Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

NL10 AA

17 Posty
6 Użytkownicy
4 Reakcje
2,354 Wyświetlenia
santea77

Czesc co myslicie o callu na river villain na probce 500 rak raise c bet 19%,89% flop 43% turn villain bedzie tutaj dochodzil do rivera ze spora iloscia AIR czy glownie value?
PokerStars - $0.10 NL (6 max) - Holdem - 6 players
Hand converted by PokerTracker 4: http://www.pokertracker.com

BTN: 141.1 BB
Hero (SB): 100 BB
BB: 137.2 BB
UTG: 100 BB
MP: 118.9 BB
CO: 100 BB

Hero posts SB 0.5 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.5 BB) Hero has Ac As
fold, fold, fold, fold, Hero raises to 3 BB, BB calls 2 BB

Flop : (6 BB, 2 players) Kc 7s 4h
Hero bets 1.9 BB, BB raises to 7 BB, Hero calls 5.1 BB

Turn : (20 BB, 2 players) 6d
Hero checks, BB bets 12.6 BB, Hero calls 12.6 BB

River : (45.2 BB, 2 players) Qh
Hero checks, BB bets 22 BB, Hero calls 22 BB

BB shows 6s 4s (Two Pair, Sixes and Fours)
(Pre 20%, Flop 25%, Turn 82%)

Hero mucks Ac As (One Pair, Aces)
(Pre 80%, Flop 75%, Turn 18%)

BB wins 85.2 BB

Odpowiedz
Cytat
16 odpowiedzi
Gomez224

1) Pre-flop standard
2) Flop grałbym cb za 1/2 pota vs raise call jest OK. Zauważ że flop jest suchy poza 56 nie ma na nim drawów. Ciężko mi powiedzieć co taki raise u tego gościa znaczy czy to KX w tylu KJ, KQ czy set 77, 44 czy semi blef z 56s.
3) Turn x/c wydaje mi się poprawnym zagraniem
4) River KQ ulepsza się do 2TP. Musisz mieć to na względzie. Na unka x/c wydaje się poprawnym zagraniem. Jeśli natomiast gościa mam oznaczonego, że na river jest wstanie zagrać tak z każdym Kx typu KJ, KT, K9 to gram x/c. Jeśli mam z kolei reada, że na river bije minimum 2P to x/f.

Odpowiedz
Cytat
santea77

Dzieki za ocene, nie rozumiem tylko czemu miałbym tu grać 1/2 na flopie jest to board na ktorym mam spora przewage range nad villainem mam AA KK AK i Kx ktore villain bedzie czesto 3 betowal a villain nie ma zadnych mocnych rak w range ktorych nie mam ja.

Odpowiedz
Cytat
Gomez224

Ja patrzę na to inaczej. To są mikro stawki, ludzie nie lubią pasować do cb i często floatuja 2ndP, draw, OC itp. Chcą zobaczyć następną kartę niech płacą. Nie zamierzam im tanio dawać realizować ich equity.

Odpowiedz
Cytat
Dyszka90

zawsze sie zastanawiam jak floatuje lub gdzies planuje bluff co autor betu za 1/2 psb ma na mysli :D nad gminnie sie to powtarza i zachodze w glowe czy to duzo czy malo ale sobie mysle czasem im wiecej tym lepiej skutki są rozne what ever

Odpowiedz
Cytat
woocash22

Napisane przez Gomez224
Ja patrzę na to inaczej. To są mikro stawki, ludzie nie lubią pasować do cb i często floatuja 2ndP, draw, OC itp. Chcą zobaczyć następną kartę niech płacą. Nie zamierzam im tanio dawać realizować ich equity.

Nie odbieraj tego jako atak na Ciebie ale to bardzo złe myślenie, które trzyma ludzi na micro. Łatwo zobaczyć kilka showdownów gdzie ludzie doszli z A highem czy 4tą parą i wyciągnąć wniosek, że nie foldują i od dzisiaj będę tylko value betował i betował wysoko. Problem w tym, że 99,999% graczy na mikro nie wiedzy teoretycznej żeby interpretować to co widzą. Optymalne strategie są tak skomplikowane, że solver często folduje sety w jednym rodzaju spota, a w innym gra value bet z A high. Bez zrozumienia gry na wyższym poziomie nie wiesz co jest dobrą strategią i nawet nie wiesz co chcesz exploitować.

