Skip to forum
Notifications
Clear all

Stacjonarka

1,105 Posts
241 Users
117 Reactions
145.1 K Views
Bujakoto

DieHardPL, wyjebany w kosmos sprzęt ! :)

Będzie śmigało aż miło, tylko jeszcze 256 GB dysk:

Polecam ten poniżej lub Plextora, którego wymienił Artur90
http://allegro.pl/szok-tylko-teraz-samsung-840-pro-256gb-nowy-i3864584719.html

Co do płyty to czy wersja Extreme Tobie potrzebna?
Też się nad nią zastanawiałem.

Stówkę tańsza jest ta:
Płytę ASRock H87M PRO4 1150 = 282 zł
http://www.agito.pl/plyta-glowna-asrock-h87m-pro4-79-865365.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_term=asrock%20h87m%20pro4&utm_content=25384499672&utm_campaign=plyty-glowne-produkty-app&gclid=CI3c3M6NjbwCFUZY3godKkMA7Q

Pod obie płyty podepniesz Trzy monitory. Wiedziałeś o tym? ;)
Kwestia tego aby procek miał wsparcie grafiki :)

Obie płyty mają wyjebaną w kosmos funkcje Turbo Boos.
Od przyciśnięcia guzika włącznika PC Windows jest GOTOWY do pracy w 4 sekundy !!!!!!!!

Reply
kepke1

dodam ze nie kupowałbym od tego użytkownika :/, czekam na ten dysk już 14 dni, oraz nie wspomnę o fakcie iż dysk był rzekomo wysłany 5 dni temu...

Reply
Bujakoto

kepke1 nie załamuj mnie..... :(

Ja właśnie od niego kupiłem (kilka dni temu) :(

No to sobie poczekam........

Reply
Artur90

@DieHardPL
Jeżeli zamierzasz w niedalekiej przyszłości dołożyć kartę graficzną to może warto zastanowić się nad kupnem jej od razu z zestawem bo wtedy można zaoszczędzić na procesorze.
Zasilacz zawsze można dołożyć mocniejszy.
16GB ramu jest zbędne- zwłaszcza teraz gdy ram drogi.
Co do OC to sam musisz zdecydować.

Reply
DieHardPL

Hmm a jak taki zestaw wyglądałby z kartą powiedzmy do 800 zł. np R9 270X? Co do OC to wciąż się waham, nawet jeśli kupie grafę jest to komp do pracy i sporadyczne zwiechy będą kosztować $. A może przy niewiekim oc rzędu 10-15% spadek stabilności nie wystąpi i warto? Ciężko znaleźć info na ten temat.

Reply
Artur90

Takiego OC nie warto brać uwagę, będzie to nie współmierne do ceny. Koszt zestawu do podkręcania wzroście około 500z- więc sam to przekalkuluj ;)

Reply
DieHardPL

Własnie wertuje neta na ten temat i odpuszczam jednak zwiechy zdarzają się przy OC. Wracamy do tematu grafy poczytałem o wydajności integry z i7 i słaby to wygląda. Jaki zestaw polecasz z kartą klasy r9 i zachowując wydajność i7?

Reply
bl4dy84

Bujakoto

Ja jestem po wrazeniem tego opisu i wiedzy jaka sie na forum podzieliles - megaaa plus.

A ta oferta wywolala delikatny usmiech na mojej twarzy ;)

Reply
Sebkrol

Napisane przez Bujakoto
Wielu, bardzo wielu użytkowników kładzie za duży nacisk na szybki procek !!!!

Dlaczego?
Przecież to w przypadku HM2 czy PT4 jest bez wartości.

Może jęsli używasz tyhc programów tylko i wyłącznie do importowania rąk z wielu małych plików to tak (generalnie baza HM2 to raczej kilka duzych plikow po okolo 1GB , wiec pracujac na bazie juz po imporcie, odczyt małych plikow ma mniejsze znaczenie )

Ale jeśli używasz noteCaddy to 4 rdzenie zamiast dwóch to ogromna różnica

Tak samo jak podczas gry właśnie masz HM2+Notecaddy + inne programy ktore niektorzy uzywaja TurboScan czy table ninja czy coś innego to nie mow ze nie odczujesz roznicy miedzy 2 a 4 rdzeniami ;)

Ja miałem kingstona v300 i to gorszego pod wzgledem IOPS bo 60GB i przechodząc na troche gorszego niz samsung 840 pro plextora 128GB M5S nie zauwazylem jakies duzej roznicy

Gdzieś też czytalem ze w tych wersjach pro są komórki pamięci o lepszej wydajnosci ale krótszej żywotności bo wykonane w mniejszej technologii 21nm

ale teoretycznie wedlug tego testu dyski ssd sa nie do zajechania :)
140GB zapisu dzienie przez 16 lat brzmi imponująco ;) chociaż być może komórki pamięci się "starzeją" i zapisanie dużej ilosci danych w krótkim czasie nie jest tym samym co zapisanie tej samej ilosci danych w dluzszym czasie
http://techreport.com/review/25889/the-ssd-endurance-experiment-500tb-update

