Skip to forum
Notifications
Clear all

Stacjonarka

1,105 Posts
241 Users
117 Reactions
145.1 K Views
jevgienij

Napisane przez micnow9545
No i pamiec ram wrzucilem taka:
http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-16gb-2x8gb-ddr3-1600mhz-1-5v-bls2cp8g3d1609ds1s00ceu-472802/
narazie zapelnie dwa sloty a potem dokupie najwyzej bo max jest 32. (da sie tak? tutaj mnie mozesz pojechac ostro jak nie xD, enjoy)

pozdro

Tydzień temu kupowałem, tu masz taniej:
http://proline.pl/?p=BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU

Edyta: lol, już nie jest aż tak taniej :f_ugly:

Reply
Shippendales

Jev, może sprawdź czy te pamięci działają u kogoś innego na kompie i mu je odsprzedaj taniej za jakiś przelew na ps - przecież to nówki, a stawiałbym ze w twoim wypadku to raczej bedzie niekompatybilność.

Reply
Shippendales

@micnow, też mi sie wydaje, że i7 lepsza niż ten Xeon + karta - tej karty potem już raczej nikomu nie sprzedasz a ona będzie sie zachowywala dokladnie tak samo jak ta w procesorze i7 + stawiam, że cały zestaw z dodatkowa karta bedzie bral troche wiecej mocy, choc to groszowe sprawy - no ale '+' karty osobnej jest to, ze zawsze masz wiecej wejsc na monitory.

Reply
micnow9545

Ogarniałem tak ze do płyty głównej podłączę te dwa monitory także luz. No właśnie widzę ze główna zaleta tego Xeona jest to ze jest tańszy, ale jak juz policzyć ta kartę graficzna to wcale taniej nie wychodzi.
Jeszcze tylko mi obudowa została do wybrania. Jakies polecane z doświadczenia? Pewnie wezmę najtańsza z tych cichych

Pozdro

P.s. No i patrzyłem na ta wbudowana grafikę w tych i7 i jeste całkiem dobra (so they say) wiec powinno byc spoko

Reply
micnow9545

wow. zapomnialem ze potrzebuje karty sieciowej xD
chyba lepiej wewnetrzna nie? ma to znaczenie jaka dokladnie?
http://www.morele.net/karta-sieciowa-tp-link-tl-wn881nd-453122/
taka na przyklad

Reply
Artur90

micnow9545

Ogarniałem tak ze do płyty głównej podłączę te dwa monitory także luz.

To w takim razie źle zrozumiałem... myślałem, że będziesz pracował razem na trzech wyświetlaczach a zestaw Xeon + katra w wersji FLEX jest właśnie pod taką konfiguracje.

Jeżeli i7 to już można pójść w nową generacjie i ramm DDR4:
http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-6700-3-4ghz-8mb-box-bx80662i76700-757625/
Czy nawet z odblokowanym mnożnikiem (trzeba tylko dopytać czym się rożni wersja BOX od OEM poza brakiem opakowania):
http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-6700k-4-0ghz-8mb-box-bx80662i76700k-707265/
http://www.morele.net/procesor-intel-i7-6700k-4-0ghz-8mb-oem-cm8066201919901-764644/
+ chłodzenie (w tym wypadku), ram DDR4 i płyta pod socket 1151.

Reply
micnow9545

Faktycznie tak sie wyrazilem :f_biggrin: dwa wystarcza.
patrzylem na nie tez. chyba rzeczywiscie tak zrobie. cenowo wcale duzo drozej nie wyjdzie chyba.
wersja box to chyba po prostu z zalaczonym chlodzeniem z tego co widze

odblokowany mnoznik pozwoli na na podkrecanie w przyszlosci tak?

Reply
Artur90

wersja box to chyba po prostu z zalaczonym chlodzeniem z tego co widze

Chodzi mi tylko o wersje "K" a tam OEM i BOX nie ma chłodzenia.

odblokowany mnoznik pozwoli na na podkrecanie w przyszlosci tak?

Tak. Ofc+ płyta pod OC (umożliwiająca podkręcanie).

