Też uważam ze nie ma sensu ładować nie wiadomo jaki procesor.
Obecnie gram jeszcze na laptopie z prockime i3-3110M 2.4ghz i po zmianie na dysk SSD + dorzucenie 4gb ramu działa wszystko jak ta lala.
smieszki smieszki ! dobra bo czytam i w parametrach tej plyty glownej nie ma nic o dwoch wyjsciach hdmi na monitory . Artur daj znac co czy moj zestaw bedzie dzialal dobrze itd
Napisane przez Shippendales
Najważniejsze w składaniu zestawu na tym forum to określić się, czy ma to być komp tylko do pokera, czy będą na nim grane gry. Nie wiem skąd się wzieło przekonanie, że do zestawu pokerowego potrzeba procesora typu i7 - imo strata kasy , lepiej ją zainwestować w porządny SSD i jakieś szybsze RAM-y. Pamiętam, że mój już kilkuletni 6-rdzeniowy procesor AMD fx-6300 (teraz cena ~440zł) przy odpalonych 4 softach, 15 stołów + PT4 wyświetlających 20 statystyk na każdego gracza był zużywany średnio w 25% i wszystko śmigało - a i nawet z najnowszymi grami radził sobie bardzo dobrze. Piszę o tym dlatego, że różnica w cenie jest dość istotna - solidnego kompa do poksa można złożyć już z bardzo dobrym SSD za jakieś 2K - gdybyśmy chcieli pograć na nim dość przyjemnie w nowsze gierki - to cena od 3k w górę no i to raczej bez jakiegoś super SSD, który do kompa pokerowego jest bardzo istotny.
Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że programy pokerowe nie kończą się na PT4. W pewnych przypadkach nie jest to żadne przekonanie, a wręcz konieczność by mieć mocny sprzęt i nie jest to żadna strata kasy.
Napisane przez wantmemoney
Link Text...
rozumiem ze nie potrzebna mi karta graficzna- spokojnie podlacze 2 monitory na hdmi ?
no i dajcie mi znac co z tym windowsem czy musze kupic sobie nowa licencje czy jak ?
rozumiem ze jak wzielem sobie jakis tam pakiet za 89zl to mi zloza to wszystko do kupy i bedzie chulalo ?na kompie nie zamierzam ogladac nawet filmow itd - tylko poker i co z nim zwiazane . wiec mysle ze ten ssd 250gb mi starczy spokojnie
Twój procesor posiada zintegrowany układ graficzny, więc nie potrzebujesz karty graficznej. Co do obsługi dwóch monitorów, to dobrze widzę, że ta płyta główna nie ma wyjścia HDMI i tylko jedno DVI? W tym wypadku raczej musisz szukać innej płyty głównej, ale niech Artur potwierdzi.
Witam ,
Mam zamiar zmienić płyte główna chciałbym podpiac wiecej monitorów . Co polecacie pod mój zestaw który posiadam . Chce tylko płyte główna wynienić nic wiecej .
Cześć,
sprawa do speców o nową stacjonarę. Przeznaczenie poker - konieczność płynnego działania jednocześnie 3-4 softów (ok. 15 stolików), hm2 z dużą bazą rąk, przeglądarka i do tego jakaś muzyczka w tle. Chciałbym żeby szybko wykonywał obliczenia w hrc, z czasem może piosolver. Obsłużyć musi dwa monitory 1920x1080, z czasem może trzeci jakiś mniejszy. Do tego dobra będzie możliwa cicha praca. Budżetu prawdę mówiąc nie ograniczam, przede wszystkim ma to być optymalny sprzęt, a taki myślę do 3k można złożyć. Jeśli jednak warto będzie do czegoś dołożyć to nie ma problemu. Na podstawie tego co tu przeczytałem złożyłem coś z grubsza, ale moja wiedza na temat komputerów zatrzymała się na roku '98 kiedy to celeron 333 był szczytem technologii.
