Spis treści:
1. Cele pokerowe
2. Cele osobiste 2016
3. Bankroll i pokerroom
4. W co gram?
8♣:A♠:R:Td:3♥:K♣:
Spis treści:
1. Cele pokerowe
2. Cele osobiste 2016
3. Bankroll i pokerroom
4. W co gram?
8♣:A♠:R:Td:3♥:K♣:

Jeśli chodzi o gracza to jego staty, które mam w hudzie wyglądają następująco:

Name | Hands | BB
VPIP | PFR | AFQ
3BET | Foldto3Bet | FlopCbet | TurnCbet
WtSD % | WonSD % | RiverFold
==================================
Na początku grał jak calling station - oczywiście jeśli nie betujesz za dużo. Każdego callował. Każdą rękę. Później gość wszystko raisował, 3betował, typowy agrodonk, chciał pokazać, że on jest najlepszy, on wygra każdą pulę i nie wchodź mi w drogę. Zresztą przegrałem na nim ok 4$, z moim AJs na jego 4Ko
Przegrałem nawet KK z jakąś 72o z nim. Później zarabiałem na nim, ale gdy go wszyscy wykończyli to reload to 55c i grał all in. Aż w końcu wyleciał.
Wiadomo, przegrałem rękę powyższą, ale chciałbym zapytać jedno. Jak grać przeciwko komuś, kto gra z każdą kartą? Na którymś stricie trafia drugą parkę i nawet moje KK może wylecieć. Co polecacie? Ograniczyć się do AA,KK,QQ, ewentualnie JJ?
Zainstalowałem nowy soft do William Hilla i zagrałem sobie SpeedPokera. Bardzo przyjemny, miły dla oka i mimo że beta to będę grał chyba na nowym.
Największa strata dzisiaj:
IPoker, $0.02/$0.05 No Limit Hold'em Cash, 6 Players
SB: $5.31 (106.2 bb)
BB: $2.13 (42.6 bb)
UTG: $6.86 (137.2 bb)
MP: $5 (100 bb)
Hero (CO): $5.07 (101.4 bb)
BTN: $1.69 (33.8 bb)
Preflop: Hero is CO with K
Q![]()
2 folds, Hero raises to $0.15, BTN folds, SB calls $0.13, BB folds
Flop: ($0.35) 2
7
K
(2 players)
SB bets $0.24, Hero calls $0.24
Turn: ($0.83) 4
(2 players)
SB bets $0.58, Hero calls $0.58
River: ($1.99) J
(2 players)
SB bets $4.30, Hero calls $4.10
Results:
$10.19 pot ($0.50 rake)
Final Board: 2
7
K
4
J
SB showed K
J
and won $9.69 ($4.62 net)
Hero mucked K
Q
and lost (-$5.07 net)
Dlaczego grałem check-call? Czułem, że ma Kx, ale miałem dużą nadzieję, że ma niższego kickera. Nie chcąc się wychylać i stracić większość stacka postanowiłem check-callować ![]()
Największa wygrana dzisiaj:
SB: $3.06 (61.2 bb)
BB: $9.48 (189.6 bb)
UTG: $5.39 (107.8 bb)
Hero (MP): $5.20 (104 bb)
CO: $5.66 (113.2 bb)
BTN: $5.05 (101 bb)
Preflop: Hero is MP with 9
9![]()
UTG raises to $0.15, Hero raises to $0.25, 4 folds, UTG calls $0.10
Flop: ($0.57) 7
9
8
(2 players)
UTG checks, Hero bets $0.26, UTG raises to $0.65, Hero raises to $1.40, UTG calls $0.75
Turn: ($3.37) 7
(2 players)
UTG checks, Hero bets $1.40, UTG calls $1.40
River: ($6.17) K
(2 players)
UTG checks, Hero bets $2.15, UTG calls $2.15
Results:
$10.47 pot ($0.50 rake)
Final Board: 7
9
8
7
K
UTG showed K
T
and lost (-$5.20 net)
Hero mucked 9
9
and won $9.97 ($4.77 net)
Na turnie nie chciałem go spłoszyć, więc mając fulla zagrałem za mniej niż 50% puli. Raise preflop trochę za niski, ale przeglądałem fejsa i odruchowo kliknąłem Raise, bez ustawienia sizingu.
Apropo mojego bloga:

