Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
1,105 Posty
241 Użytkownicy
117 Reakcje
145.1 K Wyświetlenia
Artur90

Filipo91
Dwa monitory o rozdzielczości 1920x1080 podłączysz pod płytę główną (pod DVI i HDMI).

Odpowiedz
Cytat
Filipo91

Napisane przez Artur90
Filipo91
Dwa monitory o rozdzielczości 1920x1080 podłączysz pod płytę główną (pod DVI i HDMI).

Czy to jest jedyna mozliwosc że musze wymienic płyte główna nie obejdzie sie bez wymiany . Mam laptopa i mam ekran z laptopa moge jego podłaczyć jakoś jako drugi ekran do stacjonarki mojej

Moze nie musze wymieniać ?? Oto co ma moja plyta główna ? O to chodzi ??

Porty zewnętrzne:

1x PS/2 na klawiaturę / mysz
4x USB 3.0
2x USB 2.0
1x Gigabit LAN (Intel GbE) (1000 Mbps)
1x HDMI
1x DVI-D
1x VGA (D-Sub)
6x Audio (7.1, Realtek ALC887)

HDMI mam zajęty teraz przez monitor główny wiec zostaje tylko jedno wejscie

Czyli reasumujac pod Moja płyte główna podepne dwa monitory FULLHD(1920x1080) tylko i wyłącznie kropa koniec tematu .

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Twoja płyta obsłuży 2 monitory FullHD.

Odpowiedz
Cytat
Filipo91

Napisane przez Artur90
Twoja płyta obsłuży 2 monitory FullHD.

Dzieki za pomoc artur . koniec tematu

Odpowiedz
Cytat

A czy jeśli mam dwa wyjścia HDMI w swoje płycie (Gigabyte Z97) - obecnie na jednym mam monitor ( nie mam karty graficznej) to mogę podpiąć drugi monitor?

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Oczywiście. Masz chyba DVI i 2x HDMI i nie ma znaczenie pod które złącze podepniesz drugi monitor.
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4993#sp

Odpowiedz
Cytat
Sosen91

Dzieki Arturze za pomoc jeszcze raz, od tygodnia nowy komp smiga !

Tylko mam jeden klopot. Z pokerowych spraw działa mega dobrze, instant sie wszystko laduje z notecaddy na zoomie, bez zadnych opoznien. Wszystko smiga ekstra z pokerowych spraw.

Jednak po nie graniu pare lat w gry, naszla mnie ochoota na pokopanie troche po monitorze w FIFE16. O dziwo gra mi zacina nawet na najnizszych detalach.. Co troszeczke jest dziwne bo specyfikacja kompa kryje wymagania niemal dwukrotnie !

Optymalizowałem gre programem nvidi- ustawilo na full -> Gra zacina. Na najnzzszych-Troszke lepiej ale tez zacina.

Mam najnowsze aktualizacje do karty i windowsa 7. Co może byc przyczyną ? Bo chyba gra sportowa powinna chodzic w nowym komputerze za ponad 3k?

Specyfikacja wariata:

Intel Xeon
SSD 256 Crucial
8gb Ramu
Karta Grafiki GTX960 4gb
Windows 7Profesional SP1

Odpowiedz
Cytat
dawiss

Prawdopodobnie na procku Ci sie dlawi, napisz dokladnie co to za xeon.

Odpowiedz
Cytat
Sosen91

http://www.morele.net/procesor-serwerowy-intel-xeon-e3-1231v3-3-4-ghz-lga1150-box-bx80646e31231v3-640233/

Cytujac klasyka Architektura I7, 4rdzenie, 8 watków ;d

Wymagania fifki to i3, rekomendowane i5. Dodatkowo zużycie procka podczas gry to jedynie 12% jak patrzylem w menadżerze urządzeń

Odpowiedz
Cytat
Shippendales

Sosen jest to całkiem możliwe, że procesor serwerowy jakim jest Xeon niezbyt sobie radzi z fifą. Poszczególne gry inaczej wykorzystują moc procesora. Siła Xeona tkwi w jego wielozadaniowości, czyli im więcej mu dasz do roboty, tym lepiej się z niej wywiąże (np trackery itp). Fifa to dość prosta gra, która raczej nie wykoszyta jego najwiekszej zalety, bo daję głowę ze nie zużywa wiecej niz 4 wątków, potrzebuje ona za to dużej mocy na osobnym rdzeniu, której w Xeonie brakuje. Może z Fifą sobie nie radzi, ale z grami typu Battlefield 4, Crysis (wykorzystują więcej wątków) powinno śmigać. Posprawdzaj jeszcze raz tam sterowniki directx itp, jesli dalej lipa to cóż, wszystkiego mieć nie można:)

edt: moze cos z tym pokombinuj

Odpowiedz
Cytat
jevgienij

Jaki RAM DDR3 16 GB (2 x 8 GB) polecicie?

