Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

IQ test

47 Posty
24 Użytkownicy
4 Reakcje
16.4 K Wyświetlenia
7OKER

Wysokie IQ jest bardzo przydatne w grze w pokera, o ile nie niezbędne. Robiliście sobie testy na iloraz inteligencji? A może ktoś z forumowiczów jest członkiem Mensy?
Wiele testów w internecie jest droga i kiepska (zawyżają wyniki by podbudować ego kogoś kto wyłożył kilkaście złotych za test).
Znalazłem wiarygodny test przygotowany przez prof. Jacka Leluka, członka Mensy i oficjalnie jednego z najinteligentniejszych ludzi w Polsce. Test jest oparty o matryce Ravena, czyli tak samo jak ten do Mensy.

http://pitagoras.pl/testy-iq.php

Na powyższej stronie są 2 testy. Jeden składa się z 20 pytań i bada IQ do poziomu 150, wyniki można poznać za 1,22zł.

Czerwony test składa się z 30 pytań i szczególnie dokładnie bada IQ w zakresie 120-160. Wyniki można poznać za 7zł przy płatności przlewem i 9 zł + vat przy płatności smsem.

Jest jeszcze test zdolności analitycznych, nie jest już oparty o tablice Ravena. Nie jest to już typowy test na IQ.

Jak interpretować wyniki?

W testach zastosowano skalę Cattella, a odchylenie standardowe wynosi 24 (W Stanach częściej podaje się wyniki z odchyleniem 15 (Binet) lub 16 (Wechsler) co oznacza że wynik z odchyleniem 15 równy IQ 130 = 148 przy zastosowaniu odchylenia 24).
Poniżej wkleiłem link do kalkuratora. Wpisując swój wynik IQ z testu niebieskiego lub czerwonego w okienku IQ Cattell, uzsykacie w okienku Percentile od ilu % ludzi jesteście inteligentniejsi
http://www.davidpbrown.co.uk/psychology/iq-conversion.html

Zrobiłem niebieski i czerwony i wyniki są dość zbliżone. Analityczny również zrobiłem ale wynik punktowy nie jest ilorazem IQ.

Podawajcie swoje wyniki ;)

Odpowiedz
Cytat
46 odpowiedzi
wincentf

Napisane przez 7OKER
Wysokie IQ jest bardzo przydatne w grze w pokera, o ile nie niezbędne. Robiliście sobie testy na iloraz inteligencji? A może ktoś z forumowiczów jest członkiem Mensy?

Ja jestem ;) Miłe towarzystwo, jest z kim pogadać, jest z kim w planszówki pograć, w pokera też gramy. Przy czym największe i najaktywniejsze grupy są w Krakowie i Warszawie, troche mniejsze w dużych miastach (Poznań , Wrocław, Łódź, Gdańsk... i co może być zaskakujące Białystok)

Wiele testów w internecie jest droga i kiepska (zawyżają wyniki , by podbudować ego kogoś kto wyłożył kilkaście złotych za test).

Jak chcesz zrobić test inteligencji to polecam iść do psychologa i zrobić WAIS-R (koszt koło 150 pln) , ew. Omnibus (choć mało kto go używa z psychologów). Ale mogę być stronniczy bo sam jestem psychologiem ;)

Znalazłem wiarygodny test przygotowany przez prof. Jacka Leluka, członka Mensy i oficjalnie jednego z najinteligentniejszych ludzi w Polsce. Test jest oparty o matryce Ravena, czyli tak samo jak ten do Mensy.

Test jest sensownie zrobiony (zbliżony trochę o testy matryc Ravena w wersji zaawansowanej- sam tych testów nie lubię bo badają tylko pewne aspekty inteligencji, a ich największym plusem jest to że mozna je szybkowynonać na duże grupie ludzi jednocześnie), natomiast nie powiem jak z normalizacją. Jacek generalnie jest godny zaufania, chociaż z tego co wiem nie jest psychologiem (ale chyba kiedyś był koordynatorem sesji testowych) i nie za bardzo rozumiem na jakiej zasadzie temu patronuje (od od dawna siedzi w Wietnamie z żoną i teściami), ale na pewno nie jest to pod patronatem Mensy Polska - choć jak pisałem testy są zbliżone do testów RAvena

Zrobiłem niebieski i czerwony i wyniki są dość zbliżone. Analityczny również zrobiłem ale wynik punktowy nie jest ilorazem IQ.

