Skip to forum
Notifications
Clear all

Moja droga

18 Posts
3 Users
0 Reactions
386 Views
Ragada

Cześć

W pokera grałem sporo na studiach. Doszedłem wówczas do NL25 SH, więc nie jakoś bardzo wysoko,
jednak moja gra pozwalała mi na regularne wypłaty. Było to bardzo pomocne w ciężkich czasach akademickich.
Od tamtego czasu (jakieś 3 lata) nie grałem, ale cały czas planowałem powrót. Oto i on _biggrin:

Większa ilość czasu spowodowana kryzysem w mojej branży daje mi możliwość powrotu do pokera.
Wpłaciłem drobniaki z TaF i gram obecnie NL2 zoom (SH)., posiadając 35,5 BI.

CELE
:diamond: Szkolenie szkolenie szkolenie
Chcę poświęcić sporo czasu na artykuł, filmiki, treningi rushera88.
:diamond: NL100 do końca roku
Jest to dość ambitne założenie, ale zrobię wszystko aby je osiągnąć.
:diamond:Kupić HM2
Poprawa i analiza własnej gry to wystarczające argumenty za. Poza tym będzie to pierwszy zakup
na mojej nowej drodze pokerzysty.
:diamond: Poza pokerem, przebiegnę 2-3 półmaratony w tym roku.
Biegam od dłuższego czasu, nigdy jednak nie robiłem tego brać udział w zawodach.
W tym roku to zmienię i przygotuję się do półmaratonów. Aktualnie biegam 4-5 razy w tygodniu
do 15km.

Będę aktualizował bloga codziennie, bądź co dwa dni (w zależności od czasu). Pierwszego każdego miesiąca
będę wyznaczał cele na kolejny i robił male podsumowanie poprzedniego.
Jeśli wytrzymam do końca kwietnia, myślę że blog przetrwa:s_cool:

Tyle tytułem wstępu.

Reply
17 replies
Ragada

Czas na kolejny wpis.

Wczoraj była mega udana SESJA. Postanowiłem lekko wcześniej wejść na NL4 (planowałem przy 20 BI,
a przeszedłem na niego mając 18). Opłaciło się, stoliki nie zoomowe to jest jednak tow czym czuję się najlepiej.
Po dwóch sesjach wczoraj i jednej dzisiaj mam >26BI na NL4:s_thumbsup:

Zainstalowałem darmową wersję HM2, jutro ustawię wszystko, ściągnę bazę i wtedy wrzucę parę rozdań :f_biggrin:

Oprócz tego dzisiaj krótki 4 km bieg na 85% HRmax.

Plany na jutro
:club:ogarnąć HM-a
:club:wrzucić kilka spotów do oceny
:club:zagrać dwie 1-1,5h sesje
:club:spokojny bieg 8km.

Reply
Ragada

Ok kolejny wpis.

Trochę się opuściłem i nic nie pisałem przez weekend.
Jest to tylko i wyłącznie moja wina, nie chciało mi się, plus prawie cały weekend
szło wybornie.W sobotę mój roll wynosił 32 BI na NL4. Niestety niedziela okazała się tragiczna.
Wszystko dochodziło oponentom, jeśli miałem seta, top two, kompletowali st8 bądź flushe.
Moje asy króle itp. nie dostawały akcji, a jak dostały to na R musiałem zrzucać.
Dodatkowo doszła moja słaba gra i chyba lekki tilt.
Jakaś masakra!!!! Suma sumarum spadłem do 24BI, ale się nie poddam.

Co do planów HM już mam trochę ogarnięty, hud działa, ręce wrzucę tu i do oceny jak
tylko ktoś pomoże mi przy ich konwersji (odp. topic w dziale rozdań na forum.
Biegowo jest ok. Piątek i sobota biegałem. Dzisiaj odpuszczam ze względu na fatalną pogodę.

Hud pozwolił mi poprawić mój steal, ale zauważyłem że za dużo cbetuje i zbyt często dokładam
w odpowiedzi na steal. Zacząłem już pracę nad tym i przez najbliższy tydzień na tym się skupię.
Dodatkowo przeanalizuję range przeciwników i wrzucę tu moje zapiski, może komuś się przydadzą.

Jak tylko skonwertuję rozdania zacznę wrzucać do oceny.

