Przejdź do forum
Profesjonalizm w po...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Profesjonalizm w pokerze - podsumowanie treningu

22 Posty
11 Użytkownicy
0 Reakcje
8,647 Wyświetlenia
lechrumski

Hej,

Zgodnie z obietnica zamieszczam notatki i wnioski z dzisiejszego treningu. Milego czytania i wdrazania w zycie;)

Profesjonalizm w pokerze
1) Wstep
2) Planowanie swojej kariery pokerowej
3) Metodologia pracy nad gra
4) Motywacja
5) Ergonomia w pokerze
6) Odzywianie i sport
7) Mindset
8) Budowanie profesjonalizmu
9) Efektywne strategie dzialania
10) Czynniki ograniczajace rozwoj
11) Wyciszanie sie
12) Koncowe wnioski

1) Wstep
-nie musisz robic wszystkiego
-im wiecej tym lepiej
-niektore elementy nie wymagaja czasu

2) Twoj cel
-zdecyduj czego chcesz odnosnie pokera
-zbuduj plan (3 glowne cele, 10 glownych celow na kolejny rok, plan miesieczny, tygodniowy i dzienny)

3) Praca nad gra
-HM (wyniki, statystyki, wykresy, HUD, reports, filtry, LeakBuster)
-Filmiki (Maksymalne skupienie na filmiku, robienie notatek, aplikacja wiedzy, zastanawianie sie)
-Artykuly (notatki, myslenie, ...)
-Plan nauki
-Coachingi/wspolne sesje
-Samodzielne myslenie i praca nad gra

4) Motywacja
-przestan sie demotywowac (sprawdz co cie demotywuje i pozbadz sie tego)
-zastanow sie co lubisz robic i co Cie motywuje
-znajdz sytuacje w swoim zyciu kiedy byles najbardziej zmotywowany i zacznij rozkladac je na czynniki pierwsze

5) Ergonomia
-wygodny fotel
-czyste powietrze (jonizator)
-odpowiedni monitor
-organizacja miejsca na biurku i wokol niego (Lean)
-przygotowanie jedzenia i picia na dluzsze sesje
-pozycja ciala i oddech

6) Odzywianie i sport
-wyrzuc ze swojej diety fast foody, slodycze, napoje gazowane, alkohol, papierosy, napoje wyskokowe
-indywidualnie (dla mnie): ograniczylem ilosc spozywanego miesa wieprzowego i wolowego, wszystko co oparte na mace, mleko, smazone potrawy, kawe, pieczywo (zwlaszcza biale) - tylko bez pytan o ta czesc prosze :D
-im lzejszy posilek tym mniej energii zuzyje organizm na jego strawienie
-mysl w long runie o swoim ciele
-sport: wiecej tlenu, lepsza kondycja, samopoczucie, koncentracja i zdrowie

7) Mindset
-najwazniejszy element w pokerze
-fundament i podpora kazdego pokerzysty
-zastanow sie z czym masz problemy
-rozwiazanie ktorego probleu da Ci najwiekszy progres
-zacznij nad tym pracowac

8) Profesjonalizm
-organizacja czasu w ciagu dnia, tygodnia, itd.
-jasny plan i wizja swojej kariery pokerowej i tego co chcemy osiagnac
-jasno wytyczony plan nauki
-jasno wytyczony plan pod wzgledem mindsetu
-myslenie dlugoterminowe i dbanie o harmonie i balans
-kazda dziedzine mozesz podzielic na 5-7 umiejetnosci ktore mozesz ocenic od 1-10
Kluczowe umiejetnosci w pokerze:
1) ilosc godzin gry i ilosc rozdan miesiecznie
2) Moj skill pod katem gry
3) Koncentracja i energia
4) Mindset, pewnosc, spokoj i skupianie sie na poprawnych decyzjach
5) Efektywny BRM, site selection, table selection, wybor stawek
6) Profesjonalizm i planowanie kariery i rozwoju skilla

4) Mindset, pewnosc, spokoj i skupianie sie na poprawnych decyzjach
4.1 Skupianie sie na decyzjach i tym jak moge wykorzystac dana informacje w przyszlosci
4.2 Nie patrzenie w cashiera, przywiazanie do jakosci gry i najlepszych decyji a nie wyniku
4.3 Nie okreslanie w krotkim okresie jakosci swojej gry w oparciu o wyniki
4.4 Zachowanie spokoju po bad beatach i coolerach
4.5 Swiadomosc swoich mysli, dialogow i emocji w trakcie gry - dziennik mysli
4.6 Swiadomosc wplywu dobrych i zlych wynikow na swoj mindset
4.7 Spokoj i swiadomosc w rozdaniach z duzymi potami
4.8 Obserwacja i sluchanie swojej intuicji

