Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

nl2 KQ multipot

9 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
697 Wyświetlenia

Known Players:
MP3: €1,27 - 64 bb
CO: €1,51 - 76 bb
BU: €2,00 - 100 bb
SB: €1,93 - 97 bb
BB: €3,23 - 162 bb

0.01/0.02 No Limit Hold'em (5 Handed)
Hand recorder for this hand: PokerStrategy.com SideKick 2.1.11111.2

Preflop: Hero is CO with K♣, Q♣
SB posts small blind (€0,01), BB posts big blind (€0,02), MP3 raises for €0,04, Hero 3-bets €0,16, BU calls, SB folds, BB calls, MP3 folds

Flop: (€0,53 - 26.50 bb) 9♣, 7♣, 6♥ (3 Players)
BB checks, Hero bets €1,35, 2 folds, Hero gets uncalled back (€1,35)

o przeciwnikach wiem niewiele. gdy spadł flop dłuuuugo sie zastanawiałem nad decyzją. ja ogólnie nie wiem jak rozgrywać FD+2OC OOP. linie wybrałem chyba po prostu z nieumiejetności radzenia sobie w takowej sytuacji, i w nadzieji ze wszyscy sfoldują, pozatym gdyby sprawdziła mnie overpara to zawsze jestem do przodu. nie jestem zadowolony z tej decyzji. dotarło do mnie ze ta sytuacja sie powtarza i ja za kazdym razem nie wiem co robic. wiec bardzo prosze o info, jak wy to rozgrywacie. zdaje sobie sprawe, ze idzie to rozegrac lepiej, wiec mam dwa pytania

1-czy wrzutka tu jest wogole ev+?
2-jaka linia jest optymalna? (vs 2 unków)

Odpowiedz
Cytat
8 odpowiedzi
xbibol

ad.1 - a może sam policzysz?

jak nauczysz się liczyć takie rzeczy, to łatwiej będzie ci poprawnie grać! Nie oczekuj gotowej odpowiedzi w stylu: "tak nie rób", bo co z tego wynosisz? Przestaniesz tak grać? Ok, może drugi raz KcQc przy takiej samej akcji już nie zagrasz, ale czy jesteś pewien, że to nauczy cię kiedy zmieniać swoje zagrania w zależności od sytuacji? Jak świadomie blefować i kiedy?

Podpowiedź: oszacuj jakie zakresy mogli mieć rywale (equilab) porównaj ze swoim układem na takim boardzie i wyjdzie ci jakie było twoje equity(wg mnie, ok 34%), a potem już z górki - liczysz jakie miałeś pot odds i sprawdzasz, czy ci się w "longtermie" to opłaca. Możesz czasem sobie dodać jeszcze fold equity jeśli uważasz, że mogłeś tym zagraniem wyrzucić lepsze ręce, ale to już trochę bardziej skomplikowane, głównie przez stawki. Na NL2 nie należy się spodziewać dużego fold equity.

ad.2 - nie ma! nie ma jednej optymalnej linii. Zależy to od wielu rzeczy, jak historia przy stole, jak typ przeciwników, jak dynamika, itp. Jest zbyt wiele zmiennych aby można było jednoznacznie powiedzieć: jak masz FD + 2OC vs 2 rywali to zawsze graj: "tak a tak", a wtedy będziesz wygrywał. Tak se ne da.
Linie należy dobierać na bieżąco, dostosowywać się do sytuacji.

Jak ja bym tu zagrał? Chyba check/call, może bet/fold. Pierwsza opcja jest lepsza jak BU nie jest agresywny i niezabetuje zbyt wysoko, bo można tanio drawować, bo sam na takim boardzie reprezentujesz w zasadzie tylko wysokie pockety i może jakieś wysokie broadways i chcesz jednym betem wyrzucić rywali, problem w tym, że jest ich dwóch, więc większe jest prawdopodobieństwo iż któryś coś trafił i nie odpuści. Druga opcja jest fajna bo możesz sam dyktować cenę za następną kartę, ale jak dostajesz raise na takim board to tylko od lepszych rąk, więc fold. Czasem jak gracz jest agresywny, to może zagrać x/r albo x/ship jako blef bo board jest mega mokry i często tak wyrzuci lepsze ręce, ale nie rozważałbym takich opcji na tym poziomie.

Najważniejsze to nauczyć się podejmować świadomie decyzje i akceptować konsekwencje.

Odpowiedz
Cytat

dzieki za odpowiedz. zajrze na bloga :)

no liczylem to sam oczywiscie, ale tak jak mowie, są to nieznani mi gracze. raczej jestem z przodu niz z tyłu (choć niekoniecznie), i zważywszy na głebokosc mojego stacka (75bb) nie podoba mi sie opcja b/f. myslalem wlasnie nad x/c, choc chyba po zastanowieniu sie ship>x/c. moze jeszcze ktos sie wypowie?

Odpowiedz
Cytat
igotyouu

pf robiles 3beta, a na mokrym flopie wrzucasz AI, wiec dla mnie wygladasz na to co masz, tylko moze bardziej w strone AKs
dlaczego masz niepelny stack?

Odpowiedz
Cytat

wkupuje sie za 50bb. gram mss ale jak jest dobry stolik nawet jak sie podwoje to zostaje. to nie kwestia wyboru, sytuacja mnie zmusiła do bi50bb

Odpowiedz
Cytat
Fishu88

Cześć. Generalnie mając tyle equity vs 2 unki na nl2 jakkolwiek tego nie zagrasz będzie ok, szczególnie, że nl2 to zbiorowisko pokerowych freaków i ludzie potafią potrafią robić przedziwne rzeczy. Jak nie masz statów na ludzi ship flop wygląda ok, bo unikasz trudnych spotów na turnach, jak nie trafisz.

Pre jak dla mnie jako default to jest call z tym KQs.

Odpowiedz
Cytat

Fishu88 dla mnie KQ standardowo tez jest call otwarcia, jednak mam taką zasade, ze jezeli otwiera za 2bb, to ja po prostu nie chce z moją dochodową reką mieć takiej małej puli postflop, pozatym nie chce multipota, wiec gram 3bet, i zrzucam sie do 4beta (bo to najczesciej pułapka minOR/4bet QQ+) gdyby on otworzyl do 3bb, robie call. OK? co myslisz?

Odpowiedz
Cytat
Trener
weirdcreep

Raise pre spoko, sam czesto tak sobe izoluje fisza, szczegolnie IP
Nie jestem fanem overbetow z drawami na flopie - wygladaja dokladnie na to czym sa, to zagranie jest dosyc wariancyjne, a jakdostaniemy raise na takim flopie w 3 bet pocie to u tak nie foldujemy raczej

Odpowiedz
Cytat
Fishu88

@tynsomalf

Wiesz co, sama ta część unikania multi-way potów jest na pewno bardzo fajna, z tym że na tych stawkach jest problem z cbetowaniem nietrafionych boardów i moronów, którzy nie pasują any pair do cbetów, dlatego wolałbym mieć chociaż jakiekolwiek info o ftcbet przeciwnika, żeby 3betować, a tak to osobiście wolę grać flat i bezproblemowo pasować na nietrafionych boardach.

Odpowiedz
Cytat