Skip to forum
Notifications
Clear all

Ipad czy tablet ?

13 Posts
10 Users
0 Reactions
755 Views
asiarat

Siema

Jak w temacie , chcialbym zakupic ale nie wiem co wybrac ?

Ci co maja ipada mówia ze zajebisty , itp drudzy ze std tablet (inni producenci)

brac 7 czy 10 cali ?

Czasami moze odpale na wyjezdzie jakis stol, przegladanie netu , moze cos obejrzec w podróży

help

Reply
12 replies
hazelasty

Jesli ipad nie jest tabletem, to czym? :pcuser:

Reply
asiarat

dobra zle troche sformulowane _ugly: ale kazdy wie o co chodzi

Ipad (aplowski tablet) czy typowy tablet - inni producenci (np.sony,acer,dell . itp )

Reply
Fiszu

Z kartoteki policyjnej: w dniu 29 sierpnia w Warszawie obrabowano sklep Apple. Według sprzedawców ukradziono z półek sprzęt o cenie sprzedaży ponad 5000 zł. Śledztwo umorzono z powodu niskiej szkodliwość społecznej, gdyż straty firmy wyniosły 240 zł.

;)

Reply
thomaPL

Dell Venue Pro
8 lub 11 cali
poczytaj, to nowy produkt jest zajbisty ;) ( mam w pracy 8" ) bdb dziala, pelny Windows - odpalisz nawet HM2 jak bedziesz chcial ;)

Reply
Tercjusz

Sam od półtora roku posiadam iPada. Co do samego sprzętu to nie można mu nic zarzucić, gorzej z systemem. Na pewno trzeba się też liczyć z dodatkowymi kosztami poza kupnem samego tableta, a ceny u appla to każdy wie jakie są :facepalm: Denerwuje też czasami blak flasha (wiem, że można kupić przeglądarke z flashem, ale nie o to chodzi żeby płacić za każdą pierdołe).

Czy polecam iPada? :thinking:
Jeżeli miałbym kupić tableta jeszcze raz to jednak kupił bym innego

Reply
Michail00

http://www.chip.pl/ranking/sprzet-mobilny/tablety

Zajrzyj do rankingu, powinien Ci w pewien sposób pomóc. Chociaż nie jest zbyt aktualny bo przy Apple posada już następce iPad 4(iPad Air) oraz drugą generacje iPad'a Mini.

Jakbyś podał trochę więcej danych dotyczących tabletu jaki Cię interesuję:
- z modemem 3G+Wi-Fi czy tylko Wi-Fi,
- preferowany system operacyjny iOS, Android, Windows,
- wbudowana pamięć, wbudowana pamięć z możliwością powiększenia,
- w podróży samochodem czy w podróży w plecaku bo od tego zależy jaką brać wielkość,
- czy posiadasz już smartphona, którego można sparować z kontem na tablecie( nie musisz dwa razy kupować aplikacji)
- jak widzisz kwestie aktualizacji oprogramowania chcesz być na bieżąco czy możesz czekać, a może Cię to nie obchodzi ;)

Moim zdaniem jeśli masz fundusze to kupiłbym sprzęt od Apple z modemem 3G, o pojemności minimum 32GB, mam styczność z Ipadem 2 z 3G i do tej pory wygląda świetnie, działa świetnie.

Reply
Woocash

Ja dość dużo korzystam z iPada i szczerze poelcam. Wszystko działa elegancko itd :P Nie używałem innych tabletów więc nie mam porównania ;p

Reply
maklakiewicz

Ja osobiście preferuję Androida - ze względu na synchronizację między gmailem, telefonem, tabletem itp.
Niedawno sam szukałem tabletu bardziej budżetowego (skoro zastanawiasz się na ipadem to wybór będziesz miał większy), poręcznego aby również dzieci mogły skorzystać i wybrałem Lenovo A3000.

