Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Never Give Up

19 Posty
4 Użytkownicy
2 Reakcje
774 Wyświetlenia
KOWAL530

Cześć wszystkim.
Mam na imię Seba i w pokera gram dość długo bez większych sukcesów.
Jestem tu by kolejny raz spróbować to zmienić.
Dlaczego znowu próbuje ? Bo nigdy się nie poddaje.
Gram SH na Zoom'ie, obecnie gram NL2 z BR 184$, ponieważ na każdy limit micro chcę mieć 50Buyinów by grać komfortowo.
Bloga chcę prowadzić aby swoją wiedzę podstawową, której mi zdecydowanie brakuje, omawiać tutaj.
Mam na myśli koncepty, których nie będe do końca rozumiał.
Mam nadzieje, że znajdzie się ktoś kto czasem będzie tu zaglądał i pomoże :)
Poza pokerem mam prace i jestem bodybuilderem z dieta i 2letnim stażem.
Więc gdyby ktoś chciał zaczać przygode z siłownią i nie wiedział od czego zacząć, chętnie pomoge ;)

Odpowiedz
Cytat
18 odpowiedzi
KOWAL530

Poker Stars, $0.01/$0.02 No Limit Hold'em Cash, 6 Players
Poker Tools Poweured By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

SB: $4.53 (226.5 bb)
BB: $1.07 (53.5 bb)
UTG: $2.79 (139.5 bb)
Hero (MP): $2.29 (114.5 bb)
CO: $1.69 (84.5 bb)
BTN: $2.03 (101.5 bb)

Preflop: Hero is MP with Q♥: Q♦:
UTG folds, Hero raises to $0.06, CO calls $0.06, BTN folds, SB raises to $0.29, BB folds, Hero calls $0.23, CO calls $0.23

Flop: ($0.89) 4♠: 7♠: 6♣: (3 players)
SB checks, Hero bets $0.46, CO folds, SB calls $0.46

Turn: ($1.81) 8♥: (2 players)
SB checks, Hero checks

River: ($1.81) 2♦: (2 players)
SB bets $3.78, Hero calls $1.54 and is all-in

Chciałbym na tym przykładzie obliczyć swoje equity na river odnosząc się do art. o equity. Jeśli coś zrobię źle proszę o poprawe.

Wymagane equity to 1.54 : 4.89 = 0.32 (32%)

Zasięg przeciwnika na river to wg mnie : A5s, AsKs, AsQs, KsQs, AsJs, AsTs, As3s, As2s
Nie daje mu żadnych pocketów, ponieważ myśle, że wszystkie by Cbetował na flopie ze względu na mokry board i 3way pot.

Po wrzuceniu w equilaba wyszło mi takie coś:

Stół: 4♠7♠6♣ 8♥ 2♦
       Equity  Wygrana  Podział
MP2    63.64%   63.64%    0.00% { QdQh }
MP3    36.36%   36.36%    0.00% { A5s, AsKs, AsQs, KsQs, AsJs, AsTs, As3s, As2s }

Dlatego zagrałem call. Moje pytanie jak często on tutaj będzie bluffował z FD na river po moim checku na turn. I czy wgl mogłem tutaj zagrać call, patrząc na jego linie gry ?

Odpowiedz
Cytat
KOWAL530

To dzisiaj może trochę o moich celach na wrzesień jako że miesiąc się już zaczął:

- Rozegrać 50 000 hands przy wyniku min. 5-6bb/100, co przy dodatkowych $ z
The deal i Star coins pozwoli na wejście na NL5 ( jeśli się nie uda we wrześniu to
zrobię to w kolejnych 50k hands w październiku).
- Przeczytać, przećwiczyć i wdrożyć koncepty z sekcji: Podstawy: Basic, Brąz i Srebro
- Wstawiać łapy do oceny na forum
- Przeczytać i wdrożyć wskazówki odn. mindsetu z sekcji Basic :
* Profesjonalne nastawienie,
* Limit strat,
* Jak chronić swoje pieniądze przed tiltem.

