Przejdź do forum
Koncept call/raise ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Koncept call/raise with draw.

4 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
507 Wyświetlenia
Rodrigo1988

Doszedłem do wniosku, że chyba mam leak w wiedzy i źle pojmuję koncept kiedy powinniśmy sprawdzać bądź raisowac c-bet rywala.

Np. podbił BTN, zagraliśmy call na BB z A :heart:4 :diamond:2 :heart:3 :diamond:

spada flop 9 :heart: 8 :heart: 5 :spade:

1.my czekamy rywal gra c-bet za 3/4 pota i my z naszym gołym NFD jak powinniśmy zagrać? call czy raise?

2. Jak powinienem się zachowac gdybym w tej sytuacji zamiast NFD miał 2nd FD bądź 3rd FD

A odwracając sytuację, podbiliśmy naszą rękę z BTN i dostaliśmy mini 3bet od BB, gramy call i rywal c-betuje, tym razem jesteśmy IP.

1. Raise czy call?
2. Jak powinienem tutaj zagrać mając nienutosowy kolor lecz np. draw do koloru na walecie?

Jakie faktory powinienem brać pod uwagę podejmując decyzję dotyczącą sprawdzenia/raisowania z drawem? ?(

Odpowiedz
Cytat
3 odpowiedzi
arthmax

Wszystko zależy od tego jaki jest rywal, dynamika, stacki

Odpowiedz
Cytat
whiler

grasz call kiedy widzisz że:
1) przeciwnik ma b. silny range i nie ma siły, żeby cokolwiek zrzucał na raise
2) masz więcej graczy w puli i możesz liczyć na dobre value po trafieniu flusha

grasz raise jeżeli:
1) przeciwnik ma wysoki cbet i dużo zrzuca do XR (masa air, TPGK i ręce które mają 50-60% eq vs Twój goły NFD, np. overpair)
2) stackuje się luźno ze słabymi drawami, na które jesteś ahead

co do reszty gołych flush drawów, to powyżej spr 1 raczej nie ma co szaleć

a co do przykładu, to trafiamy na flopie pivot card, która daję nam dużo dobrych kart w turnie, które spokojnie możemy pushować przy spełnionym warunku: "przeciwnik ma wysoki cbet i dużo zrzuca do XR/Raise"

Odpowiedz
Cytat
variat

Wszystko zalezy rowniez od stawek, graczy i naszego planu na gre.

Na dobrych graczy bede duzo ch/c goly nut fd, bo chce miec silniejszy range w turnie i moc repowac mase heartsow. Jesli gram przez ch/r wszystko z nut fd, to na heartsach w turnie jestem bardzo latwy do ogrania. Jak ktos mi zagra takiego ch/r z golym nut fd, to koniecznie to notuje i pozniej bede lepiej gral na niego w turnie.

Na nizszych stawkach nikt nie wpadnie na pomysl, ze to leak i mozna to zanotowac, wiec gralbym podobnie, jak pisze whiler.

Co do golego fd, to ch/c za bardzo nie mozemy np. z golym fd na J bez zadnej parki i gs, bo jest to po prostu za slaba reka oop. Wtedy albo ch/f albo ch/r jako top mojego folding range:

a) majac heartsy blokuje kombinatorycznie uklady, ktore beda protectowac vs moj ch/r (overpara z fd, nut fd, gs + oesd, para + fd itp itd)

b) gdy gosc gra cbet/call to ma na tej strukturze boardu mase rak typu wrapy, oesd, para+oesd, wiec wychodzi na to, ze mam jeszcze calkiem fajne equity na jego cbet/calling range

Pzdr :)

Odpowiedz
Cytat