Plany na najbliższe dni
:spade:praca nad cbetami
:spade:mniej cc pre flop
:spade:wrzucać ręce do oceny
:spade:praca z equliabem nad zasięgami oponentów

Dodatkowo postanowiłem na razie nie pisać o bieganiu i innych poza pokerowych rzeczach.
Chcę skupić, się tu tylko na grze, a jak przyjdą wyniki rozwinę i samego bloga.

GL.

Reply
Ragada

No i powrzucane, 5 rozdań zostało wrzuconych (limit miesięczny!! dla mojego statusu).
Szkoda, że nie wiedziałem o tym wcześniej. Realizacja założeń jest w toku, mniej cbetuję
to z pewnością. Nad tym callowaniem też pracuję i na pewno pomocne będę zasięgi,
nad którymi dzisiaj popracowałem. Według mnie będą one przedstawiać się mniej więcej tak:

Spoiler

4% J♠:J♥:+, A♥:Q♥:+, A♣:Q♠:+ lub T♠:T♣:+, A♣:J♣:+, A♥:K♦: co daje nam odpowiednio 56 i 54 ręce;
6% 8♣:8♦:+, A♣:J♣:+, A♣:Q♥:+, K♣:Q♣: -> 82 ręce;
8%6♦:6♣:+, A♣:J♣:+, A♥:J♠:+, K♠:Q♠: -> 106 rąk
10% 4♣:4♥:+, A♠:T♠:+, A♠:J♥:+, K♥:Q♥:, K♣:Q♦: ->134 ręce
12% 2♠:2♦:+, A♣:T♣:+, A♥:T♠:+, K♣:Q♣:, K♥:Q♠: -> 158 rąk
14% 2♣:2♥:+, A♠:T♠:+, A♦:T♣:+, K♥:J♥:+, K♠:J♣:+, Q♦:J♦:, Q♠:J♣: -> 190 rąk
16% 2♣:2♥:+, A♠:T♠:+, A♦:T♣:+, K♥:T♥:+, K♣:T♠:+, Q♥:T♥:+, Q♣:J♠:, J♠:T♠: -> 214 rąk

Edit: Tak właśnie myślałem, że powinno to wyglądać, czasy się jednak zmieniły i teraz wygląda to inaczej, częściej otwierane są SC niż off-suited i tak sam sprawa ma sięz asami. Dużo częściej otwierane są te jednokolorowe.

Oczywiście zawsze mogą występować lekkie odstępstwa, ktoś będzie wolał grać JTs zamiast QJo, ale mniej więcej
tak to się imo rozkłada. Jutro przeanalizuję resztę do 40% (wyżej robiąc większe gapy).
Da mi to obraz zarówno open range, jak i steal range. Na koniec jeszcze ręka jakich ostatnio mam sporo.

A♥:A♣:

Spoiler

Pacific, $0.02/$0.04 No Limit Hold'em Cash, 5 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

Hero (SB): $4 (100 bb)
BB: $7.02 (175.5 bb)
MP: $4.19 (104.8 bb)
CO: $21.03 (525.8 bb)
BTN: $4.18 (104.5 bb)

Preflop: Hero is SB with A♥ A♣
MP raises to $0.12, 2 folds, Hero raises to $0.36, BB folds, MP calls $0.24

Flop: ($0.76) A♠ 7♠ 6♠ (2 players)
Hero bets $0.46, MP calls $0.46

Turn: ($1.68) T♠ (2 players)
Hero checks, MP checks

River: ($1.68) 9♣ (2 players)
Hero checks, MP bets $0.76, Hero folds

Results: $1.68 pot ($0.08 rake)
Final Board: A♠ 7♠ 6♠ T♠ 9♣

Reply
Ragada

Idzie bardzo dobrze, moja gra się poprawia, bez problemu zrzucam ręce takie jak w.w. AA.
Dzięki temu nie palę kasy. Steale pięknie wchodzą i cały czas pracuję nad cbetami (jeszcze czasem
robię to niepotrzebnie).
Dużo czasu poświęcam na pracę z hm i equilabem co przyniesie efekty w przyszłości.
Codziennie rano robię analizę dnia poprzedniego i jak natrafię na ciekawe spoty to wrzucam do
dyskusji o rozdaniach( niestety mój limit w dziale ocen się wyczerpał :wtf:).
We wtorek był ciekawy trening prowadzony przez Rushera (dotyczył steal, 3b i 4b range oraz colling range).
Na weekendzie oglądnę go na spokojnie i zrobię notatki.

