Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Procesor do pokera

33 Posty
17 Użytkownicy
25 Reakcje
6,222 Wyświetlenia
Szpila77

Przyszedł czas na zmianę wysłużonego komputera (stacjonarny), a w obecnej chwili nie orientuje się co jest na topie, a srodowisko pokerowe pewnie jest zorientowane w tym temacie.

Najważniejszy jest procesor i pamięć, resztę wybiorę chyba już sam. Na procka przeznaczę budżet 1k co polecacie, i jakie pamięci do tego, plyta bedzie wypadkową tych dwóch komponentów.

Oczywiście komputer ma służyć głownie do pokera.

dzieki z góry za pomoc.

Odpowiedz
Cytat
32 odpowiedzi
Guras1

Jeżeli głównie do pokera to bezdyskusyjnie AMD. Za 1k masz do wyboru ryzena 3600 albo wyzszy model poprzedniej generacji 2700x, pod solvery stawiam, że lepszy będzie 2700, ale obczaj testy i nie wiem jak gaming. Przy czym dosłownie od jutra wchodzi do sklepów nowa generacja (seria 5000), ze wstępnych testów jest spory wzrost wydajności ale cena też w górę. Przy pamięciach zwracaj uwagę na częstotliwość pracy, do ryzenów polecane są min 3200 Mhz.

Odpowiedz
Cytat
szugamiszcz

Guras mądzrze prawi

Odpowiedz
Cytat
ilonka69

Tez polecam Ryzena gram na appkach duzo emulatorow jednoczesnie i pieknie ciagnie.

Odpowiedz
Cytat
Szpila77

wstepnie rozglądałem się sam i wybrałem identycznie 3600 lub 2700 jak tak piszesz to utwierdzasz mnie w moim wyborze, nie pisałem aby nie sugerować niczego co wstępnie wybrałem.

Co do pamieci to jakies konkretne trzeba wybierać czy obojetnie jakie DDR4? no i czy 16gb starczy? bazy sa wielkie w HM, ile ramu wy posiadacie?

Odpowiedz
Cytat
Guras1

Przy wyborze RAMu tak jak pisałem ważna jest częstotliwość pracy, robi to zauważalną różnicę w testach. Do bazy hm nie potrzebujesz dużo ramu, 16 gb spokojnie wystarczy. Ilość ramu jest ważna przy solverach, ale 16 gb też będzie ok, jedynie przy szerszych range nie będziesz mógł dać dużej ilości sizingow do wyboru (przynajmniej w pio) . Zawsze możesz zostawić 2 sloty wolne i później dokupić drugie 16gb.

Odpowiedz
Cytat
lukasz189

Podłączę się do tematu. Chcę sobie złożyć komp do pokera. Mój stary laptop nie daje sobie rady z solverem:

Jak dałem kilka sizingów i szerokie range to żeby ogarnąc 1 flop by zeszło z tym pół dnia.

Złożyłem sobie coś takiego:

Czy jest to ok? Czy coś można w tej cenie lepszego ogarnąć? Czy ewentualnie lepiej złożyć coś tańszego, drozszego? Używał tego bede do grania w pokera, holdem managera, gto plus. W gry nie gram. Na starym laptopie od 2012 roku nie zainstalowalem zadnej gry stad taka katra graficzna. Monitor 1080p. Czy ten zestaw jest ok do tych rzeczy? Mogłbym niby cos lepszego kupic ale czy jest sens zabijac muche armata? Czy ewentualnie do takich zastosowan wziac cos wogole tanszego? Jezeli mam doplacac 3tys pln zeby mi ten solver policzyl 2min szybciej to ja poczekam. Nie jestem pro graczem. Gram jako hobby ale mam zamiar się przylozyc teraz, poswiecic czas na edukowanie sie i poprawe swojej gry

Odpowiedz
Cytat
raven112233

Zasilacz maks 550-600W z certyfikatem GOLD, jeśli nie chcesz montować prądożernej karty graficznej.

https://www.x-kom.pl/p/308096-zasilacz-do-komputera-silentiumpc-supremo-m2-550w-80-plus-gold.html?utm_source=ceneo&utm_medium=comparison&utm_campaign=ceneo_click

Wentylator też mógłbyś kupić tańszy, jeśli szukasz oszczędności.