Podawajcie swoje wyniki ;)

Jak masz sensowny wynik to możesz się wybrać na sesje
https://www.mensa.org.pl/?mod=aktualnosc&id=7082
więcej pokerzystów się zawsze przyda ;)

Odpowiedz
Cytat
wincentf

x

Odpowiedz
Cytat
Quirke

.

Odpowiedz
Cytat
7OKER

Średnia z dwóch testów mam ciut powyżej progu przyjęcia do Mensy. Miałbym mniej więcej flipa na zdań oficjalnego testu.
A Ty Wincentf przeprowadzasz dokładniejsze testy niż te internetowe?
Czy na teście kwalifikacyjnym do Mensy można korzystać z czystej kartki i długopisu?

Odpowiedz
Cytat
RubinPlayer

7OKER skup się lepiej na samodoskonaleniu i nauce pokera niż na testach IQ. No chyba że tak bardzo tego potrzebujesz żeby się dowartościować.
Są różne rodzaje inteligencji i sami psychologowie cały czas się zastanawiają czy wogóle i w jaki sposób da się to zmierzyć.
Myślę że pan psycholog przyzna mi rację :)
Wielu moich znajomych uważa Mensę za towarzystwo wzajemnej adoracji :pokerface:
Ale jak ktoś tego potrzebuje to czemu nie. Niech sobie należy.
Może poprostu tak gadam bo życie mnie trochę sponiewierało, i nie mam zamiaru być złośliwy. Ale postanowiłem się wpisać bo jeszcze ktoś przez ten wątek wpadnie w kompleksy jak mu słabe wyniki wyjdą.
Dlatego trochę się rozpiszę.

Pamiętam jak w technikum zapytałem kolegę z klasy który ogólnie był uważany za szalenie inteligentnego i zdolnego (nie był kujonem jak paru innych tylko rzeczywiście był mega inteligentny, sprytny i zdolny) czy robił sobie test na inteligencje. A on mi na to że nie lubi takich testów bo często na nich tacy jak on (nie był skromny :) ) wychodzą na debili a tacy jak nasz klasowy gamoń wychodzą na geniuszy :rage:

Przypomniałem sobie jego słowa kiedy natrafiłem na artykuł w którym opisywali że pewna pani w stanach o najwyższym oficjalnie zbadanym IQ (nie wiem czy nadal dzierży ten tytuł) całe życie przepracowała w archiwum jakieś gazety.
No dobra. Może było jej tam dobrze i miała jakieś inne duchowe cele w życiu o jakich taki mało inteligentny śmiertelnik jak ja nie ma pojęcia. Może poprawianie jakości swojego życia było jej obce.
Ale zaraz przypomina mi się Doda Elektroda :f_biggrin:
W życiu nie uwierzę w wyniki jej testu.
Albo ten test był z fałszowany dla poprawy wizerunku albo te testy nie są warte funta kłaków.
Wiele razy przyłapano Dodę na gorąco w różnych sytuacjach które obnażają ją jako osobę delikatnie mówiąc "trochę niekumatą".
A to że jest "wyszczekana" to o niczym nie świadczy. Mam w moim otoczeniu co najmniej 3 osoby szalenie bystre w odpowiedzi. Można rzec mistrzowie ciętej riposty. Ale poza tym nic więcej sobą nie reprezentują. Nawet komórka sprawia im trudności w obsłudze.
Trzecim dowodem są pracodawcy. Wielu z nich uważamy za debili.
Ba, powiem więcej. Wielu z nich jest debilami. Znam jednego któremu żona po kłótni wykasowała numery z pod szybkiego wybierania w komórce i musiał chodzić z kartką dopóki jej nie przeprosił bo nie umiał ich znaleźć w kontaktach w telefonie. Sory że znów przytaczam telefon ale on często obnaża problemy z nauką ich właścicieli i najłatwiej to dostrzec.
Można nie mieć zdolności technicznych ale ten gość używa komórek od 18 lat!
Brak jakiejkolwiek wiedzy czy umiejętności można u nich zauważyć na wielu płaszczyznach.
Jednak posiadają pewien talent (wykorzystywanie znajomości, talentów innych, przebiegłość itp.) który sprawia że to oni rozbijają się samochodami za 400 tyś zł lub więcej a rzesze inteligentnych harują dla nich za grosze.
Wiem że psychologowie mówią ostatnio dużo o czymś takim jak "inteligencja emocjonalna" ale nie mam pojęcia czy pracodawcy się kwalifikują pod tą odmianę :f_mad:

Więc wszyscy którym wyjdzie kiepski wynik niech czytają sobie mój wpis ku pokrzepieniu serc. I niech się nie przejmują tylko robią swoje. :f_thumbsup:

Natomiast jeśli chodzi o mnie. No cóż. Ja sobie nie robiłem testu. Przynajmniej takiego o jakim wszyscy myślą. Być może bałem się że taki zwykły pracownik budowlany jak ja okaże się debilem :f_rolleyes: :fdrink

P.S.
Wiadomo że jeden z największych geniuszy remika i pokera czyli sam Stu Ungar miał iloraz inteligencji rzędu 180.
Ale wiadomo też jak skończył.
Więc czasem lepiej mieć ciut mniej IQ a więcej charakteru :f_thumbsup:

Pozdrawiam :fdrink

Odpowiedz
Cytat
7OKER

Budulcem sukcesu jest w mojej opinii konsekwencja działania, ogólna motywacja i tez talent do czegoś /inteligencja, przy niektórych zadaniach dobra pamięć.

Jeżeli jeden z elementów jest słabszy to mozna nad nim pracować i uzupełniać pozostałymi.
W skrócie takie elementy w budowie sukcesu uważam za istotne.
Z tym że przy różnych dzialnosciach inne umiejętności mają decydujące znaczenie

BTW Przepraszam za literówki, piszę z tabletu.

Tak poza tym to jestem w miarę świadomy swoich słabych i mocnych stron. Np sporo słabiej mam rozwinięte umiejętności językowe niż analityczne, poza jednym z motywacja i konsekwencja też jest srednio. Co dosyć zabawne kończę właśnie kierunek humanistyczny, a nie ścisły.

Odpowiedz
Cytat
dexter182B

7OKER
Mi to wygląda na reklame swojej stronki :nh

Odpowiedz
Cytat
7OKER

Nie jestem niestety profesorem który stworzył te testy, ani nie wspoltworzylem tej strony. Poza tym ta strona nie ma programów affilate. Wydała mi się na tyle dobra ze ja polecilem zainteresowanym.

Odpowiedz
Cytat
AceBestini

Napisane przez RubinPlayer
to oni rozbijają się samochodami za 400 tyś zł lub więcej a rzesze inteligentnych harują dla nich za grosze.

Ten, kto twierdzi, że inteligencja gwarantuje pieniążki, jest w sporym błędzie. Często jest odwrotnie.

Ludziom inteligentnym często trudno jest znaleźć dla siebie miejsce w społeczeństwie, a to pociąga za sobą wiele konsekwencji.

Odpowiedz
Cytat
wincentf

Napisane przez 7OKER
A Ty Wincentf przeprowadzasz dokładniejsze testy niż te internetowe?

Najczęściej stosowany przez psychologów test WAIS-R ma 11 oddzielnych skal, i 3 wyniki testów inteligencji (łączny,dla skal slownych i dla bezsłownych), ma ma wyniki gdzieś do 160 (przy SD=15). Przy czym zastrzeżenie jest takie że jest on normalizowany na populacji "normalnej" (jest najbardziej wiarygodny dla badań osób z inteligencją przeciętną, przy bardzo wysokiej jest bardziej narażony na błędy), natomiast test robiony przez Mense jest tak znormalizowany żeby jak najdokładniej przedstawiał wyniki na granicy +2sd powyżej średniej (czyli żeby był jak najlepszy w określaniu czy ktoś się łapie czy nie do stowarzyszenia)

Czy na teście kwalifikacyjnym do Mensy można korzystać z czystej kartki i długopisu?