Dalszej części wypisywanych przeze mnie zakresów nie daję bo strasznie zaciemniają bloga,
a nikt na razie tego nie ogląda :fouet:

Co do samej gry to zacząłem wrzucać stoły NL6 (jeden) z kamerką. Gra tam mego dużo fishy
i sporo kasy oddają. Roll 30BI na NL4.

Na koniec ciekawe rozdanie, które wrzuciłem też do działu dyskusji.

Hand # 1

Villain 2816 AT 1.6, c3b 71(7), WTSD 38 po 167h.

Pacific, $0.02/$0.04 No Limit Hold'em Cash, 5 Players
\" http://www.holdemmanager.com/\" Powered By \" http://www.holdemmanager.com/\" - The Ultimate \" http://www.holdemmanager.com/\" Suite.

Hero (SB): $7.22 (180.5 bb)
BB: $6.35 (158.8 bb)
MP: $9.03 (225.7 bb)
CO: $4.05 (101.3 bb)
BTN: $4.51 (112.7 bb)

Preflop: Hero is SB with A♦ A♣
MP folds, CO raises to $0.10, BTN folds, Hero raises to $0.30, BB folds, CO calls $0.20

Flop: ($0.64) J♥ 3♠ J♠ (2 players)
Hero bets $0.32, CO calls $0.32

Turn: ($1.28) 2♦ (2 players)
Hero bets $0.72, CO calls $0.72

River: ($2.72) T♠ (2 players)
Hero bets $1.36, CO raises to $2.71 and is all-in, Hero calls $1.35

Results: $8.14 pot ($0.40 rake)
Final Board: J♥ 3♠ J♠ 2♦ T♠

Daję mu taki zakres, a potrzbuję tu 16,6% equity, więc chyba tak to powinno się grać ?
MP2 44.44% 44.44% 0.00% AdAc
MP3 55.56% 55.56% 0.00% QQ-TT, AJs+, AJo

Reply
Ragada

Nie dodaję wpisów tak jak zakładałem codziennie bądź co dwa dni bo nie ma to dla mnie większego sensu.
Lepiej rzadziej, a konkretniej. Poniżej notatki z ostatniego treningu Rushera.

Spoiler

EQUITY nasz procentowy udział w puli przy chd do R.
Equity pota – nasz call/(pula po podbiciu + nasz call).

STEAL z SB za 3bb wymagane fold equity 62%, z SB za 2,5bb 57%. Dotyczy to gry z any two.
Jeżeli zachodzi taka sytuacja to granie spekulacyjnych rąk (92o itp.) nie ma sensu – auto profit jest z jego foldow preflop. Dodatkowo jednak każda nasz ręka ma jakieś equity na callin range przeciwnika.
Słaba ręka = mała pula !!!
Nie zmienia to jednak faktu, że trafiając flop w dalszym ciągu powinniśmy realizować equity naszej ręki (nie za wszelkącenę).
W momencie gdy nasz przeciwnik zaczyna się dopasowywać (cc, 3b) zawężamy nasz range i wywalamy z niego bottom. Jeśli on zaczyna zbyt dużo cc i 3b zmieniamy nasz range na value hands
I bazujemy na tym iż on nas dużo sprawdza postflop.
Jeżeli mamy dwóch przeciwników (steal z BU za 3bb FE 67%), musimy pomnożyć fold to steal obu graczy po nas (SB, BB).

