Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Kupno Oneplus One

12 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
1,315 Wyświetlenia
Mareckiy

Siema. Od razu uprzedzam, że prawdopodobnie zły dział na to pytanie, ale nie wiem czy jest tutaj jakiś lepszy do tego :facepalm:
Jako, że od pięciu lat posiadam nokię 6300, a ostatnio coraz częściej (niestety) odczuwam minusy nieposiadania smartfona, prawdopodobnie wkrótce zdecyduję się na kupno w/w telefonu.
Kosztuje on 300€. Zaproszenie i transport z EU sobie jakoś ogarnę. Problem jest w tym, że ja żadnych €uro nie posiadam. Mógłbym je kupić za złotówki, ale ostatnio kurs EUR/USD jest w takim dołku, że grzechem by było nie skorzystać i nie kupić go za play money z roomu.

Tylko, że nie mogę wymyślić korzystnej opcji kupna europejskiej waluty. Nawet przy założeniach, że niestraszny mi pan Kapica:
1) otworzyć konto walutowe w dolarach, z roomu na skrilla, ze skrilla na konto i dalej jakimś sposobem na € -> z tego co mi wiadomo, taką drogą poszłoby przewalutowanie $->PLN->$ i zostałbym skrojony z dość sporej części wypłaty
2) przelew z P* na konto walutowe w $ i stamtąd kantory, nie kantory (najbardziej niebezpieczna opcja) -> było coś o tym na forum i podobno starsy przelewy do banków realizują w €, więc moje pieniążki spotkałaby podobna droga jak powyżej
3) założenie konta walutowego w € i transfer $ na nie -> najlepsza opcja? po której stronie następuje wtedy przewalutowanie - rozumiem, że P*? Czy amaya rozliczy to po bardzo złodziejskim kursie?
4) są jeszcze opcje wyrobienia kart skrilla/netka, obydwa mam niestety w USD (netka chętnie bym zmienił na € jeśli jest taka możliwość), ale nie orientuję się - obstawiam, że np. mając konto i kartę skrilla w $ kurs również będzie bardzo niekorzystny.

Generalnie koniec końców muszę mieć euro na koncie walutowym, paypalu albo netku (niestety Oneplus przyjmuje tylko płatności za pośrednictwem paypala). Podejrzewam, że korzystniej będzie wymienić walutę w jakimś kantorze internetowym, niż dawać pole manewru w tej kwestii bankowi, mastercard, paypalowi czy komukolwiek :D, jeśli się mylę to mnie naprowadźcie, bo naprawdę nie wiem jak najbardziej opłacalnie to zrobić. Pozdro

Odpowiedz
Cytat
11 odpowiedzi
sodiumnitrat

Damn man, weź się podziel zaproszeniem jak skombinujesz :f_love:

Odpowiedz
Cytat
Watherek

Jak ogarniesz zaproszenie to może jakieś grupowe zakupy :D?

Odpowiedz
Cytat
Mareckiy

Zaproszenia aktualnie latają na wykopie i nie tylko jak banknoty na ulicach podczas hiperinflacji :)

Odpowiedz
Cytat
sodiumnitrat

a co masz na myśli jak mówisz, że ogarniesz transport z EU? Nie da się tego zamówić do Polski prosto do domciu?

Odpowiedz
Cytat
Lokacz321

Witam,

Jako szczęśliwy posiadacz ONEPLUS ONE mogę polecic. Jeśli chodzi o transport ONEPLUS nie oferuje wysyłki do polski jedynie do cywilizacji, DE,UK,NL itd. ... z tego co wiem dużo ludzi używa mailboxde do forwardnięcia tego do polski. Jeśli chodzi o zaproszenia to teraz latają za free wystarczy dołączyć do jakiejś grupy Oneplus na FB dzisiaj widziałem ze conajmniej 10 zaproszen poprostu było wystawionych do użycia.

Miłego
Lokacz

Odpowiedz
Cytat
sodiumnitrat

tzn jak to działa? Czy mógłbyś to przybliżyć?

Odpowiedz
Cytat
sodiumnitrat

jak mógłbyś podrzucić chociaż skriina albo napisać na priv, gdzie konkretnie takie zaproszenie znaleźć

Odpowiedz
Cytat
Mareckiy

http://www.wykop.pl/tag/wpisy/oneplusone/

U mnie punkt 4) odpada, zbyt duże koszta przewalutowania. Sam już nie wiem...

Odpowiedz
Cytat
Crimson

Pytanie brzmi czy warto go nadal kupować, bo może być tak, że za parę miesięcy wyjdzie nowa wersja, w podobnej cenie.

Odpowiedz
Cytat
zyvy

oni juz chyba przestali bawic sie wzaproszenia robili to na poczatku roku

ja przegladam casem stronke typu gizchina jest wiele odpowiennikow tego jest to glownie stronka o telefonach

Odpowiedz
Cytat
Mareckiy

Napisane przez Crimson
Pytanie brzmi czy warto go nadal kupować, bo może być tak, że za parę miesięcy wyjdzie nowa wersja, w podobnej cenie.

Wszystko na ten temat w internecie to plotki i spekulacje. Fakt, że jest na rynku już ponad pół roku i cena nie spadła ani o 1€, ale nadal nic chyba go nie bije pod kątem cena/jakość

Odpowiedz
Cytat