Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
1,105 Posty
241 Użytkownicy
117 Reakcje
145.1 K Wyświetlenia
Petros86

Na razie nie więcej niż 1 tys. zł. Na razie chciałbym jak najmniejszym koszteć uzyskać sprzęt przeznaczony do wskazanych powyżej rzeczy - w cenie 1 tys. zł nie wliczam kosztów zasilacza I obudowy - te rzeczy chciałbym mieć już teraz górnej półki do docelowego sprzętu, który będę kupował po przeprowadzce za ok.6 miesięcy.

Odpowiedz
Cytat
RotakesMan

@Petros86 na Twoim miejscu nie bawiłbym się w modernizację na podstawie tych podzespołów, tylko poczekał już te 6 miesięcy i wtedy zaczął budować na nowych komponentach. Jeśli chcesz płynnie grać w takie gry (na 3 monitorach), to taka naprawdę dobra karta cena/jakość która to pociągnie to będzie gf750ti (500zł+), do tego jakiś fajny procesor, nie jest tutaj wymagane nie wiadomo co, ale jakaś i3 (250zł+) już za same te komponenty masz wydatek 700zł, dodaj do tego dobre ramy (do gier i HMa) i już masz 1k PLN, a jeszcze trzeba płytę :P , dodatkowo nie osadzisz jej na swojej płycie, a kupowanie teraz czegoś żeby tam wsadzić i za pół roku wymieniać (bo niestety na podstawkach, które masz na płycie potem nie złożysz niczego o wiele lepszego), trochę mija się z celem. Tak mi się przynajmniej wydaje :) Za 1600 złożysz pełen zestaw, na którym pociągnie wszystko co teraz jest dostępne, więc lepiej poczekać :P

Oczywiście jeśli koniecznie chcesz modernizować to pewnie Artur90 coś skompletuje, tylko zastanów się czy warto. :)

Odpowiedz
Cytat
Petros86

Chciałbym jednak na razie oprzeć się o posiadane komponenty wymieniając processor i grafike

Odpowiedz
Cytat
RotakesMan

Najlepszy procek jaki wrzucisz na tą płytę:
Core 2 Quad Q9650 3.00GHz (nowy 1200zł, używany na allegro za 400zł)
albo tańszy, i jako zwykły użytkownik różnicy nie zauważysz:
Intel Core 2 Quad Q9500 (250zł używany na allegro )

Karte wziąłbym nową tak, aby potem wykorzystać ją w nowej konfiguracji i nadal polecam:
GeForce GTX 750 Ti OC (550zł)

Twoja płyta według specyfikacji wspiera też DDR3 1066 - 120zł za jedną kość 4gb

Nad nowymi procesorami nawet się nie zastanawiaj, żaden z nich nie umywa się do słabej i3, a i tak będziesz się go musiał pozbyć budując nowy sprzęt.
Ogólnie uważam, że jest to wyrzucanie części pieniędzy w błoto, bo jeśli potem będziesz składał wszystko na nowej płycie, to lepszą grafiką byłaby GTX 950 OC, tylko 160zł więcej, a w grach (GTA V, Battlefield) ma lepsze rezultaty prawie o 10fps.

Rób jak uważasz, ale moim zdaniem szkoda hajsu :rolleyes:

Odpowiedz
Cytat
PajusG

Petros86 Jeśli chcesz rozbudować s.775 to najtaniej zakupić Xeona s771 np. E5430(2,66 Mhz) odpowiednik q9450. ok 90 zł na allego + adapter 3zł. potem mała modyfikacja płyty głównej lub procesora i gotowe.

Odpowiedz
Cytat
Filipo91

brakuje mi w kompie karty graficznej narazie na nią zbieram sobie kase. Ale do mojego zestawu jaka karte polecacie graficzną ??

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Petros86
Nie za bardzo widzę sens inwestować w tą podstawkę. Za 1000zł (+ zasilacz/obudowa poza tym budżetem) złożysz coś na LGA 1150 z możliwością późniejszej rozbudowy.

