Przejdź do forum
Psychologiczna gra

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Psychologiczna gra

11 Posty
10 Użytkownicy
0 Reakcje
833 Wyświetlenia
STANMURABI

Witam,

Wiem, że nie wolno powoływać sie na konkurencyjne portale, ale mimo to spróbuję - może uda sie umieścic post.
zachęcam wszystkich do przeczytania artykułu na pokernews.pl "Psychologiczna gra w wykonaniu pokerowych operatorów". Moim zdaniem, jeden z nielicznych naprawdę uczciwych artykułów o pokerze. Tym bardziej mi sie podoba, iż od samego początku gry w pokera (a gram od 2006 roku), traktowałem to jako zabawę i mile spędzony czas. Obecnie poziom graczy jest na tyle wyrównany, iz jedynym zarabiającym jest praktycznie pokeroom i mała garstka naprawdę dobrych pokerzystów. Podobnie zreszta jak w wiekszości np. dyscyplin sportowych. Spójrzcie chociażby na tenis, golf, snooker i.t.p. - wszedzie jest bardzo małe grono wygrywających i wielka rzesza grających.
Stąd moja rada dla przeciętnego gracza - nie traktuj pokera zbyt poważnie, to tylko gra. Jak idziez na piwo, to ta przyjemnośc cie kosztuje kilka złotych. Jak chcesz pograć w pokera, to też załóż sobie, że będzie Cie to kosztowało kilka (może kilkanaście lub kilkaset) złotych.

Odpowiedz
Cytat
10 odpowiedzi
bek0n

porownanie do sportu - masz jakies konkrety? chodzi mi o to jaka czesc sportowcow zarabia na swoje utrzymanie a jaka czesc pokerzystow.

Gdzies na forum pojawialy sie jakies informacje (nie wiem na ile sprawdzone?) ze wygrywajacych graczy jest 15% ? nawet jezeli to jest 5 czy 30...

W sporcie te liczby to pewnie promile, jak nie mniej. W wiekszosci sportow to grono jest baaardzo waskie (typu kilkadziesiat-kilkaset? osob na calym swiecie).
W pokerze nie musisz byc mistrzem swiata, mozesz byc nawet bardzo daleko od najlepszych a ciagle byc sporo wygrywajacym graczem.

Odpowiedz
Cytat

W żadnej dyscyplinie i zawodzie nie ma tylu dobrych aby nie znalazło się miejsce na jeszcze lepszych. ;)

Poker np polega na myśleniu. Kto lepiej kmini ten wygrywa, jak w szachach.

Odpowiedz
Cytat
Kliczko

.

Odpowiedz
Cytat
saja13

Siedź przed kompem-Wkręcaj sobie, że jesteś sportowcem!

Odpowiedz
Cytat
repoorTer

nie ma linku, nie zagladne

Odpowiedz
Cytat
grzesiek

Napisane przez saja13

Już odchodząc od tego konkretnego tematu pokera. Uważasz, że gracze czołowych gier esportowych nie mogą się nazywać sportowcami? (W tym przypadku e-sportowcami, ale wiadomo o co chodzi).

Nie rozumiem dlaczego "sportowiec" to tylko ten który wykonuje ćwiczenia fizyczne, czy jakie tam przyjąłeś kryterium sportowca (w sumie nie określiłeś). Szachiści to nie sportowcy? A brydżyści? Zawodnicy, którzy "siedzą przed kompem" trenują tak jak inni "pełnoprawni" sportowcy, po x godzin więcej, a czasem nawet więcej. W większości chodzą regularnie na siłownię/basen aby utrzymać dobrą kondycje fizyczną, nie rozumiem więc czemu mają być gorsi...

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez grzesiek

Napisane przez saja13

Już odchodząc od tego konkretnego tematu pokera. Uważasz, że gracze czołowych gier esportowych nie mogą się nazywać sportowcami? (W tym przypadku e-sportowcami, ale wiadomo o co chodzi).