No i gram z ultra agresywnym BRM bo mając 16€ gram speed pokera NL5. Ale w niedługim czasie zasilę konto przyzwoitą sumką i będę mógł grać na więcej niż jednym stoliku.
Napisane przez celiac7
Największa strata dzisiaj:
SB: $5.31 (106.2 bb)
BB: $2.13 (42.6 bb)
UTG: $6.86 (137.2 bb)
Hero (CO): $5.07 (101.4 bb)
BTN: $1.69 (33.8 bb)Preflop: Hero is CO with K
Q
2 folds, Hero raises to $0.15, BTN folds, SB calls $0.13, BB foldsFlop: ($0.35) 2
7
K
(2 players)
SB bets $0.24, Hero calls $0.24Turn: ($0.83) 4
(2 players)
SB bets $0.58, Hero calls $0.58River: ($1.99) J
(2 players)
SB bets $4.30, Hero calls $4.10Results:
Spoiler
$10.19 pot ($0.50 rake)
Final Board: 27
K
4
J
![]()
SB showed KJ
and won $9.69 ($4.62 net)
Hero mucked KQ
and lost (-$5.07 net)
Dlaczego grałem check-call? Czułem, że ma Kx, ale miałem dużą nadzieję, że ma niższego kickera. Nie chcąc się wychylać i stracić większość stacka postanowiłem check-callować
![]()
Na river masz łatwy fold. Nie wiesz czy to fish czy reg i co tak może rozgrywać, ale akurat tutaj to nie ma większego znaczenia. Na tych stawkach nigdy nie zobaczysz blefa w takim stylu, ani valuebetowania czegoś gorszego od Twojej ręki bez względu na to czy będzie to fish czy regulars. Taki sizing to w praktyce zawsze będzie siła w postaci seta czy dwóch par. Chciał otrzymać od Ciebie maks value i mu się to udało.
Poza tym życzę powodzenia w dążeniu do celu! Na początek sugeruje też ogarnąć bankroll management, bo nawet na NL2 zdażają się swingi na 10BI co w Twoim wypadku może być końcem przygody na jednym poker roomie
Fól na fóla
wygrany
SB: $6.09 (121.8 bb)
Hero (BB): $6.28 (125.6 bb)
UTG: $5.05 (101 bb)
CO: $5.78 (115.6 bb)
BTN: $2 (40 bb)
Preflop: Hero is BB with A
J![]()
2 folds, CO raises to $0.15, BTN folds, SB calls $0.13, Hero calls $0.10
Flop: ($0.45) A
9
6
(3 players)
SB checks, Hero checks, CO bets $0.30, SB calls $0.30, Hero raises to $0.90, CO calls $0.60, SB calls $0.60
Turn: ($3.15) J
(3 players)
SB checks, Hero bets $2.30, CO folds, SB calls $2.30
River: ($7.75) J
(2 players)
SB bets $1.95, Hero raises to $2.93, SB calls $0.79 and is all-in
Results:
$13.23 pot ($0.50 rake)
Final Board: A
9
6
J
J
SB showed 9
9
and lost (-$6.09 net)
Hero mucked A
J
and won $12.73 ($6.64 net)
====
Gdyby nie ten Jack na końcu to miałbym kiepsko
Tylko nie wiem czy ten raise na flopie był dobry. Powinienem czeknąć?
Z nudów uruchomiłem Zooma i pokażę Wam jedną przegraną rączkę:
Teraz czas na siłkę. A wieczorem na wódeczkę.
Poker Stars, $0.01/$0.02 No Limit Hold'em Cash, 6 Players
SB: $0.84 (42 bb)
Hero (BB): $2.25 (112.5 bb)
UTG: $3.11 (155.5 bb)
MP: $2.04 (102 bb)
CO: $1.63 (81.5 bb)
BTN: $0.93 (46.5 bb)
Preflop: Hero is BB with 8
8![]()
2 folds, CO calls $0.02, 2 folds, Hero raises to $0.07, CO calls $0.05
Flop: ($0.15) 4
8
K
(2 players)
Hero bets $0.07, CO raises to $0.14, Hero raises to $0.36, CO raises to $1.56 and is all-in, Hero calls $1.20
Turn: ($3.27) 5
(2 players, 1 is all-in)
River: ($3.27) Q
(2 players, 1 is all-in)
Results:
$3.27 pot ($0.11 rake)
Final Board: 4
8
K
5
Q
Hero showed 8
8
and lost (-$1.63 net)
CO showed A
A
and won $3.16 ($1.53 net)
Jak myślicie, ile BI potrzeba by spokojnie grać tę odmianę pokera? Chodzi mi o zoom/fast/speed.
Powiedzmy NL5 lub NL10...
Walentynki na Pokerstars!
Dziś wystarczy trafić hearth flusha i dostaniemy jakąś nagrodę. Ja niestety dostałem tylko ticket na All-in Shootout... Co nie zmienia faktu, że dzięki czeledżowi zrobiłem tylko 59 rozdań, z których zanotowałem zysk 1,28$. Niby nic, ale zawsze cieszy.