Spoiler
1. Procesor Intel Core i5-4690, 3.5GHz, 6MB, BOX (BX80646I54690) 989,00 zł
2. Płyta główna ASRock Z87 Pro4 /Z87/DDR3/SATA3/USB3/PCIE3.0/s1150/ATX - Z87 Pro4 337,92 zł
3. Pamięć Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz 1.5V (BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU) 269,00 zł
4. Dysk SSD ADATA Premier Pro SP550 240GB SATA3 (ASP550SS3-240GM-C) 265,00 zł
5. Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003) 219,00 zł
6. Napęd Samsung SH-224FB - (SH-224FB/BEBE) 55,00 zł
7. Obudowa Zalman R1, USB 3.0, Czarna (R1) 179,00 zł
8. Montaż komponentów(od 3 elementów wraz z dodatkowym chłodzeniem) 89,99 zł
całość : 2403,91zł
Nie mam pojęcia jaki zasilacz jest do tego potrzebny, więc proszę dorzucić jakiś.
Dodatkowe chłodzenie?
Taka konfiguracja ramu będzie najlepsza? 16gb to jest minimum, bo aktualny sprzęt potrafi złapać zwiechę na 8gb, a nic tak nie tiltuje jak sprzęt.
Jeszcze inna sprawa, czy nie lepiej byłoby w podobnych pieniądzach złożyć coś na 8-mio rdzeniowym AMD?
Ostatnie pytanie, to gdybym chciał jednak zarzucić jakąś nowszą gierkę typu fifka czy wiedźmin 3 to wystarczy do takiego zestawu dorzucić jakąś grafikę? Jeśli tak to co polecacie?
Z góry wielkie dzięki.
tillyadrop
Wybrałeś płytę główną ze złączem M.2. Jeżeli zdecydowałeś się akurat na ten model to wypadałoby go wykorzystać (teraz lub w przyszłości) kupując SSD pod ten interfejs.
Zasilacz:
https://www.morele.net/zasilacz-antec-vp-500-500w-632748/
Jeśli w przyszłości zamierzasz montować mocną grafikę to możesz dorzucić do np:
https://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/
SSD (wrzuć 250GB):
Crucial MX200
GoodRam Iridium Pro
+ to co napisałem odnośnie płyty głównej.
Chłodzenie nie potrzebne.
Obudowa:
Spoiler
Zalman R1 (lekko wycisza)
Antec VSP5000 (również lekko wycisza)
Zalman Z3
Zalman Z3 plus
Gladius M20 Pure Black
SilentiumPC Gladius M35 Pure Black
SilentiumPC Gladius M45W Pure Black
Zalman Z5
Antec GX500
Tracer Volcano
Zalman MS800
Z kartą graficzną jeśli Ci się nie spieszy możesz poczekać. Pod koniec czerwca odbędzie się premiera nowych układów AMD, a przedwczoraj Nividia zaprezentowała pierwsze nowe modele.
wantmemoney
Ram:
https://www.morele.net/pamiec-kingston-hyperx-fury-8gb-2x4gb-ddr4-2133mhz-cl14-hx421c14fbk2-8-719420/
https://www.morele.net/pamiec-kingston-savage-ddr4-8gb-2x4gb-2133mhz-c13-hx421c13sbk2-8-771088/
Jeżeli będzie brakowało to dorzucisz 2x 4GB (o takich samych parametrach).
Płyta główna jak wspomniał innocent2102 ma tylko jedno DVI. Z postu z którego korzystałeś do tej pory wybierz inną która ma 1xDVI, 1xHDMI. Twoje monitory muszą mieć inne wyjścia, nie tylko HDMI.
Zasilacz wystarczy:
https://www.morele.net/zasilacz-antec-vp-500-500w-632748/
https://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-series-450w-80plus-120mm-fan-cp-9020096-eu-649091/
+ obudowa lekko wyciszająca:
Zalman R1
Antec VSP5000
Ewentualnie:
https://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/
ranalf
Trzeci i ósmy post z przedniej strony.
Cześć,
Jak taki komputer spisywałby się z zadaniami pokerowymi (HM2, notecaddy, X-softów) z dyskiem SSD w porównaniu do nowych stacjonarnych w podobnej cenie? (karta graf. też do wymiany)
http://allegro.pl/show_item.php?item=5909980347
http://www.morele.net/inventory/info/OMDtYj/
taki zestaw? sugerowałem się Twoimi postami. na procek się zdecydowałem się model wyższy, bo na benchmarku wypada wyraźnie lepiej, a może w ogóle model K i go podkręcić? jakieś chłodzenie wrzuciłem, w razie gdybym dokupował grafikę i żeby hałasu nie robił za dużo. pytanie czy nie za słabe? zasilacz 550W, mocniejszy na wypadek dorzucenia grafiki. nie za mocny tak czy owak?
