Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
1,105 Posty
241 Użytkownicy
117 Reakcje
145.1 K Wyświetlenia

Napisane przez AliAli
siema potrzebuje porady

chcialbym zlozyc jakis komputer stacjonarny, cos do pokera (2 monitory, moze duzo softow) ale tez do wiedzminowania :P

bylem w serwisie/sklepie i zlozyli mi cos takiego:

intel core i7-4790, quad core, 3.6 ghz, 8bm, lga1150, 22n
msi z97-gl3, z97, dualddr3-1600, sata3, raid, hdmi...
apdata xpg v1.0 2x8gb 1866mhz ddr3 cl10 radiator 1.5v
msi geforce gtx960, 2gb ddr5 (128 bit) hdmi, dvi...
adata ssd sp900 512gb 2.5'sata3, read/write; 555/535M...
obudowa atx zalmnan b-z z1
zasilacz be quiet! pure power l8 600w 80 plus bronze 2x12...
i dvd rec lite plepleple

chca za to 4,8k, bez systemu ani nic, plus taki ze mi to pewnie zloza ale jakby byla duza roznica w cenie gdzies w internetach no to mysle ze moglbym gdzies cos zamowic i samemu zlozyc :P
z gory dzieki za odpowiedzi

ps zdziwilo mnie jak tanie sa pamieci, 250 ziko za 8gb :O
po prostu wklej ten zestaw w email i zapytaj o wycenę w kilku(nastu?) znanych e-sklepach. Poczekaj 2-3 dni i będziesz wiedział.

Odpowiedz
Cytat

Zgłoś się do tego typa, pewnie złoży taniej i lepiej:

Odpowiedz
Cytat
AliAli

ale ja nie znam zadnych e-sklepow :D moglibyscie podac jakies adresy? bo szukac w jakichs nieznanych to srednio mi sie widzi :D to juz wtedy wole kupic normalnie i doplacic za swiety spokoj

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Zamierzasz bawić się w OC (podkręcanie procesora)?
Zależy Ci na ciszy?

Wstępnie złożyłem coś takiego:
http://prntscr.com/7nji30
http://prntscr.com/7nji9y
+SSD:
Budżetowy: Transcend SSD 370 (TS256GSSD370)/Crucial MX100/Crucial BX100
Średnia półka: Plextor M6S/Crucial M550
Maksymalna wydajność oraz niezawodność: Samsung 850 Pro/Plextor M6 Pro

Odpowiedz
Cytat
AliAli

nie zamierzam nic krecic, zalezy mi na ciszy w stopniu umiarkowanym, gdzie to zamawiac? czy jest to zestaw podbny do tego co mi tam zlozyli? bo jest az 1.5k roznicy a to morze pieniedzy :O tzn jeszcze dysk ale i tak bedzie duza roznica :P dodaj mnie do znajomych albo odezwij sie na skype plz happyhasu

czyli karta graficzna lepsza, procesor gorszy (?), pamieci polowa, reszta nie rozpoznaje po cyferkach :D

Odpowiedz
Cytat
Cebulaczek

Cześć, zamierzam kupić stacjonarkę i chciałbym prosić o pomoc w złożeniu, komp będzie wykorzystywany do gry w pokera na 2-3 softach, HM2, Note Caddy, Table Optimizer i innych programach wspomagających grę, do tego od czasu do czasu nagrywanie sesji, pracować będę na dwóch monitorach
(od razu chciałbym się dopytać czy takie monitory są warte zakupu: http://www.morele.net/monitor-benq-gl2460hm-548561/ )
Na komputer (z dyskiem SSD bo taki jest chyba konieczny) chciałbym przeznaczyć 2500zł, jeśli uda się złożyć taniej byłoby super, jeśli będzie trzeba ze 200 dołożyć też nie ma większego problemu.
Z góry dziękuję za pomoc.

Odpowiedz
Cytat

Ali ale ten co Ci złożyli raczej nie jest najwyższych lotów, zapytaj gościa z linku który podałem o propozycję, ustal budżet, coś Ci dobierze fajnego, porównasz ceny i zdecydujesz.

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Cebulaczek
Wstępnie coś takiego:
http://prntscr.com/7nwxt7
Zestaw oparty na Xeonie + HD R5 230 w wersji Flex do której podepniesz bez problemu trzy wyświetlacze FullHD. Możemy zejść z ceny biorąc choćby i5 wtedy już dedykowana grafika nie będzie potrzebna. Podobnie z zasilaczem biorąc choćby:
http://www.morele.net/zasilacz-chieftec-gpa-450s8-450w-atx-120mm-80-apfc-bulk-gpa-450s8-384670/
Tylko nie wiem czy przypadkiem nie jest to wersja OEM bez kabla zasilającego.

+SSD:
Budżetowy: Transcend SSD 370 (TS256GSSD370)/Crucial MX100/Crucial BX100
Średnia półka: Plextor M6S/Crucial M550
Maksymalna wydajność oraz niezawodność: Samsung 850 Pro/Plextor M6 Pro

Obudowę sobie wybierz:
Zalman ZM-T3
Zalman ZM-T4
Zalman Z1
Zalman ZM-T2 Plus
Zalman ZM-T1 Plus
SilentiumPC Gladius M20 Pure Black
CoolerMaster N200
Tracer Volcano
Zalman Z3
Zalman Z3 plus
Zalman Z5
Zalman R1

Co do monitora to przejrzyj tą listę:
http://forum.benchmark.pl/topic/64117-chc%C4%99-monitor-za-chc%C4%99-monitor-do/

Odpowiedz
Cytat
Cebulaczek

Dzięki piękne Arturze :f_drink:, jeśli jeszcze mógłbyś w wolnej chwili podpowiedzieć mi jaki i5 byłby odpowiedni i czy bez dedykowanej grafiki podłączyłbym 2 monitory żeby mi to ładni hulało. I jak to jest z wydajnością zestawu Xeon + dedyk a i5, czy wybierając tą drugą opcję duży bym stracił na wydajności?

