Zakładam, ze docelowa wersja Wiza 2.0 powinna pozamiatać wszystko co jest na rynku ale nie wyobrażam sobie płacic jakiś strasznych pieniędzy za upgrade, majac na rynku HR Calc i ICMizera
Dodam swoje 3 grosze, Icmizer w zakresie mozliwosci bije na glowe Sng Wizza. Jedyny problem to cena 80$ za rok. By sobie uswiadomic roznice miedzy programami wystarczy wejsc na ich stronke, a na niej znajduja sie artykuly o tej tematyce. Wiekszosc graczy sng przerzuca sie w tym kierunku lub zapoznaje z dzialaniem icmizer'a. Na pewno nie mozna przejsc obojetnie ![]()
Co do opinii dot. analizy icm i podejscia "nie wiele sie naucze juz" to musze stwierdzic, ze kompletnie sie nie zgadzam i jest to ewidentna oznaka slabosci w charakterze/mindsecie/whatever. Zawsze mozna skoczyc z 95% na 96%, a z 96% na 97% i mozna dązyc do perfekcji, ktora na dobra sprawe jest niedoosiagniecia.
A co do odchodzenia od icmu w "szybkich" turniejach to nie wiem ocb.
icmizer do koncal lutego ma miec tez future ev i analize limpow chociaz koles fajnei wyjasnil dlaczego z limpami jest problem (bo nei da sie ocenic EV opcji "check").
80 dolarow to nei jest duzo ,grajac 0,5usd turnieje mozna zarobic ze 100 dolarow meisiecznie spokojnie przy volume mniejszym niz 1000sztuk wiec bez przesady
buejk, a jesli opanowales juz gra na tyle, ze AA w 100% przypadkow pushujesz poprawnie to czy dzieki SnG Wizowi bedziesz pushowac 101% poprawniej?
O to chodzi, ze zdecydowaną wiekszosc oczywistych spotow rozgrywam poprawnie i SnG Wiz tylko to potwierdza. Nie potrzeba mi doradcy co mi powie oczywiste. Natomiast przy marginalnych spotach SnG Wiz wcale mi juz nie pomaga. Wszystkie moje -$EV pushe oznacza jako niepoprawne chociaz wiele z nich realnie sie oplaca (np. po analizie z FSG). Natomiast jesli robie zlego -$EV pusha to nie wiem, ze on jest zly, bo SnG Wiz i tak wszystko wrzuca do jednego worka. Mozna symulowac FSG przy uzyciu Wiza, excela i Equilaba, ale do tego wole miec program, ktory zrobi to za mnie.
Co do odchodzenia od ICM to odchodzi sie od niego zazwyczaj tam gdzie traci na znaczeniu lub wszedzie gdzie napotyka sie granice jego stosowalnosci. Poczytaj o ograniczeniu ICM, jest ich calkiem sporo ;). Grajac zgodnie z ICM w niektorych sytuacjach mozna popelniac calkiem kosztowne bledy, mimo, ze w wiekszosci przypadkow gra zgodna z nim jest profitowa. ICM to tylko model, sa lepsze lub gorsze modele, zaleznie od sytuacji. Wiele osob mysli, ze rozpracowali sity, bo wystarczy grac porawnego TAGa na poczatku turnieju, potem zgodnie z ICM, a jak sie kupi ICM Wizarda to staną się prawdziwymi czarodziejami. Sam tak myslalem i na niskich stawkach to dziala :). Czuje jednak, ze za bardzo sie nie rozwijam, wiec moze nie tyle powinienem napisac, ze "odchodze od ICM i SnG Wiza" co raczej "szukam lepszego programu od Wiza i chcialbym jakos ulepszyc ICM, a co za tym idzie swoją gre". Zresztą umowmy sie, ze ta cala pokerowa matematyka to tylko podstawa. Niewiele podniose swoje umiejetnosci jesli skupie sie glownie na perfekcyjnym opanowaniu nawet najlepszego modelu. Ale to juz temat na inny wątek, tu mialo byc o oprogramowaniu do Sitow :).