Tak na wstępnie: dobrze by było, aby ktoś używający tych bardziej wymagających programów pokerowych typu NC itp sprawdził jak dużo i jakich zasobów zużywają (ctrl+alt+del > monitor zasobów), wtedy ci polecający sprzęt wiedzieliby jakie jest minimum sprzętowe do obsłużenia tego.
@Ranalf
co do procesorów, myślę że obydwa procesory 8-rdzeniowy AMD jak i ta 4-rdzeniowa i5 poradzą sobie ze wszystkim co na nie rzucisz, przy czym:
-intele są wydajniejsze na pojedynczym rdzeniu = większa wydajność w grach
-amd może być jakies 15-20% mniej wydajny w grach, ale z zadaniami wielowątkowymi poradzi sobie lepiej niż i5.
Intele wersji 'i' mają wbudowane procesory graficzne, za co intel już sobie odpowiednią kwotę do ceny doliczy, wiec jesli ktos planuje dokupić osobną karte graficzna to pewnie z niego w ogole nie skorzysta. Amd-ki serii FX nie mają wbudowanej w chip grafiki, więc trzeba dokupić grafikę osobno.
Co do kart graficznych: większość kart tak do ceny ~900zł typu GTX 960, radeon R9 290 poradzi sobie z nowszymi bardziej wymagającymi grami typu Wiedzmin, Assassins creed itp na poziomie średnich - wysokich detali, ale jak wiadomo coraz to nowsze bardziej wymagające gry będą chodziły słabiej i za rok-dwa możemy już grać na ustawieniach low-medium. No z grami niestety tak jest, że wzrost ceny do jakości grania nie jest proporcjonalny, czasem by zobaczyć te ultra detale trzeba sie sporo wykosztować. Gdybym miał teraz wybierać kartę dla siebie, to raczej nie brałbym gtx 960, 970 juz troche droga - raczej decyduwałbym sie wlasnie na jakiegoś redona serii r9. No i warto też wspomnieć, że mamy teraz taki okres, w którym Nvidia jak i AMD wypuszczają nowe modele, więc dla niektórcyh najbardziej profitową opcją może być wstrzymanie sie jeszcze jakis miesiac- dwa z kupnem kompa. Szczególnie nowa karta AMD jest warta uwagi - ma kosztować w okolicach 1000zł oferując przy tym wydajność prawie 2x większą od modeli które podałem przed chwilą.
Shippendales, w takim razie zostanę przy i5-6600. Całego kompa złożę już, a wstrzymam się w takim razie z grafiką. Możesz tylko rzucić okiem czy to jest w miarę optymalny zestaw w takich pieniądzach? Czy wszystko będzie kompatybilne? Starałem się zwrócić możliwie uwagę, ale nie chcę żeby coś umknęło. RAM zmieniłem na Corsair Vengeance LPX DDR4, 16GB(2x8GB), 2133MHz, CL13, bo specyfikacja identyczna, a cena 35zł mniej.
Edit:
Co myślicie o systemie z rynku wtórnego? Na allegro klucze do win7 od 20zł chodzą, a nowa 10 to koszt rzędu 500zł blisko. Do końca lipca można bodaj za frytki przekształcić to do 10.
Wszystko wygląda ok, sockety i Ramy dobrze dobrane. Pytanie tylko do Ciebie, bo nie wiem czy dobrze wnioskuję z twoich postów, ale chyba chciałbyś też w przyszłości pograć w dobrej jakości w nowsze gry. Jeśli mam rację, to chyba warto troszkę dopłacić i wziąść model z oblokowanym mnożnikiem typu :Link Text.... Odblokowany mnożnik oznacza możliwość zwiekszenia taktowania procka, co w grach jest ważne. Myśle, że i5 którą podałem można kręcić spokojnie z bazowych 3,5GHz do ~4,4Ghz, czyli dość spora różnica. Tylko że, aby kręcic taki procek potrzeba płyty głównej z mocniejszą linią zasilania typu: Link Text... no i oczywiście solidne chłodzenie, te które wrzuciłeś jest okej na teraz i myśle że starczyłoby do procka na przetaktowanie do 4ghz. Aby wyciągnąć z niego więcej myślę, że potrzeba jednak lepszego chłodzenia. No i taka notka, jeśli nigdy nie kręciłeś to bez obaw, dzisiaj to kwestia godziny, zobaczenia filmiku na youtube i już - nie trzeba specjalnie się znać. Cenowo myślę dołożysz jakieś ~350 - jak za zwiększenie wydajności procesora o jakies 30% to myślę, że może być warto.