Tutaj na flopie z pozycją do 1/2 powinien callowac QJ JT QT i A8o itd. Nawet call z J8o nie byłby bardzo przegrywający. Jestem pewny, że wielu graczy z niższych stawek zobaczyłoby (dobry w teorii) call od Qc5c na flopie i po przegranym rozdaniu czułoby wkurwienie. Moim zdaniem na micro powinniście mieć bardzo otwarty umysł na to, w których rozdaniach przeciwnik rzeczywiście zrobił coś głupiego, a które zagrał poprawnie. Bardzo prawdopodobne, że to co często widzicie jako błąd było całkiem ok, a to co przyjmujecie za standard mogłoby być ogromnym błędem. Łatwo utknąć w przesądach: nikt nie blefuje, nikt nie folduje. Zresztą nawet na kogoś kto calluje na flopie za dużo można grać wiele różnych strategii i odpowiedź na to jak to exploitować nie jest wcale oczywista.

Odpowiedz
Cytat
Gomez224

Zresztą nawet na kogoś kto calluje na flopie za dużo można grać wiele różnych strategii i odpowiedź na to jak to exploitować nie jest wcale oczywista.

Jedną z nich jest po prostu podniesienie sizingu wykonywanych zakładów.

Odpowiedz
Cytat
Dyszka90

Wygląda to tak, że jeśli mam tu zagrać bet za 1/2, wolałbym zagrać za 3/4 podobne fold equity. Jeśli ktoś ma floatować bet za 1/2, to zrobi to również dla większej wartości. Myśle, że bet 1/3 lub x generuje więcej akcji niż bet za połowe pota tak żę jeżeli mamy tu bluff ! (wiecej value) chociaż ev podobne. Charlie Carrel na jednym filmiku mówi dla gościa, który gra bet za 1/2: "To jest duży bet, ale dobra call, ale akurat wtedy miał trochę za mocno na fold + możliwość pewnie blefowania rivera. Wkurzają mnie te bety za 1/2 np jeżeli chce często blefować to myślę ze ludzie grają zbyt zdepolaryzowanie co generuje dodatkowe fold equity, ale z drugiej strony na niektórych boardach aż mnie na chodzi ochota na grę na takich gdzie ta freq betu wiekszego jest częściej (tu akurat jest suchy board) , duzo czesciej sprawdze, bo mysle sobie w ten sposob ze ja tu zrobię exploit tanio a t u villain gra 1/2 psb i więcej straci do rivera a ja np. zrobię ten sam efefekt mniejszym betem jeszcze zbuduje pota do rivera i wygram duza pule, ale to jest moje takie myślenie fisha troche  już dawno nie mysle kategoriami ze trzeba protektorować rękę i czy chce rozdawać darmowe karty bardziej myśle kategoriami jak wygrać najwiecej hajsu i ile reka moze miec ev i czy na river mam extra ev i mysle tylko gdzie moge exploitowac ,jak sie da to robie to wszedzie do oporu szczegolnie na duzych basenach.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez santea77
Dzieki za ocene, nie rozumiem tylko czemu miałbym tu grać 1/2 na flopie jest to board na ktorym mam spora przewage range nad villainem mam AA KK AK i Kx ktore villain bedzie czesto 3 betowal a villain nie ma zadnych mocnych rak w range ktorych nie mam ja.

Wg mojego zrozumienia, jeśli masz przewagę range'u to nic nie stoi na przeszkodzie, aby grać duże sizingi.
Jak przechodziłem nl10 to grałem w takich spotach - zawsze - bet za 80% pota. Rake jest tak duży, że trzeba grubo ciągnąć value. Do tego rozumiem, że grając bardzo niski sizing planujesz overbetować często turny, tylko problem jest w tym, że musisz mieć wtedy odpowiednią ilość blefów, a doświadczenie podpowiada, że zazwyczaj tak nie będzie. Natomiast przeciwnicy na nl10 będą foldować do overbetów na turnie za dużo, więc jak już to powinniśmy mieć wtedy więcej blefów a nie mniej.
Ale żeby w prosty sposób na to spojrzeć to podsumowanie jest takie: Trzeba mocno valuebetować dobre ręce, szczególnie jak Twoi przeciwnicy z tych stawek dużo kontynuują do betu na flopie, co wydaje się być tam standardem.

