Skip to forum
NL10 river bluff vs...

Notifications
Clear all

NL10 river bluff vs TAG

9 Posts
6 Users
7 Reactions
624 Views
pansoltyss

Hej,
Chciałbym podzielić się moją analizą dotyczącą poniższego rozdania:

PokerStars, Hold'em No Limit - $0.05/$0.10 - 4 players
Replay this hand on Pokeit

UTG: $10.31 (103 bb)
BU: $11.58 (116 bb)
SB: $13.16 (132 bb)
BB (Hero): $11.04 (110 bb)

Pre-Flop: ($0.15) Hero is BB with A♥ T♠
1 fold, BTN raises to $0.25, 1 fold, Hero 3-bets to $0.80, BTN calls $0.55

Flop: ($1.65) 7♠ 8♠ 9♦ (2 players)
Hero checks, BTN bets $0.50, Hero calls $0.50

Turn: ($2.65) 4♦ (2 players)
Hero checks, BTN bets $1.26, Hero calls $1.26

River: ($5.17) 2♠ (2 players)
Hero checks, BTN bets $2.46, Hero raises to $8.48 (all-in), BTN calls $6.02

Total pot: $22.13 (Rake: $1)

Showdown:

Spoiler

BB (Hero) shows A♥ T♠ (high card, Ace)
(Equity - Pre-Flop: 45%, Flop: 27%, Turn: 18%, River: 0%)

BU shows 9♠ 9♥ (three of a kind, Nines)
(Equity - Pre-Flop: 55%, Flop: 73%, Turn: 82%, River: 100%)

BU wins $21.13

Analiza:

Villian profile: TAG
Villian stats : 25/20

Preflop:
Czasem 3betuję ATo, na pewno jest to mój bottom range, 4 handed jestem bardziej skory do 3beta.
Range jaki mu daje to 17% coś w stylu:
JJ-66, AQs-A2s, K9s+, Q9s+, J9s+, T9s, 98s, 87s, 76s, AQo-A9o, KTo+, QJo

Flop:
Myślę, że takim sizingiem betuje dużą część swojego range, board bardziej trafia w jego range niż mój, według huda ma 47% bet vs miss IP, ale na takiej strukturze boardu dałbym mu zdecydowanie więcej. Zdecydowałem się na call i potencjalny raise na turnie/riverze bo oczekuję od niego, że będzie często kontynuował betowanie. IMO bluff reraise range i tak mam tutaj duży na flopie, dużo FD/SD, a value range jest dosyć wąskie (sety, żadnych 2pair, overpary).

IMO jego flop range:
JJ, 66, KJs, QJs, KJo, QJo, AdJh, AdJs, AdJc, AsJd, AsJh, AsJc, AcJd, AcJh, AcJs, AdTh, AdTc, AsTd, AsTh, AsTc, AcTd, AcTh, Ad9h, Ad9s, Ad9c, As9h, As9c, Ac9h, Ac9s, KdTh, KdTc, KhTd, KhTc, KsTd, KsTh, KsTc, KcTd, KcTh, AsQs, KsQs, AdJd, AsJs, AcJc, AdTd, AcTc, KdTd, KhTh, KcTc, QdTd, QhTh, QcTc, JdTd, JhTh, JcTc, TdTh, TdTc, ThTc, As9s, Ac9c, Kh9h, Ks9s, Kc9c, Qh9h, Qs9s, Qc9c, Jh9h, Js9s, Jc9c, Th9h, Tc9c, 9h9s, 9h9c, 9s9c, 9h8h, 9c8c, 8d8h, 8d8c, 8h8c, 8d7d, 8h7h, 8c7c, 7d7h, 7d7c, 7h7c, Ad6d, As6s, Ac6c, 7d6d, 7h6h, 7c6c, Ad5d, As5s, Ac5c, As4s, As3s, As2s

Turn:
Trochę blank, otwiera mu więcej możliwości blefowania z racji na jakieś nowe flash drawy, dlatego decyduje się na call. Trochę realizuje equity, w przeciwnym razie zamieniam to w blef, przynajmniej taka była idea podczas zagrania. Według huda przeciwnik ma 51% 2nd barrel.

