając o A2 które dla mnie jest na river "monsterem" :)

Odpowiedz
Cytat

@Up
Nigdy nie grasz x/r turn z inicjatywa? To rozdanie to jakbym swoje widzial.

Odpowiedz
Cytat

Stwierdziłem tylko, że A2 powinno sprawdzić turna. To że powinno nie znaczy, że sprawdzi ;). Ja to widzę w ten sposób, że nawet gdyby A2-A5 spasowały, to jest ich na tyle mało w jego rangu, że mimo wszystko ciężko, żeby mi się ten cbet opłacał.
O ile dobrze policzyłem, potrzebujemy koło 14% FE.
Dając mu wąski zakres składający się z Qx, 6x, pocketów, oesd z flopa, A2-A5 i K9-KJ, to w tym zakresie A2-A5 stanowi niecałe 17%, więc wtedy byłoby ok, tylko że nie wiemy, czy w jego zakresie nie będzie też 8x, oesd z flopa i wyższych asów, a może i jakiś wysokich pocketów (nie wspominając już o jakiś innych peelach), oraz nie wiemy, czy te nieszczęsne A2-A5 faktycznie w ogóle spasują. Cóż, całkiem możliwe, że nawet x/c mógłby być lepszy od betu ;).

Jeśli cbet mi się nie opłaca to gram check. Jeśli nie chcę grać check/calldown to w momencie gdy przeciwnik betuje z moim silnym drawem z wysokimi kartami zamieniam rękę w blef.
Wydaje mi się, że raise pokazuje więcej siły niż zwykły cbet, no ale jeśli założymy, że on tam nigdy nie spasuje jakiegoś mh to oczywiście wtedy raise nie ma sensu.

Nie upieram się, że na typowego rega z tych stawek takie zagranie jest dobre. Ale tak z ciekawości, powiedz mi, z punktu widzenia wysokich stawek, GTO, idealnego zbalansowania i innych takich teoretycznych pierdółek (:P) to blef x/r z taką ręką powinien być dobry? ;)

Odpowiedz
Cytat
chudyand1

Napisane przez Karpik09

Nie upieram się, że na typowego rega z tych stawek takie zagranie jest dobre. Ale tak z ciekawości, powiedz mi, z punktu widzenia wysokich stawek, GTO, idealnego zbalansowania i innych takich teoretycznych pierdółek (:P) to blef x/r z taką ręką powinien być dobry? ;)

Musisz się zapytać kogoś kto te stawki gra, jednak w momencie w którym decyduje się na bet turn to moja ręka jest SD bound na tyle, że nie jesteś mnie w stanie wyrzucić z lepszej ręki nigdy więc z mojego punkty widzenia ten ch/r nie jest dobry. Mało to gdybym zagrał missclik z A2 to nigdy go do tego ch/r nie wyrzucę natomiast bardzo często spasuje go do beta.

Napisane przezInvertedRowNigdy nie grasz x/r turn z inicjatywa? To rozdanie to jakbym swoje widzial.

Gram raz na może sto razy. Nie potrzebuje mieć ch/r rangu na turnie na mikro bo to wiąże się ze stratą value częściej niż nie. Ja wiem, ze fajnie jest być kobeyardem ale c'mon to mikro ...

Odpowiedz
Cytat

Granie na 1/2 trwa w najlepsze. Na początku jest trochę frustrująco grać z samymi unkami, ale niedługo się to zmieni ;). O ile przy przechodzeniu z 0.25/0.5 na 0.5/1 nie odczułem dużej różnicy, o tyle wydaje mi się, że różnica między 0.5/1 a 1/2 jest już bardziej widoczna - mniej semi-regów, więcej regów i dłuższe kolejki do dobrych stołów. Nawet fishe wydają się troszkę bardziej myślące :f_biggrin:. Jednak przy graniu trzech stołów zazwyczaj udaje się bez większych problemów znaleźć stoły z fishem bezpośrednio po prawej ;).

Ciekawych rąk brak, niestety nowy limit i nieznani przeciwnicy nie sprzyjają jakimś spazzom i fancy liniom, lepiej się skupić na solidowaniu swojej gry :P. W miarę podoba mi się moja gra, od czasu do czasu zapominam zastanowić się nad każdą decyzją, zdarzają mi się czasami głupie pomyłki, ale ogólnie chyba nie jest źle. A będzie jeszcze lepiej, aż mnie czasami przeraża ile rzeczy powinienem się jeszcze nauczyć ;). Czuję, że 1/2 to w tym momencie odpowiedni limit dla mnie ;).

Odpowiedz
Cytat
marciar1

Hejka, graty za awans:) czekam na dalsze sukcesy!

Odpowiedz
Cytat