.
Zasilacz może zostać.
Na pierwszy ogień idzie pamięć- tutaj wypadałoby dokupić jeszcze jedną kość 4GB (może być nawet jakaś używana, byle o takich samych parametrach).
Temperatury trochę za wysokie, max 70 C przy obciążeniu przez programy pokerowe nie wygląda kolorowo. Także dokładne wyczyszczanie radiatora i wymiana pasty, albo jak wspominałeś wymiana chłodzenia.
Ewentualnie jeszcze format dysku (jeśli dawno tego nie robiłeś).
Siema Arturze
Kupiłem "przez Ciebie" kompa z morele i wczoraj podczas włączania światła wywaliło mi korki przy czym jak sie okazało wywaliło system w komputerze (komunikat zeby wybrac poprawny boot device i tyle przy uruchamianiu), co to jest nie wiem ale chyba pamięć (?) czy gwarancje takie cos obejmuje? Zgłaszać to normalnym trybem przez morele czy jak? Ile trwa gwarancja? Bo to juz zalezy co padło i jaka gwarancja czy producenta czy sklepu itd gubię sie w tym, help
Ps komp kupiony 07.15
Napisane przez Artur90
Zasilacz może zostać.
Na pierwszy ogień idzie pamięć- tutaj wypadałoby dokupić jeszcze jedną kość 4GB (może być nawet jakaś używana, byle o takich samych parametrach).
Temperatury trochę za wysokie, max 70 C przy obciążeniu przez programy pokerowe nie wygląda kolorowo. Także dokładne wyczyszczanie radiatora i wymiana pasty, albo jak wspominałeś wymiana chłodzenia.
Ewentualnie jeszcze format dysku (jeśli dawno tego nie robiłeś).
ok chłodzenie będę niedługo zamawiać a mam pytanie odnośnie ramu jeszcze, obecnie mam 2x2GB czy mogę dorzuć trzecią kość 4GB czy to wszystko musi iść 'symetrycznie' w sensie 2x2x2 albo 2x4GB? mam taki ram: https://gyazo.com/4d6e14399712397f937c55e6fa4889cd
@AliAli - do biosu czy najpewniej UEFI potrafisz wejść? (zazwyczaj trzeba naciskać klawisz delete podczas uruchamiania kompa?) tam właśnie da się ustawić kolejność bootowania, może dysk padł albo co. Poza tym, masz tam jakieś inne opcje do wyboru czy po prostu ściana?
@krak można dorzucić np 4-gigową kostkę do obecnych 2x2 - ale 'ponoć' Ramy najlepiej działają w trybie Dual-channel, czyli w parach. O ile szybciej działają te w parach od pojedynczej kości Ci nie powiem bo od zawsze mam 2. Oczywiście cena pojedyńczej kości tańsza od pary, ale pewnie te parę % mniej wydajna.
Czesc, wrzucam tez tu, bo widze ze Artur udziela sie tylko w tym temacie, a zalezaloby mi na Twojej opinii.
Korzystam z kilkuletniego laptopa z i5 i 8gb ram. Wszystko dzialalo calkiem ok, ale ostatnio jest coraz gorzej z HM i popupami. Gdy otwieram task manager w trakcie gry, pokazuje ze memory i CPU wykorzystywane sa ponizej 50%, ale dysk twardy 99-100% bez przerwy. Czy slusznie wyciagam wniosek ze to SSD byloby rozwiazaniem problemu? Otwieralem program do mierzenia temperatury i pokazuje ze wszystko w normie.
Chce wymienic komputer na stacjonarny za kilka miesiecy, ale do tego czasu trzeba jakos wytrwac, wiec zastanawialem sie, czy bylby rozwiazaniem zakup zewnetrznego dysku ssd, tak abym mogl teraz korzystac z niego na laptopie a potem przy zakupie stacjonarki nie musial kupowac nowego? Czy jezeli kupie normalny, wewnetrzny ssd goodram, ten polecany przez Artura, to da sie go moze wlozyc do jakiejs kieszeni i podlaczyc do laptopa od zewnatrz?
Z gory dziekuje za pomoc,
pozdrawiam
sorry chłopaki, że zawracam gitarę ale mógłby ktoś podać przykład jaki ram mam kupić żeby się zgrywał z tym co mam teraz
https://gyazo.com/4d6e14399712397f937c55e6fa4889cdbr >
z góry dzięki
DDR3 1333MHz 1,5V (nie znam opóźnień "CL" bo nie znam dokładnej nazwy kości, a żeby to sprawdzić musiałbyś zajrzeć do obudowy. Ogólnie możesz brać standardowe CL9, ewentualnie sprawdzić dokładnie).
https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram-38/,,,,,,,p,0,,7965O365962,7971O367319,7973O367199,7975O366327/1/
4GB (wersie 1x4GB i 2x2GB).