Odpowiedz
Cytat
LAPA2000

Wywal kartę graficzną. Płyta powinna obsłużyć 2 monitory, najlepiej upewnić się u sprzedawcy. Tak poza tym, to porównaj sobie oferty bo np. na morele ta płyta kosztuje 289 zł. A już najlepiej to poczekać w okolice Blach Friday bo pewnie będą promocje.

Odpowiedz
Cytat
Guras1

Ten Ryzen nie ma zintegrowanej grafiki

Odpowiedz
Cytat
Dand0o

Napisane przez lukasz189
Podłączę się do tematu. Chcę sobie złożyć komp do pokera. Mój stary laptop nie daje sobie rady z solverem:

Jak dałem kilka sizingów i szerokie range to żeby ogarnąc 1 flop by zeszło z tym pół dnia.

Złożyłem sobie coś takiego:

Czy jest to ok? Czy coś można w tej cenie lepszego ogarnąć? Czy ewentualnie lepiej złożyć coś tańszego, drozszego? Używał tego bede do grania w pokera, holdem managera, gto plus. W gry nie gram. Na starym laptopie od 2012 roku nie zainstalowalem zadnej gry stad taka katra graficzna. Monitor 1080p. Czy ten zestaw jest ok do tych rzeczy? Mogłbym niby cos lepszego kupic ale czy jest sens zabijac muche armata? Czy ewentualnie do takich zastosowan wziac cos wogole tanszego? Jezeli mam doplacac 3tys pln zeby mi ten solver policzyl 2min szybciej to ja poczekam. Nie jestem pro graczem. Gram jako hobby ale mam zamiar się przylozyc teraz, poswiecic czas na edukowanie sie i poprawe swojej gry

W podobnej kwocie co podałeś złożyć można z ryzenem 7 3700x (na tą chwilę ~1400zł) sporo wydajniejszym z tego co się ostatnio orientowałem. Oszczędzić możesz pewnie spokojnie na chłodzeniu do procka, ten BOXowy wiatrak da radę. Pamięci jak w przyszlości zamierzasz budować duże drzewka w Solverach to 16gb może nie starczać, ale jak chcesz zostawic 16 to szukałbym coś tańszego do 300zł max (3200mhz+). Zasilacz do tego zestawu pewnie 500W max a i tak powinno być sporo zapasu. Karta graficzna jeśli nie grasz w gry to tylko potrzebna do podpięcia monitorów bo te procesory nie mają zintegrowanej karty, tylko że jest jedno ale... Jak Starsy nie zooptymalizują nowego softu (aurory) i bedą wymusząć przejscię na niego za jakiś czas to jakieś pseudo karty mogą mieć problem przy tym sofcie... A jakbyś myślał o czymś jeszcze mocniejszym to następny procek to już ryzen 9 3900x (~2000zł) a next 9 5900x (~2700). W wolniejszy procek niż ten co podałeś bym już nie szedł, IMO minimum.

Napisane przez LAPA2000
Wywal kartę graficzną. Płyta powinna obsłużyć 2 monitory, najlepiej upewnić się u sprzedawcy. Tak poza tym, to porównaj sobie oferty bo np. na morele ta płyta kosztuje 289 zł. A już najlepiej to poczekać w okolice Blach Friday bo pewnie będą promocje.

Karta musi być bo procesor nie ma zintegrowanej grafy.

Odpowiedz
Cytat
lukasz189

Napisane przez Dand0o
W podobnej kwocie co podałeś złożyć można z ryzenem 7 3700x (na tą chwilę ~1400zł) sporo wydajniejszym z tego co się ostatnio orientowałem. Oszczędzić możesz pewnie spokojnie na chłodzeniu do procka, ten BOXowy wiatrak da radę. Pamięci jak w przyszlości zamierzasz budować duże drzewka w Solverach to 16gb może nie starczać, ale jak chcesz zostawic 16 to szukałbym coś tańszego do 300zł max (3200mhz+). Zasilacz do tego zestawu pewnie 500W max a i tak powinno być sporo zapasu. Karta graficzna jeśli nie grasz w gry to tylko potrzebna do podpięcia monitorów bo te procesory nie mają zintegrowanej karty, tylko że jest jedno ale... Jak Starsy nie zooptymalizują nowego softu (aurory) i bedą wymusząć przejscię na niego za jakiś czas to jakieś pseudo karty mogą mieć problem przy tym sofcie... A jakbyś myślał o czymś jeszcze mocniejszym to następny procek to już ryzen 9 3900x (~2000zł) a next 9 5900x (~2700). W wolniejszy procek niż ten co podałeś bym już nie szedł, IMO minimum.