Reply
Shippendales

Imo jeśli nie bedziesz grał w gry to nie ma sensu brać tych z odblokowanym mnożnikiem (wersji K), i7 da sobie spokojnie rade z tym co na niego rzucisz w wersji fabrycznej + trzeba sie liczyc się z tym, że w momencie gdy go podkręcisz automatycznie tracisz gwarancje producenta + do podkręcenia trzeba wydać więcej na płytę główną z dobrą sekcją zasilania. Bierz i7 bez odblokowanego (możesz wersje Oem - bez zalaczonego chlodzenia) + dokup osobne chlodzenie, nie musi być jakies super coś w granicach 100-150 zł. Ramy DDR3 czy tam DDR4 to już nie wiem, niby obecnie nie ma miedzy nimi wiekszej roznicy, ale ponoć DDR4 bardziej przyszlosciowe.

edit:wersje oem maja chyba 1 rok gwarancji, boxowe 2 lata wiec zwroc na to uwage.

Reply
Filipo91

micnow9545 Mi sie wydaje że zestaw ten co ja mam wystarczy ci spokojnie . i możesz podłączyc dwa monitory . Co najwyżej możesz płyte główna wymienic na inna ale pod socket1150 , procek ci styknie nie grzeje sie + chłodzenie to co ja mam . Cicho chodzi polecam .

Reply
Artur90

Imo jeśli nie bedziesz grał w gry to nie ma sensu brać tych z odblokowanym mnożnikiem (wersji K), i7 da sobie spokojnie rade z tym co na niego rzucisz w wersji fabrycznej

A dlaczego nie zostawić sobie możliwość poprawy wydajności w przyszłości? Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy.

trzeba sie liczyc się z tym, że w momencie gdy go podkręcisz automatycznie tracisz gwarancje producenta

Bez przesady. Jeżeli nie "spalisz" procesora (co można uznać za szkodę z własnej winy) to w zasadzie nie ma się czego obawiać. Po coś w końcu Inel wypuszcza specjalną linie procesorów z odblokowanym mnożnikiem. Ludzie bawią się w OC od dobrych kilku lat i jakoś na forach nie ma specjalnych wątków o konsekwencjach.

Co do wersji BOX i OEM procesorów z "K" wystarczy przed zakupem napisać do sklepu.

Reply
Shippendales

Intel wypuszcza wersje K, bo tego chcą ludzie, a żadna szanująca się firma nie odpuści szansy na zarobek. Mógłbym się rozpisać na 2 strony o kręceniu procesorów ale po co - intel daje gwarancję, że procesor bedzie chodził w takich parametrach jakich sam podaje, wszystko inne już na własne ryzyko. Stwierdzenie "jakoś na forach nie ma specjalnych wątków o konsekwencjach' do mnie nie przemawia, bo nie wiem na ilu forach siedzisz i jaką masz próbke - może być też tak, że ludzie którym wysiadły procki od kręcenia wiedzą na co się pisali i nie mają tak naprawde do nikogo pretensji. Idąc dalej uważam, że dopóki nie gra się w wymagające gry lub wykorzystuje programów niesamowicie obciążających rdzenie, to nie ma sensu brać wersji K, pomijając już fakt wyższej ceny reszty podzespołów. Micnow chce mieć solidną maszynę do poksa, wdłg mnie nie potrzebuje wersji K - A dlaczego nie zostawić sobie możliwość poprawy wydajności w przyszłości? Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. - dokładnie wszystko ma swoje plusy i minusy, może wykorzysta w przyszlosci potencjał procka, a może nie i teraz tylko przepłaci - koniec końców, Micnow sam zdecyduje.

Reply
micnow9545

a wiec zdecydowalem xD
wezme ten 6700K - wcale duzo nie dokladam a moze byc to faktycznie przydatne w przyszlosci
wzialem jednak troche wiekszy ssd niz myslalem no i dorzucilem jeszcze hdd (myslalem ze beda do dyspozycji mniejsze niz 1TB a tu widze ze juz zapomnieli o takich rozmiarach xD)
tak to wyglada:

jak tylko dojda hajsy to zamawiam i sie bawie w klocki

dzieki Panowie! jak macie jeszcze jakies uwagi to dawac. serio dzieki za pomoc

P.S. aha, napisalem do nich o co chodzi z tym boxem przy tym procku. wydaje mi sie ze sie jebneli w opisie po prostu i to chlodzenie jest. zobaczymy

Reply
Shippendales

Wersje K graczej nie mają chłodzenia, każdy kto kupuje ten procesor raczej go kręci i wie, że boxowe jest za słabe. Dorzuć jakies do max 150 zł, na teraz starczy, gdybyś w przyszlosci chcial go krecic to może wymagać lepszego.

Reply
Artur90

Mógłbym się rozpisać na 2 strony o kręceniu procesorów ale po co

Mógłbyś? A co chciałbyś ująć na tych dwóch stronach?