Odpowiedz
Cytat
NieGadamZpsami

Cześć.
Czy polecilibyście mi jakiś komputer stacjonarny do 2500 +monitor, nie wymagam jakiegoś super dobrego sprzętu :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
PajusG

Witam. Zastanawiam się nad wyborem płyty głównej , chce pracować na trzech monitorach. Zastanawiam sie nad często polecanym Gigabyte GA-B85M-D3H lub MSI B85M-G43. Jak myślicie wystarczy zintegrowana grafika hd 4600 ? czy ktoś tak gra ? na co zwrócić uwagę np. lepsze chłodzenie procesora? Proszę o jakieś sugestie

Odpowiedz
Cytat
Filipo91

Napisane przez PajusG
Witam. Zastanawiam się nad wyborem płyty głównej , chce pracować na trzech monitorach. Zastanawiam sie nad często polecanym Gigabyte GA-B85M-D3H lub MSI B85M-G43. Jak myślicie wystarczy zintegrowana grafika hd 4600 ? czy ktoś tak gra ? na co zwrócić uwagę np. lepsze chłodzenie procesora? Proszę o jakieś sugestie

Na zintegrowanej karcie to ty za bardzo nie pograsz lepiej dołozyć hajs do jakiegoś geforciaka gtx .

Odpowiedz
Cytat
kisiellodz

Niestety mój komputer zaczyna niedomagać i pora rozejrzeć się za nowym. Pomógłby mi ktoś złożyć zestaw? Przeznaczenie to głównie poker, bez dużego multitablingu, maksymalnie do 6-8 stołów, do tego PokerTracker. Poza pokerem nic szczególnie wymagającego - praca biurowa, filmy, amatorska obróbka zdjęć. Chciałbym na pewno dysk SSD i kartę graficzną, która uciągnie w przyszłości 3 monitory: aktualnie mam 2x monitor 22'', a w przyszłości będę do tego dokupował prawdopodobnie 27''.
I kolejne pytanie: czy jest sens wyciągać jakieś części z 7-letniego komputera czy lepiej sprzedać go w całości i kasę dołożyć do nowego? Mam tam zasilacz Corsair 450W, procesor Intel Quad Core Q6600, 8 Gb jakiegoś niezłego jak na tamte czasy ramu, grafikę GeForce 8800 GTX, obudowę NZXT Lexa (z płytą główną i dyskiem miałem jakieś problemy, więc ich nie piszę).

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

Napisane przez Filipo91

Napisane przez PajusG

Na zintegrowanej karcie to ty za bardzo nie pograsz lepiej dołozyć hajs do jakiegoś geforciaka gtx .

jeśli chodzi o grę w pokera to jeśli zintegrowana może naraz obslużyć 3 monitory to nie będzie żadnego problemu. Ja jakieś 7 czy 8 lat temu bez problemu mialem dwa monitory 1600x1200 podlaczone do zintegrowanej karty graficznej 32MB

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

Napisane przez bambucza1988

Napisane przez Sebkrol
Co to przestrzeni na dysku , weź w folderze postgressa i tam gdzie masz drugą cześć bazy ( z folderami players i Importing) włącz kompresje ntfs. Rozmiar bazy zmaleje dwukrotnie !! a ja u siebie nie zauwazylem zadnego spowolnienia z tego powodu, bo przy wyswietlaniu stat i tak dysk jest minimalnie obciazany

zrobilem jak pisales :f_drink:, zmierzylem sobie ile przed wazylo i ile po zebym mial porownanie tylko mam problem bo troche czasu sie robilo i zapomnialem ile bylo przed :f_biggrin: chociaz faktycznie nie widze wplywu na szybkosc wyswietlania stat na stolach

Tak początkowa kompresja robi sie dość długo, a jak kliniesz wlaściwości folderu to wyświetla Ci rozmiar i rozmiar na dysku wiec mozesz zobaczyć zysk w dowolnym momencie :)