3B i 4B
Na niższych stawkach nie ma czegoś takiego jak bycie exploitowanym (raczej) przez 3b innych graczy. Większość z nich za bardzo się leveluje myśląc o tym że „ty ich a oni ciebie, bo ty wiesz…” Jeżeli Twój fold to 3b jest na poziomie 70% to gracz wykorzystujący to będzie cię 3b zawsze. Jeżeli mamy standard 3b 3x i żaden z graczy nie jest na blindach to potrzebujemy 67% FE, żeby to było dochodowe.
CRE jest nam potrzebny (Ax, Kx, Qx) w momencie gdy nasz przeciwnik nie folduje tak dużo do 3b. Wówczas zabieramy mu część kart z którymi on tu calluje. Oczywiście im wyższa karta tym lepsze cre. Nie ma to znaczenia jeśli 3b jako auto profit.
3B zwracamy uwagę na range przeciwnika, jego ft3b, naszą pozycję, przeciwników za nami, fakt czy przeciwnik więcej c czy 4b. Jeżeli dostajemy więcej calli to realizujemy equity naszej ręki, jeśli jest to jednak więcej 4b to trzeba bardzo dobrze dopasować range naszych 3b do niego !
4B uzależniamy od statystyk przeciwnika (ft4b, 3b itp.) na micro w dużej mierze jest on mocno spolaryzowany (top + niskie asy).
Calling range
Zwracamy uwagę jak dużo przeciwnik otwiera, kradnie, call z zakresem na który pozwala nam equity ręki. Spora część graczy micro zbyt dużo folduje na SB i BB. Dopasować do tego 3b (nasz top + top of folding). Ręce, które mają spore equity, ale wysokość otwarcia/steala nie pozwala nam callować.

Wnioski i zmiany
:heart: zwracam uwagę na autoprofit przy stealach i 3b
:heart: dodane staty do huda - ft3b
:heart: zmiana statystyk At to Steal na BTN steal, Totftsteal na fold SB i BB.
:heart: budowa odpowiedniego calling rangu i 3b rangu (w trakcie)

Plany na obecny tydzień
:club:Trening Rushera AK na nietrafionych boardach (poniedziałek)
:club:Trening Rushera Kurs dla początkujących (wtorek)
:club:Filmy muckinfeli Preflop perfection
:club:Skończenie zakresów postflop

Reply
Ragada

Teraz małe podsumowanie.

Roll cały czas rośnie (oby tak dalej:s_cool:). Aktualnie wynosi ~202. Gram już NL6, ale mieszam jeszcze z NL4, gdyż traffic nie zawsze pozwala na otwarcie 6 stołów.
W między czasie udało się nawiązać współpracę z dwoma innymi użytkownikami i tworzymy teraz małą grupę, która chce się rozwijać.

Wykres NL4

Próbka 14k

Wykres NL6

Próbka 4,5k.

Tak jak zaznaczyłem na początku motyw przewodni szkolenie. Nie mniej czasu na grę też trochę mam. Dokładne podsumowanie na koniec miesiąca.

Postanowiłem zapisać się do MBC, da mi to dodatkową motywację do poprawiania mojej gry i szybkiego przechodzenia wyżej.

GL.

Reply
Ragada

Ostatnie dni dni to trochę mniej gry, a więcej nauki. Dodatkowo przeszkadza trochę fakt, że mam remont na mieszkaniu
i nie mogę grać w pełni komfortowo. Kończy się on dzisiaj, więc w weekend planuję większy grind (MBC zobowiązuje:f_biggrin:)

Nie mniej obejrzałem 2 pierwsze filmy z serii Preflop Perfection oraz uczestniczyłem w obu zakładanych przez mnie treningach.

Plany na obecny tydzień
:club: Trening Rushera AK na nietrafionych boardach (poniedziałek) _thumbsup: (zrobione)
:club: Trening Rushera Kurs dla początkujących (wtorek) _thumbsup: (zrobione)
:club: Filmy muckinfeli Preflop perfection :gl: (w trakcie)
:club: Skończenie zakresów postflop :gl: (w trakcie)

Wnioski i zmiany

Zmieniłem trochę huda, dodałem do niego RFI. Zmiana oczywista, ale sam się zastanawiam czy przy mojej małej bazie
przyniesie więcej korzyści czy strat. Zobaczymy ocenię to w przyszłości. Na pewno przyda się na tych paru regularsów,
muszę tylko bacznie zwracać uwagę na próbkę.
Budowa zakresów pf posuwa się do przodu wraz z kolejnymi filmami. Na razie przeanalizowałem i poprawiłem lekko zakresy
UTG I MP. Okazało się, że gram bardzo tight z tych pozycji i mogę lekko to poszerzyć. Są to małe zmiany.
Kombinacje rąk typu KJs z UTG, QJs z MP itp. Większą zmianą jest natomiast rozgrywanie niskich pp z tych pozycji.
Do tej pory otwierałem je już od UTG, z czym oczywiście nie wszyscy się zgadzali. Po obejrzeniu tych filmów i po
stwierdzeniu jednego z trenerów "Nie uczcie się na swoich błędach, korzystajcie z wiedzy innych:, postanowiłem
pomimo jak do tej pory dodatniego wyniku ograniczyć ich otwarcie. Aktualnie uzależniam to od stolika na jakim gram i ilości fishy, pasywnych graczy przy nim. Ogólnie zwracam dużo większą uwagę na graczy, których mam za sobą i mocno dostosowuje
mój open do nich. Niektóre ręce lepiej grają na słabych graczy, a inne mające lepsze play abillity na tych którzy już coś ogarniają.