Odpowiedz
Cytat
Artur90

i5:
http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4460-3-20ghz-lga1150-box-bx80646i54460-haswell-refresh-636603/
http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4590-3-3ghz-lga1150-box-bx80646i54590-640864/

czy bez dedykowanej grafiki podłączyłbym 2 monitory żeby mi to ładni hulało

i5 ma zintegrowaną kartę graficzną a dwa monitory podłączysz pod złącza z płyty głównej (najlepiej przez DVI i HDMI).

I jak to jest z wydajnością zestawu Xeon + dedyk a i5, czy wybierając tą drugą opcję duży bym stracił na wydajności?

Główną różnicą między i5 a Xeonem jest taka, że ten drugi ma 8 wątków przez co w zadaniach wymagających wielowątkowości będzie naturalnie wydajniejszy.

Jeszcze dopytam, będziesz w przyszłości montował jakąś wydajną kartę graficzną?

Odpowiedz
Cytat
Cebulaczek

Myślę, że nie będę potrzebował do niczego jakiejś kosmos grafiki więc raczej to sobie odpuszczę, mimo wszystko zdecyduję się na Xeona + dedyka, bo HM i NoteCaddy raczej wymagają tej wielowątkowości a zależy mi na tym żeby to hulało.

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Myślę, że nie będę potrzebował do niczego jakiejś kosmos grafiki więc raczej to sobie odpuszczę

No to zestaw zostaje bez zmian.

mimo wszystko zdecyduję się na Xeona + dedyka, bo HM i NoteCaddy raczej wymagają tej wielowątkowości a zależy mi na tym żeby to hulało.

HM raczej nie wymaga wielowątkowości, NoteCaddy nigdy nie używałem, ale i5 również nie powinien mieć jakiś większych problemów z tymi programami bo przy tych zadaniach ważniejszy będzie SSD i pamięć RAM.

Odpowiedz
Cytat
Cebulaczek

Dziękuję bardzo za pomoc, jeszcze się zastanowię nad tym prockiem ;)

Odpowiedz
Cytat

człowieku ogarnij, aplikacje pokerowe to proste programy z prostymi obliczeniami, tak jak HM, żadnej wielowątkowości ci nie potrzeba. Te programiki nawet nie są w stanie obciązyć I3 w 10%, wąskie gardło to zawsze ram i dysk.

Odpowiedz
Cytat
innocent2102

Napisane przez tonka78
człowieku ogarnij, aplikacje pokerowe to proste programy z prostymi obliczeniami, tak jak HM, żadnej wielowątkowości ci nie potrzeba. Te programiki nawet nie są w stanie obciązyć I3 w 10%, wąskie gardło to zawsze ram i dysk.

Z Twojej wypowiedzi wynika, że twórcy HM czy NC kompletnie się nie znają na tym co robią, a na swojej stronie wypisują kompletne bzdury.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez innocent2102

Napisane przez tonka78

Z Twojej wypowiedzi wynika, że twórcy HM czy NC kompletnie się nie znają na tym co robią, a na swojej stronie wypisują kompletne bzdury.

zalecają minimalnie: Intel Core 2 Duo
a tzn że z tym procesorem lub szybszym będzie działać bez zarzutu, i działa, bo sam mam starszego pentium i nigdy nie miałem żadnych problemów. Nawet na 12 stołów+. Ale jak ktoś bardzo chce to na I7 też będzie działał, zapewne tak samo, więc nie wiem po co przepłacać.

Odpowiedz
Cytat
innocent2102

To są wymagania do HM2, i faktycznie wielowątkowy procesor nie jest aż tak potrzebny. Zauważ, że kolega wspomniał o korzystaniu z NC, a to już inna bajka. Cytat ze strony NC:
"Make sure you get a decent amount of memory too 8+ gb 16 recommended "
"i7 Processors are highly recommended as well since NC consumes quite a bit of CPU time while performing NoteCaddy General Strength calculations"

W moim przypadku się to sprawdziło. Miałem procesor - amd athlon ii x4 640 i po prostu sobie nie dawał rady z większą bazą. Zmiana procesora na lepszy oraz dołożenie ramów rozwiązało problem.

Odpowiedz
Cytat

Ja chciałbym zwrócić uwagę na to aby Twój komputer posiadał dobrą kartę graficzną np: GForce GTX 650 IT oraz dobrą kartę dźwiękową.
Nie wiem jak Ty ale ja lubię posłuchać muzyki podczas gry, a w przerwie na odstresowanie i rozluźnienie oglądnąć jakiś teledysk.

Odpowiedz
Cytat
Cebulaczek

No muzyka to jasna sprawa ale do teledysków czy filmów nie potrzeba mi jakiejś kosmos grafiki chyba ;)

Odpowiedz
Cytat

Może przesadziłem z tą kartą graficzną jakąś potężną.
Pamiętaj jednak, że soft PokerStars to najbardziej optymalny soft. Natomiast jeśli będziesz chciał zmienić na PartyPoker, Everest itp. to uważaj, bo są to softy, które wykorzystują dużo pamięci sprzętowej.

Odpowiedz
Cytat