9) Strategie dzialania
-rob rzeczy od razu
-rob rzeczy do konca i staraj sie nie robic przerw bo to wydluza czas wykonania zadania
-zawsze zaczynaj od rzeczy najwazniejszych
-zrobienie czegos niewaznego i waznego czesto zajmuje dokladnie tyle samo czasu
-dziennik mindsetu
-dziennik postepow w grze
-zawsze mysl dlugoterminowo o konsekwencjach swoich decyzji
-mysl z wyprzedzeniem 5-10 lat i z tej perspektywy oceniaj swoje decyzje
-nie ma nigdy czasu zeby zrobic wszystko ale mozesz zrobic rzeczy najwazniejsze
-powiedz "NIE" wszystkiemu co nie przedstawia w Twoim zyciu zadnej wartosci
-nie pozwol zeby inni albo czynniki zewnetrzne jak downswing na Ciebie wlywaly
-jak czujesz sie zmeczony to idz spac - sluchaj swojego organizmu

10) Czynniki ograniczajace
-tilt i mindset
-brak koncentracji
-tracenie czasu na rzeczy niewazne
-brak konkrtnego planu
-zbytnie skupienie sie na kasie

11) Wyciszanie sie
-technika jest wszechorganiajaca
-rob sobie przerwy i momenty ciszy od techniki i elekroniki
-medytuj, relaksuj sie
-skupiaj sie maksymalnie na tym co robisz
-wylaczaj na czas sesji telefon i komunikatory
-wylaczaj na czas waznych zajec komunikatory i komorke

12) Koncowe wnioski
-najlepszy trening nic nie da jak nie zaczniesz dzialac
-wypisz sobie najwazniejsze strategie z tego treningu i zacznij je wdrazac
-pracuj systematycznie i mysl dlugoterminowo (pulapka zlotego strzalu)

Do dziela!

Odpowiedz
Cytat
21 odpowiedzi
Tomek620

Normalnie dekalog profesjonalnego pokerzysty....Nic tylko wydrukować i działać! Wszystko co najważniejsze zebrane w całość..
lechrumski pełen profesjonalizm :f_thumbsup:
Jeszcze raz dzięki za trening :fdrink

Odpowiedz
Cytat
Michasia

Świetny trening, pora zacząć to stosować.

PS. Szkoda, że nie wiedziałem, że będzie to podsumowanie to nie robiłbym notatek, które w 95% pokrywają się z umieszczonym tu tekstem.

Odpowiedz
Cytat
Alextata

To sa zasady ogolne ktore mozna przeczytac w amerykanskich czasopismach o budowaniu wlasnego biznesu .Tego typu powiedzonka postaw na siebie i swoj biznes ,poukladaj sobie wszystko zadbaj o zdrowie ciala i umyslu a napewno odniesiesz sukces nie maja juz racji bytu .Kazdy to wie i pisanie takich rzeczy oczywiscie za kase sie oplaca ale graczom raczej nie pomaga.Graczom potrzebne jest wsparcie finansowe,i trener osobisty z duzym sukcesem ktory potrafi podpowiedziec jeszcze przed zagraniem allin.Sprawdzam bardzo czesto wyniki turniejowe tylko jednego gracza i powiem ze ma bardzo duzo sesji bez zadnego rezultatu na +.Potrafi on nawet nie dojsc do platnych miejsc na 20 turniejow.Co ja np umiem ,mimo to on jest lepszy ode mnie i ma wiecej zarobionych pieniedzy.Ale czy to jest wplyw tych czytadel o dobrym zarzadzaniu czy raczej wypicia pewnej ilosci kawy i zagrania duzej liczby turniejowz HM.Napisaniu tysiecy notatek pod nazwami graczy.Tam na gorze kazdy jest tak dobry ze mozna o nim ksiazke napisac.Tez bylem 9 na 10tys graczy ale to byl freeroll.hehe.OK.Bede dalej gral bo nie mam nic lepszego do roboty przeciez nie kupie farby na sciane bo nie starczy mi na obiad.A jak nie zjem to nie bede mial sil a jak nie bede mial sil to nie pojde do pracy i nie zagram w pokera .I co dalej?

Odpowiedz
Cytat
Alextata

Nie ma cie na zadnej stronie rankingowej.Wiec chyba juz nie grasz w pokera.Jeszcze jest jedna mozliwosc grasz pod innym nickiem.