Odpowiedz
Cytat
Trener
weirdcreep

Dlatego zagrałem call. Moje pytanie jak często on tutaj będzie bluffował z FD na river po moim checku na turn. I czy wgl mogłem tutaj zagrać call, patrząc na jego linie gry

ja tutaj folduje river, mamy lepsze handy, a rywal rzadko będzie gral linią b/x/b z fd :)

Odpowiedz
Cytat
KOWAL530

Na flopie zagrał x/c, też tak myśle że rzadko zagra push na river z nie trafionym FD.
Jeżeli chodzi o lepsze recę, które bym bronił to próbowałem rozkminiać jakie by to były i wyszło mi coś takiego :
Na flopie : AA-TT, AsXs, A5 (40 combo)
Na turnie: AA,KK, AsXs, A5 (21 combo)
Na river : A5, AA ( 10 combo )
Czyli tu na river mogłem callować AA, A5.

Co o tym myślisz ?

Odpowiedz
Cytat
KOWAL530

No to lecimy z kolejna rozkminą....

Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

SB: $1.17 (58.5 bb)
BB: $2.12 (106 bb)
UTG: $2 (100 bb)
MP: $4.90 (245 bb)
CO: $1.09 (54.5 bb)
Hero (BTN): $2 (100 bb)

Preflop: Hero is BTN with T♦: K♦:
UTG raises to $0.06, 2 folds, Hero calls $0.06, SB folds, BB raises to $0.25, UTG folds, Hero calls $0.19

Flop: ($0.57) 7♦: J♣: 3♦: (2 players)
BB bets $0.34, Hero calls $0.34

Turn: ($1.25) 6♣: (2 players)
BB bets $0.61, Hero calls $0.61

River: ($2.47) K♠: (2 players)
BB checks, Hero bets $0.80 and is all-in, BB calls $0.80

Preflop:
Sqz BB i licze czy mam call:
Wymagane equity: 0.19/(0.39+0.19+0.19) = 0.25 ~25%
Equity vs zakres przeciwnika ( QQ+, AK, A5s-A2s, T9s ) : 35%

Equity  Wygrana  Podział
MP2    34.85%   34.42%    0.43% { KdTd }
MP3    65.15%   64.72%    0.43% { QQ+, AKs, A5s-A2s, T9s, AKo }

Więc preflop call.
Na flopie vs ten range (QQ+,A3s,T9s,AcKc,Ad5d,Ac5c,Ad4d,Ac4c,Ad2d,Ac2c,AdKh,AdKs,AdKc) mam 46%, a na call potrzebuje 27%, więc gram call.
Na turn wyrzucam z jego zakresu AdXx, bo wydaje mi się że zagra bet na flopie z tym, ale na turnie już nie.
vs zakres poniżej mam 25% equity a potrzebuje 25% na call.

Stół: 7♦J♣3♦ 6♣
       Equity  Wygrana  Podział
MP2    24.53%   24.53%    0.00% { KdTd }
MP3    75.47%   75.47%    0.00% { QQ+, AcKc, Td9d, Tc9c, Ad5d, Ac5c, Ad4d, Ac4c, Ac3c, Ad2d, Ac2c }

Wychodzi na to że zagranie w tym momencie jest break even. I wydaje mi się że powienienem tutaj zagrać fold. As played na tym riverze napewno nie powinienem grać bet, a raczej check, bo rece które bym tu valuebetował to tylko QQ, reszta albo mnie bije albo folduje.