I teraz druga kwestia: Ramy masz 1333MHz, ale pracują w "trybie" 666.7MHz i raczej wypadałoby to przestawić w biosie
Może to być profil XMP (albo turbo). Tutaj znalazłem przykład jak to może wyglądać:
http://imgur.com/a/fLojI
@up nie musi nic zmieniać w trybie pracy ramu, 666.7 Mhz to 1/2 1333Mhz, a ile dobrze pamiętam każda kość ramu może obsłgiwać 2 operacje z prockiem na raz. Czyli te 1333Mhz to tak naprawdę 2 szyny bitowe o prędkości 666mhz każda:f_drink:
Witam, potrzebuję komputer "na lata". Taki przy którym nie trzeba będzie nic robić, aby w przyszłości i obecnie nie było z nim problemów. Główne cele to streamowanie, poker + hm2 etc., cs, lol, filmy, czasami jakieś nowsze tytuły, 2 monitory full hd.
Poskładałem coś takiego i mam dwa pytania:
1. Czy to wszystko do siebie pasuje?
2. Jeśli tak, to czy ten komputer będzie spełniał moje wymagania?
Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 530W (SPS-530MPCBEU) 1 225,00 zł 225,00 zł
Płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H, B85, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, GBLAN, mATX (GA-B85M-D3H)
Dysk SSD Crucial MX200 250GB SATA3 (CT250MX200SSD1)
Pamięć Kingston HyperX FURY 8GB DDR4 2133MHz CL14 (HX421C14FB/8)
Obudowa SilentiumPC Gladius M35W Pure Black (SPC156)
Karta graficzna Asus GeForce GTX1060 DUAL 6GB GDDR5 (192 Bit) DVI-D, 2xHDMI, 2xDP, BOX (DUAL-GTX1060-O6G)
Procesor Intel Core i7-2600 3.4GHz, 8MB (CM8062300834302)
Napisane przez Artur90
DDR3 1333MHz 1,5V (nie znam opóźnień "CL" bo nie znam dokładnej nazwy kości, a żeby to sprawdzić musiałbyś zajrzeć do obudowy. Ogólnie możesz brać standardowe CL9, ewentualnie sprawdzić dokładnie).
https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram-38/,,,,,,,p,0,,7965O365962,7971O367319,7973O367199,7975O366327/1/
4GB (wersie 1x4GB i 2x2GB).I teraz druga kwestia: Ramy masz 1333MHz, ale pracują w "trybie" 666.7MHz i raczej wypadałoby to przestawić w biosie
Może to być profil XMP (albo turbo). Tutaj znalazłem przykład jak to może wyglądać:
http://imgur.com/a/fLojI/blockquote >
hej sprawdziłem w końcu te ramy: Patriot Memory PDC34G1333LLK DDR3 1333MHz (7-7-7-20) 4GB (2x2GB)Kit. 1,7v
@Grubyjoe - źle dobrałeś podzespoły, procesor ma socket 1155 a płyta 1150 - Ramy wziąłeś DDR4 2133mhz a płyta obsługuje max 1600mhz DDR3. Jeśli nie chcesz się bawić w podkręcanie, a przy i7 raczej nie bedzie takowej potrzeby, to imo powinieneś iść w jakąś i7 na sockecie 1150 albo 1151 typu i7 4770 dla DDR3 lub 6700 dla DDR4. Karta grafiki jak najbardziej ok. Nie mam teraz czasu poskładać Ci całego zestawu - może jakoś na dniach, mozesz tez spróbować jeszcze raz sam i wrzucić, albo poczekać na Artura. co do streamowania to nie wiem jak bedzie z wydajnością na 1 kompie, większość pro streamerów ma 2 kompy i używa specjalnych kart do przechwytywania obrazu, dlatego musisz sam poszukać info jak taki komp sobie poradzi, myślę że do streamingu niezbyt wymagających tytułów czy poksa bedzie ok, ale przy jakichś większych gierkach może nie być super różowo.
@krak - dziwny ten twój komp, Ramy masz napięcie 1.7V a płyta z tego co widze obsługuje max 1.5V, więc Ramy już teraz mogą nie domagać, ale ciężko mi to z jakąś pewnościa stwierdzić. Nie wiem czy w twoim wypadku, dobrym wyjściem nie byłoby dołożenie do nowego kita 2x4gb, ale twoja płytka obsługuje przy tym procku co masz max 1333MHZ Ram, więc musiałyby to być 2x 4gb 1333MHz na 1.5V - wątpię czy Ci się to opłaca. Możesz kupić 1 kość 4gb na 1.5V 1333MHz, ale tak jak mówię - ciężko mi stwierdzić jak działają te ramy co masz teraz, bo wymagają napięcia 1.7V, a płyta dostarcza max 1.5V. Podsumowując - ciężko coś doradzić bo komp już leciwy i nie wiem czy opłaca się go upgradeować, najlepiej weź coś szipnij i składaj nowy ;P:f_thumbsup:
jeszcze jedno - możesz sprawdzić czy obecne Ramy działają sprawnie używająć najlepiej MemTest'a albo prime95, przy prime95 trzeba uważać bo to taki stress test dla całego kompa, więc temperatury szybują w górę i trzeba je monitorować.
krak2610 & Shippendales
Ramy już teraz mogą nie domagać,
Może dlatego zbiły na taktowaniu.