Ramu jest 32gb - 2szt po 16. Czy ten procek to bedzie zauwazalna roznica w dzialaniu dla takich zastosowan? Jezeli mialbym doplacac za ten 3700x to ostatecznie bym wzial cos takiego

Odpowiedz
Cytat
lukasz189

Napisane przez LAPA2000

Ta plyta to jest inna za te 289. Ma 2 sloty na ram

Odpowiedz
Cytat
Dand0o

Napisane przez lukasz189
Ramu jest 32gb - 2szt po 16. Czy ten procek to bedzie zauwazalna roznica w dzialaniu dla takich zastosowan? Jezeli mialbym doplacac za ten 3700x to ostatecznie bym wzial cos takiego

To co masz w koszyku za 369zł to jest 2x8gb. Wiec 32gb to będzie 4 kości za 738zł. Lepiej szukać 2x16gb. Poniżej 600zł znajdziesz

Napisane przez lukasz189
Czy ten procek to bedzie zauwazalna roznica w dzialaniu dla takich zastosowan?

Tak, jak na poważnie bierzesz się za solvery to weź, sporo czasu zaosczędzisz (więcej rozdań przeliczysz) w dłuższej perpsektywie. Jak masz wklepać jedno rozdanie na 2 tygodnie to bym nie dopłacał.

Odpowiedz
Cytat
Pawelgracz

Hej, chętnie podłączyłbym się do wątku, przeczytałem wszystkie wpisy i celowałbym w komputer stacjonarny z procesorem ryzen 9 3900x i 32gb RAM, opcjonalnie 64gb, ale trochę ciężko mi coś wyszukać i tak sobie się znam. Komputer do poksa tylko bym chciał z dwoma monitorami. Wolałbym, żeby serwis mi go złożył. Licze na promocje na black friday, a pecet cały od nowa potrzebuje oprócz monitora który może dodatkowy do kupie w przyszłości. Wydałbym max 5500, 6k jak będzie to konieczne. Bede wdzięczny za pokierowanie. Na przykład coś takiego.

Parametry

Model:AMD RYZEN 9 3900X
Typ komputera:komputer stacjonarny
Kod producenta:100-100000023BOX
Dane szczegółowe
Monitor:brak
Typ napędu:DVD
Moc zasilacza:600 W
Komunikacja:LAN 10/100/1000 Mbps
System operacyjny:Windows 10 Professional
Procesor
Model procesora:RYZEN R9 3900X
Seria procesora:AMD Ryzen
Typ gniazda procesora:Socket AM4
Taktowanie bazowe procesora:3.8 GHz
Taktowanie maksymalne procesora:4.6 GHz
Pamięć podręczna procesora:70 MB
Liczba rdzeni procesora:12
Pamięć
Typ pamięci RAM:DDR4
Wielkość pamięci RAM:32 GB
Taktowanie szyny pamięci RAM:3000 MHz
Maksymalna pojemność pamięci RAM:64 GB
Liczba wolnych slotów RAM:2
Liczba wszystkich slotów RAM:4
Dysk twardy
Typ dysku twardego:SSD (M.2)
Pojemność dysku:1000 GB
Interfejs dysku twardego:M.2
Karta graficzna
Rodzaj karty graficznej:dedykowana
Producent karty graficznej:Gigabyte
Chipset karty graficznej:GeForce RTX 2060
Pamięć karty graficznej:6 GB
Chłodzenie karty graficznej:aktywne
Złącza karty graficznej:DisplayPort, HDMI
Płyta główna
Producent płyty głównej:Gigabyte
Model płyty głównej:B450M
Chipset płyty głównej:AMD B450
Złącza zewnętrzne płyty głównej:USB 2.0 typ A, USB 3.0 typ A, mini jack 3,5 (audio), RJ45, PS/2, HDMI, VGA (D-Sub), inne
Obudowa
Typ obudowy:Midi Tower
Złącza obudowy:USB 2.0 typ A, USB 3.0 typ A

Odpowiedz
Cytat
Dand0o

Jak sprzet tylko do poksa to grafika ci taka nie potrzebna. To wystarczy GeForce GT 1030, chyba że gruby multitabling na starsie to można z 2 stówy dołożyć i coś z lepszych chłodzeniem, bo ten nowy soft to zagadka. Sam ostatnio sobie składam to zerknij, lepszy będzie od tego co podałeś i poniżej 5k (tylko na dorych promkach te części kupowałem). Procek w tej cenie gdzieś początkiem stycznia będzie dopiero wysłany.