Odpowiedz
Cytat
Trener
weirdcreep
sebano2

dla mnie trochę dziwny jest call T, ja wole allin jak nie to fold, Taki jego bet T uznaje na zoomie jako już gotową reke i wcale bym sie nie zdziwił jakby foldnał (x/f) na uzupelniony kolor na R. Swój out trafisz raz na 4, a zostawiasz sobie raptem 80c. Nie znam sie ale poprostu nie widze tego calla T jako opłacalne zagranie
allin>fold>call

Odpowiedz
Cytat
KOWAL530

Dlaczego nie dajesz mu żadnego AJ ( w ogóle Jx) w range'u?

Nie dałem mu tutaj żadnego Jx ponieważ on gra tutaj squeeze BB vs EP, czyli dość wąsko. Wydaje mi się, że będzie miał spolaryzowany range ok. 5%, czyli pewnie jakieś: QQ+, AK i jakieś A5-A2s.

Rozpisałem sobie we flopzilli co bym tu grał na każdym streecie i wygląda to tak:

Najpierw mam jednak pytanie odn. preflop:

Co jeśli mam przykładowy range CC BU vs EP np. JJ-66, AQ-A9s,KTs+,QTs+,JTs i dostaje squeeze z BB (jestem w "kanapce"). Jeśli EP dokłada to pewnie mam oddsy i easy call. Co jeśli EP gra fold, czy dalej mam tutaj oddsy?

Postflop:

Ten board BB trafia ok. 40%, więc może troche szerzej grać Cbet bluff.
Dlatego na flopie z 66 combo gram:
call - AJ, KJ, QJ, TT, 99, 88, FD (33 combo)
raise - JJ ( 3 combo)

Na turnie 6c, który otwiera kolejne drawy gram:
call - AJ, KJ, QJ, FD na Ax (15 combo)
bet/raise - JJ, ( 3 combo)

dla mnie trochę dziwny jest call T, ja wole allin jak nie to fold, Taki jego bet T uznaje na zoomie jako już gotową reke i wcale bym sie nie zdziwił jakby foldnał (x/f) na uzupelniony kolor na R. Swój out trafisz raz na 4, a zostawiasz sobie raptem 80c. Nie znam sie ale poprostu nie widze tego calla T jako opłacalne zagranie

Ja tutaj liczyłem że mam 12outów, ale myśle że masz racje i powinenem brać pod uwage tylko 9 do Flusha przypisujac mu gotową ręke, przez co nie miałbym tutaj oddsów do call, poza tym mam draw do second nutsa. Grałbym teraz tutaj fold.
Co gdybym miał tutaj FD na Ax ? weirdcreep widzisz tutaj pusha ? Jeśli tak to kiedy moge podjac taka decyzje ?

Na river Ks wyszło mi że moge grać:
call - KJ (2 combo)
bet/raise - JJ ( 3combo)

Trochę mało ale nie chce na siłe wrzucać tutaj do calla jakiegoś shitu, czy to znaczy że powinienem zawężyć na flopie? Jeśli tak to o jakie łapy ?

Odpowiedz
Cytat
Trener
weirdcreep

Co jeśli mam przykładowy range CC BU vs EP np. JJ-66, AQ-A9s,KTs+,QTs+,JTs i dostaje squeeze z BB (jestem w "kanapce"). Jeśli EP dokłada to pewnie mam oddsy i easy call. Co jeśli EP gra fold, czy dalej mam tutaj oddsy?

vs squezujacy gracz bronicie we 2 - EP i Ty.
Jak chcesz, to policz, kiedy squeeze( i jaki sizing) robi autoprofit. Czyli ile musicie % range bronic (4b lub call) vs squeeze.

