Nie mogę pisać u Chestera na blogu, więc postanowiłem założyć tutaj wątek. Jako naczelny Mistrz IT tego forum mogę pomóc przy znajdywaniu patentów, bo tez interesuję się wieloma rzeczami. Także zaczynamy:
1. Patent pierwszy to patent nadrzędny. Chodzi o automatyzacje. Jeśli kiedykolwiek będziesz ogarniać coś dla $$$ w internecie to na pewno chciałbyś to zautomatyzować. Niech AI pracuje, a Ty żyj! Najpopularniejsza platforma no-code to obecnie Make. Możemy łączyć ponad 1000 programów ze soba i tworzyć z nich procesy z naszym minimalnym udziałem. Często potrzeba do tego API. Więcej informacji na YT. Jednak ja nie polecam Make, bo jest po prostu bardzo drogi. Im więcej robisz operacji tym więcej płacisz. Także jak już ogarniesz, że chcesz automatyzować, to polecam N8N. Wymaga więcej pracy technicznej i tej z programowania, ale jest to dużo tańsze rozwiązanie bo to open-source. Do tego oczywiście baza danych typu Airtable, jakieś kursy o tym jak to ogarnąć i już jest dobrze. Tak samo polecam Stable Diffusion który też jest open sourcem zamiast Mid Journey. Po prostu generujemy obrazki lokalnie na komputerze, zamiast na serwerach MidJourney.
2. Tutaj mamy prawdziwy patent. Jest trochę memem, ale dla spragnionego konia i kałuża się nada. Możesz stworzyć fake influencerkę i sprzedawać fotki NSFW spermiarzom. Ewentualnie prowadzić taki profil pod reklamowanie produktów. Są udowodnione przypadki sukcesu.
3. Sprzedawanie contentu NSFW furrasom. To wydaje sie dziwne i takie jest. Ten rynek jednak podobno jest prężny. Furrasy to prawdopodobnie niezbyt ostre ołówki w piórniku, więc można nawet im opychać content z AI i wmawiać im, że sami to narysowaliśmy.
4. Kanał na YT. Jak najbardziej można obrać jakąś dziedzinę i nawet nie być w niej ekspertem. Nagrywać filmy choćby o trendującym AI, albo analizy krypto. To dosć niszowe, ale ludzie zarabiają tak kiedy inni założą konto z ich linka. No i oczywiście jest to super metoda do opychania swoich kursów. Możesz też stworzyć kanał bez ciebie jako wiodąca postać. Jeśli potrzebujesz lektora to ElevenLabs to załatwi - jest to AI lektor który nie ma obecnie równych. Możliwości kanałów na YT są ogromne. Szczególnie w czasach AI.
5. Amazon KDP/FBA. Jeśli chcesz wejśc w e-commerce to ta platforma może ci to ułatwić. Potrzebujesz znaleźć niszę, stworzyć produkt i go wypromować, co na pewno pochłonie trochę kasy, ale jak nie posmarujesz to nie pojedziesz. KDP jest o tyle łatwe, że tworzysz np: książeczki, kolorowanki, wykreślanki, albo po prostu bardziej złożone produkty pod grupę docelową. Teraz w czasach AI jest to o niebo prostsze, bo wcześniej samemu wszystko musiałeś rysować, sklejać i tak dalej. Z FBA jest większy problem bo musisz sprowadzić towar z Chin, jest to trudniejsza wersja takiego KDP.
6. Lubisz rywalizację i ciągły rozwój? A do tego chciałbyś zarabiać 20k złotych siedząc w biurze? A może 100k złotych na swojej działalności pracując dla zagranicznego klienta? No to chłopie, wejdź w branże oprogramowania SAP. Może nie jest to stricte online, ale warto wiedzieć, że coś takiego w ogóle istnieje.
Póki co tyle. IT nie polecam, bo to już nie te czasy. Podawajcie swoje patenty. Stwórzmy kompendium wiedzy dla każdego, kto chce uciec z tej niechlubnej i niewdzięcznej branży hazardowej!