Reply
DieHardPL

Apple odradzam, zero kompatybilności z innymi sprzętami. Np będąc w górach bez dostępu do wifki kumpel chciał mi zrzucić na ipada filmik z iphone'a. I nie dało rady bez kompa, pewnie da się coś pobrać ze sklepu tylko jak kiedy w okolicy nie ma neta, a i dlaczego nie może to być normalne i intuicyjne. Kolejna dużo ważniejsza sprawa, ekran w ipadzie jest w archaicznej proporcji 4:3 tak jak stare telewizory kineskopowe. Jeśli ktoś tak jak ja najwięcej wykorzystuje tablet do oglądania video to wszystko co nowe w formacie 16:9 wyświetlane jest na połowie ekranu z gigantycznymi czarnymi pasami na dole i górze. Sam system działa sprawnie jest ładny szybki i cukierkowy, ale to niestety pociąga za sobą wszystkie minusy iosa. Podsumowując, gdyby nie to że kupiłem go z ekspozycji na bardzo preferencyjnych warunkach (za 1/4 ceny), nigdy nie zapłaciłbym za niego ceny rynkowej. Po prostu nie jest wart swojej ceny, od samego początku mam ochotę go sprzedać i wymienić na inny system, a nie zrobiłem tego dlatego, że korzystam z niego tylko w podróżach i jestem zbyt leniwy :P

Reply
Paavv

Tercjusz dał Ci najbardziej obiektywną opinie na temat appla, korzystałem długo z iOS i androida. Dzisiaj wybrałbym tablet z pełnym windowsem.
Same iOS vs android to też co osoba to opinia, a jest tego kilka przyczyn. Jak ktoś całe życie na pc miał linuxa to najczęściej powie, że znacznie lepszy jest android bo bardzo łatwo będzie mu zrobić ten system pod siebie. Osoba która na PC dokonywała zmiany tapety na pulpicie i na tym kończyła się personalizacja, często powie, że lepszy jest iOS. Osoba z grubszym portfelem nie odczuje tak zwanych "mikro płatności" które są znacznie częstsze na iOS (z windowsem może być podobnie!), a dla innej osoby będzie to minus i przewaga androida. itd itp, można długo

Wielkość to już jest mega indywidualna sprawa, z większego ipada przerzuciłem się na mniejszego z androidem. Ma to plusy i minusy, jak będziesz z niego dużo korzystał w domu, to na pewno większy jest wygodniejszy, w podróży to też kwestia indywidualna, bo są osoby którym nie przeszkadza nosić ze sobą 11 cali, mi zdecydowanie wygodniej 7 i jest to subiektywna opinia osoby, która nie wyobraża sobie wozić ze sobą laptopa większego niż 12 cali. Podróż podróży nierówna, inaczej jak zabierasz go do samolotu, a inaczej jak do tramwaju. Tutaj najlepiej zastanowić się samemu co będzie Ci bardziej pasowało. Film obejrzysz na jednym i drugim, stronę internetową zobaczysz na jednym i drugim, stołów na P* odpalisz tyle samo.

Pozdrawiam i zachęcam do zainteresowania się troszkę samemu parametrami, a następnie zadawania bardziej precyzyjnych pytań, bo odpowiedzi na nie mogą się okazać bardziej pomocne ;)
:fdrink

Reply
asiarat

ziomki dzieki mam ajfona i chyba ios odpada

cos takiego dzis ogladalem w sklepie i mysle ze jest to dobra opcja bo fajne parametry i wielofunkcyjnosc niezla

http://allegro.pl/asus-transformer-t100-4x1-8ghz-2gb-32-500gb-win8-1-i3951848867.html

moze ktos nie poleca to dajcie znac

pzdr&gl

Reply
asiarat

Napisane przez thomaPL
Dell Venue Pro
8 lub 11 cali
poczytaj, to nowy produkt jest zajbisty ;) ( mam w pracy 8" ) bdb dziala, pelny Windows - odpalisz nawet HM2 jak bedziesz chcial ;)

siema ten windows 8.1 wiem ze starsy obsluguje a jak z tym hm instalowales moze?

Reply