IMO jego turn range:
JJ, 66, AdTh, AdTc, AsTd, AsTh, AsTc, AcTd, AcTh, Ad9h, Ad9s, Ad9c, As9h, As9c, Ac9h, Ac9s, KdTh, KdTc, KhTd, KhTc, KsTd, KsTh, KsTc, KcTd, KcTh, AsQs, KsQs, AdJd, AsJs, KdJd, KsJs, QdJd, QsJs, AdTd, AcTc, KdTd, KhTh, KcTc, QdTd, QhTh, QcTc, JdTd, JhTh, JcTc, TdTh, TdTc, ThTc, As9s, Ac9c, Kh9h, Ks9s, Kc9c, Qh9h, Qs9s, Qc9c, Jh9h, Js9s, Jc9c, Th9h, Tc9c, 9h9s, 9h9c, 9s9c, 9h8h, 9c8c, 8d8h, 8d8c, 8h8c, 8d7d, 8h7h, 8c7c, 7d7h, 7d7c, 7h7c, Ad6d, As6s, Ac6c, 7d6d, 7h6h, 7c6c, Ad5d, As5s, As4s, As3s, As2s

River:
2 uzupełniająca FD, nie wiem czy ta karta dla kogoś gra, na pewno mogę reprezentować kolory i to nutted (AKs/AQs/A9s etc. mógłbym tak grać), przeciwnik gra half pot przez co uważam, że raczej nie trzyma super weak holdingów, gdzie mógłby zrealizować equity. Ja realizuję mój plan i staram się go wyblefować z par, nietrafionych FD/SD z showdown value, nie oczekuję, że zrzuci tu 2pair często. Według huda przeciwnik ma 50% 3rd barrel.

Jego range na river mógłby przedstawiać się tak:
JJ, AsQs, KsQs, AsJs, KsJs, QdJd, QsJs, QdTd, QhTh, QcTc, JdTd, JhTh, JcTc, TdTh, TdTc, ThTc, As9s, Ks9s, Qs9s, Js9s, 9h9s, 9h9c, 9s9c, 9h8h, 9c8c, 8d8h, 8d8c, 8h8c, 8d7d, 8h7h, 8c7c, 7d7h, 7d7c, 7h7c, As6s, 7d6d, 7h6h, 7c6c, As5s, As4s, As3s

---

Podczas analizy zdałem sobie sprawę, że de facto musi on foldować tutaj 50% swojego range, gdzie 32% jego range z turna to two pair+, ale wiadomo, że całego range tam nie betuje, więc koniec końców myślę, że ciężko żeby foldował tutaj aż tyle. Zastanawiam się też, czy na taką linię OOP vs TAG na nl10 gdzie ludzie są o bardziej value heavy powinienem mieć takie air blefy. Patrząc w solver na podobną solucję, ATo jest tam wybierane jako mało frekwencyjny blef, tak samo jak A9/A8/A7 - i czy takie blefy nie mają tam więcej sensu? Pewnie za bardzo overthinkuje jak na ten limit, staram się wypracować blefy na river vs TAG więc dużo eksperymentuje, a może trzeba by było zagrać tight fold.

Reply
8 replies
EmiyaKiritsugu

.

Reply
mycka86

Napisane przez pansoltyss

Preflop:
Czasem 3betuję ATo, na pewno jest to mój bottom range, 4 handed jestem bardziej skory do 3beta.
Range jaki mu daje to 17% coś w stylu:
JJ-66, AQs-A2s, K9s+, Q9s+, J9s+, T9s, 98s, 87s, 76s, AQo-A9o, KTo+, QJo

Powinieneś wiedzieć, że vs takie min 3b ludzie prawie nic nie foldują pre. Range BT jest mega szeroki i zawiera wszystkie 97s, 96s, 65s, JTo, QTo, 22-55, Q8s-Q6s etc.

Reply
pansoltyss

Powinieneś wiedzieć, że vs takie min 3b ludzie prawie nic nie foldują pre. Range BT jest mega szeroki i zawiera wszystkie 97s, 96s, 65s, JTo, QTo, 22-55, Q8s-Q6s etc.

W teorii masz rację, pewnie trochę przesadziłem, za bardzo sugerowałem się ogólnym 3bet callem tego gracza (18%). Patrząc na wygrywających TAGów na tym limicie (w co wchodzi też ten gracz w 50k rozdań ma 5.2bb/100) to widzę, że mają niskie call to 3bet/call to raise. Akurat ten villian ma 61% fold to 3bet z BTN, więc na pewno folduje więcej niż powinien.