Z długopisu na pewno ;) co do kartki nie chcę okłamać, ale Jarek L. raczej nikomu nie zabroni. Inna sprawa że test ma z tego co pamiętam 45pytań na które jest bodaj 20minut (albo 30 ...) i albo "widzisz" odpowiedź , albo nie ;)

7OKER skup się lepiej na samodoskonaleniu i nauce pokera niż na testach IQ. No chyba że tak bardzo tego potrzebujesz żeby się dowartościować.
Są różne rodzaje inteligencji i sami psychologowie cały czas się zastanawiają czy wogóle i w jaki sposób da się to zmierzyć.
Myślę że pan psycholog przyzna mi rację

Co do pierwszego się zgodzę, ludzie mogą mieć potrzebę dowartościowania się a na dobrą sprawę na nic ten wynik nie jest człowiekowi potrzebny (no chyba że chce się wstąpić do Mensy, co ma -przynajmniej dla mnie-swoje duże zalety. W sumie w pokera zacząłem tam grać ;))
Co do drugiego to najprościej to wytłumaczyć tak: są inteligencje A, B i C
A to "właściwa" inteligencja , B to to jak się ta inteligencja A przedstawia w praktyce, a C to wyniki testów inteligencji oparte o to jak działa inteligencja B. Więc krótko mówiąc- wynik testu inteligencji mówi głównie o tym jak ktoś rozwiązał dany test w danym momencie. Psychologowie mogą z tego wyciągać jakieś wnioski (choć zazwyczaj wyciąganie wniosków dotyczy badań z inteligencją na granicy upośledzenia umysłowego).

Więc nie ma co się spinać i strasznie przejmować, ale zawsze można coś rozwiązać żeby się czegoś dowiedzieć (Ja np. jeszcze w czasie studiów rozwiązałem z pierdylion różnych testów psychologicznych - osobowości, empatii, emocji , lęku itp -właśnie w celu samopoznania).

Wielu moich znajomych uważa Mensę za towarzystwo wzajemnej adoracji Pokerface

Tak - spotykamy się po to żeby popodziwiać jacy jesteśmy wspaniali :fuckyeah
A poważnie - jest to miłe środowisko jeśli się lubi a)gry planszowe b) Prattcheta :) c)i ma się dystans do świata.

A on mi na to że nie lubi takich testów bo często na nich tacy jak on (nie był skromny ) wychodzą na debili a tacy jak nasz klasowy gamoń wychodzą na geniuszy Rage

Dla mnie to brzmi jakby miał problem pt. "boje się że mi źle pójdzie" :facepalm: Sorry - psychologia ryje potem człowiekowi myślenie ;)

Przypomniałem sobie jego słowa kiedy natrafiłem na artykuł w którym opisywali że pewna pani w stanach o najwyższym oficjalnie zbadanym IQ (nie wiem czy nadal dzierży ten tytuł) całe życie przepracowała w archiwum jakieś gazety.

Problem z testami highIQ (badającymi iq do 200-220) jest taki że są one mało wiarygodne metodologicznie - zwyczajnie nie ma możliwości ich pprawnego znormalizowania. Standardowe testy badają inteligencje do góra 2,5-5 odchyleń standardowych od średniej. Więc jak slyszycie że komuś stwierdzono iq=200 , albo że Leonardo miałiq taki i takie to można to zlewać...

Więc czasem lepiej mieć ciut mniej IQ a więcej charakteru fish thumbsup

Dokładnie :sdrink

Nie jestem niestety profesorem który stworzył te testy

Potwierdzam- nic mi nie wiadomo o tym żeby Jacek grał w pokera ;)

Odpowiedz
Cytat
7OKER

Napisane przez AceBestini

Napisane przez RubinPlayer
to oni rozbijają się samochodami za 400 tyś zł lub więcej a rzesze inteligentnych harują dla nich za grosze.

Ten, kto twierdzi, że inteligencja gwarantuje pieniążki, jest w sporym błędzie. Często jest odwrotnie.

