W jakiej walucie opłaca się mieć bankroll? Dolar cały czas spada, euro w sumie też, ale jak to będzie w dłuższym okresie czasu? Może jest tu jakiś specjalista co mi coś podopowie:)
W PLN? ![]()
Nie sadze, zeby ktos Ci przedlozyl jakies prognozy dlugofalowe. Sprawa nie jest prosta.
EURO! dolar to bardzo chwiejna waluta. Tyydzien temu stal po 2.50 a juz dzis jest za 2.41. Specjalisci pisza ze bedzie spadac... a z Euro tez nie jest super, zlotowka sie umacnia, ale mimo wszystko znacznie mniej stracisz wybierajac EURO. Pozdro
Tak sie zastanawiam czy to w ogole ma znaczenie jaka waluta sie gra. Przeciez i tak pula ktora sie zgarnie w danym rozdaniu jest taka sama co do wartosci.
Traktując swój bankroll jako inwestycję, w długoterminowym ujęciu wybór waluty może mieć bardzo duże znaczenie. Waluty mają to do siebie, że ciągle się wahają, więc po jakimś dłuższym okresie zazwyczaj jest się albo grubo do przodu, albo grubo do tyłu. Oczywiście jest to kompletna loteria, bo nikt nie jest w stanie przewidzieć, po ile będzie dolar/euro za rok czy 5 lat.
Np. na dzień dzisiejszy najlepiej byłoby grać platyną - w ciągu ostatniego miesiąca zdrożała o 50%:)
no w perspektywie 5-6 lat to lepiej w €. w koncu polska tez sie przylaczy, nie ma innej opcji.
Thorek napisał
Tak sie zastanawiam czy to w ogole ma znaczenie jaka waluta sie gra. Przeciez i tak pula ktora sie zgarnie w danym rozdaniu jest taka sama co do wartosci.
Nie ma znaczenia waluta w ktorej sie gra. Ma znaczenie w jakiej walucie trzyma sie kase. Ja ostatnio zrobilem dywersyfikacje i mam kase w kilku pokerromach, wszedzie w dolarach. Nie trzeba chyba dodawac ile na tym trace codziennie. Jestem zmuszony wycofac sie z tego i trzymac na pokerromie tylko tyle kasy w $ ile jest mi absolutnie niezbedne, zeby grac, albo tam gdzie sie jednak da, zmienic na Euro. Trzymanie w moim przypadku po prawie 1000$ na pokerromach, gdy do gry uzywam jednorazowo z 300, to glupota. Radze tez wam pomyslec, czy sa zapasy $ na waszych saldach, ktore leza nieuzywane i podowoduja, ze z dnia na dzien budzicie sie biedniejsi:D
Thorek napisał
Ma znaczenie, bo grając w euro room pobiera większy rake, czyli max 3 euro, a jakbyś grał w $ to max 3$.
Hmm w sumie troche racji w tym jest. 2/4E = 3/6$. Lepiej grac wiec 3/6$, rake bedzie mniejszy w bb/100. Choc dla mnie glownym czynnikiem bylby poziom graczy przy stolach:D
Panowie a co powiecie teraz? 1 Dolar = 2.2 zł :/
NBP:
1 EUR = 3,5370
1 USD = 2,2442
I takie pytanie czy pokerstrategy.com nie mogło by zmienić waluty?
Jak na razie to trzeba szybko wypłacać kasę za poleconych, dolar z dnia na dzień stacza się.
Sprawa moja wygląda tak:
Założyłem sobie Netka w Euro by tam tzymać kasę a na PR tylko jakieś 4-5BI. Ale nie wiem jakie robić wypłaty by na tym najmniej stracić. Wypłaty po 100$? czy więcej? Czy mniej?
I ogólnie czy na czymś takim wyjdę na plus przy aktualnych spadkach dolara i raczej stabilnej pozycji euro?