Tak jak wspomniałem wcześniej gry było nie za dużo, ale profit jest. Dokładnego rolla będę aktualizował raz w tygodniu (poniedziałek) podczas update'u do MBC. Wówczas też wrzucę wykresy z tygodnia. Na koniec jeszcze jedna ręka z wczoraj.

Hand #2 K♠:K♣:
Obaj gracze bliżej mi nie znani. Na ten ogromny 3b decyduję się na call z dwóch powodów.
Po pierwsze mogę wciągnąć gracza z UTG z jakimś AK JJ+ (może tylko QQ, ale przy 2 graczach, może tu czasem sprawdzić JJ)
Drugi nie wiem co dokładnie oznacza taki sizing 3b i nie chcę tu po prostu wpaść na AA.
Na F to już dla mnie prosta decyzja. Jego gra może być podyktowana tiltem (chociaż to zgadywanka - nowy stół).
Nie mniej flop dla mnie dobry bo on tu może mieć AKs (jedna kombinacja) AQ (16 kombinacji), AA (6) oaz QQ (3).

Spoiler

Pacific, $0.03/$0.06 No Limit Hold'em Cash, 5 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

SB: $5 (83.3 bb)
Hero (BB): $6 (100 bb)
MP: $8.20 (136.7 bb)
CO: $8.13 (135.5 bb)
BTN: $7.32 (122 bb)

Preflop: Hero is BB with K♣ K♠
MP raises to $0.24, 2 folds, SB raises to $1.86, Hero calls $1.80, MP folds

Flop: ($3.96) 5♥ Q♥ 2♦ (2 players)
SB bets $1.62, Hero raises to $4.14 and is all-in, SB calls $1.52 and is all-in

Turn: ($10.24) T♠ (2 players, 2 are all-in)
River: ($10.24) 2♠ (2 players, 2 are all-in)

Results: $10.24 pot ($0.60 rake)
Final Board: 5♥ Q♥ 2♦ T♠ 2♠

Reply
szeryf92

Elegancki blog :) Będziemy zaglądać :)

Reply
Ragada

Witam szeryfie, tak jak wspominałem na treningu, staram się tu robić regularne wpisy.
Ostatni tydzień to mało gry, zobaczymy jak będzie w tym tygodniu. Czeka mnie przeprowadzka
i rzecz jasna zbliż się długi weekend. Na razie tylko update do MBC.
Cele na ten tydzień zrealizowałem, dokładny opis wieczorem albo jutro rano.

Ilość rozegranych rąk/turniejów: 4245
Typ gier: cash
Zysk/strata: 14.52
Aktualny bankroll: 214.52
Czas uczestnictwa w rywalizacji (w tygodniach): 1

Reply
Ragada

Okej podsumowanie planów z zeszłego tygodnia:

:club: Trening Rushera AK na nietrafionych boardach (poniedziałek) _thumbsup: (zrobione)
:club: Trening Rushera Kurs dla początkujących (wtorek) _thumbsup: (zrobione)
:club: Filmy muckinfeli Preflop perfection _thumbsup: (zrobione)
:club: Skończenie zakresów postflop _thumbsup: (zrobione)

Co do filmów to sporo ciekawej wiedzy, tak jak jednak pisałem wcześniej jest to dość luźno jak dla mnie.
Poza tym zawsze trzeba brać pod uwagę kto siedzi przed i za nami. Nie mniej dają one dobre
fundamenty do zbudowania czegoś swojego i zastanowienia się dlaczego to gram.
Nie będę tu wrzucał swoich zakresów, ale w tym tygodniu wrzucę skrócony opis gry z każdej pozycji (jak tylko
przetłumaczę swoje notatki, na język bardziej zrozumiały dla innych:D). Resztę postanowień omówiłem już wcześniej.