Z tego co pisał EmiyaKiritsugu, to wychodzi na to, że jeżeli on powinien na mnie callować tylko strity/kolory, a ja zakładałem, że raczej 2pair+ nie foldnie to nie powinienem tego blefować, bo nie wyblefuje tyle % range ile zakładam.

Reply
PanDuzePE

1) call pre, nie widzę powodu, by to 3betowac bo solver pokazal frekwencje jak się domyślam z 5%?
2) " według huda ma 47% bet vs miss IP, ale na takiej strukturze boardu dałbym mu zdecydowanie więcej" , a jakby miał miss IP 42%? a jak ? 57%? ;) co to zmienia w tej konkretnie sytuacji 3bet bb vs btn, na tej konkretnie strukturze? trzeba patrzeć na fundamenty, a nie na losowe cyferki
c) check / call flop, check / fold turn
"Trochę realizuje equity, w przeciwnym razie zamieniam to w blef, przynajmniej taka była idea podczas zagrania. " jak masz zamiar to wykonać, i w jaki sposób realizujesz equity poprzez check / call bo nie bardzo rozumiem

jeśli myślisz, że betuje za dużo turn to graj c/r, grając c/c powodujesz jedynie że on moze sobie mergować tam any pair i grac xback river i w ten sposób to on realizuje equity, bo twój plan zamiany ręki w blef na river może i jest szlachetny lecz pomija kwestię że grasz oop i on może grać xback + na river spade jego betting range maleje, co za tym idzie twoje fold equity rowniez

Reply
pansoltyss

jak masz zamiar to wykonać, i w jaki sposób realizujesz equity poprzez check / call bo nie bardzo rozumiem

Trochę może tu jest myślenie życzeniowe, jak spadnie mój out to realizuje equity na river, może źle to nazywam.

jeśli myślisz, że betuje za dużo turn to graj c/r, grając c/c powodujesz jedynie że on moze sobie mergować tam any pair i grac xback river i w ten sposób to on realizuje equity, bo twój plan zamiany ręki w blef na river może i jest szlachetny lecz pomija kwestię że grasz oop i on może grać xback + na river spade jego betting range maleje, co za tym idzie twoje fold equity rowniez

Dzięki za komentarz, nie myślałem o tym w ten sposób :D

Reply
Endurx

Bezmyślnie zagrane na każdym streecie ale gratuluję że potrafiłeś do tego napisać taką rozprawkę ja tu na takiego zawodnika jak ty TT JJ QQ KK AA nie folduję a co dopiero jakiegokolwiek seta czego ty się spodziewałeś że napierdala w ciebie z AT AJ AQ AK trzy streety? wyłącz HUD'a zacznij myśleć

Reply
pansoltyss

Bezmyślnie zagrane na każdym streecie ale gratuluję że potrafiłeś do tego napisać taką rozprawkę ja tu na takiego zawodnika jak ty TT JJ QQ KK AA nie folduję a co dopiero jakiegokolwiek seta czego ty się spodziewałeś że napierdala w ciebie z AT AJ AQ AK trzy streety? wyłącz HUD'a zacznij myśleć

Przecież napisałem, ze nie targetuje jego seta tym reraisem. Wrzuciłem to rozdanie i rozegrałem tę łapkę w taki sposób, bo tak jak pisałem, staram się szukać takich blefów na river, sam podsumowałem, że raczej nie powinienem tego tak zagrać, panowie też z góry dodali swoje wartościowe trzy grosze. Ciekawiło mnie, jakie blefy mogę/powinienem tutaj mieć. Eksperymentuje z paroma rzeczami w mojej grze, aby się czegoś nauczyć, mając świadomość, że mogą być to błędne rozdania przy stole, ale później mogę sobie to porozkminiać.

Po co tyle złości w twojej wypowiedzi? Jasne, jakaś część tej mojej analizy może być z dupy, uczę się to robić, dlatego to wrzucam. Myślę, że to jest lepsze niż wrzucenie linku do repa i 'pls powiedzcie co miałem zrobić'. Pozdrawiam.

Reply
DzikiHenry

Kurde grales x/c. Nie chce mi sie znow pisac heh. Anyways. Nie szukaj dziury w calym. Jestes za shallow zeby takie rzrczy grac. Jego sajzingi mowia value.
Zreszta napisales tag. Takie akcje tylko z fiszami albo overaggro tak ze zły target

Reply