Krótkie pytanie zaczyna przegode z cashówkami
W stt jako tako Ev sie sprawdzała ?
Jak EV ma sie do Net win w cash game ?
Macie ja pod czy nad wygranymi ?
Czy docelowo sie łaczą ?
czyli mam sie spodziewać jej powyżej jeśli tak to o ile %
dodam że czerwoną mam na +
Ev w dluzszym okresie czasu powinno sie równoważyć net win.
Po drugie nie patrz na to bo to nie ma dla Ciebie zadnego znaczenia bo to czy jestes nad czy pod EV nie jest zalezne od Ciebie
Staraj sie grac najlepiej jak potrafisz i analizuj swoja gre a wyniki przyjda
po prostu chce wiedzieć czy dobrze gram czy źle żeby wiedzieć kiedy coś się chrzani Ev jest lepsza niż net win
No nie prawda. Co do cashówek to najlepiej nie włączaj nawet EV bo to tylko będzie powodować Twoje rozczarowania/bądź "strach" przed tym, że póki co tylko masz szczęście. Tak mi się wydaje w Twoim przypadku, gdyż widzę jak podchodzisz do tej kwestii.
To czy dobrze grasz czy nie, sprawdzaj nie patrząc na wyniki, na non sd czy sd tylko analizuj swoją grę, rozmawiaj z innymi i wklejaj rozdania do oceny, tak się nauczysz dobrze grać i zobaczysz gdzie robisz błędy.
Co do EV:
- z tego co mi wiadomo EV nie uwzględnia run it twice, a opcja ta nawet już na nl10 jest często używana, więc w takich spotach będzie grube przekłamanie EV
- druga sprawa EV dotyczy tylko sytuacji w której wchodzicie ALL IN gdy nie wszystkie karty są na stole wyłożone - a większość graczy odnosi ją do całej swojej gry, zapominając, że cash to głównie gra po flopie gdzie bardzo często nie zobaczymy SD
- kolejna sprawa o której kiedyś pisałem:
"linia EV nie może Ci pokazać EV gdy karty nie zostaną wyłożone.
Bo jak policzyć EV gdy nie wiadomo co miał przeciwnik ? Linia All EV pokaże Ci wtedy 0! Zresztą jak korzystasz z HM2 to zobaczysz przy wynikach.
Linia all EV pokazuje Ci jakie jest Twoje EV (expected value - oczekiwana wartość) w momencie gdy wchodzisz all in, czyli w sytuacji gdy poznane zostaną też karty przeciwnika.
Najlepiej nie patrz na nią, bo Ona nie uwzględnia(pokaże różne wartości) np. takich sytuacji:
- masz fisha, który prawie zawsze gra call 3bet pf i ch/shove po flopie, bez względu na to co ma.
Robisz 3bet z AA, dostajesz od Niego call, spada 73Ko, On czeka, Ty cbetujesz i dostajesz ch/rAI, oczywisty call, jednak tym razem on pokazuje 73 - linia nie będzie pokazywała tego samego w tej sytuacji co w tej gdybyście wrzucili stacki pf, Twoje EV na tym flopie masakrycznie spadło w porównaniu do oczekiwanego EV sprzed wyłożeniem flopa.
- albo np. grasz z CS który robi call down nawet z czwartą parą, masz asy - podbijasz, on call, board 34K 79, cbetujesz na flopie, turnie i riverze i na SD widzisz u Niego 73o, przegrałeś, a co pokaże EV ? 0"
P.S. W STT EV się sprawdzało ponieważ tam większość decyzji jest w sytuacji - push or fold przed flopem.
Napisane przez Sebsn122
po prostu chce wiedzieć czy dobrze gram czy źle żeby wiedzieć kiedy coś się chrzani Ev jest lepsza niż net win
Przeciez to czy jestes nad czy pod Ev nie da Ci odpowiedzi na to czy grasz dobrze czy zle, po drugie moim zdaniem w pokerze nie ma idealnych zagrań zawsze mozna cos poprawic wiec pracuj nad swoja gra poprzez analize wlasnej gry i nie patrz na jakies glupie wykresy EV