Tak zrobię. Pojęcie 'linia zasilania' jest dla mnie z kosmosu (nie mam pojęcia na co patrzeć). Link Text... ta płyta będzie ok? Jak już mam dokładać to wolę mieć 2 wyjścia HDMI. Jakie chłodzenie sugerujesz? No i zasilacz jak mocny powinien być? Ostatnia kwestia to hałas. Obecnie pracuję na lapku i męczy mnie to. Wiadomo, że PC będzie tak czy owak lepiej pracował, ale czy to pudło jak sugerował Artur będzie ok czy lepiej dołożyć do jakiegoś wyciszanego?
Edit:
Jak uważasz z tym systemem z rynku wtórnego?
Procesory i5-6600K podkręca się na płytach z chipsetem Z170.
ranalf
Zestaw pod i5-6600 wygląda ok. Wyrzuć chłodzenie, jeśli będzie za głośno to wtedy dokupisz.
Zasilacz:
Reszta ok.
@artur, jeśli tak to sorry za wtopę i dzieki za szybką reakcję. Chłodzenia chyba nie może wyrzucić bo te procki nie mają załączonego w zestawie (wersja K). No to gdybyś dalej chciał i5, którą można kręcić to z taką płytą np: Link Text... Tylko, że trudno znaleźć solidną płytę z 2 x HDMI poniżej 700zł, co już cenowo troche słabo sie oplaca. Jeśli masz 2 monitory hdmi to wystarczy dokupić 1 przejściówkę hdmi-dvi za 10zł i po sprawie. Po kupnie osobnej karty grafiki problemu już nie będzie.
edit: chłodzenie myślę takie Link Text... powinno załatwić sprawę - przy chłodzeniach zawsze należy pytać czy jest montowane pionowo czy poziomo, bo jeśli płyta ma 1 slot ramu całkiem od lewej, to przy niektórych cooler może ten slot zasłaniać. Jesli jednak zapłaciłeś za składanie, to w przypadku problemów powinni Ci dać jakiś cynk.
Co do tego windowsa to sam nie wiem, za 20 zł to pewnie sam klucz bez płytki i nie wiadomo jak z pochodzeniem tych kluczy. Dla mnie wygląda to trochę fishy - ale tak jak mówię, sam nie wiem jak do tego podejść.
Cześć,
Artur próbuje złożyć kompa. NA dobra sprawę nie potrzebuje maszyny jest tylko pod pokera.
PokerStars + Hold'em Manager 2 + TableScan Turbo (w przyszłości pewnie trochę programów się doda ale raczej nie będą wszystkie na raz używane).
Obecnie pracuję na laptopie ale stałem się szczęśliwym posiadaczem TAKIEGO monitora. Niestety mój laptop nie obsłuży go w pełnej rozdzielczości, a na tym mi najbardziej zależy.
SPECYFIKACJA laptopa z linku jest urozmaicona o dodatkową kość RAM (łącznie 8gb) i wymieniony dysk na SSD. Bardzo dobrze mi się pracuję na taki setup'ie i nie potrzebuje niczego więcej.
Nie planuje rozbudowy komputera pod gry or something (do tego kupie konsole
).
Co uważasz o tym zestawie ?
płyta główna TU
procesor I3-4170
Pytanie czy karta graficzna która jest zintegrowana z płytą główną obsłuży ten monitor (wejście DVI-D dual link i tylko takie wchodzi w grę)
Jeżeli nie obsłuży to
grafika GT 730 2GB
dysk SATA3
RAM 2x4gb
Jakieś podpowiedzi co do zmian czy zasilacza ?
yoooo ,
Porzebuje złożyc stacjonarke .
Wymagania : 3 softy + hm2 ( spora baza )
Komputer tylko i wylacznie do pokera .
Dyski i ram juz posiadam .
Pozdro
Co myslicie o czyms takim ? Z tym karta graficzna nie potrzebna ( preferuje zintergrowana ) .