Odpowiedz
Cytat
woocash22

Właśnie takie rzeczy miałem na myśli czyli założenie, że poker na mikro to inna dyscyplina, która powinna być grana inaczej. Dobra, spójna strategia poradzi sobie na każdych stawkach. Nie musi być to imitacja solvera w 100% ale bez ogarnięcia tego jak chcesz grać w danej linii trudno jest robić exploity bo nie jesteś w stanie zrozumieć punktu wyjścia. Zresztą w pokerze jest wiele efektów : co widać, a czego nie widać. Jak pójdziesz grubo po value od flopa i dostaniesz call od 3ciej pary, to czujesz, że ograłeś przeciwnika bez brania pod uwagę, że 90% Twojego rangu to były średnie i słabe ręce, na które nie masz pomysłu i grasz XF flop albo mały bet, dostajesz raise i foldujesz . Duża część winratu pochodzi z tego co robisz z 3cią parą w linii check check check check check, a nie tylko z tego jak rozgrywasz rzadko trafiane overpary.

Większość handów wrzucanych na fora czy discord z niskich stawek to ta sama ręka. Trafiam coś na flopie albo turnie, do rivera board się psuje i dostaję agresję. Prawie nikt nie wrzuca rąk typu, idealny river, mam prawie nutsa co robić. Albo turn poszło check check mam TP w małej puli gram bet 3/4 czy to było dobre

Odpowiedz
Cytat

Rozumiem Twój punkt widzenia, ale się nie zgadzam. Nikt nie mówi, że to jest inna dyscyplina. Oczywiście, że dobra i spójna strategia poradzi sobie na każdych limitach, ale przecież jak masz bardzo słabych przeciwników to można i trzeba wyciągać więcej.

Nie musi być to imitacja solvera w 100% ale bez ogarnięcia tego jak chcesz grać w danej linii trudno jest robić exploity bo nie jesteś w stanie zrozumieć punktu wyjścia.

No dokładnie, i przecież wysoki bet na flopie, który zaproponowałem w żaden sposób się z tym nie kłóci. Założenie że nie mamy ogarnięte jak chcemy grać w danej linii imo się na niczym nie opiera. Skąd pomysł, że nie mamy pomysłu na zagranie 90% range'u? Nie łapię.

Duża część winratu pochodzi z tego co robisz z 3cią parą w linii check check check check check, a nie tylko z tego jak rozgrywasz rzadko trafiane overpary.

No przecież wiadomo, że nie chodzi tylko o to jak rozgrywamy overpary. Jest mnóstwo innych spotów, które budują winrate, ale kolega wrzucił rozdanie z overparą to na nie odpowiadmy. Przecież nikt nie będzie opisywał tego jak rozegrać trzecią parę na każdym możliwym runoucie.

Nie pierwszy już raz zauważam, że dobrzy zawodnicy, którzy ogarniają grę często robią masę założeń co do niżej notowanych graczy, które - jak się wydaje - opierają się jedynie na spekulacjach.

Odpowiedz
Cytat
woocash22

Napisane przez 7bekon7

Nie pierwszy już raz zauważam, że dobrzy zawodnicy, którzy ogarniają grę często robią masę założeń co do niżej notowanych graczy, które - jak się wydaje - opierają się jedynie na spekulacjach.

Nie opierają się na spekulacjach tylko wynikają z ich doświadczenia. Prawie każdy grał kiedyś mikrostawki i prawie każdy miał na nich problemy. Samemu miałem problemy na nl5 bo było dużo trudniej niż na nl2. Czytając niektóre posty widzę siebie sprzed kilku lat i wiem, że takie myślenie nie pomagało w rozwoju. Poza tym często rozmawiałem z graczami z niższych stawek, przeglądałem ich handy czy staty, zadawałem pytania. No i najbardziej oczywista rzecz czyli granie handów przeciwko słabszym regom każdego dnia. Przecież od razu widać, że jakiś gość jest regiem ze statami 22/17 ale kompletnie nie ogarnia, jak przeglądam lobby to często widzę tych ludzi na mikro.

