Każdy chce czuć się wyjątkowym ;-)
Artur a jesli ty miałbyś się zdecydowac to jaki byś wybrał??? bo wybór jest faktycznie dośc spory.
Gratek
Przeglądałeś?
http://www.nhl.pl/index.php?showforum=62
Może jakiś inny model stricte biznesowy wpadnie Ci w oko.
Co do procesorów ULV to warto przejrzeć test wybranego modelu i sprawdzić jak radzi sobie CPU w testach pod pełnym obciążeniem.
hornett00
W Twoim wypadku celowałbym w coś biznesowego.
Szukaj HP ProBook 450 z i5 z końcówką "M" (lub i7 "U")+ przedłużenie gwarancji do 2 lat. Przykładowy temat:
http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=79058
Ewentualnie złóż coś takiego:
HP ProBook G2
+
http://www.morele.net/dysk-ssd-transcend-m-2-2242-256gb-sata3-ts256gmts400-720231/
W tym modelu (G2) masz miejsce na dodatkowy dysk M.2 co powoduje, że nie musisz wyrzucać HDD. Przed zakupem dopytaj czy gwarancja rzeczywiście wynosi 24 miesiące.
I oczywiście system instalujesz ponownie z tym, że na SSD.
Cześć,
szukam lapka do pokera + Diablo 3.
1. Ile chcesz przeznaczyć na laptopa? I czy w cenie ma być dysk SSD?
Nie wiem, ale max 5k zł, chociaz wolałbym mniej. Dysk SSD nie musi być w cenie, mam 256GB dobrej jakości (nie chcę mniejszego). Jak coś to wyjmę go z obecnego lapka (do starego kupię jakiś tani, mniejszy SSD).
2. Czy notebook ma być z systemem?
Z system.
3. Wielkość w calach.
17", matowa?
4. Do czego będzie wykorzystywany? (staraj się napisać jak najwięcej)
Głównie poker (kilka stołów), zaawansowany HUD, notki PT4 oraz odpalone w między czasie dodatkowe programy- musi chodzić bardzo płynnie. Rekreacyjnie Diablo 3 też ma chodzić płynnie.
Napaliłem się na procka i7, ale nie wiem czy to nie będzie marnotrawienie jego potencjału, i może wystarczy i5 (chciałbym, aby mial te 4 rdzenie)? Wtedy też będzie taniej.
Póki co wyszukałem coś takiego:
ASUS G771JM - na allegro nie wiem czemu jest końcówka "JW" zamiast "JM", i karta graficzna raz ma 2GB vram, a raz 4gb, nie wiem czy to mi będzie robić jakąś różnicę - tego lapka też znalazłem jako outletowy, jakieś 500zł taniej.
http://allegro.pl/outlet-laptop-asus-g771jw-i7-4720-8gb-gtx960m-win8-i5746759721.html
http://allegro.pl/outlet-laptop-asus-g771jw-i7-4720-8gb-750-gtx960m-i5761249518.html
Jeden ma 4gb vram, drugi ma za to system, co lepiej (w sensie jakbym mial dokupic system, nawet nie wiem ile kosztuje...)? A może faktycznie lepiej i5?
Czy wszystkie lepsze lapki obsługują (chodzi mi o rozdzielczość) zewnętrzny monitor 4K, bo być może za jakiś czas będę chciał taki mieć?
Dzięki!
Jak mając 5k klopsu można rozważać Asusa? ;-)
Jak chcesz mieć roboczego woła na lata to zerknij na Precisiona M6800.
Jeśli Ci się nie spieszy to niedługo wychodzą Precisiony ze Skylake, więc powinny potanieć trochę Haswelle.
i5 nie ma 4-rdzeniowego wśród mobilnych.
Generalnie jak szukasz 17" to unikaj niskonapięciowych procków (z sufiksem U).
Chyba, nie byłem precyzyjny, bo chodziło mi o pułap w złotówkach. Dell jest sporo powyżej 5k zł. Poza tym chcę lapka, który mi na trochę wystarczy, ale nie chce przepłacać za podzespoły których nigdy nie wykorzystam. Może się okazac, że zmieszczę się w 4k...
Ps. Dobrze wiedzieć, ze nie ma 4 rdzeni w i5 mobilnym
Z i5 kupisz poniżej 5k. Normalne (nie U), mobilne i5 4-generacji spokojnie pociągnie Ci i D3 i poksa z PT4. U siebie w lapku mam 2-rdzeniowe i7 2-generacji, które jest mniej wydajne od nowych i5M, a działa mi normalnie 18tab PP +PT4 z hudem + PartyCaption (+kiedyś TST) + przeglądarka/yt.