btw. zagrałem dziś z rana tylko żeby trafić nagrodę, liczyłem na jakieś $$$ :f_tongue::f_tongue::f_tongue:
Jak myślicie, ile BI potrzeba by spokojnie grać tę odmianę pokera? Chodzi mi o zoom/fast/speed.
Powiedzmy NL5 lub NL10...
Rozmawiałem trochę ze streamerami właśnie, którzy grają zoomy, bo sam byłem ciekaw jaki BRM oni by polecali, auriko, scrimitzu mówili, że 30-40 jest okej.
ŁyliamHyl, $0.02/$0.05 No Limit Hold'em Cash, 6 Players
SB: $3.34 (66.8 bb)
BB: $5.79 (115.8 bb)
UTG: $3.16 (63.2 bb)
MP: $7.73 (154.6 bb)
CO: $10.95 (219 bb)
Hero (BTN): $6.13 (122.6 bb)
Preflop: Hero is BTN with K
T![]()
3 folds, Hero raises to $0.15, SB folds, BB calls $0.10
Flop: ($0.32) T
2
Q
(2 players)
BB checks, Hero bets $0.20, BB calls $0.20
Turn: ($0.72) K
(2 players)
BB checks, Hero bets $0.55, BB raises to $1.70, Hero calls $1.15
River: ($4.12) T
(2 players)
BB bets $3.74 and is all-in, Hero calls $3.74
Results:
$11.60 pot ($0.50 rake)
Final Board: T
2
Q
K
T
BB showed A
J
and lost (-$5.79 net)
Hero mucked K
T
and won $11.10 ($5.31 net)
Gdyby na river spadła inna karta niż '10' to na bank bym to sfoldował. Na turnie spodziewałem się u niego AJ, dlatego call, a na river chciałem check-fold, ale dyszka dała mi fula, więc to był easy-call. Dlaczego betowałem flop? Pomyślałem, że jeśli ma draw to mnie callnie, a nie dawałem mu raczej QQ, prędzej jakiegoś Ax. Chyba mogłem checknąć. Dopiero na turnie betować. W każdym razie wygrałem, więc jest radość.
Przemyślenia pokerowe
Odkryłem nową zakładkę w Equilab
Nazywa się Equilab trainer. Fajne narzędzie do odgadywania equity. Można się sprawdzić, ale też wiele nauczyć. Myślę, że czas zacząć wykorzystywać go maksymalnie. Już nie tylko analiza rozdań z Equilabem, ale również mam zamiar utworzyć sobie własne zakresy, ale również potrenować szacowanie equity. ![]()
Przemyślenia pozapokerowe
Utworzyłem sobie instagrama i co jakiś czas wrzucam tam pokerowe obrazki. Póki co większość jest z platformy pokerstars, ale wstawiam też obrazki z gry live ze znajomymi. To takie obrazkowe życie amatora pokera. Nie będę ukrywał, że ucieszyłem się, gdy zaczął mnie obserwować Mike McDonald. Wprawdzie obserwuje on 1900 osób, ale miło było zobaczyć jego nick. W końcu polubienie obrazka < obserwacja. ![]()