Reply
Bujakoto

Hejka bl4dy84

Miło mi, sądziłem że delikatnie na mnie naskoczyłeś, ale błędnie to odebrałem :)

Miałem 30 dniową przerwę w grze w Pokera z powodu GIGANTYCZNYCH problemów z PC.
Najpierw z systemem, później dyskiem, następnie płytą główną a na końcu z niekompatybilnym RAMem.
Wydarzenia były tak nieprawdopodobne, że ciąg wydarzeń spowodował u mnie chęć podzielenia się tymi chorymi wydarzeniami a całość ułożyła się na obszerny POST, który przygotowałem z zamiarem umieszczenia na blogu, a cześć z jego treści umieściłem tutaj :)

Tak swoją drogą mam Cię od dłuższego czasu w Znajomych :)

Sebkrol - masz 100% racji.
NoteCaddy wymaga mocnego 4-rdzeniowca, to nie podlega dyskusji :)

Ciekawy link do ciekawego artykułu ;)

Reply
Artur90
DieHardPL

Chyba nie zapisałeś koszyka :P

W rankingach ten GTX 760 nie jest dużo wyżej od r9, czy poza wydajnością są jeszcze inne powody żeby brać geforce'a? Lepsza obsługa monitorów albo lepsza kompatybilność z innym sprzętem czy softem?

:fdrink od fisha np. przy okazji zlotu ;)

Reply
Artur90
pokerface1719

siemka, Artur90 przyjmiesz zapro pls ? mam sprawę :sdrink

Reply

Cześć. Mam ten dylemat ze sprzętem od jakiegoś czasu :) Ale widzę ze dobrze trafiłem.

sebkrol mam do Ciebie prosbę o poradę odnośnie sprzętu właśnie.
Potrzebuję zestaw który będzie naprawdę szybki. Teraz to masakra jak mi to działa. Tragedia

Mam 6 monitorów, Program HM2 z NoteCaddy, Table Scanner2, ok 30M rozdań
i tak jak napisałem potrzebuję sprzętu przy którym to będzie mi wreszcie smigało jak należy ( tak import jak i praca w czasie sesji).

Dużo już tu było pisane, ale posty sa stare a technologia szybko sie zmienia. Dodam że na zestaw mogę wydać ok. 14k

Za wszystkie mądre porady z góry dziekuję>

Jarek

Reply

Co powiecie o tym ? Bardzo będę wdzięczny za profesjonalna opinię

Taktowanie procesora (MHz): 3500 Stan: Nowy
Waga (z opakowaniem): 7.00 [kg] Procesor: Klasy Core i7
Liczba rdzeni procesora: Cztery Pamięć RAM (MB): 16384
Pojemność dysku (GB): 2000.00 Obudowa: Midi Tower
Monitor: Brak
Napędy: CD, CD/RW, Combo, DVD, Nagrywarka DVD, FDD, Inny,

Reply

Bierz! Skoro waży 7kg to musi być dobry :badteeth:

Tak na poważnie to w tej "specyfikacji" nie ma nic, a nic.

Jaki to dysk? Firma i konkretny model? 2TB to na pewno nie SSD, a tylko SSD Ciebie interesują.
Łoł! 16GB ramu! Brzmi konkretnie! Firma i model. Jaka jest ich szybkość? Jakie opóźnienie CL?
Masz nagrywarkę... Szacun. Nawet napęd dyskietek Ci dali! Na pewno się przyda.
Obudowa Midi Tower... Kurcze. Teraz to wiem już o niej wszystko. A mój samochód to hatchback. Chcesz może kupić?

Za składanie sprzętu za 10k się nie zabieram, bo dawno wypadłem z obiegu, ale mam jedną radę. Trzymaj się jak najdalej od gotowych zestawów. A od miejsca, w którym podali Ci taką "specyfikacje" jeszcze dalej...

Poproś Artura w tym (click) temacie o pomoc. Połowa forum ma laptopy wybrane przez niego i stacjonarki przez niego złożone ;)

Reply

O coś takiego pytam http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4227871720&ref=last-visited

mam laptopa ASUS G750 i7-4700MQ 8GB 1TB FHD GTX765M TB BT WIN8 ale HandHistory ściaga mi z szybkoscią 50h/sek. To jak czytam tu o szybkościach rzędu 600h/sek to mnie szlag trafia :)

Reply
innocent2102

Witaj,

Prędkość importu zależy od trackera, dysku, procesora, kontrolera SATA i w mniejszym stopniu ustawień windows'a. Nie będę doradzał bo lepiej zrobi to Artur, ale podejrzewam że spokojnie złożysz kompa za ~5k. Sam posiadam i7 4770k i wszystkie rzeczy które wymieniłeś powyżej śmigają bez problemu. Pamiętaj również że na gigantyczne bazy nie ma odpowiednio dobrego kompa:)

Pozdrawiam

Reply

Powiedziałem, abyś trzymał się jak najdalej od gotowych zestawów. Składając zestaw samemu dostaniesz coś o wiele lepszego o wiele taniej.

W laptopie zmieniłbyś dysk na SSD i prędkość podskoczyłaby Ci w okolice 300h/s, a może i 600h/s.

Reply