Możesz chyba próbować wrzucić jakieś najtańsze 2x2GB (nawet używane)... Ewentualnie sprzedać te i kupić 2x4GB.
GrubyJoe
W tym budżecie jest trochę do rozpatrywania.
Streamy również z nowszych tytułów?
Złożyłem na szybko coś takiego:
http://prnt.sc/da5cc5
Zestaw pod OC (podkręcanie).
Inne opcje:
Płyta na chipsecie B150M + i7 (ewentualnie Xeon i płyta na C232 i C236). Xeon to ta sama architektura co i7- 4rdzenie/8 wątków.
i5 z zablokowanym mnożnikiem + GTX 1070.
Xeon ze starszej generacji + GTX 1060/1070 (kilka stron wstecz powinieneś znaleźć przykładowe zestawy).
Czekać na Kaby Lake
dzięki panowie za pomoc, trochę smuteczek bo myślałem, że ten komp stricte pod pokera jeszcze pociągnie bez przeszkód. W sumie jeśli planuje za jakiś czas kupować nowy komputer to najlepiej by mi było kupić nowe 2x4GB z myślą o użyciu ich w nowej jednostce, tylko czy moja płyta główna to ogarnie?
@krak2610 - jak wspominałem wcześniej, pierwsze i najważniejsze co powinieneś zrobić to poświęcić trochę czasu i ruszyć Memtest, żeby sprawdzić czy twoje obecne ramy nie powodują błędów, bez tego tak naprawdę nie ma sensu dokupować nowych - jeśli nigdy nie robiłeś i nie wiesz co i jak to jestem pewny, że na googlach znajdziesz odpowiednie poradniki. Jeśli to komp tylko pod pokera, to szczerze mówiąc nie sądzę, abyś musiał go upgradeować - procesor powinien sobie radzić ze stricte pokerowymi sprawami bez większych problemów, Ramy też są jeszcze w miare ok ( o ile działają poprawnie). Obecny zestaw nie daje Ci zbytnio miejsca na upgrade, socket Am3+ pozwalałby Ci jedynie na włożenie procesora z serii amd-fx typu 6300 lub 8320 - z takim prockiem mógłbyś tam też wrzucić szybsze ramy ok 1600Mhz - ale jeśli mam być szczery to jest to średnia opcja, wyszło by cię to ok 900-1000zł, jakiś boost w porównaniu do obecnego zestawu by był ale to troche takie wymienianie już starej jednostki na mniej starą. Kupowanie nowych ramów z myślą o zamontowaniu ich w przyszłym nowym kompie też nie ma sensu, bo w obecnym zestawie nie zamontujesz nic lepszego niż 1333 Mhz, które w domniemanym nowym kompie okazałyby się raczej słabe. Imo ciśnij na tym kompie co masz, zrób tego Memtesta - jeśli nie bedzie błędów to po prostu mozesz dokupić 1 kość, jeśli będą błędy to te sprzedaj albo coś i kup 2 x 4gb kości 1333Mhz 1.5V:f_drink:
@Artur - jak pisałem wcześniej, te 666Mhz to po prostu oznaczenie - mam Ramy 1866Mhz i też figurują w cpu-z jako 933 z powodów o jakich wspomniałem wcześniej (mniej więcej) - po prostu 1/2.
Siema! W najbliższym czasie planuje zmianę sprzętu, bo obecny doprowadza mnie do tiltu
. Komputer ma służyć głównie do pokera, internet i muzyka, w gry nie gram. Może ktoś mi podpowiedzieć czy wymiana karty graficznej jest potrzebna? Aktualnie mam NVIDIA GeForce GT 440. Czy ta karta nadaje się na obsługę programów pokerowych, HM2, itp. Kwotę na kartę wolałbym przeznaczyć na lepsze pozostałe części. Jeżeli wymiana karty nie jest potrzebna to mógłby ktoś podpowiedzieć jaki sprzęt dobrać do niej? Mój budżet to ok 3K, jeśli coś zostanie to jakieś nowe głośniki bym jeszcze kupił, ale jest to sprawa drugorzędna. Dzięki!
Siemka, panowie moglby mi ktoś powiedzieć , ponieważ jestem zielony w tych tematach jakiego kompa / podzespolow potrzebuje , aby moc pracować z Pio solverem?
Cześć, zamierzam kupić sobie komputer ogólnego przeznaczenia, który będzie pracował z dwoma monitorami full hd. Nie gram w zasobożerne gry i nie zamierzam go podkręcać. Chciałbym zmieścić się w 2000 zł. We wrześniu polecany był tu taki zestaw: http://prnt.sc/citcwz. Coś się od tego czasu zmieniło?