Ludziom inteligentnym często trudno jest znaleźć dla siebie miejsce w społeczeństwie, a to pociąga za sobą wiele konsekwencji.

Żeby mieć samochód za 400k zł to trzeba być dosyć pomysłowym, konsekwentnym i najlepiej pracowitym. Ciężko zarobić takie pieniądze będąc zatrudnionym a nie będąc przedsiębiorcą. Powyżej 100k zł /mc będąc zatrudnionym w Polsce zarabia malutka grupa osób. Top 10 najlepiej zarabiających prezesów w PL ma dochody w przedziale 3,8mln -11,8mln zł rocznie.
Osoby zatrudnione w prywatnych firmach i zarabiające kilkaset tysięcy rocznie to prawie zawsze inteligentne i bardzo dobrze wykształcone osoby, do tego pracowite i potrafiące radzić sobie z długotrwałym stresem.
Żeby mieć bardzo wysokie dochody czy jako pracownik czy przedsiębiorca sama inteligencja nie wystarczy i jest potrzebny duży zestaw dosyć unikalnych cech i jeszcze często sporo szczęścia.

Przy okazji wrzucę ciekawy wykres, niestety na podstawie danych z sprzed 3 lat, ale jasno ilustruje zarobki w Polsce.

Poniżej rozkład IQ w społeczeństwie (Cattell odchylenie standrdowe = SD24 i Wechsler =SD16).

Wyniki na stronie http://pitagoras.pl/ są z uwzględnieniem odchylenia Cattella (24), co obrazuje niebieska linia.

Odpowiedz
Cytat
Szp4Q

Wyszło mi 145 w tym pierwszym, ale zrobiłem test w 22 minuty i wiem gdzie zrobiłem błąd, bo 19 pytań było dla mnie oczywistych, a jednego nie byłem pewien i szybko je przeskoczyłem nie zastanawiając się wystarczająco długo.
Jutro zrobię ten czerwony.

Odpowiedz
Cytat
lukich1908

Ciekawy temat. Zawsze się zastanawiałem czy przypadkiem największym testem dla naszego intelektu nie będzie wysłanie smsa za otrzymanie wyniku, a w rzeczywistości nie dostaniemy nic, a sama strona okaże się fake'iem. :D
Rozwiązałem ten niebieski i podobnie jak Szpaq wyszło mi 145 (nawet nie sprawdzałem odpowiedzi, a to był chyba błąd). :fdrink

Odpowiedz
Cytat
7OKER

W niebieskim miałem 145 jak wszyscy :D Ktoś miał inny wynik?
W czerwonym 153, zostało jeszcze trochę czasu, ale już miałem dość zastanawiania się.

Odpowiedz
Cytat
doxdoxdox0

placicie, zeby dowiedziec sie o jakiejs cyferce wam przypisanej, ktora absolutnie nic nie zmienia? no, no...

bylem na testach mensowych, mialem 156 i powiedzieli, ze mnie chcą - wystarczy zaplacic 100zł rocznie. przeciez to jest paranoja. mam placic, zeby rzekomo moc poznac ludzi na moim poziomie? to wygląda jak pomoc społeczna dla savantów, ktorzy nie umieją sobie znalezc znajomych :D

Odpowiedz
Cytat
7OKER

30zł za test (przygotowanie testu i przetestowanie na odpowiedniej próbce osób podobno kosztuje kilkanaście do kilkudziesięciu tysięcy dolarów). Co jakiś czas test musi być zmieniany. Ponadto chyba organizują jakieś zloty. Są koszty, nie mają dofinansowania, to jakiś sposób na zdobycie $ musi być.
Dla niektórych członkostwo roczne jest warte 100zł dla niektórych nie. Niektórzy się decydują bo dla nich członkostwo jest sporo warte, a inni bo 100zł jest dla nich niewiele warte...

Odpowiedz
Cytat
YasQ

Ja w niebieskim mialem 150. Czerwonego nie robilem, szkoda mi 9zl :D

Odpowiedz
Cytat
Marciewicz

Tez mi wyszlo 145 w tym pierwszym.
Same madre glowy na forum ;)

Odpowiedz
Cytat
lukich1908