Jak Ci braknie kiedyś mocy to sobie dokupisz i7 quad i wymienisz.
Jak chcesz lapka na lata to w razie potrzeby kupujesz sprzęt trochę ponad budżet, typu Precision, a nie tandetnego Asusa, z kiepską gwarancją, z kiepskich materiałów i znacznie gorzej wykonanego oraz z kiepską kulturą pracy, ale za to z ładnymi cyferkami.
Mhm, tylko że czytałem, ze część tych procków jest wlutowywana w płytę główną i nie wymienię. Chyba, że mowa o tych niskonapięciowych?
Pooglądam te Precisiony. Co masz na myśli kiepska gwarancja? Della gwarancja działa tak szybko?
Czyli z tego co mówisz, to też nie powinienem się napalać na 4 rdzenie? ![]()
BTW, te Precisiony do 5k z i5 to nie mają FHD rodzielczości, więc nie przejdą.
Wlutowane masz niskonapięciowe.
Precisiony mają zazwyczaj gwarancję 3y Next Business Day, czyli dzwonisz do Della, zgłaszasz awarię i teoretycznie następnego dnia technik naprawia sprzęt u Cb w domu. Imho ważna rzecz jeśli potrzebujesz laptopa do pracy i nie możesz sobie pozwolić na wysłanie sprzętu na 2+ tygodnie do serwisu. Kolejna rzecz, że bardzo często technik wymieni/naprawi Ci rzeczy, które normalny serwis odrzuci (np. pękniecie na obudowie).
Praktycznie identyczną gwarancję (Onsite) masz w Elitebookach HP, więc to też powinien być Twój cel.
Przy czym gw od HP jest o tyle fajna, że jest przypisana do numeru seryjnego i nie potrzebujesz nawet dowodu zakupu. W przypadku Della też jest przypisana do numeru seryjnego, ale musisz przepisać ją na swoje dane, a czasem (bardzo rzadko) mogą być z tym problemy.
Napisane przez Gratek
Jak Ci braknie kiedyś mocy to sobie dokupisz i7 quad i wymienisz.
Laptop to nie stacjonarka, że można ot tak wymienić procesor- szczególnie jeśli mówimy o wymianie CPU z 2 na 4 rdzeniowy. Na wstępnie trzeba sprawdzić czy wymiana w danym modelu będzie w ogóle możliwa.
Jak chcesz lapka na lata to w razie potrzeby kupujesz sprzęt trochę ponad budżet, typu Precision, a nie tandetnego Asusa, z kiepską gwarancją, z kiepskich materiałów i znacznie gorzej wykonanego oraz z kiepską kulturą pracy, ale za to z ładnymi cyferkami.
Asus i Dell (Precision) celują w inną grupę odbiorców, mają inne priorytety i rożną cenę, więc nie na miejscu jest ich porównywanie.
Napisane przez mirash84
Czy wszystkie lepsze lapki obsługują (chodzi mi o rozdzielczość) zewnętrzny monitor 4K, bo być może za jakiś czas będę chciał taki mieć?
Dzięki!
Jeżeli laptop będzie posiadał złącze DispalayPort to wtedy jest szansa (jeszcze dochodzi kwestia grafiki etc).
Napaliłem się na procka i7, ale nie wiem czy to nie będzie marnotrawienie jego potencjału, i może wystarczy i5 (chciałbym, aby mial te 4 rdzenie)?
Kwestia bardzo indywidualna. Jakiego komputera obecnie używałeś i jak się sprawował?
Co do i5 to wraz z nową generacją pojawił się 4 rdzeniowy model- i5-6300HQ.
Z biznesowych modeli obok HP EliteBooka masz jeszcze ZBook 17 (choć nowy też swoje kosztuję).
Z bardziej gamingowych modeli oprócz Asusów serii ROG G (G771x) jest jeszcze seria N (np. N750) czy cer Aspire V17 Nitro VN7-791G.
Jakiego lapka? haha, acer aspire 7551G z dorzuconym SSD. Chodziło całkiem całkiem, do czasu. Teraz przy analizach gry, można powiedzieć, że nie chodzi. PTR4, programy wspomagajace analize, skype, TeamVierwer + Mozilla z wieloma zakladkami = freezee, nic nie moge zrobic. Jak analizuje sam, to najczesciej muszę wyłączac Mozille, aby komp zamulał mniej
Więc ciężko nazwać to lapkiem do poksa ![]()
Nitro chyba nie ma miejsca na drugi dysk, oprocz m.2. Tyle, ze ja mam ssd (~250GB) to chcialbym go po prostu przelozyc i miec jeszcze to hdd (chociaz, jak tak patrze, to moze i HDD mi nie bedzie potrzebne).