Odpowiedz
Cytat
Dyszka90

nie wiem dla mnie tu wszusyko jasne xD :f_cool::f_cool::f_drink: nie trzeba byc z balansowanym. _drink:_drink:_drink:
Nie mniej jednak i tak uważam że duzy bet dobry jak mamy reads xD Nie uwazam ze jest zly ! ale wole mniejszy szegolnie na bvb gdzie zakresy sa mega szerokie uwazam ze nie mam duzego fe do malego betu moze 20% ale chce dac sobie szanse zeby bb mogl zagrac źle do rivera.

dla mnie wyglada troche inaczje wlasnie czasem bym zagral duzy bet z niczym nawet z preflopa jakims 32o co nie jest nawet open first in , a z AA wlasnie gral bym albo x lub 1/3 psb wiem ze tu gracze bvb mala sprawdzaja a 3bet maja na poziomie 20% i flat moze z 15% i ja gram zawsze konsekwetnie raczej u mnie nie ma .

Odpowiedz
Cytat

Rozumiem woocash, to wszystko ma pełen sens.

Ja po prostu pamiętam jak kiedyś reg z wyższych stawek napisał mi, że gdy robię 3bet OOP do 9bb vs 2,5bb open z BTN to na 99% nie mam tam odpowiedniego range’u do tego sizingu. Stąd mnie takie rzeczy czasem poniekąd irytują. Może racja, że zgodnie z doświadczeniem to będzie zazwyczaj prawda, ale nie za każdym razem, tak jak w moim przypadku z tym sizingiem.

I jeszcze taki offtop, czasem ludzie widzą 1-2 zagrania, gdzie ktoś zrobił błąd i zapisują notkę myśląc, że mają read, a nie biorą pod uwagę, że być może ten reg wie jak tam zagrać, tylko po prostu nie był w formie tego dnia ( albo tygodnia ) Może coś było nie tak z mindsetem, może grał za długą sesję, albo coś mu się przywidziało etc.

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu

Napisane przez Dyszka90
nie wiem dla mnie tu wszusyko jasne xD :f_cool::f_cool::f_drink: nie trzeba byc z balansowanym. _drink:_drink:_drink:

Trzeba zawsze mieć na względzie, że czasem exploit który wydaje się być fajny wcale taki dobry nie jest. Przykładowo 'ciągniemy value' betując za 80% z mocnymi łapami. Idzie exploit pod overcalling... tylko czy aby na pewno playerpool, a zwłaszcza nasz przeciwnik za dużo calluje? Stawiam porcje pieczonego bekonu z ziemniakami ,że zazwyczaj na nl10 będzie wręcz odwrotnie i regi będą grać bardziej fit or fold a nie floatować like a boss. No, ale mniejsza z tym - pytanie co się dzieje z 70%+ range którego nie betujemy? A co jeśli przeciwnik lubi sobie stabnąć(znacznie częstszy leak niż overcall IMO) i nawet nie mając pojęcia co robi exploituje nasz słabiutki checking range? Nie chodzi o żaden balans tylko ,że każda zmiana w tym mitycznym equilibrium pociąga za sobą więcej niż jedną konsekwencję.

Co do spota - AA jest taką ręką która może być zagrana na wiele sposób w blind wars. IMO flop i turn ok zagrane, ale na river folduje. Każdy Kx będzie tu lepszy do bluffcatcha bo blokuje K7 i K4.

Napisane przez 7bekon7
I jeszcze taki offtop, czasem ludzie widzą 1-2 zagrania, gdzie ktoś zrobił błąd i zapisują notkę myśląc, że mają read, a nie biorą pod uwagę, że być może ten reg wie jak tam zagrać, tylko po prostu nie był w formie tego dnia ( albo tygodnia ) Może coś było nie tak z mindsetem, może grał za długą sesję, albo coś mu się przywidziało etc.

Dlatego ja robie notki głównie na fisza. Na rega tylko jak widzę już pewną prawidłowość potwierdzoną showdownami.

Odpowiedz
Cytat

Słabo widać tę wrzuconą rękę, ja cały czas myślałem, że gramy BTN vs BB. Zagadzam się z EmiyaKiritsugu, że jak betujemy wszystkie mocne ręce to może być niedobre, bo ludzie często zagrają nam bet vs missed cbet i nie mamy z czym się bronić. Co innego jest z pozycją - na buttonie, gdzie wiele turnów zmieni część naszych słabszych rąk w wystarczająco mocne.

Odpowiedz
Cytat
Gomez224

bo ludzie często zagrają nam bet vs missed cbet i nie mamy z czym się bronić

Mamy, spokojnie do x/r rangu możesz wrzucić wtedy combo drawy, fd+OC, fd,

Odpowiedz
Cytat