Napisane przez NHXeHep
Odpalam sitka z myślą o podejmowaniu najbardziej profitowych decyzji.
jak widać wyżej i jak Ci zaraz udowodnię niżej - nie robisz tego
Dlaczego tak zagrane?
Tutaj cEV mnie ani trochę nie interesuje.
a powinno
Najważniejsza jest monetarna wartość decyzji tu i teraz
błąd, bo to nie jest shot w Super Tuesday gdzie mincash to ~$2k (pomijając granie ST z ospowiednim BM) tylko 180many u, jak przypuszczam regularsa, dla którego odpowiedni bankroll management powinien skutkować podejmowaniem decyzji tylko i wyłącznie CEV+ a nie patrzenie na $2,66 mincashu (słownie: dwa dolary i sześćdziesiąt sześć centów)
Przeciwnik tight reg, w dodatku może wykurwić z turnieju jak się nadzieje na topkę u dwóch typków za sobą, dlatego daję mu tylko 21% range. (A9/2s+ itp.). TT ma na ten range 61,75% equity, 72o ma 27,52% equity
jeśli jest regiem, nawet najbardziej tight, to nie interesuje się tym, że "może nadziać się na topkę" bo to jest wkalkulowane w ryzyko podejmowanych decyzji i swoje 10BB nie muruje byle do ITMu... jak słusznie zauważyłeś na jego range mamy ok 61% equity... co daje nam jakieś 3,5x tyle ile potrzebujemy, aby ten call był w longtermie opłacalny... a dla rega chyba longterm się liczy? czy nie?
Co mnie interesuje przy tej decyzji to monetarna wartość naszego stacka po wygranej, czyli ile jest warte 5k chipsów przy 27left. Nie wiem tego i nie umiem tego sprawdzić, dlatego dla mnie to są close spoty. http://www.icmpoker.com/icmcalculator/ tutaj można sprawdzić tylko do 15 left. Jak macie coś podobnego to podeślijcie, ale swoich decyzji w tym spocie nie opieram o pot oddsy to chyba zrozumiałe, więc zamiast pisać jak do idioty, że 72o jest tutaj callem to napiszcie dlaczego cEV > ICM wg Was w tym spocie, skoro callujecie 72o. W HRC/ICMizerze tego nie sprawdzimy... jesteśmy 28/28 i jeden koleś na stole obok właśnie odpadł. To trzeba liczyć tylko i wyłącznie na piechotę, ale do tego jest potrzebna ta wartość staków, której nie wiem skąd wziąć. Dlatego tacy co grają tak jak ja, tylko półkę wyżej ode mnie, albo wiedzą jak liczyć te spoty dokładnie, albo grają na czutę, bo tych przypadków jest tak mało, ale zawsze 100 na 100 przypadków wypierdalają 72o.
nieistotne ze względu na nadmierne skupianie się na tym nieszczęsnym mincashu...
w dalszym ciągu tylko jakieś pierdolenie ;/
no jeśli to Cię nie przekona, to widocznie... strasznie muszę pierdolić...