Wtedy możesz się zastanawiać, co callować. Ogólnie zostaw sobie top range z CC range, czyli JJ-99, AQs, KQs, JTs.
Jak sam zauważysz, są tutaj 2 problemy:
Pierwszy, od razu widoczny: Twój range jest dużo słabszy niz range squeezera
Drugi, na micro mało exploitowalny pewnie, ale: Twój range jest bardzo capped (czyli łatwo Cię obstawić na hand)

Rozwiązaniem może być np nie posiadania CC range preflop (same 3bety), ale do tego trzeba jeszcze większych umiejętności :)

Odpowiedz
Cytat
KOWAL530

Chwile mnie tu nie było - urlop :)
Choć w między czasie grałem i rozkminiałem to co napisałeś weirdcreep.
W tym przypadku wymagane equity to
0.19/0.57=33%
Czyli żeby BB nie miał autoprofitu EP i ja powinniśmy bronić 33% rangu, stąd wyszło ok. 1.80% (JJ,TT,AQs,KQs,QJs) mojego CC.

Odpowiedz
Cytat
KOWAL530

Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

SB: $2 (100 bb)
BB: $3.41 (170.5 bb)
UTG: $2.41 (120.5 bb)
Hero (MP): $4.36 (218 bb)
CO: $1.98 (99 bb)
BTN: $2 (100 bb)

Preflop: Hero is MP with Q♥: Q♣:
UTG folds, Hero raises to $0.06, 2 folds, SB calls $0.05, BB raises to $0.26, Hero calls $0.20, SB folds

Flop: ($0.58) 7♥: 7♠: 6♦: (2 players)
BB bets $0.42, Hero calls $0.42

Turn: ($1.42) 6♣: (2 players)
BB bets $1.10, Hero folds

Preflop gram call, ponieważ range sqz BB vs MP będzie dość tight. (KK+ gram 4bet)
Na flopie mam collowane 70 combo z czego powinienem bronić:
Flop: 33 combo ( QQ-88, AKs - BD)

BB gra bet za ok. 2/3 puli na takim sucharze, zastanawiam się co to może oznaczać ?
Może tak grać jakieś JJ obawiając się jakiejś overcard, ale co jeszcze i dlaczego by tak grał ?
Turn: 15 combo (QQ, JJ, TT - w clubsie tylko)

Na turn BB gra kolejny bet i to bardzo wysoki ok. 3/4 pota. Zagrałem tutaj fold, ponieważ byliśmy na deepach. Nie potrafię grać jeszcze deep, wiec mi było szkoda stacka. Nie widze u niego tutaj 7x i 6x, ani żadnych bluffów, raczej coś takiego JJ+, co vs moje QQ gra słabo:

Equity  Wygrana  Podział
MP2    40.05%   37.32%    2.73% { QQ }
MP3    59.95%   57.22%    2.73% { JJ+ }

Jeżeli policze wymagane equity do river (all in) to wyjdzie mi:
2.73/6.88=40%
Mam równe 40% więc wyszło break even.
Więc moje pytanie czy powinienem tutaj bronić QQ ?

Odpowiedz
Cytat
KOWAL530

Czas podsumować wrzesień, który był całkiem spoko dla mnie, ponieważ udało mi się zrealizować sporo założeń i celi, w tym pokerowych.
A więc moja gra na NL2 to może nie jest jakiś super wyczyn ale cieszy mnie nawet mały sukces.
Udało mi się zrobić ok. 50 000hands przy założonym winrate i przejść ten limit i od 2dni mogę grać NL5. Poniżej wrzucam wykres :
<a href= </a>

Odpowiedz
Cytat
KOWAL530

Czas podsumować wrzesień, który był całkiem spoko dla mnie, ponieważ udało mi się zrealizować sporo założeń i celi, w tym pokerowych.
A więc mój wynik na NL2 to może nie jest jakiś super, ponieważ mam sporo leaków, ale cieszy mnie nawet taki sukces.
Udało mi się zrobić ok. 50 000hands przy założonym winrate i przejść ten limit i od 2dni mogę grać NL5. Poniżej wrzucam wykres :

Odpowiedz
Cytat
KOWAL530

A teraz nowe cele pokerowe na kolejne miesiące :)

1 października - 30 listopada :