Tomek skad masz info, ze Sng Wiz 2 pozamiata inne programy? Na ich blogu malo jest info. Kaczor tez pisal, ze poki co wiekszosc nie dziala. Bedzie mial ICM z FSG? Bedzie model Weitzman'a ? Doczytalem i potwierdzam, ze upgrade bedzie za free ![]()
"SW2 will cost $99 for new users. SW2 is a free upgrade for all existing SitNGo Wizard 1 users."
nawratus
Trzeba było napisać we wstępie, że grasz HS'owe SNG. Będąc na poziomie, w którym w głowie jesteśmy w stanie policzyć każdy spot lepiej od SNG Wizarda poprzez branie pod uwagę aspektów których on nie bierze może faktycznie SNG Wiz nie jest już podstawą analizy każdej sesji.
Inaczej brzmi to tak jak napisał buejk.
ICMIZER jest genialny do przeglądanie poszczególnych spotów, ale niewygodny do przeglądania całego turnieju - w tym wypadku najlepiej używać go razem z Universal Repalyerem. Jednakże prostota użycia, intuicyjność i funkcjonalność są na tyle świetne, że nie mam najmniejszych wątpliwości czy przedłużyć subskrypcje.
Jeśli chodzi o model Bena Robertsa to zagrałem za mało 6 max'ów HT, aby stwierdzić czy działa. Nie mam też jak porównać o ile lepiej/gorzej wypadałby na tle zwykłego ICM'u.
Ps. A żeś zacytował artykuł ^^
kaczor
Cenę jest oczywiście sprawą bardzo względną. Wydanie miesięcznego profitu raczej mało komu będzie się podobała, ale 3BI raczej każdy poświęci snapem.
Btw. Świetne wieści!
Nie chce Cie naklaniac do niczego. Mowie to co wiem z doswiadczenia. Nie mialem na mysli analizowanie kazdego spota, ale rozgrywajac powiedzmy 100 turniejow to problematycznych zagran jest co najmniej kilka. A ten przyklad z AA, no prosze Cie...
Co do dalszego wywodu to byl troche niepotrzebny, wystarczylo napisac, ze najwiekszy problem to ustawienie edge'a.
Pozdro
Widzę, ze HR Calc podobnie działa do ICMizera ale posiada możliwość wgrywania rąk z HH, prosto z bazy, po odpowiednim odfiltrowaniu wg dowolnego układu. Pod pewnymi względami ICMizer podoba mi się bardziej ale ogólnie minimalnie skłaniam się ku HR Calc
Co do samego używania narzędzi wspomagających w analizie ICM, to nie ma czegoś takiego, ze znam to i już więcej nie potrzebuje. W pokerze nie wystarczy znać model. To jest pikuś, trzeba mieć go w małym palcu, a przy pomocy narzędzi rozjaśniać sobie kwestie wynikające z niedoskonałości ICMu. Dzięki wymienionym programom mam szanse bardziej "wzrokowo" oszacować sobie wszystkie spoty, w których future value może mieć duze znaczenie. Na czuja może mi się coś wydawać ale zobaczenie tego na cyfrach pozwala mi lepiej się upewnić (swoboda i szybkość podejmowania decyzji) i przede wszystkim jednoznacznie wykluczyć ewentualne leaki.
To jest dokładnie tak samo jak na początku naszej drogi. Wiemy na czym polega ICM, porobiliśmy sobie jakieś quizy i dawaj gramy. Oczywiście przy założeniu, ze jesteśmy zdolni, to i tak szybciej utrwalimy sobie to dzięki narzędziom i podstawowej analizie
W ICMizerze tez masz tak opcje, ale bez filtrowania. Chyba, ze jest, ale jeszcze nie wyczailem ![]()
Rowniez ciekawi mnie kiedy wiz 2.0 wychodzi, ale pierwsze notki byly juz rok temu wiec pewnie nie ma co liczyc, ze wczesniej niz druga polowa 2013 . Juz by byla data premiery, a tak to trzeba poczekac. Mogą troche przespac dobry okres na wypuszczenie dwojki, ale to tylko moja opinia.
