Skip to forum
Notifications
Clear all

9764ds

19 Posts
7 Users
1 Reactions
2,248 Views
marciar1

Poker Stars, $0.01/$0.02 Pot Limit Omaha Cash, 6 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

Hero (SB): $2.24 (112 bb)
BB: $2.93 (146.5 bb)
UTG: $3.94 (197 bb)
MP: $2.08 (104 bb)
CO: $2 (100 bb)
BTN: $3.82 (191 bb)

Preflop: Hero is SB with 9 6 4 7
CO posts BB OOP, UTG raises to $0.09, MP calls $0.09, 2 folds, Hero calls $0.08, BB folds

Flop: ($0.31) 8 9 T (3 players)
Hero checks, UTG checks, MP checks

Turn: ($0.31) 4 (3 players)
Hero bets $0.22, UTG calls $0.22, MP folds

River: ($0.75) 8 (2 players)
Hero checks, UTG checks

UTG: h=217, vpip/pfr=34/17, wts=35% cbet f=50%

Zastanawia mnie ten call z sb.
Co powinienem zrobić jeśli by zabetował flopa, w jego zasięgu jest dużo nutflash drawów trochę dziesiątek, QJ i overpair.
as played czy mam vbeta na river?

Reply
18 replies
Janosikgdy

Napisane przez marciar1
Poker Stars, $0.01/$0.02 Pot Limit Omaha Cash, 6 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

Hero (SB): $2.24 (112 bb)
BB: $2.93 (146.5 bb)
UTG: $3.94 (197 bb)
MP: $2.08 (104 bb)
CO: $2 (100 bb)
BTN: $3.82 (191 bb)

Preflop: Hero is SB with 9 6 4 7
CO posts BB OOP, UTG raises to $0.09, MP calls $0.09, 2 folds, Hero calls $0.08, BB folds

Flop: ($0.31) 8 9 T (3 players)
Hero checks, UTG checks, MP checks

Turn: ($0.31) 4 (3 players)
Hero bets $0.22, UTG calls $0.22, MP folds

River: ($0.75) 8 (2 players)
Hero checks, UTG checks

UTG: h=217, vpip/pfr=34/17, wts=35% cbet f=50%

Zastanawia mnie ten call z sb.
Co powinienem zrobić jeśli by zabetował flopa, w jego zasięgu jest dużo nutflash drawów trochę dziesiątek, QJ i overpair.
as played czy mam vbeta na river?

Hej,
Ja to lubie donkować na flopie, jest mocno heavy i gracze średnio na takich lubią cbetować, często masz najlepszą rękę, i nie chcę oddawać equity. Turn betuje mocno, a na river, zależy od villain, alę częściej będe chyba grać c/c niż betować samemu,

Reply
wiktorek

fold pre

Reply
Janosikgdy

Napisane przez wiktorek
fold pre

Uzasadnienie?

Reply
wiktorek

brak pozycji, ręka niezbyt często trafia nutsowe układy (w multiwayu bardzo istotne)

Reply
Janosikgdy

Zrzucanie ręki ds z niezłymi connectorami wydaję mi się strasznie ciasne:f_zZz:

Reply
marciar1

Napisane przez Janosikgdy

Właśnie tak samo myślałem, a i tak zawsze reprezentuje wąski zakres, jeśli oni callują brodwaye itp to moj range fajnie ich niszczy.

Reply
wiktorek

Idealna ręka do 3beta vs CO open. Z SB liczysz tylko i wyłącznie na trafienie str8 z redrawem do koloru, wszystkie inne flopy są dla ciebie albo kłopotliwe (trafiasz 2nd nuts/ słabe 2 pair itd), albo jak trafisz mocno nie będziesz w stanie wyciągnąć value OOP.

Reply
wiktorek

Napisane przez marciar1

Właśnie tak samo myślałem, a i tak zawsze reprezentuje wąski zakres, jeśli oni callują brodwaye itp to moj range fajnie ich niszczy.

Nie niszczysz żadnego rangu. Jeśli zakładasz, że oni tam mają high card value, to od czego wyciągniesz kasę jeśli spadnie flop 235? Zagrasz donk i dostaniesz foldy.

Reply
Janosikgdy

Napisane przez wiktorek

Napisane przez marciar1

Nie niszczysz żadnego rangu. Jeśli zakładasz, że oni tam mają high card value, to od czego wyciągniesz kasę jeśli spadnie flop 235? Zagrasz donk i dostaniesz foldy.

Nie musi niszczyć ich zasięgu, wystarczy aby miał pot oddsy na calla, ich range jest dla nas czytelny, na wielu niskich flopach bedzimy mogli wygrać nawet jak nie trafimi monstera.

Poniżej symulacja equity, jak widać jesteśmy faworytem na ich range, foldowanie tego wydaję mi się sporym leakiem.

ProPokerTools Omaha Hi Simulation
600,000 trials (Randomized)
9h6s4h7s 36.29% (215,131 wins, 5,228 ties)
aa, kks, AKQJ-9876$ss 29.10% (157,762 wins, 33,694 ties)
aa, kkds, AKQJ-9876$ds 34.61% (191,269 wins, 32,807 ties)

Ręka hero, jest w miarę łątwa do grania w tej sytuacji, z kolei my Jesteśmy nieczytelni dla przeciwników i będą mogli błędy popełniać, hero postflop mało błędów popełni

Reply
marciar1

Btw, jak zagram donk flop, to nie izoluje się na lepsze streety? Czy ja może źle to rozumiem;/

Reply
Janosikgdy

lepsze strity to fragment ich zasięgu, callnąl cię pary z fd, gutshoty z fd, dwie pary ze strit drawem, sety, i inne kombinacje rak ktore bijesz, ale maja spore equity na ciebie.

Reply
marciar1

Takiej odpowiedzi oczekiwałem:) kurcze tyle do nauki;/

Reply
Janosikgdy

Zobaczymy co jeszcze Kejsper napiszę, bo się może okazać, że ja kumam błędnie:f_thumbsup:

Reply
wiktorek

Napisane przez wiktorek

Napisane przez marciar1

Nie musi niszczyć ich zasięgu, wystarczy aby miał pot oddsy na calla, ich range jest dla nas czytelny, na wielu niskich flopach bedzimy mogli wygrać nawet jak nie trafimi monstera.

Poniżej symulacja equity, jak widać jesteśmy faworytem na ich range, foldowanie tego wydaję mi się sporym leakiem.

ProPokerTools Omaha Hi Simulation
600,000 trials (Randomized)
9h6s4h7s 36.29% (215,131 wins, 5,228 ties)
aa, kks, AKQJ-9876$ss 29.10% (157,762 wins, 33,694 ties)
aa, kkds, AKQJ-9876$ds 34.61% (191,269 wins, 32,807 ties)

Ręka hero, jest w miarę łątwa do grania w tej sytuacji, z kolei my Jesteśmy nieczytelni dla przeciwników i będą mogli błędy popełniać, hero postflop mało błędów popełni

Jest ogromna różnica pomiędzy graniem tej ręki z SB a BB. Gdybym był na BB i zamykał akcję to oczywiście dokładam ze względu na pot odsy. Będąc na SB masz już gorszą cenę na calowanie, oraz BB może się odwinąć z 3betem (wiem że to się często nie zdarza, ale jednak). Z tą ręką nie dominuję żadnej ręki kogokolwiek plus jestem bez pozycji. Nie bawiłbym się też w takie założenia, że "grając takie ręce jesteśmy nieczytelni dla przeciwników". Grając takie ręce multiway poprostu będziemy stakować flopa mając flipa, albo zagramy bet flop, bet turn, i na river będziemy robić nie poprawne foldy lub jeszcze gorsze cale.
PS również czekam co kejsper napisze.

Reply
walker85

Dla mnie to jest fold pre

Reply
kejsper

Hej wszystkim,

Fajna dyskusja rozwinela sie przy tym rozdaniu. Polowa z Was musi callowac "bo oddsy" a druga polowa folduje bo OOP. Wstawie Wam tutaj 2 symulacje z PPT gdzie nasza reka ma oddsy i zastanowcie sie czy druga reke tez byscie tak super happy callowali:

I teraz mozemy sie spierac, ktora z tych rak jest lepsza do callowania w multiwayach ;)

Wiktorek napisal: jest olbrzymia roznica pomiedzy callowaniem tej reki z SB a BB. I ma on tutaj 100% racji. Po pierwsze musimy rozwazyc alternatywne scenariusze:
- callujemy z SB, BB w tym wypadku ma tak dobre oddsy, ze calluje 95% swojego range'u.
- BB bedzie nas sqzowal

Gra postflop w obu przypadkach bedzie bardzo ciezka - z przeciwnikiem na bb mamy mocno ograniczone opcje do stealowania przeczekanego pota na turnie (nie znamy range'u bb i nie jest on scapowany). Przy sqzie mamy taka sama sytuacje. W zasadzie na palcach jednej reki mozemy wskazac boardy, ktore beda dla nas dobre i na ktorych mozemy miec przewage equity (235, 358 na boardach z wyzszymi kartami czesto bedziemy miec spoty takie jak wyzej nasz HERO wstawil).

Jesli chodzi o range, ktory przedstawil Janosik to zdecydowanie sie z nim nie zgadzam - przeciwnik jest dosc luzny 34/17 i bedzie mial sporo rak, ktore nas bardzo mocno dominuja T987 z pewnoscia jest u niego w range'u. Nie wiemy jakie staty na cold caller ale zakladam ze jego range tez bedzie tutaj "slabszy" (czyli wiecej low cards connected albo przynajmniej semi connected). Do tego na wyzszych stawkach callowanie tego SB to jak mowienie - chce tutaj grac 4way (jak widac na plo2 ludzie sa bardziej tight ;) ) a nie ma co sie oszukiwac w 4wayach nasze flush drawy 9high sa nic nie warte i maja w sobie max 1 valuebet na riverze a przy tym mnostwo reverse implied oddsow.

SB to najciezsza pozycja do gry i znakomita wiekszosc bardzo dobrych graczy mimo gry 100% range'ami na BTN/BB gra bardzo tight na SB.

Jesli chodzi o rozegranie tej reki postflop po callu to ja bym gral to przez check/decide - board bardzo mocno trafia w range przeciwnikow i w sytuacji np bet+raise bede tam gral snap folda. Po tym jak przeciwnicy scapowali swoj range na flopie betuje turn i odpuszczam river. Albo przeciwnik ma jakiegos slowplayowanego boata albo ma reke, ktora nas tam nigdy nie callnie - missed gs+missed fd czy cos takiego a nie spodziewam sie tutaj hero calla od semi rega z np AKK.

Podsumowujac moj wywod:
- z SB jest to dla mnie fold dlatego, ze nie bedziemy potrafili kontrolowac rozdania w zaden sposob
- z BB nigdy nie zrzucam ds rak ze wzgledu na mozliwosci korzystania z naszej pozycji

pzdr
Kejsper

Reply

graj 8+ a ponizej 8mek tylko te nutzowe np 7766s czy 2277ss. Na nl2 gralbym vpip 15 nie wiecej wlasnie przez to ze sa same multiwaye i nie ma co patrzec na equity tylko na grywalnosc - czyli jak najwyzsze flushe, jak najwyzsze strity jak connectory to podwojnie suited albo z mala iloscia dziur no i wysokie pary. Niegralbym niskich par za wiele, ale to i tak mniejszy blad niz niskie connectory takie jak w tej rece

Reply
MIStrZZZ

Preflop - standard, flop standard, jezeli villain betuje i drugi folduje to masz easy call jesli drugi betuje to masz easy call jesli jeden betuje a drugi calluje to masz dosc close, ale raczej fold. Turn standard i river standard - nie masz tutaj vbeta. Aha - i nie sluchaj ludzi ktorzy pisza, ze ta reke folduja na SB, bo to bzdura. Foldujac taka reke overfoldujesz SB i nie jest to GTO w PLO. Tak, to prawda ze nalezy grac tight z SB, ale to jest reka nie dosc, ze DS to jeszcze ma mnostwo potencjalu stritowego, wiec EASY CALL!!!

Reply