Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

AK'o NL5

6 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
1,523 Wyświetlenia
asd636

Kolejne rozdanie z koszmarnej sesji :f_biggrin:
Pre: Raise, jeden call, dostaje AK'o na sb, więc podbijam do $0,60 z uwagi na to, że był jeden call.
Flop: Spada A jest fajnie i wesoło robię cbet i liczę na to, że dostanę call od może jakiegoś flush draw MP czy też słabszego A lub pocket pary u UTG coś w stylu AQ-AK czy też TT-KK.
Turn: Spada na flusha, raczej się nie boje, bo nie uważam, aby UTG trafił, checkuje liczę na jakiś blef z TT-KK lub bety od Asów, więc calluje.
River: Spada mi nutsowy flush... Wiem, że UTG nie ma AA, bo został jeden A w talii i właściwie trochę nie wiem, jak to grać... Calla dostanę teoretycznie od 99, których średnio się spodziewam w dodatku bije mnie :f_biggrin: i jakiś flushy QQ, JJ, stąd zdecydowałem się na check i liczyłem na to, że blefnie. Wsadził całego stacka i właściwie jedyna karta jaka mnie bije to 99, bo 22 czy A9 tu raczej nie ma, więc calluje.

Szczerze nie wiem czy bym coś zmieniał w rozegraniu... Proszę o jakieś uwagi, jak to zagrać, bo znowu jestem lekko :f_confused:

Poker Stars $5.00 No Limit Hold'em - 7 players
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

BB: $12.14 - VPIP: 28, PFR: 13, 3B: 5, AF: 1,5, Hands: 386
UTG: $10.77 - VPIP: 15, PFR: 10, 3B: 4, AF: 7,0, Hands: 305
UTG+1: $16.33 - VPIP: 15, PFR: 9, 3B: 5, AF: 1,6, Hands: 2229
MP: $5.10 - VPIP: 30, PFR: 8, 3B: 0, AF: 4,5, Hands: 199
CO: $12.89 - VPIP: 27, PFR: 15, 3B: 3, AF: 1,8, Hands: 2029
BTN: $10.17 - VPIP: 29, PFR: 14, 3B: 0, AF: 6,0, Hands: 93
Hero (SB): $12.04 - VPIP: 18, PFR: 12, 3B: 5, AF: 1,8, Hands: 35389

Pre Flop: ($0.07) Hero is SB with A :club: K :heart:
UTG raises to $0.15, 1 fold, MP calls $0.15, 2 folds, Hero raises to $0.60, 1 fold, UTG calls $0.45, MP calls $0.45

Flop: ($1.85) 2 :heart: A :spade: 9 :heart: (3 players)
Hero bets $1.20, UTG calls $1.20, MP folds

Turn: ($4.25) 4 :heart: (2 players)
Hero checks, UTG bets $2.60, Hero calls $2.60

River: ($9.45) A :heart: (2 players)
Hero checks, UTG bets $6.36, Hero calls $6.36

Odpowiedz
Cytat
5 odpowiedzi
preludiumm
Avterlife

Moim zdaniem WP, z setów boimy się raczej tylko 9tki, bo ludzie z reguły limpuja/folduja niskie pockety z tej pozycji, no ale 44 i 22 wykluczyc nie można.

Bardzo podoba mi się check na turnie, indukujesz blefy od gorszych Ax, pocketów w stylu KK, QQ, JJ w dół.
Ludzie często nie wyciągają tu max value strzelając 2-3 strity - na ten range UTG, który w po tym co zrobił w większości bijemy albo przynajmniej splitujemy taka indukcja blefu to dodatkowe $$, on by tu już zrzucał gorsze Axy i pockety na turn bet.

:f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Napisane przez Avterlife
Moim zdaniem WP, z setów boimy się raczej tylko 9tki, bo ludzie z reguły limpuja/folduja niskie pockety z tej pozycji, no ale 44 i 22 wykluczyc nie można.

Bardzo podoba mi się check na turnie, indukujesz blefy od gorszych Ax, pocketów w stylu KK, QQ, JJ w dół.
Ludzie często nie wyciągają tu max value strzelając 2-3 strity - na ten range UTG, który w po tym co zrobił w większości bijemy albo przynajmniej splitujemy taka indukcja blefu to dodatkowe $$, on by tu już zrzucał gorsze Axy i pockety na turn bet.

:f_thumbsup:

Pierwsza rzecz, od której w tym spocie chciałbym zacząć, to właśnie Twój post - i kilka kwestii, jakie są tu poruszone.

a) "indukujesz bluffy od gorszych AX" - tylko że BLUFF villain mógłby zagrać z hmm, powiedzmy KcQc type of hands. Kiedy on tu betuje z AX, to for value
b) "indukujesz blefy od gorszych Ax, pocketów w stylu KK, QQ, JJ w dół." - czemu villain ma betować tutaj z KK? For value od czego, albo chcąc co wyrzucić u Hero?
c) "on by tu już zrzucał gorsze Axy i pockety na turn bet." - skąd pewność, że to zabetuje?

Właściwie ludzie zazwyczaj robią gorsze calle niż bety, a betują zdecydowanie overtight. Ja bym powiedział, że przeciętny TAG zdecydowanie czesciej spradwzi AQ vs niski bet, niż zabetuje sam, jak zresztą z większością zakresu. Dodatkowo kiedy patrzymy na zakres, to w range villaina pojawiają się układy takie jak QQ/JJ trzymające jednego i te też często betować nie muszą.

Ogólnie... sam betujesz na miejscu UTG jakiegoś AX, albo KK/QQ?

Odpowiedz
Cytat
infraganti

.

Odpowiedz
Cytat
rusher88

OK, odchodząc na chwilę od linii, to as played, na river musimy byc jakieś 29% czasu ahead. 1 kombinacja bluffu daje nam 25% equity, jesli gramy vs same 99 (3 kombinacje), jeśli to byłoby 22 i 99, czyli 6 kombinacji, to 2 kombo potrzebujemy na 25% equity. Potrzebujemy tu bluffu w ilośc 2-3 kombinacje, w zależności od tego, jak czesto on ma tam 22, bo raczej ani w A9 czy A2/sth nie wierzę. Akurat trafiamy na spot, gdzie villain jest na deepach, co często powoduje wręcz paraliż w duzych potach bez nutsów, oraz gra 15/10 czyli jeden z takich przeciwników, po których w zasadzie spodziewam się, ze odwalą coś głupiego najrzadziej. Mimo to wymagana ilość kombinacji z jakimi to musi robić + fakt, że 4 kartowy board przyciąga bluffy nawet u osób, które tego zazwyczaj nie robią, powoduje, że te bluffcatch (bo tym jest call na river, nie bijesz nic, co on vbetuje) jest nawet OK.

Ps. Osobiście uważam, że przeciętny gracz sprawdzi AJ/AQ zdecydowanie chętniej vs jakiś niski sizing na turnie, niż samemu zabetuje.

Odpowiedz
Cytat