Prywatnie/Plany na weekend
Obejrzeć trzy produkcje wideo na PS, zagrać w trzy wieczory na WH nl2 SH. Prywatnie: wyleczyć się, bo bierze jakieś przeziębienie. Dodatkowo zainstalowałem sobie Microsoft Money. Będę miał teraz większą kontrolę nad budżetem domowym, a i statystyki wydatków się przydadzą. Zobaczymy
A tymczasem łapcie:
Nie graj aż tak agresywnym BRM. Też zaczynałem kilka razy od <10$ i jak na razie udało się za każdym razem, ale wiem, że to czysty fuks
Zoomy itp wymagają jeszcze większego bankrolla, nl2 pewnie od 30$ można już spokojnie zaczynać, choć nie ukrywam że przy odrobinie pecha i taką kwotę można spłukać
Jeśli zaczynasz od tak małej kwoty polecam granie jak największej liczby stolików z jak najmniejszym wkładem. Zdecydowanie lepsze jest granie 10stolików normal z 40bb niż 3 zoomów fullstackiem. Masz znacznie więcej dobrych sytuacji do podwojenia się z fishami, jak wygrywasz zamykasz tolik i odpalasz 2 nowe. W taki sposób pokonanie nl2 to kwestia 20-30h.
Ku przestrodze grania zooma z małym rollem. Ja miałem około 40$ i po pierwszych 5k hands było mi cieplutko

Napisane przez RotakesMan
Nie graj aż tak agresywnym BRM.
Masz rację, ale do marca muszę jakoś wytrzymać z obecną ilością dolanów. Na William Hill mam 23€, ale spokojnie gram tylko po to, żeby jakieś punkty strategy points wlatywały. Ogólnie mam zamiar doładować sobie konto pokerowe na ok. 150$(€) i grać NL5. Ale nie mogę zdecydować się na jakim roomie. I bardzo lubię szybką grę typu zoom/fast/speed.
Wykresik

Objaśnienie:
0-220 - gram sobie NL2 na WilliamHill i na 888poker, przyjemnie spoko fajnie
220-440 - ciekawe co tam słychać na fast 888poker nl10
+mega tilt. Pamiętam tą grę. Byłem mega wkurzony, ogólnie miałem w dupie czy przegram czy nie, chciałem sobie zagrać na nl10. Wiedziałem też, że mogę stracić bankroll bo i tak niedługo doładuję sobie konto większą kwotą, więc podejdę do tematu na poważnie.
440-1400 - nl2 SH zoom na pokerstars + poradycznie NL5 speed na William Hill
1400-do teraz - nl2 SH na william hill, czasem NL5 speed
Nie ma się ogólnie czym chwalić, ale moje podejście do pokera było dotychczas chyba niezbyt poważne. Dopiero niedawno zacząłem się uczyć na serio, grać myśląc co nieco, analizować rączki itp.
Wiedziałem też, że mogę stracić bankroll bo i tak niedługo doładuję sobie konto większą kwotą, więc podejdę do tematu na poważnie.
To nie jest poważne podejście!
Nawet jeśli doładujesz sobie potem konto, to co z tego. Nie lepiej z tej kasy co już masz zrobić jeszcze jakiś profit? Potem dodasz do tego co sobie doładujesz i może nawet nl10 będziesz mógł już grać. Nie wyrzucaj pieniędzy w błoto na żadnym limicie.
Dzisiaj mam po prostu dzień na czepiania się
GL!
Napisane przez RotakesMan
To nie jest poważne podejście!Nawet jeśli doładujesz sobie potem konto, to co z tego. Nie lepiej z tej kasy co już masz zrobić jeszcze jakiś profit? Potem dodasz do tego co sobie doładujesz i może nawet nl10 będziesz mógł już grać. Nie wyrzucaj pieniędzy w błoto na żadnym limicie.
Dzisiaj mam po prostu dzień na czepiania się
![]()
GL!![]()
Teraz zdaję sobie z tego sprawę
ale wtedy miałem takie dziwne myślenie. W każdym razie przeczytałem ostatnio "Poker mindset" i w trakcie czytanie mówiłem sobie "o chujoza, to o mnie". Moje myślenie musiałem przestawić o 180 stopni, by myśleć poważnie o pokerze.
"Kiedyś" - niby niedawno patrząc na volume, ale dawno pod względem czasowym. Czasem są dni gdy zrobię tylko 80-100 rąk ;D
A co do Twojego czepiania się. Masz całkowitą rację i lubię gdy ktoś swoją krytykę opiera na argumentach. Cenię sobie takich ludzi
![]()
Poker life