@Artur
"Laptop to nie stacjonarka, że można ot tak wymienić procesor- szczególnie jeśli mówimy o wymianie CPU z 2 na 4 rdzeniowy. Na wstępnie trzeba sprawdzić czy wymiana w danym modelu będzie w ogóle możliwa. "
No, ale o co chodzi? Przecież napisałem, że w Precisionach można wymienić. Chyba, że kogoś przerasta odkręcenie pokrywy serwisowej, kilka śrubek od radiatora, przełożenie procka i posmarowanie. Oczywiście może być problem z gw, dlatego jak coś walnie, to wkładamy oryginalny procek przed wizytą serwisanta.
"Asus i Dell (Precision) celują w inną grupę odbiorców, mają inne priorytety i rożną cenę, więc nie na miejscu jest ich porównywanie."
Asus ma linię Pro (szczególnie seria B), która próbuje targetować w biznesowy segment, więc bardzo na miejscu jest ich porównywanie.
Poza tym nie to jest clou mojej wypowiedzi. Skoro ktoś szuka laptopa głównie do pracy to nie powinien brać Acera (wcześniej się pomyliłem, bo miałem na myśli Acera, a nie Asusa), tylko coś w stylu Latitide/Precision/Thinkpad/Elitebook.
mirash84
acer aspire 7551G
Hehe, ale z jakimi podzespołami?
Bo pewnie było kilka konfiguracji.
Nitro chyba nie ma miejsca na drugi dysk, oprocz m.2. Tyle, ze ja mam ssd (~250GB) to chcialbym go po prostu przelozyc i miec jeszcze to hdd (chociaz, jak tak patrze, to moze i HDD mi nie bedzie potrzebne).
Możesz też wrzucić HDD w obudowę USB (ewentualnie kupić sam kabel) i używać jako zewnętrzny dysk.
Gratek
Asus ma linię Pro (szczególnie seria B), która próbuje targetować w biznesowy segment, więc bardzo na miejscu jest ich porównywanie.
Ale reprezentują zupełni inny próg cenowy i tutaj również wydajność przoduję. Warto tylko dodać, że seria Pro Asusa ma w standardzie gwarancje Onsite- coś na podobieństwo Della NBD i nawet serwis odbywa się przez tą samą firmę Kapsch.
Skoro ktoś szuka laptopa głównie do pracy to nie powinien brać Acera (wcześniej się pomyliłem, bo miałem na myśli Acera, a nie Asusa), tylko coś w stylu Latitide/Precision/Thinkpad/Elitebook.
Wszystko rozbija się o budżet i co jest priorytetem (wydajność/solidność).
Napisane przez Artur90
mirash84acer aspire 7551G
Hehe, ale z jakimi podzespołami?
Bo pewnie było kilka konfiguracji.
AMD Athlon II X2 P340 (2.2GHz),
Radeon HD5650
17.3"
3GB ram
dorzucony Crucial M550 256GB
Zamówiłem ASUS G771JW: http://allegro.pl/show_item.php?item=5746759721
Dzięki Artur!
ja tylko napiszę, że kupiłem już prawie rok temu polecony przez Artura Hop pro book 450 i5 z koncówką M z dyskiem ssd i jestem bardzo zadowolony, niestety nie udało mi się przedłużyć gwarancji.
Komputer śmiga aż miło, choć ostatnio pojawił mi się mały problem z wariującą myszką (skacze po ekranie) i kilka razy ekran migał. Możliwe że dam jeszcze na gwarancji żeby obczaili o co kaman, ale i tak brałbym jeszcze raz w ciemno ten model;]
dzieki Artur
Ja polecam z tych co ja wybieralem, w tej cenie ciezko coś lepszego znaleźć. Patrz wyżej.
Donikk
Przejrzyj kilka wątków na tym forum:
http://www.nhl.pl/index.php?showforum=3
Czesc
Szukam lapka strikte na wyjazdy i pod pokera, zalezy mi zeby byl mozliwe najbardziej mobilny + mial SSD mozliwie duze + dobra baterie.
Cenowo nie mam jakiegos strikte limitu ale wydaje mi sie ze cos kolo 3k powinno wystarczyc biorac pod uwage moje potrzeby?
Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc
Może e7440? Solidna konstrukcja, ale przy tym bardzo mobilny. Dobra gwarancja 3y NBD.
Na minus niskonapięciowe cpu, ale chyba wysoka wydajność nie jest priorytetem.
Alternatywnie HP 840 - podobna historia.