Nie rozumiem dlaczego "sportowiec" to tylko ten który wykonuje ćwiczenia fizyczne, czy jakie tam przyjąłeś kryterium sportowca (w sumie nie określiłeś). Szachiści to nie sportowcy? A brydżyści? Zawodnicy, którzy "siedzą przed kompem" trenują tak jak inni "pełnoprawni" sportowcy, po x godzin więcej, a czasem nawet więcej. W większości chodzą regularnie na siłownię/basen aby utrzymać dobrą kondycje fizyczną, nie rozumiem więc czemu mają być gorsi...

Bo taka własnie jest definicja sportowca? Brydż i szachy są mocno naciąganie zaliczane do sportu i od lat są o to spory.

Odpowiedz
Cytat
ruczaj7

Napisane przez grzesiek

Definicja sportu zawiera w sobie esport, ale dla większości ludzi sport = aktywność fizyczna, dla mnie też. Jeśli czasami biegam, to uprawiam rekreacyjnie sport, ale jeśli czasem gram w Starcraft czy CS to też uprawiam rekreacyjnie sport? Trochę mi to nie pasuje.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez grzesiek

Napisane przez saja13

Jako były e-sportowiec (swego czasu jeden z najlepszych w kraju), szachista (półfinalista MP), a z wykształcenia niedoszły lingwista:

Szachy, e-sport oraz poker nie spełaniają podstawowej definicji sportu. Brzmi ona wg definicji z encyklopedii PWN:

sport, z założenia pokojowe współzawodnictwo, którego istotę stanowi indywidualna bądź zespołowa rywalizacja (wg określonych reguł) prowadzona zgodnie z zasadami fair play oraz dążenie do osiągania jak najlepszych wyników, podejmowane także m.in. w celu rekreacji i doskonalenia własnych cech fizycznych;

Zauważ, że choć we wszystkich tych dziedzinach utrzymywanie swojego ciała w dobrej formie fizycznej jest kluczowe, to jednak nie jest to warunek pierwszorzędny do osiągania dobrych wyników; w odróżnieniu od sportów tradycyjnych. Dlatego osobiście zawsze mówię, że szachy, poker czy e-sport mają znamiona sportu, sportem sensu stricte jednak nie są.

Natomiast w takim rozumowaniu jest jeszcze pewien haczyk. Czy można szachistę, e-sportowca czy pokerzystę za sportowca? Szczerze? Nie widzę możliwości, żeby nazwać ich inaczej. Aczkolwiek jeśli ktoś przedstawi mi dobrą argumentację na ten temat, to ją przyjmę - po prostu jeszcze się z nią nie spotkałem. Nie istnieje chyba w języku polskim określenie lepiej do nas pasujące. Chyba że chcemy nazywać się z osobna "szachistą", "e-sportowcem" oraz "pokerzystą" i te określenia preferuję.

Pamiętaj, to była rozprawka językowa. Nie ma ona żadnego związku z tym, co tutaj robimy, a uczymy się rywalizować w dziedzinie mającej prawie wszystkie przymioty sportu - dlatego ja uważam się w duchu za sportowca.

Odpowiedz
Cytat
saja13

Uważasz, że gracze czołowych gier esportowych nie mogą się nazywać sportowcami?

Tak uważam. Samo to, ze wyszczegolniles ,,gracze czolowych gier,, Ktos kopiacy pilke przed blokiem jest takim samym sportowcem jak ktos grajacy za ciezkie miliony bo w sporcie to na jakim poziomie to robisz nie ma znaczenia.

Wychodzi na to, ze ktos kto gra w jakas gre na kompie raz na jakis czas dla zabawy po prostu gra, a ktos kto siedzi przed kompem min. pare h dziennie uprawia sport.
:ayfkm:

Nie rozumiem dlaczego "sportowiec" to tylko ten który wykonuje ćwiczenia fizyczne, czy jakie tam przyjąłeś kryterium sportowca (w sumie nie określiłeś)

Nie chodzi o to jakie ja przyjalem kryteria, tylko jaka jest definicja sportowca i e sport zdecydowanie od niej odbiega i smieszy mnie to ze ktos chcac zrobic dobry wizerunek tej czynnosci dodal ,,e,, do sportu i teraz niektorzy uwazaja to za to samo.

00471

Nie widzę możliwości, żeby nazwać ich inaczej.

Moim zdaniem pokera online juz lepiej wrzucac do jednego worka z tradingiem, gra na gieldzie.

Odpowiedz
Cytat