Odpowiedz
Cytat
Pawelgracz

Dzieki za info, wstepnie przejrzalem podzespoly i zlozylem prototyp, ale nieznam sie na tym, wiec bede chyba potrzebowal rady na nieidealny.pl i ostatecznie jeszcze bede chcial zeby sklep mi zlozyl kompa. Tak mniej wiecej to wyglada choc niewiem czy ma to rece i nogi.

MSI GeForce GT 1030 AERO OC ITX 2G
449,00 zł
SilentiumPC Signum SG1 TG
187,98 zł
ASUS PCE-AC56 (1300Mb/s a/b/g/n/ac)
249,00 zł
G.SKILL 32GB (2x16GB) 3000MHz CL16 Aegis
529,00 zł
Seasonic Focus GX 550W 80 Plus Gold
449,00 zł
WD 1TB M.2 PCIe NVMe Black SN750
779,00 zł
AMD Ryzen 9 5900X
2 799,00

=5 351,99

Odpowiedz
Cytat
Guras1

Imo płyta główna i chłodzene muszą być lepsze do 5900x. Za kilka h bede mial wiecej czasu to napisze cos wiecej i sprobuje zlozyc jakas przykladowa konfiguracje

Odpowiedz
Cytat
Pawelgracz

Napisane przez Guras1
Imo płyta główna i chłodzene muszą być lepsze do 5900x. Za kilka h bede mial wiecej czasu to napisze cos wiecej i sprobuje zlozyc jakas przykladowa konfiguracje

Dzięki wrzucę, tez watek na nieidealny, może akurat na black friday coś się uda złożyć :) .

Odpowiedz
Cytat
Guras1

Pytanie czy ten komp to ma być typowo tylko pod solvery/poksa, czy chcesz też na nim grać/coś robić i żeby przy okazji był spoko do pokera. Zakładam, że ta pierwsza opcja.

-Przy mocniejszych procesorach bardzo ważna jest płyta główna (szczególnie sekcja zasilania). Z 5900x nie szedłbym w nic innego niż chipset X570. Tutaj bardzo dobry dokument którym możesz się sugerować: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1d9_E3h8bLp-TXr-0zTJFqqVxdCR9daIVNyMatydkpFA/edit#gid=717981952 . Sam ostatnio składałem kompa pod 5950x i wg mojego researchu płyta która nie ma konkurencji w swojej klasie cenowej to msi mag x570 tomahawk wifi.
-Ramy taktowanie minimum 3200, najlepiej 3600. Procesor będzie szybciej działał
-chłodzenie jest też ważne, to jest topowy procesor. Sugeruje aio minimum 240mm, najlepiej 360mm, bardzo dobry model to Arctic liquid freezer II. Jeżeli brałbyś 360mm to w małej obudowie się nie zmieści
-dysk SSD według uznania, tutaj nie mam konkretnego modelu, patrz na parametr szybkość odczytu, dobra wartość która nie jest bardzo droga to minimum 3500 mb/s
-karta graficzna wyjasnil Dandoo, według uznania. Ten 1030 to jest bardzo podstawowa karta, ma wyjscie 1x HDMI i 1x DVI. Nie wiem jak z grami. Ja wziąłem palit geforce gtx 1650 za jakies 650 zł więc 3 stówki więcej a ma 2x DP i sporo lepsza wydajność, easy pójdzie większość gier w full HD na spoko liczbie fps.
-zasilacz też jest istotny, ten seasonic co wybraliscie jest bdb i z niego bym nie schodził
-obudowa dobrze żeby była przewiewna. spc signum które wybieracie są tanie i dobre

Złożyłem 2 konfiguracje, pierwsza żeby na siłe się zmieścić w 6k ale żeby wszystko było sensowne, druga jakbym mógł trochę dołożyć, przy czym update wybieralbym wg takich priorytetów: 1. płyta 2. chłodzenie (+obudowa zeby sie zmiescila wieksza chlodnica) 3. ramy

Tu masz wszystko z xkoma, jak zamówisz każdy komponent osobno tam gdzie najtaniej +black friday to jeszcze coś tam urwiesz.

Musisz jeszcze zrobić update biosu - np. na morele to jest koło 50 zł, mozesz zrobic sam. Składanie kompa w serwisie u siebie w mieście powinieneś znaleźć za 150 zł.

Spoiler

Odpowiedz
Cytat