Heh, przysiągłbym, że pisalem iż uprawiam mass tabling na hyper turbo ;). W kazdym razie kontekst jest tu wazny. Zaczelo sie tak, ze po dniu pracy w mojej pieprzonej korporacji mialem max. 1-2h na gre w pokera. Jednoczesnie w tym czasie chcialbym tez zjesc kolacje, obejrzec wiadomosci i napic sie piwa/wina, czyli najczesciej robie wszystko na raz. Postanowilem zamienic STT FR $30 regular na turbo. Dostalem niezly wpierdol. Dla turbo postanowilem grac limit nizej ($15). Jak zaczalem z hyperami to idąc tym tropem od razy zszedlem 2 limity nizej (do $7). W zasadzie to eksperymentuje z HT, bo zagralem ich dopiero z 10tys., a przy tej predkosci to mala probka (po obejrzeniu filmow Tomka sprobowalem 6-max na stawkach $6/$3 i po 1,5k probce ROI kosmiczne, bo dwucyfrowe, pewnie spadnie).
To co zauwazylem to wlasnie mase spotow zle liczonych przez Wiza. Tak jak zauwazyl buejk w wiekszosci jest to problem z ustawieniem edge, ale nie tylko. Nieoptymalne (czasowo) staje sie przeanalizowanie wszystkiego w SnG Wizardzie z pomocą Equilaba i excela :(. Jesli mialbym poswiecac godzine dziennie na analize rozdan w SnG Wiz to wole spedzic godzine na poprawie swojej gry tam gdzie to da najwiekszą korzysc (ocena range przeciwnikow/ready/czytanie gry/notatki/ mindset/bankroll emocjonalny itp.). Naturalnie doszlifowanie ICM'a o kolejny 1% blizszy perfekcji jest wazne, ale poki co mam mase ważniejszych skilli do podciągniecia. Na nic mi perfekcyjny ICM jesli ciagle zle oceniam range przeciwnika, zwlaszcza jak sie butelka konczy ;).
Stąd moje takie a nie inne nastawienie do tego programu. Nie napisalem nigdzie, ze jest bezuzyteczny, nie pisalem tez, ze NICZEGO sie z niego nie nauczymy. Pisalem, ze juz NIEWIELE NOWEGO moge sie nauczyc w przypadku moich "szybkich" STT :). Tutaj pozostaje mi czekac na "Dwójke" lub przyjrzec sie programom, o ktorych wspominaliscie. Jesli chodzi o osoby zaczynajace przygoty z sitami to polecam najpierw nauczyc sie tego co wazne, a potem stopniowo wydawac pol tysiaca buksow na "przydatne" programy. Celowo nie napisalem "niezbędne".
Jesli chodzi o date wydania SW2 to data nie jest jeszcze znana:
"A release date for SW2 has not been set. "
a te testy, ktore trwają to tak naprawde zamknieta alfa. Przyjdzie nam wiec dlugo poczekac, bo bedzie jeszcze zamknieta beta i otwarta beta, a dopiero potem upgrade :(.
Ja zastawiam sie jeszcze nad zakupem jednego programu. Note Caddy Premium. Przy multitablingu nie ma wiele czasu na robienie notatek. Robienie ich po sesji w moim przypadku odpada. Wiele przez to trace, bo zaczynam iść na ilość, a nie na jakość. Sądze, ze takie zaautomatyzowane notaki mogą troche pomóc, ale chcialbym poznac opinie kogos kto tego uzywa. Na ile to usprawnia robienie notatek przy zwyklej grze (max. 4 stoly), a na ile przy mass tablingu ? Czy te notatki mają jakąś wartosc (te predefiniowane) ? Jakie są mozliwosci definiowania wlasnych notatek?
Caddy moim zdaniem jest typowym programem dla cashowcow, graczy mtt lub sng mtt >45os, w szczegolnosci przy duzym multitablingu i graniu non turbo. Timebank jest tam spory, mozna na spokojnie sobie wlaczyc, przejrzec i podjac decyzje. Na pewno ich zastosowanie w hyperach jest ograniczone. Przede wszystkim na znikomą, wręcz zerową gre postflop. W dodatku przy duzej probce tych notek robi sie full, wiaodmo Mozna sobie poustawiac,dostosowac, ale mimo wszystko.