- Rozegrać 100 000 hands przy winrate 5-6bb/100
- Wejść na NL10 mając 50BI na ten limit
- Przez najbliższe 2 tygodnie przeczytać i przeanalizować jeszcze raz artykuły związane z equity, analizą gry, session review z sekcji Podstawy
- Następnie przerobić tematy z mindsetu z sekcji Basic, których nie przerobiłem jeszcze
- Przerobienie materiałów z sekcji No Limit (w ramach przypomnienia) :
* Twoja pierwsza strategia
* Więcej strategi
- Wrzucanie na forum dziennie przynajmniej jednej ręki oraz analiza jednej czyjejś ręki na forum

Odpowiedz
Cytat
jejeejej

Powodzenia na piątkach :)

Odpowiedz
Cytat
KOWAL530

Dzięki :)

Odpowiedz
Cytat
KOWAL530

Odpowiedz
Cytat
KOWAL530

Postanowiłem wrócić do tej formy rozwoju przez bloga. Mam nadzieje że ktoś będzie chętny na wymianę zdań lub wrzucaniu wskazówek odnośnie toku myślenia :)
Obejrzałem kilka filmów Governa dotyczących pracy nad grą postflop i nad tym chciałbym się skupić, dlatego wrzucę pierwszy przykład jak ja pracuję nad swoją grą.

Postanowiłem, że zacznę od obrony BB, dlatego mamy gierkę BB Call vs BU Open na boardzie Ac 5c 2h.
Najpierw powinienem zacząć od oceny flopa, więc:
1. W czyj range flop trafia lepiej ?
Moim zdaniem flop trafia trochę lepiej w range BU, ponieważ ja nie mam części mocnych Ax (mam je we 3bet).
2. Jak przeciwnik widzi mój x/c ?
Raczej spodziewa się sporej ilości x/c, więc ciężko będzie mu określić czy mam draw czy dobrą ręke.
3. Czy chce mieć tutaj raising range ?
Myślę, że chcę mieć jakiś raising range ze względu na to że board jest raczej mokry niż suchy.
4. Jak często chcę floatować tutaj ?
Myślę, że często, ponieważ spora część rangu BU poprostu nie trafia flopa.

Sety dałem do x/r rangu value, ponieważ nie blokują sporej części rangu BU (Ax).
Zostawiając 2Pair w x/c rangu wzmacniam go. TP i MP standardowo x/c.
Natomiast największą rozkminę miałem z FD i tym jak je tutaj podzielić, ponieważ chciałem dać część do x/r bluff, ale nie do końca jestem pewien czy dałem dobre.
Nutsowe FD i te które mogły jeszcze coś otworzyć na kolejnych streetach tj. QT, JT dałem do x/c ponieważ uznałem że można je callować 2razy.
Pozostałem FD tj. Q7s, J7s, 87s dałem do x/r bluff ponieważ często kiedy nie trafie na turn musiałbym je zrzucać gdyż zazwyczaj nie mam oddsów do calla.
Niestety stosunek x/r value do bluff ma dużą różnicę - za dużo bluff, natomiast Govi coś wspomniał żeby aż tak się nie przejmować ponieważ są to semi bluff. Może ktoś jeszcze się tu odniesie ???
Pozostałe ręce tj. gutshot, BDFD, no made hand gram przez call aby nie bronić zbyt mało. Myślę że chyba nie poszedłem za daleko.

Flop już omówiłem, więc zostaje Turn i River.

Na turnie chcę bronić ok. 65 combo więc calluje wszystkie nuts flushe, 2pair muszę dalej i dorzuciłem najsilniejsze Ax.
Mam tutaj też x/r range, ponieważ z QcTc,JcTc nie czuje się komfortowo jeśli spadnie kolejny clubsy więc wrzucam for value, natomiast for bluff wybrałem ręce najsłabsze z potencjałem ulepszenia się KcXx.

Na river chcę bronić ok. 25 combo więc zostawiam swój top, z czego Flushe gram x/r, a 2pair i sety calluje.

Odpowiedz
Cytat