Mam pytanie dotyczace rak ss i ds.Jestem poczatkujacym graczem PLO i mam problem z tymi oznaczeniami.Czy oznaczenie ss odnosi sie do tego ze kolor jest do najwyzszej karty?a oznaczenie ds ze kolor jest do 2 najwyzszech kart czy niekoniecznie?
ok no to rozumiem ze tak moze byc ale teraz ucze sie starm sie przynajmniej gry preflop i patrzac na wskazowki czesto jest sytuacja gdzie sa takie oznaczenia i wiadomo ze sila reki jest znacznie wieksza jak np mialbym A :club:QJ :club:9 niz A :spade:Q :club:J :club:9 ![]()
dlatego moje pytanie odnosnie oznaczen w tych pomocach
Nie ma skrótowych oznaczeń tego typu, najczęściej mówi się po prostu "single suited do Asa" ("ss do A")
no ok wtedy to jest jasne a jesli nie ma tego typu oznaczen to poprostu karty sa dwukolorowe ds niezaleznie do ktorych kart?sorki z etakie glupie pytanie ale probuje jakos ogarnac gre preflop ktora w porownaniu do holdemia jest zdecydowanie trudniejsza i dlatego takie pytania nowicjusza
Dokładnie skróty oznaczają
ss - single suited (jeden kolor)
ds - double suited (dwa kolory)
Nie ma znaczenia do jakiej karty są te kolory przy takim oznaczeniu.
Nie ma chyba żadnego konkretnego oznaczenia na to do jakiej karty jest kolor ale spotkałem się z zapisem z nawiasami gdzie karty w nawiasie są jednego koloru np:
(AJ)Q9 - A:cQ:sJ:c9:h
A(QJ)9 - A:sQ:cJ:c9:h
ok spox dzieki a czy w tych materiałacg na PS gdzie sa wskazowki dotyczace open range z roznych pozycji oznaczenia ss i ds dotycza tylko koloru.
Jeśli chodzi o Akademię PLO to chyba tam, w którymś momencie filmu Leszek mówił, że to dotyczy rąk single suited do asa. Na pewno z pozycji UTG i MP.
Jeśli zaczynasz przygodę z omahą to staraj się nie rozgrywać rąk bez suita do asa chyba, że są świetnie połączone.
Np z UTG otwieraj (AT)K5 ale już unikaj A(KT)5. Za to rękę A(KJ)9 bym otwierał mimo braku suita do asa. Ale jeśli nie czujesz się dobrze postflop z takimi rękami to na początek możesz je grać ostrożniej.
Generalnie chodzi o to aby ręka miała dużo możliwych opcji nutsowych. A(KJ)9 nie ma nutsowego suita ale za to może robić top two pairs i nutsowe strity.
mam kolejne pytanie dotyczace 3betowania a nie chce zakladac nowego watku.Dotyczy to rundownow ds i ss i 3betowania z nimi na pozycji.Czy jesli otwiera gracz tight a za nim sprawdza go dajmy na to 1lub 2 fishy to czy nadal 3betujemy i powiekszamy pule ryzykujac family pota,czy moze callujemu?call z niksim rundownem w family pocie chgyba nie jest za dobry?jakies wskazowki?
Na wstępie zaznaczę, że nie wiem czy to co napiszę jest optymalne ale ja tak gram.
Przy puli, która będzie multiway chcę grać nutsowe ręce tylko. Nie wyizolujesz nikogo w takim spocie bo ludzie w omahę dużo sprawdzają do 3betów zwłaszcza w multiway gdzie mają po prostu oddsy do callowania. Bez pozycji squeezuję tylko top range. Z pozycją chciałbym mieć też dość mocną rękę więc raczej wolę jakiegoś asa suited z połączonymi kartami. Jednak nawet z pozycją nie squeezuję dużo.
Co do rozgrywania rundownów przez call w multiway to jeśli karty są dość wysokie i bardzo dobrze połączone to z pozycją mogę sprawdzić bo mocny rundown ma potencjał nutsowy i jeśli jest odpowiednio wysoki to może dominować niższe rundowny czyli tworzy EV+ spoty.
Nie będę rozgrywał niskich rundownów, np 8765ds pewnie zrzucę ale QJT8ss na pewno sprawdzę na pozycji.
czyli z tego co rozumiem bellware lepiej rozgrywac Axxxs polaczone niz niskie rundowny w family potach.natomiast te niskie rundowny typu6543,7654,8765 ss czy ds kiedy je grac na tight przeciwnikow 3betem?i call na ewentualny 3bet tylko wtedy sie sprawdzaja?
jak na moj gust to chodzi o to ze niskie rundowny maja potencjal to bycia zdominowanymi w multiway potach zarowno przez wyzsze rundowny jaki i wyzsze suity, za to w puli HU, szczegolnie 3betowanych, na nizszym SPR gdzie masz mniejsze wymagania co do stackoffu beda czesto lapac wystarczajace equity do kontynuowania agresji, czy callowania cbeta, poniewaz przeciwnik tez bedzie gral z relatywnie slabszym ukladem niz w puli multiway na wysokim SPR
Tak. Mniej więcej o to mi chodziło. Niskie rundowny są generalnie słabe na szerszy range (mogą być dominowane i nie tworzą top two nigdy), a w multiway szansa na to, że będziesz zdominowany rośnie.
Niskie rundowny są fajne na tight graczy otwierający z wczesnej pozycji na 3bet bo izolujesz przeciwnika (zwiększasz szansę na grę HU) i przy okazji trafiacie inne boardy bo w range tight gracza będą wysokie karty i OP częściej więc jeśli on trafi mocno to ciężko tobie jest przegrać dużo grając z pozycją. Do tego masz inicjatywę i możesz czasem wygrać pulę cbetem itp. Dodatkowo masz łatwy call na ew 4bet.