Stwierdzenie "jakoś na forach nie ma specjalnych wątków o konsekwencjach' do mnie nie przemawia, bo nie wiem na ilu forach siedzisz i jaką masz próbke, może być też tak, że ludzie którym wysiadły procki od kręcenia wiedzą na co się pisali i nie mają tak naprawde do nikogo pretensji.

Nie siedzę, także próbki nie mam.
Możemy pójść dalej w takie "może być tak"... Może być tak, że zdecydowana większość osób kupujących CPU z odblokowanym mnożnikiem tak naprawdę nie ma pojęcia, że pokręcając (teoretycznie) traci wsparcie producenta i w przypadku nie uznania gwarancji z tego powodu taka negatywna informacja w dobie internetu raczej odbiłaby się szerokim echem.
Poza tym oddając CPU na gwarancje tak naprawdę nikt nie ma możliwości sprawdzić czy podkręcałeś owy egzemplarz (poza skrajnym przypadkami) czy nie, dodając do tego fakt, że z procesorami rzadko występują jakiekolwiek problemy proponuje nie popadać w jakąś paranoje. Nikt nie każe bić rekordów GHz i chłodzić ciekłym azotem.

micnow9545
Na zestaw zerknę później.

Reply
Shippendales

Myślisz, że temat kręcenia procesorów nie jest zbyt wyczerpujący aby mógł zająć 2 strony? - to chyba nigdy samemu sie tym nie zajmowałeś i nie masz o tym pojęcia. - Już samo twoje zdanie Jeżeli nie "spalisz" procesora (co można uznać za szkodę z własnej winy) to w zasadzie nie ma się czego obawiać mówi mi, że taki z Ciebie fachman jak ze mnie baletnica - największe zagrożenie dla procesora to stała wysoka temperatura (a nie taka, która doprowadzi do nagłego przepalenia go, bo to trzeba go przevoltować). Im wyższe taktowanie procesora, tym więcej potrzebuje Voltów aby był stabilny, im więcej voltów - tym wyższa temperatura, im wyższa temperatura - tym krótsza żywotność procesora. Największym zagrożeniem OC jest krótsza żywotnośc procesora i stopniowe słabnięcie jego możliwości ,a nie jakieś przepalenie. Nie chciałbym tutaj na forum robić przepychanki, od tego są inne fora. Dlatego facetowi, który potrzebuje stabilnego i wytrzymałego komputera do pracy, nigdy bym nie polecił procesora ze stałym OC. Procki z OC sie wykorzystuje do gier, aby w danej chwili dawały z siebie MAX, nie patrząc zbytnio na żywotnośc samego procesora.

Reply
Artur90

Myślisz, że temat kręcenia procesorów nie jest zbyt wyczerpujący aby mógł zająć 2 strony?

No nie wiem, myślałem, że chcesz mi wkleić jakiś poradnik czy coś który zajmuje 2 strony.

Jeżeli nie "spalisz" procesora (co można uznać za szkodę z własnej winy) to w zasadzie nie ma się czego obawiać mówi mi, że taki z Ciebie fachman jak ze mnie baletnica

Pisałem to w zupełnie innym kontekście, a nie wypisywałem co jest najgorsze dla procesora. Jeżeli już bierzesz cześć mojej wypowiedzi i chcesz ją skierować przeciwko mnie to przeczytaj cały post ze zrozumieniem, bo potem wychodzą z tego takie kwiatki i robienie z siebie wielkiego znawcy tematu.

największe zagrożenie dla procesora to stała wysoka temperatura

Ok.

Im wyższe taktowanie procesora, tym więcej potrzebuje Voltów aby był stabilny, im więcej voltów - tym wyższa temperatura, im wyższa temperatura - tym krótsza żywotność procesora.

Jeżeli ktoś się bierze za OC to nie zrobi tego bez zaznajomienia się z tematem. A to co Ty wypisujesz czyli temperatury, ustawienie napięć ect jest wyjaśnione w pierwszym lepszym poradniku z przed kilku lat i nie trzeba tego powielać na pokerstrategy.com

Reply
Shippendales

dobra dobra kończmy temat, możemy tak do jutra.

Reply
Artur90
Petros86

http://prnt.sc/aapiy9

Czy w takim zestawie są wyjścia DP I HDMI? Czy można podłączyć 3 monitory bez dodatkowej karty graficznej?

Reply