Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Windows 7 czy Windows 8 ??

12 Posty
11 Użytkownicy
0 Reakcje
1,197 Wyświetlenia
matirix20

Przenieśliście się na W8 czy zostaliście raczej na starszym Windowsie ?

Jakie są wasze opinie ? Plusy minusy ?

Odpowiedz
Cytat
11 odpowiedzi

Ja korzystam z Win7 i nigdy nie korzystałem z Win8, więc w ciemno bym brał Win8 bo przecież gorszy być nie może... bo się nie da... :rolleyes:

Odpowiedz
Cytat

Ja testowałem Win8 jak był udostępniony do testów.

Trudno było mi przyzwyczaić się do nowego - bardzo tabletowego interfejsu, ewidentnie widać, że jest on przystosowany do urządzeń DOTYKOWYCH. Nie wiem, może w wersji finalnej pojawiła się opcja wyłączenia nowego menu start i można je używać klasycznie jak w Win7 (ale szczerze w to wątpie)

System jak to system, pewnie jeszcze dużo aplikacji będzie się gryźć, pojawią się problemy ze sterownikami dla mniej popularnych marek sprzętu. Subiektywnie odradzam mimo wszystko przenosiny na Win8, jeszcze przez jakieś pół roku, właśnie ze względu powyższego.

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Siema,

mam 8mke i sobie chwale. Jest zdecydowanie szybszy niz poprzednik, nie zauwazylem konfliktow sprzetowych/sth + nie widze problemu z aplikacjami, tyle ze ja nie gram w jakies gry itd.

Kwestia menu start - nie zmienialem, a czas przyzwyczajnia sie byl mnijeszy niz 2 dni uzytkowania i w tym momencie wydaje mi sie to w sumie wygodne... mam zwyklego PC, a kafelkowy uklad programow mi sie podoba, wszystko na miejscu, ustawienie takie jakie mi spasuje itd + 0 ikon na pulpicie ( chyba ze cos na prawde super czesto odpalam ).

Jak dla mnie duzy plus dla Win8... ale mam go <2tyg. wiec ciezko mowiac szerzej.

Odpowiedz
Cytat
Orlo007

Napisane przez mariweso
Ja korzystam z Win7 i nigdy nie korzystałem z Win8, więc w ciemno bym brał Win8 bo przecież gorszy być nie może... bo się nie da... :rolleyes:

to chyba z xp na viste nie przechodziłeś!!

Odpowiedz
Cytat
Skibcio

Ja też przeszedłem na 8. Z tego co czytałem teoretycznie 8 ma mniejsze zapotrzebowanie na RAM. W praktyce przy moich 2GB nie widzę różnicy. Poprawiono czas ładowania się systemu i to całkiem nieźle. Jednak std u mnie komp ma problemy z wyłączeniem się, tak też było na poprzednich systemach.

Mam wersję "finalną" z MSDNAA, jednak MS nie wprowadził starego przycisku start i raczej go nie wprowadzi. Ja nie dałem rady przyzwyczaić się do nowego interfejsu (tylko menu start) więc kupiłem program za ~5$ który go przywrócił, są chyba też darmowe. Reszta interfejsu się raczej nie różni, a jeśli są jakieś zmiany to na duży plus.

Są też minusy. Jedna z aktualizacji uniemożliwia włącznie softów iPokera (po usunięci KB2805940 wszystko wraca do normy). Udało mi się raz wywołać bluescreena...

Kilka wątków już było na forum dotyczących W8 warto poszukać.

Spoiler

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Skibcio
Ja też przeszedłem na 8. Z tego co czytałem teoretycznie 8 ma mniejsze zapotrzebowanie na RAM. W praktyce przy moich 2GB nie widzę różnicy.

:ayfkm:
Zużycie ramu przy wyłączonych wszystkich programach oprócz IE na moim nowym Samsungu z win8:

Odpowiedz
Cytat
olczykandre

lol pokaz procesy co Ci tak ram wpierdala, pewnie jakies aplikacje szajsungowe zainstalowane z systemem ;p

a co do win8 to słyszałem (nie sprawdzalem tego więc mogę się mylić :P ) tam jest jakis patent ze system sie uruchamia mozna z niego korzystac a on w tle jeszcze odpala reszte procesow, tak ze uzytkownikowi sie wydaje ze ju system wystartowal a tak na prawde to sie jeszcze odpala :)

Odpowiedz
Cytat

Po wejściu w zakładkę "procesy", te wymienione na liście po zsumowaniu dają jakieś 200-300mb teraz przy działającym roomie i PT4 :nh

A na wykresie dalej swoje - zajęte 90% ramu

Odpowiedz
Cytat

jak dla mnie 8 > 7

system jest elegancki i stabilny, duzo szybciej sie uruchamia niz 7 .
na 7 nie moglem skonfigurowac nokii jako modemu , problemy z przyciemnianiem obrazu mialem i wgl jakis taki mulowaty byl .
A jesli komus nie podoba sie nowe menu start to wszystko zawsze mozna zmienic- dopracowac .

10 sztuczek do win 8 : http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/dziesiec-trikow-i-sztuczek-do-windows-8.html

elooo

Odpowiedz
Cytat
Demiurg12

ogolnie win 8 nie jest takie zły , ale ma 2 ZAJEBISTE wady

1: przycisk start , nie wiem ja nie dałem rady sie przyzwyczaic, i do teraz szukam przycisku wyłącz....
2: aero = to że nie da sie aby paski były przeźroczyste, nie wiem jak teraz czy są jakies programy ktore to robia , ale dla mnie to był mega strzał w noge , nie wiem co im przeszkadzało to... ja lubie jak gram i soft jest ciemny , a na 8 nie dało sie zrobic zeby paski pokerstars był przeźroczyste i mnie rozpraszało tym samym to

Odpowiedz
Cytat
AdasiekPS

Mi na windows 8.1:
1. Nie działał HM2
2. Po przeinstalowaniu na Win 7 2gi dysk (jest w kieszeni zamiast dysku CD-ROM) zgłupiał i musiałem go formatować jakimś specjalnym programem.

Odpowiedz
Cytat