Odpowiedz
Cytat
Shippendales

Najlepiej wybierz pamięci z tych oficjalnie wspomaganych przez płytę główną. Wejdź na stronę producenta swojego modelu płyty i odszukaj taką listę (zazwyczaj coś w deseń Qualified Vendor List). Możesz tez podać pełny model twojej płyty, to coś oblookam

Odpowiedz
Cytat
jevgienij

CPU
Intel Core i7 3770 @ 3.40GH
Ivy Bridge 22nm Technology

Motherboard
ASRock Z68M/USB3 (CPUSocket)

Odpowiedz
Cytat
Shippendales

Przeglądnałem listę i trudno dostać u nas 8-gigówki z tych polecanych, ale nie wiadomo kiedy to ostatnio aktualizowali, w opisie procesor obsluguje chyba max 1600 Mhz na 1.5V, więc brałbym jedne z poniższych, powinno wszystko śmigać:
Link Text...
Link Text...

Jak już wybierzesz, które chcesz, to najlepiej jeszcze zapytaj na morelach czy wszystko bedzie współgrało, ale na moje oko powinno śmigać jak ta lala.
p.s G - Skill troche drozsze, ale maja dozywotnia gwarancje, nie wiem jednak jakie podejscie do tej gwarancji ma morele.pl

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Sosen91
Poradziłeś sobie? Z takimi rzeczami pisz najlepiej na jakimś forum komputerowym.

jevgienij
http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-16gb-2x8gb-ddr3-1600mhz-1-5v-bls2cp8g3d1609ds1s00ceu-472802/

Odpowiedz
Cytat
Sosen91

Wlasnie jeszcze nie ;D Ale dziwne by to było, by była to wina procka, nie uważasz Artur ? Przeciez taktowanie pojedynczego rdzenia w Xenonie jest wieksze niz w niektorych i5 (o ile dobrze patrze) , a to wystarczy do maks detali w fifie, a co dopiero na minimum ;D

Jakie fora komputerowe polecasz ? Ja zatrzymałem sie w świecie PC na epoce gdy karta GeForce mx100 byla sztosem ;d

Odpowiedz
Cytat
jevgienij

@Shippendales, @Artur90 dzięki za pomoc. Zdecyduję się na te Cruciale od Artura, bo na proline są za 219 zł :f_drink: I też mają dożywotnią gwarancję producenta, chociaż to akurat mało ważne, bo i tak kompa zmienię zanim by zwykła upłynęła ;)

http://proline.pl/?p=BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU

Odpowiedz
Cytat
Shippendales

@jevgienij, taka mała techniczna uwaga, przy wkładaniu nowych kości ram i przy pierwszym załączeniu, zaleca się najpierw włożenie tylko 1 kości ram-u, jesli smiga to wtedy wkładamy drugą.:f_drink:

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Sosen91
Pewnie brak jakiś sterowników etc.

Jakie fora komputerowe polecasz ?

Obojętnie. Problem pewnie nie jest ciężki do rozwiązania. Poza tym nie musisz pisać tylko na jednym wybranym ;)

Odpowiedz
Cytat
Wronx93

Siema,
potrzebuje nowego komputera, budżet bez limitu, im mniej tym lepiej ale powinien spełniać wszystkie poniższe wymagania:
- Płynna obsługa wszelkiego oprogramowania pokerowego ( hrc, hm2, pt4, flopzilla, wszystkie popupy podczas gry etc.)
- Nadający się do grania i streamowania prostych gier ( lol, cs, poker, do tego jakaś muzyka w tle, przeglądarka etc )
- Oglądanie filmów online w dobrej jakości ( mój monitor jeśli to ma znaczenie to 24' LG Full HD)
- System nie jest wymagany, ale jeśli będzie opcja do wyboru to win 7/8
- Możliwość rozbudowy w przyszłości ( nie lubię często wymieniać kompów, a ten którego obecnie używam nadaje się już chyba tylko na śmietnik )
- Dysk SSD ( Nie ściągam zbyt wiele z neta - na obecnym dysku mam jedynie 100gb miejsca zajętego )
- Możliwość podłączenia drugiego monitora w przyszłości

Z góry dziękuję za porady :-)

Odpowiedz
Cytat