Przede wszystkim się uczę. Oglądam filmy od Pokerstrategy. Zostało mi kilka produkcji i zacznę grę. Wybrałem już soft do gry. Będzie to William Hill, ponieważ mam tam podpięcie pod Pokerstrategy, a gdy zrobię złoto, to będę miał dostęp do lepszych materiałów. Wystartuję od NL4, ale o tym wkrótce.
Na dziś mogę się pochwalić, że zdecydowałem się na lekcję u trenera, na session review. Nagram sesję i będziemy myśleć co poprawić w moim myśleniu. Dużo stawiam na naukę. Zdecydowałem też, że odpuszczę zoomy/speedy. Na ten wariant trzeba mieć odpowiednio poukładaną grę i mindset (a mindsetowo chyba kiepsko u mnie). Nie można mieć od razu wszystkiego. Potrzeba dużo pracy i samozaparcia. Planuję w kwietniu wejść na NL10 (haha). To taki bliższy cel, ale o tym będę pisał już niebawem.
Rozdanko - torbiel bankrolla ![]()
Mindsetowo słabo u mnie. Mając 16€ wszedłem na NL20 zoom
A co mi tam pomyślałem. Szybko zrobiłem z tego 29€, a później z 29€ zostało 0€. Jak to mówią młodzi ludzie - masakracja!
IPoker, $0.10/$0.20 No Limit Hold'em Cash, 6 Players
SB: $7.69 (38.5 bb)
BB: $24.54 (122.7 bb)
Hero (UTG): $25.88 (129.4 bb)
MP: $7.50 (37.5 bb)
CO: $10.13 (50.7 bb)
BTN: $33.15 (165.8 bb)
Preflop: Hero is UTG with J
A![]()
Hero raises to $0.60, MP folds, CO calls $0.60, 3 folds
Flop: ($1.50) 5
J
4
(2 players)
Hero bets $0.80, CO raises to $2.73, Hero calls $1.93
Turn: ($6.96) A
(2 players)
Hero checks, CO bets $4.87, Hero calls $4.87
River: ($16.70) 4
(2 players)
Hero checks, CO bets $1.93, Hero calls $1.93
Results:
$20.56 pot ($1.02 rake)
Final Board: 5
J
4
A
4
Hero mucked J
A
and lost (-$10.13 net)
CO showed 4
5
and won $19.54 ($9.41 net)

Private
Prywatnie całkiem spoko. Praca ok. Klub piłkarski ok. Na siłce spoko. Mój trener zrzucił mi już 3 kg wagi, w pasie kilka cm mniej, ładna sylwetka się robi. Mam czas na grę w PES2016 z bratem, mam czas na wszystko... bo zacząłem planować. Planuję wszystko! Plan to podstawa. A jeśli chodzi o finanse, to zainstalowałem Microsoft Money i polecam programik. Kontrolujecie swoje wydatki, pokazuje prognozy na 30dni, a nawet na rok. Świetna sprawa. Miłość też spoko, w piątek sobie poszaleję (if you know what i mean :D)

Niedługo napiszę więcej. Jeszcze nie wystartowałem z pokerem na poważnie, ale niedługo to nastąpi. Ze 150€ zrobimy 2000€
Ale o tym już wkrótce. Bywajcie. GL przy stołach! ![]()
No i żeby mój blog nabrał trochę kolorów, to zacznę wstawiać gify i obrazki.
1. Moje cele pokerowe:

1. Być wygrywającym graczem
2. Piąć się w górę po stawkach no limit
3. Systematycznie uczyć się nowych rozwiązań
4. Myśleć racjonalnie, a nie emocjonalnie
5. Grać 'świadomie' w pokera
Aby tego dokonać zmuszony jestem stale i systematycznie uczyć się pokera. Początkowo zamierzam grać i samodzielnie analizować swoją grę. Korzystając z szerokiej gamy filmów szkoleniowych od 'pokerstrategy' nabędę kolejne umiejętności. Spróbuję co miesiąc osiągać status złoty, który da mi dostęp do bardziej zaawansowanych materiałów. Będę korzystał z pomocy trenera, jeśli uznam, że potrzebuję mocnego kopa oraz gdy będę wiedział, że nie mogę 'czegoś' przeskoczyć.
Wchodzenie na wyższe stawki możliwe będzie dzięki odpowiednio opracowanemu bankroll managmentowi. Oczywiście, na nic sie zda BRM, jeśli nie będzie odpowiedniego bankrollu. Zakładam jednak, że jeśli będę się uczył, to mimo wariancji, bankroll będzie rósł.
Jak mawiają doświadczeni gracze poker się zmienia. Zmienia się dość szybko. Dostęp do materiałów jest szeroki. Zdaję sobie sprawę, że mimo szerokiego dostępu do takich materiałów, wielu graczy przegląda te materiały tylko 'po łebkach'. Wiem, że słabszym graczom szkoda czasu na naukę, oni chcą grać. I to postaram się wykorzystać. Jeśli stałbym w miejscu, to tak naprawdę się cofam, bo osoby o podobnym spojrzeniu jak moje zaczęliby mnie wyprzedzać.
Myślenie racjonalne to nic innego jak dobrze ułożony mindset i zrozumienie pokera od strony psychicznej. W sieci jest wiele materiałów tekstowych, audio i wideo, które pozwolą na rozwój ducha. A jest on niezwykle ważny przy stole.
Zagrożenia, trudności? Ogromnym zagrożeniem jest brak rozwoju sfery duchowej w pokerze. Jeśli to zaniedbam mogę szybko się zniechęcić do gry. Po jakiejś dużej przegranej mogę tiltować i przegrywać kolejne pieniądze. Wtedy wejdę na wyższe stawki i stracę o wiele więcej. Brak czasu może zniechęcić mnie do nauki, bo skoro mam godzinę, to wolę pograć niż się pouczyć. Kolejnym zagrożeniem może być samouwielbienie. W przypadku dobrego runa mogę być zbyt pewny siebie.
Rozwiązanie: Prowadzenie bloga i codzienna spowiedź przed społecznością Pokerstartegy, układanie planów dnia z tygodniowym wyprzedzeniem. Więcej planowania, mniej improwizacji. W przypadku złego samopoczucia i możliwości tiltowania, daję sobie tydzień wolnego i odpoczynek od pokera. Muszę zachować świeży umysł. Siła spokoju jest w tym zakresie bardzo ważna.
/jak bym o czymś zapomniał, to niezwłocznie dopiszę/
2. Moje cele osobiste 2016:

1. Przestać obgryzać paznokcie
2. Dojść do sportowej sylwetki i ją utrzymać
3. Wyjechać nad morze w kwietniu
4. Wyjechać na wakacje za granicę
5. Kupić sobie fiata 126p
6. Spełniać wcześniej ustalone pomysły i cele
7. Rozwijać się
W celach osobistych zamieściłem wszystkie moje cele prywatne. Niekoniecznie są związane z pokerem, ale odpowiednie planowanie i myślenie sprawi, że uda mi się je spełnić. Muszę poukładać sobie w życiu i robić więcej rzeczy zaplanowanych, a mniej tych nieprzemyślanych. Oczywiście nie wykluczam tutaj spontanów, ale założenie odpowiednich celów jest jak najbardziej w porządku.
Co do wyżej wspomnianych punktów, uważam, że spełniene pierwszego będzie dla mnie najtrudniejsze. Od małego obgryzałem paznokcie, mimo że mam już 26 wiosen, to nadal to robię. Wygląda to obleśnie, ale to moje przyzwyczajenie. Nie obgryzam, bo się denerwuję, tylko z przyzwyczajenia. Zresztą, wielu znajomych mówi mi, że chciałoby mieć taką siłę spokoju. Btw, był kiedyś okres miesiąca bez obgryzania. Urosły ładne i wyglądały przesmacznie. Włączyłem serie A i z zapomnienia zacząłem obgryzać. 45 minuta i nie ma co jeść!
W każdym razie, w tym roku przestanę. Z nałogiem trudno wygrać. Nie dziś, nie jutro, ale przestanę!
Co do sportowej sylwetki. Na diecie bezglutenowej przytyłem ok. 18 kg. Mając celiakię, przez 24 lata wciągałem gluten jak szalony. Kosmki jelitowe zniknęły, przez co wartości odżywcze z pokarmu zamiast przyswajać wysrywałem. Tłuszczu na brzuchu miałem tyle co teraz na czole
Po przejściu na dietę przestałem być aktywny fizycznie, a jadłem zdrowe swojskie mięsko. Zacząłem się nieźle odżywiać, organizm wracał do normalnej wagi, czyli na moje to ok. 65kg, ale jadłem dalej. Mając 70kg opamiętałem się, a było to w styczniu 2016 r. Kupiłem trenera, ułożył mi dietę i plan treningowy i ćwiczę. Od 25 stycznia trenuję trzy razy w tygodniu. Schudłem, zaczęła mi się robić sportowa sylwetka i mam zamiar dalej ćwiczyć. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu Mariusza Mroza.
Odpoczynek jest mega ważny. Odpoczynek przede wszystkim psychiczny. Dlatego zamierzam w kwietniu udać się na weekend nad polskie morze, a na wakację polecieć do Chorwacji, może do Bułgarii. Zobaczymy jaka będzie sytuacja polityczna w nadchodzącym roku, bo kto wie, może trzeba będzie zostać w Polsce ![]()
Fiat 126p - miałem kiedyś. Tata mi obiecał, że gdy dostanę świadectwo z czerwonym paskiem na koniec gimnazjum, dostanę od niego malucha. 16 lat i własny maluch. A co?! Jeździłem po polach, lasach i było ekstra. Mieszkam na wsi, więc każdy tutaj już umiał jeździć w tym wieku (ba, nawet wcześniej, 10 lat to norma na traktorach). I pomyśleć, że to było 10 lat temu. Łezka się w oku kręci. To był maluch ze znaczkiem MERCEDESA. O taki:

A tutaj smutny moment gdy go sprzedawałem. Poszedł za 50PLN. Musiałem go opylić bo był bez papierów i takich tam. Nevermind.

Pozostałych punktów nie będę rozwijał, bo to oczywista oczywistość. Wiadomo o co kaman.
/jak bym o czymś zapomniał, to niezwłocznie dopiszę/
3. Bankroll i pokerroom

Sprzedałem się jak Luis Figo. Miałem grać na William Hill, ale zagram na Titan Poker. Dalej gram w Primera Division, dalej przeciwko tym samym graczom, ale Titan więcej mi obiecał. Czym mnie przekonali? Dostałem 9€ darmowej gotówki od Pokerstrategy na tym roomie a przy depozycie dostanę 20$ + bonus %%%.

Wpłaciłem więc prawie 700 cebulionów i dało mi to ogółem 176,04€. Jeśli gram NL4 to mam 44buyiny, jeśli gram NL5 Speed to mam 35 buyinów, więc wystarczająco dużo by grać spokojnie. Za każde 300 Titan Points dostanę 5€, razem mogę uzbierać 300€ bonusu.
Zalety roomu:
+ niezbyt wysoki poziom (podobno)
+ przyjemny soft (ten stary mimo wszystko lepszy)
+ dobry bonus i przejrzysty sposób uwalniania go
+ mam z niego Strategy Points, więc spróbuję wyrobić 'złoto' (to dla mnie największy plus jako gracza początkującego)
Wady roomu:
- brak waiting list
- speed nl5 i przeskok od razu do nl20
- boty (zdarzają się i to łatwo wyłapać)
- więcej graczy dopiero popołudniami i wieczorami
- stoły w 'Tile' układają tylko na ekranie laptopa, a nie na zewnętrznym
4. W co gram?

Gram NoLimit Holdem. Zaczynam od stawek NL4 i NL5 shorthanded. NL4 będę grywał na stołach regularnych, natomiast NL5 na stołach speed. W miarę rosnącego bankrolla zamierzam wchodzić wyżej. Z uwagi na duży przeskok na ipoker z NL5 speed na NL20, zmuszony będę do gry NL10 na stołach regularnych, zwiększając ich liczebność.
Poniżej prezentuje mój bankroll managment:

Od NL25 to czysta fantazja, ale należy się do wszystkiego odpowiednio przygotować. A co jeśli się okaże, że jestem dobry? ![]()
Na NL10 wejdę, gdy będę miał 300€ w bankrollu. Powyższe kwoty przedstawiają dolary, ale gram w euro.
W żółtym polu zaznaczyłem sobie, że strata 30% bankrolla powoduje zejście na poziom niżej i odrobienie tej części.
A w przypadku storbienia wszystkiego: