Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

nl 10 AKs

13 Posty
9 Użytkownicy
13 Reakcje
611 Wyświetlenia
pawel9

przeciwnik raczej luźny ale tylko 50 rozdań, takie trudne rozdanie, gdybym wrzucił rozdanie gdy robię fold na turnie (instynkt krzyczał mi że jestem z tyłu) to pewnie dostał bym dużą krytykę. Niestety call i co za zaskoczenie; tak myślałem set lub AA

Odpowiedz
Cytat
12 odpowiedzi
PhoenixAssassin

Oczywiście, że nie możesz foldować turna. Jeśli postanowiłeś callnąć 3beta na flopie, to musisz callować też turna, bo prawie nigdy nie będziesz miał takiej sytuacji, że po 3becie w tej sytuacji przeciwnik zagra give up turn. Więc jeśli chcesz foldować, to po 3becie na flopie, ale to też byłoby bardzo głupie z powodu posiadania nutsowego backdoor flusha i sizingu jaki masz do calla. Moje pytanie brzmi z jakiego powodu raisowałeś flopa? Zrobiłeś to samo co w tym ostatnim rozdaniu z KK, czyli trap preflop i od razu raise flop gdy trafisz. Nie ma tutaj żadnego powodu, żeby grać raisa z tą ręką. Nie wiem z jakiego powodu callowałeś 3beta preflop, ale jakoś mi się nie chce wierzyć, że używałeś tu rng 75% 4bet 25% call, tylko pewnie grałeś pure calla z jakiegoś powodu. Jeśli callujesz preflop 3beta IP z AK, to bynajmniej nie robisz tego po to, żeby stackować każdego Ah/Kh flopa.

Odpowiedz
Cytat
pawel9

Raise dla value na flopie TPTK przeciwnik może mieć 99 - JJ po co mu dawać oglądać darmowy turn

Odpowiedz
Cytat
Moderator
baadnewz01

Myślisz że przeciwnik będzie grać call oop w 3betpot z trzecią parą?

Odpowiedz
Cytat
pawel9

czyli co turn check fold

Odpowiedz
Cytat
aleasy77

Ja bym grał klasyczny 4bet na tych pozycjach i pewnie call do all in z AK, tu teoretycznie gramy na najszersze range, mimo że jest na tych limitach mistrzów co nie potrafi 3-4 betowac AK czy QQ+

Odpowiedz
Cytat
Moderator
baadnewz01

Napisane przez pawel9
czyli co turn check fold

wpisz sobie w equilab range jaki mu dajesz vs Twoje AK i sprawdz wynik

Odpowiedz
Cytat
PhoenixAssassin

Napisane przez pawel9
Raise dla value na flopie TPTK przeciwnik może mieć 99 - JJ po co mu dawać oglądać darmowy turn

Po pierwsze, 99-JJ to gra tu zazwyczaj check. Nie ma sensu cbetować tego boardu z tymi handami. A po drugie, jeśli ma w swoim cbet rangu 99-JJ, to tym bardziej nie powinieneś grać raisa, bo wywalasz mu te ręce i izolujesz się tylko na lepsze. Jeżeli jest na tyle agro, że będzie tu grał b/b/all-in z 99-JJ, to powinieneś dać mu spazznąć stacka. Przecież to nie jest żaden potężny draw, żeby się bać dawać mu "darmowe" karty. Darmowe w cudzysłowie, bo jeśli sam wkłada z nimi kasę do puli OOP, to nie do końca można to tak nazwać.

Sam zobacz, to jest cbet range 3bettora. Zrobiłem SB vs BTN, żeby 3bet range był linearny, bo nikt na tych stawkach nie zagra ci polar 3beta z BB. Underpary grają prawie pure check.

Odpowiedz
Cytat
Gomez224

Z tym co PhoenixAssassin napisał odnośnie flopa całkowicie się zgadzam. Grając raise flop wywalasz własnie takie MP jak 99-JJ izolujesz się już tylko na QQ+ i masz chop z AK. Dlatego jeśli grałeś pre-flop pasywnie czyli rc. Ja grałbym post-flop pasywnie czyli call flop-decide turn-decide river. Co do pre-flop ja nie mam nic przeciwko aby grać to zarówno jako 4bet jak i call. Natomiast jak grasz call pre-flop to moją intencja na pewno nie jest granie tego 100% na stacki bo na takim flopie tak jak powiedziałem b/b/AI zapewne będzie grało QQ+ i AK z którym masz chopa. Chyba że to jest jakiś aggro maniak wtedy spokojnie pasywnie możesz sobie grać c/c/c. Ale do passive fisha to już nie koniecznie.

z 4betem jest o tyle problem bo jak dostajesz 5bet AI to zapewne to już jest absolutny TOP Range QQ+, AK. Więc sam się zastanów czy chcesz się stackowac na taki top range bo jak nie to albo tak jak powiedziałem gram call 3betu i trzymam gościa na szerszym rangu albo o zgrozo pasuje pre-flop jak to jest nit xD. Z kolei 4bet zawsze ma tam jakieś fold equity i możesz wygrać pule pre-flop co też jest spoko.

Odpowiedz
Cytat
Dyszka90

.

Odpowiedz
Cytat
benyslav

To nie jest trochę tak, że My musimy grać raise na flopie z naszymi top parkami,bo jeśli tego nie zrobimy, to musimy praktycznie zrezygnować z raising rangu na tym flopie. Trochę szkoda, bo mamy mnóstwo fajnych semi blefów tutaj. No ale jeśli będziemy je balansować tylko setem ósemek to nasz przeciwnik sobie może grać 3 bet na flopie z Qx, bo my jesteśmy over draw heavy.

Odpowiedz
Cytat
pokerfish23

Tutaj hero zagrał bardzo dobrze, Przegral bo miał PECHA (xD) gdyby miał Kk to rozdanie by nie wyladowało tutaj. Call 3b na tych pozycjach juz jest bardzo wątpliwy ale nasz Hero przeciez chce grac z AKo vs 76/65s IP i atakowac swoje boardy? :welcome: Po co sobie ulatwiac gre na nl10 i zrobić 4bet.
Ktoś podnosci argument ze powinnismy tutaj raisowac top pary, no tak ale po co z Ah.....

Tutaj powinien sie wypowiedziec fachowiec chand(cw), profesjnoalny gracz albo inny 997bekon997.

Odpowiedz
Cytat
woocash22

W teorii pewnie close na flopie między callem a raisem. Wszystko będzie zależeć od tendencji przeciwnika i naprawdę trudno powiedzieć co jest lepsze bo jest masa czynników. Trzeba byłoby być jasnowidzem i wiedzieć jak ten gość gra każdy turn i river żeby wiedzieć na 100%. Szczególnie na mikro gdzie ludzie grają totalny dziki zachód i improwizują solverowe EV obu linii nie ma aż takiego znaczenia. Dlatego bez sensu jest wkuwać na pamięć to co solver robi na flopie i to imitować. Może być tak, że opcja A jest ciut lepsza i najlepsi redzy na świecie to widzą, gracz nl200 tego nie widzi i gra opcję B na flopie ale później gra fajnie turny i rivery vs przeciwnicy ze swoich stawek i generuje solidne EV. Z kolei gracz z mikrostawek może przez przypadek zagrać flopa jak high stakes reg i wybrać opcję A ale później wszystko zepsuje bo w ogóle nie umie grać turnów i riverów i nigdy nie dostanie tego EV, które solver "obiecywał"

Intuicja mówi mi, że raise flop może być trochę lepszy ale jakiegoś chłopa z nl10 jest też bardzo dużo exploitów w linii call flop. Będziemy mogli robić hero foldy do 3 barrela na niektórych boardach, value betować go jak szmatę w innych liniach. Ogólnie flop to bardzo często najmniej ważna ulica bo jest jeszcze dużo gry przed Wami. Z kolei jak zrobicie river call all ina vs ktoś kto blefuje z 10% czasu to błąd jest nieodwracalny, można spokojnie stracić z 40bb EV jednym kliknięciem myszki. Tak samo blefując albo poddając river można kogoś zmiażdżyć albo stracić bardzo dużo.

Odpowiedz
Cytat