Co do samej gry. Gram już tylko same 6, nie jest źle wynik z tamtego tygodniu spowodowany głównie małą próbką.
Było parę sick spotów, ale nic bardzo ciekawego. Jedna rzecz ale ją wrzucę na końcu _rolleyes:
Poprzesuwałem moje staty net won i bb/100 z raportów HM'a tak abym ich nie widział. To samo z BR w lobby ósemek.
Mam zamiar nie patrzeć tam przez cały tydzień i dopiero pod koniec tygodnia tworząc update do MBC.
Wczoraj moja pierwsza taka sesja (strasznie korci żeby sprawdzić) i stwierdzam, że jest do do ogarnięcia.
Dzięki temu nie będę się skupiał na wyniku, a na dobrej grze (oby nie było efektu scary money).

W planach na ten tydzień:

:heart: razem z grupą bierzemy się za blindy - dokładnie jedziemy dalej z preflopem
:heart: sam chcę zobaczyć przynajmniej dwa filmy Rushera "Lecimy do STATOsfery"
:heart: trening wtorkowy
:heart: brak zaglądania na stan BR
:heart: pełne skupienie

A na koniec screen jak się bawi Australia:profit:

Stolik ofc NL6.

Reply
Ragada

Niestety ostatni tydzień miałem przeprowadzkę na nowe mieszkanie i zmianę dostawcy internetu.
Co przełożyło się na grę. Wyrobiłem transzę bonusu i ugrałem coś w sitcie za bilet. Sama gra jednak to masa
coolerów, bad beatow i kilka złych decyzji. Po południu wrzucę coś więcej.

Ilość rozegranych rąk/turniejów: 5700
Zysk/strata: 51.59
Aktualny bankroll: 176.88
Czas uczestnictwa w rywalizacji (w tygodniach): 2

Reply
Skibcio

Jeśli wygrałeś 51,59 $ to dlaczego Twój BR spadł?

Reply
Ragada

Na czerwono zaznaczam stratę, na zielono zysk.
W zeszłym tygodniu wyrobiłem parę bonusów dlatego roll startowy pomimo takiej straty spadł tylko do tego poziomu.

Reply
Ragada

Ilość rozegranych rąk/turniejów: 0
Zysk/strata: --
Aktualny bankroll: 176.88
Czas uczestnictwa w rywalizacji (w tygodniach): 3

Kolejny marny tydzień. Wyjechałem na krótki kontrakt. Ne miałem czasu na grę.
Teraz akurat trafia się kilka dni spokoju w pracy, ale muszę wykupić licencję HM'a.
Czekam na tickety od PS (mam nadzieję, że uda się to załatwić jak najszybciej.
Luźniejsze dni potrwają tylko do czwartku/piątku, a później dopiero przyszły tydzień,
ponieważ kończę pracę we wtorek i w środę wracam do Polski.

Pomimo przerwy wola walki pozostaje i mam nadzieję że szybko odbuduję rolla.

Reply
Ragada

Ilość rozegranych rąk/turniejów: 3116
Zysk/strata: 11.46
Aktualny bankroll: 128.35
Czas uczestnictwa w rywalizacji (w tygodniach): 4

Dalej w pracy, jednak w tym tygodniu rozegrałem kilka rąk i kupiłem licencję HM 2 (low).
Wracam we wtorek po południu, także od środy coś pogrinduję.
Wrócą cele i ich rozliczenia.

Reply
Skibcio

Ragada jak tam z obiecanymi celami i rozliczeniami?

Reply
Ragada

Bloga zaniedbałem, MBC również. Spowodowane jest to faktem, iż wyjechałem do pracy, później odwiedziny rodzinki i niespodziewany powrót do pracy. Pracuję na wiertniach, więc mam 12 godzinne zmiany. Problem okazał się fakt, iż pierwszy raz
trafiliśmy na wynajęty domek w NL bez możliwości założenia (lub będącego w std) neta. Co prawda pograłem trochę
ostatnio z racji problemów z wierceniem (co przekłada się na mój wolny czas), ale bloga pozostawiłem bez odzewu.
Głód gry.
Na początku przyszłego tyg wracam do PL i wrócę do aktualizacji na blogu.
Nie poddaję się.

Reply