Przejdź do forum
Sizing Squeezu i 3b...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Sizing Squeezu i 3bet'a

5 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
1,217 Wyświetlenia
wwjd00

Witam,

Powiem szczerze, że zawsze gram squezze'a raczej na czuja, natomiast chciałbym się dowiedzieć czy jest jakiś odpowiedni wzór jak dobierać sizing tego zagrania? Czy uwzględniamy też blindy oraz swoją pozycję przy stole.

Co do 3bet'u. z reguły przebijam zarówno na pre-flopie jak na boardzie 3x bet przeciwnika lub 2-2,5 kiedy trzymam nutsa i chcę zachęcić go do sprawdzenia.
Problem mam natomiast, gdy przeciwnik przykładowo donk betuje za 20-30% puli.
Jak wtedy mam dobierać sizing? Domyślam się, że przebijam mając na uwadze wielkość puli, jednakże, czy wtedy gram przykładowo dalej 75% czy jak już 3betuje to gram więcej niż pot?

pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
4 odpowiedzi

bardziej ustalałbym sizing względem przeciwnika,. Jeżeli masz calling station to betujesz ile wlezie, jeżeli raczej nita, to pewnie dużych betów ci nie sprawdzi, chyba, że sam ma dobrą rekę.

Jeżeli czujesz/wiesz żę przeciwnik ma słaby range to betujesz mniej, chyba że fish jak pisałem powyżej. Jeżeli przeciwnik ma wąski silny range, to warto uderzać więcej.

Ja mam też zasadę, że z pozycją betuje /raisuje mniej, a bez pozycji trochę więcej.

Odpowiedz
Cytat
mwujek

Wielkosc 3betu uzalezniona od sily reki to dosc slaby pomysl - uwazni gracze moga to zauwazyc, poza tym po to rozszerzasz range 3betu zeby przeciwnicy nie wiedzieli czy trzymasz nutsa czy robisz light 3bet.

Sizing jest rozny, jezeli masz pozycje mozesz betowac nieco mniej, wiecej bez pozycji. I nie zawsze uzalezniaj to od zakladu przeciwnika - fisze lubia minraisowac do 2 bb, powinienes wtedy raczej 3betowac normalnie powiedzmy 9-10bb, fiszowi to zadna roznica - jak ma sprawdzic i tak sprawdzi a tobie latwiej go potem zestackowac.

Do normalnych betów mam bodajze w TN ustawione 86% puli co daje 9bb przy podbiciu 3bb przeciwnika.

Co do donków to jezeli stol jest drawowaty i masz reada ze villain gra tak z drawem to bij go mocniej.

Odpowiedz
Cytat
Skibcio

Witam,

Przeniosłem temat do odpowiedniego działu.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
pozdroANDpocwicz

Przydałaby się mała informacja jakie stawki i jaki rodzaj gry grasz, bo 3 bety wtedy minimalnie się różnią. Ale standardowo 3beta na preflopie grasz do 9bb w przypadku sizingu otwarcia 3bb. Jeśli sizing maleje i grasz IP to możesz też zmienszyć nieco sizing 3beta. Natomiast OOP polecam nieco zwiększyć sizing. Co do squeeze to gram podobny sizing jak do 3beta, ale dodaje pieniądze za każdego cold callera np. 3bb open, 3bb call, 12bb squeeze IP/13bb squeeze OOP. Co do postflopu to przebicie pierwszego beta nazywamy po prostu raisem i domyślam się, że o to Ci chodziło. Sizing dobieram tam w zależności od pozycji, struktury boardu, przeciwnika, ale standardowo jest to 3x IP (w przypadku sizingu w 2/3-3/4 pota), a jeśli gracz zagra jakimś mniejszym sizingiem i board jest drawowaty to gram za ok 65-70% puli.

Odpowiedz
Cytat