Odpowiedz
Cytat
Filipo91

Napisane przez Sebkrol

Napisane przez Filipo91

Napisane przez PajusG

jeśli chodzi o grę w pokera to jeśli zintegrowana może naraz obslużyć 3 monitory to nie będzie żadnego problemu. Ja jakieś 7 czy 8 lat temu bez problemu mialem dwa monitory 1600x1200 podlaczone do zintegrowanej karty graficznej 32MB

7-8 lat temu a spójrz teraz ja mam intel graphics 4600 i nie pogram w gry ani nawet nie skorzystam z twitcha bo zintegrowana karta jest za slaba .

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

filipo91 piszesz bzdury , zainstaluj sterowniki to Ci się polepszy

Odpowiedz
Cytat
Filipo91

Napisane przez Sebkrol
filipo91 piszesz bzdury , zainstaluj sterowniki to Ci się polepszy

Ktore mam zainstalować sterowniki to sa sterowniki ze strony głownej producenta

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

lol, myślałem że trolujesz i zażartowałem sobie żebyś zainstalował sterowniki , a Ty na poważnie ?!

masz napisane, że drugie sterowniki są dla procesorów 4 generacji, wiec sprawdź sobie której generacji masz procesor

mi twitch działa na laptopie sprzed 7 lat , z jakąś zintegrowaną kartą intel 965 express znacznie znacznie gorszą od hd4600

=1066&cmp[]=2451"] http://www.videocardbenchmark.net/compare.php?cmp []=1066&cmp[]=2451

Odpowiedz
Cytat
bambucza1988

Napisane przez Sebkrol

Napisane przez bambucza1988

Napisane przez Sebkrol
Co to przestrzeni na dysku , weź w folderze postgressa i tam gdzie masz drugą cześć bazy ( z folderami players i Importing) włącz kompresje ntfs. Rozmiar bazy zmaleje dwukrotnie !! a ja u siebie nie zauwazylem zadnego spowolnienia z tego powodu, bo przy wyswietlaniu stat i tak dysk jest minimalnie obciazany

zrobilem jak pisales :f_drink:, zmierzylem sobie ile przed wazylo i ile po zebym mial porownanie tylko mam problem bo troche czasu sie robilo i zapomnialem ile bylo przed :f_biggrin: chociaz faktycznie nie widze wplywu na szybkosc wyswietlania stat na stolach

Tak początkowa kompresja robi sie dość długo, a jak kliniesz wlaściwości folderu to wyświetla Ci rozmiar i rozmiar na dysku wiec mozesz zobaczyć zysk w dowolnym momencie :)
faktycznie, mozna zmierzyc w dowolnym momencie i zajmuje polowe z wczesniejszego rozmiaru
dzieki :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

Śmieszne, że kompresja ntfs chyba nigdy nie jest polecana w poradnikach dotyczących SSD , zawsze tam milion rad jak oszczędzić miejsce albo liczbę zapisów na dysku a tutaj taka prosta sprawa .

Chociaż w sumie to baza hm2 i postgressa bardzo dobrze się kompresuje bo inne katalogi w tym np windowsa juz nie daje tak dobrych rezultatów i ja osobiście odpuściłem sobie używanie kompresji tam.

Odpowiedz
Cytat
Filipo91

Napisane przez Sebkrol
lol, myślałem że trolujesz i zażartowałem sobie żebyś zainstalował sterowniki , a Ty na poważnie ?!

masz napisane, że drugie sterowniki są dla procesorów 4 generacji, wiec sprawdź sobie której generacji masz procesor

mi twitch działa na laptopie sprzed 7 lat , z jakąś zintegrowaną kartą intel 965 express znacznie znacznie gorszą od hd4600

=1066&cmp[]=2451"] http://www.videocardbenchmark.net/compare.php?cmp []=1066&cmp[]=2451

Ja nigdy nie trolluje jest to bezsensowne nie instalowalem sterowników do intela graphics 4600

Odpowiedz
Cytat