BTW skoro nie masz czasu na robienie notatek to nie bedziesz mial czasu na ich przeczytanie, szybkie przeanalizowanie i podjecie decyzji opartej o te notki. No, ale jak tam chcesz.
Dzieki, jest dokladnie tak jak piszesz. Nie ma czasu robic notatek, a nawet ich czytac. Co najwyzej pol minuty przed turniejem i pierwszym auto foldem ;). Ba, czesto nie ma czasu spojrzec w statystyki, wiec nawet uzywanie HUD'a ogranicza sie do 3 glownych statystyk, bo co nam po WTS czy CBet jak pre jestesmy AI :).
Poki co wiec odpuszczam i skupiam sie na lepszym kalkulatorze do ICM. Poźniej chcialbym wrocic na $30 Turbo i zaatakowac $60 Regular, wiec wtedy pomysle o Note Caddy. Tam juz dosc czesto spotyka sie tych samych graczy, wiec rozgryzienie przeciwnika ma wieksze znaczenie. Bede musial spedzic "troche" czasu po sesji na analizie ich gry. Ciekaw jestem ile taki Caddy wychwyci rzeczy, ktore mi umykają...
Pytanie do grających hypery 6max. Mam sngwizard i icmizera. Jakiego trybu używacie w icmizer? Default tak jak w sngwizard czy ben roberts? Bo różnice są znaczne, zwłaszcza przy bubble.
5!
Przykładowo:
www.pokericmcalculator.com/icmizer/#YXYH default
www.pokericmcalculator.com/icmizer/#rJvI BR
Roberts pozwala w większości spotów o wiele bardziej loose pushować, ale z kolei calling range podaje bardziej tajt. Założenia mi się podobają, więc go stosuje. Od dłuższego mam zamiar coś konkretniej poszukać na ten temat, ale na razie tylko mam zamiar ![]()
Pisałem do supportu ICMIZER'a w sprawie dodania opcji, aby ustawić Ben'a Robert'a jako podstawowy model w opcjach, bo często zapominam go włączyć - trzeba to robić za każdym razem po wrzuceniu nowego spota. Ich odp. trochę mnie zmartwiła.
Spoiler
Hi
I understand what you are saying, but I can't promise a date on this change, because frankly, almost noone is using Ben Roberts model.
From what I know about it I am not sure I can recommend it compared to traditional ICM, its more of experimental and interesting feature than something I see some real value in, so this change will have very little priority.
There is no pure math behind its effectivenes, while ICM is proven that it works by people who apply it.
Thanks for email,
Q, ICMIZER support
Napisane przez evLeisure
Ja używam Ben'a Roberts'a...
To chyba nie jest zachęta do jego stosowania? ![]()
Rozegrałeś prawie 1200 hyperów w 2 dni?
Pomyślałem, że wykres lepiej niż tekst odda to, co chce powiedzieć
Nie no. Jak pisałem założenia tego modelu mi się podobają, więc go stosuje. Nie mogę go polecić, bo nawet jak miałbym sensowną próbkę, po której mógłbym stwierdzić, że gra nim jest profitowa to nie miałbym jak porównać o ile bardziej/mniej profitowa jest gra według klasycznego ICM'u.
Na 14stu stołach masz ~75 turniejów na godzinę, więc 1200 w 2 dni da się ez rozegrać.
Napisane przez thepilator
Pytanie do grających hypery 6max. Mam sngwizard i icmizera. Jakiego trybu używacie w icmizer? Default tak jak w sngwizard czy ben roberts? Bo różnice są znaczne, zwłaszcza przy bubble.
5!Przykładowo:
www.pokericmcalculator.com/icmizer/#YXYH default
www.pokericmcalculator.com/icmizer/#rJvI BR
korzystałbym ze standardowego (malamuth-Harville) i czynił ewentualne korekty w zależności od sytuacji (szczególnie przy wysokich blindach). Masz tam odpowiedni "suwak" do edga i ładnie wszystko widać