Odpowiedz
Cytat
lechrumski

Napisane przez Alextata
To sa zasady ogolne ktore mozna przeczytac w amerykanskich czasopismach o budowaniu wlasnego biznesu .Tego typu powiedzonka postaw na siebie i swoj biznes ,poukladaj sobie wszystko zadbaj o zdrowie ciala i umyslu a napewno odniesiesz sukces nie maja juz racji bytu .Kazdy to wie i pisanie takich rzeczy oczywiscie za kase sie oplaca ale graczom raczej nie pomaga.Graczom potrzebne jest wsparcie finansowe,i trener osobisty z duzym sukcesem ktory potrafi podpowiedziec jeszcze przed zagraniem allin.Sprawdzam bardzo czesto wyniki turniejowe tylko jednego gracza i powiem ze ma bardzo duzo sesji bez zadnego rezultatu na +.Potrafi on nawet nie dojsc do platnych miejsc na 20 turniejow.Co ja np umiem ,mimo to on jest lepszy ode mnie i ma wiecej zarobionych pieniedzy.Ale czy to jest wplyw tych czytadel o dobrym zarzadzaniu czy raczej wypicia pewnej ilosci kawy i zagrania duzej liczby turniejowz HM.Napisaniu tysiecy notatek pod nazwami graczy.Tam na gorze kazdy jest tak dobry ze mozna o nim ksiazke napisac.Tez bylem 9 na 10tys graczy ale to byl freeroll.hehe.OK.Bede dalej gral bo nie mam nic lepszego do roboty przeciez nie kupie farby na sciane bo nie starczy mi na obiad.A jak nie zjem to nie bede mial sil a jak nie bede mial sil to nie pojde do pracy i nie zagram w pokera .I co dalej?

W 100% sie nie zgadzam. Po pierwsze nie byles na treningu a powyzsze notatki sa tylko jego czescia wiec nie moga byc podstawa do obiektywnej oceny samego treningu. Recenzja filmu nie jest tym samym co film.

Po drugie nie zgadzam sie z tym ze wiekszosc graczy to robi bo tak nie jest. Wezmy pod uwage chociazby prace z zaawansowanymi filtrami, analize regularsow, robienie i analizowanie notatek z filmow, tworzenie dlugoterminowego planu nauki zamiast po prostu ogladania przypadkow filmow, szczegolowanie planowanie kariery, dzielenie kazdej umiejetnosci na mniejsze i szuaknie ktora z nich najbardziej wplynie na nasza gre , ... Na pewnym wymienilem wyzej elementy ktore nie sa praktywane przez wszystkich graczy.

Nie uwazam tez ze najwazniejszy dla graczy jest trener. Poczytaj sobie biografie topowych graczy na swiecie - wiekszosc doszla tam gdzie doszla nie dzieki trenerom ale dzieki ciaglemu mysleniu o grze i rozwijaniu wlasnego sposobu myslenia o grze. Poza tym samo zalozenie ze moja kariera zalezy od trenera nie bardzo mi sie podoba. Trener moze pomoc ale to od ciebie zalezy co z tym zrobisz, uczenie ludzie bycia zaleznymi od trenerow uwazam za szkodliwe bo powoduje utrate odpowiedzialnosci. Dobry trener nie powinien uzalezniac ludzi od siebie i robic z siebie bohatera ale uczyc ludzi jak sami maja byc bohaterami swojego zycia.

Nie sadze tez zeby temat byl oczywisty. Kiedy nieco ponad miesiac temu prowadzilem treningu na temat modelowania strategii i podejscia Ninjaia to stwierdzil on ze dopiero od wrzesnia tego roku zbudowal pelen profesjonalizm w pokerze. To wlasnie zainspirowalo mnie do rozwijania tego tematu przez nastepne tygodnie czego owocem byl ten trening. Jeden z najlepszych graczy w Pl uznaje ze jest to istotny tematem i ze wczesniej nie byl wcale profesjonalny. Nie znam Ciebie, nie mam pojecia kim jestes ale naprawde nie rozumiem na jakiej podstawie uznales ze temat jest nieistotny. Jakie masz ku temu kompetencje?

I w koncu ostatnia rzecz. Popelniasz blad pt "ja juz wiem". Takie myslenie odbiera mozliwosc rozwoju bo zauwazasz w moich notatkach kilka rzeczy ktore znasz i uznales ze to juz znasz. Umysl uczy sie nie przez podobienstwa ale poprzez roznice.

Tego typu powiedzonka postaw na siebie i swoj biznes ,poukladaj sobie wszystko zadbaj o zdrowie ciala i umyslu a napewno odniesiesz sukces nie maja juz racji bytu .Kazdy to wie i pisanie takich rzeczy oczywiscie za kase sie oplaca ale graczom raczej nie pomaga

To zdanie jest sprzeczne z rzeczywistoscia. Mialem ponad 70 osob na treningu, ktore wiedzialy wczesniej o czym bedzie trening a mimo tego sluchaly, a wiec musieli uznac ze jest tam cos czego moga sie nauczyc. A skoro tak to zaprzecza to tezie zawartej w Twoim zdaniu "kazdy to wie" a wiec to zdanie nie jest zgodne z prawda.

Odpowiedz
Cytat
tonyrw

trenerze ja w trochę innej sprawie
jak możesz przyjąć zaproszenie wysłałem na priv bo mam sprawe to będę wdzięczny
pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
lechrumski

Napisane przez tonyrw
trenerze ja w trochę innej sprawie
jak możesz przyjąć zaproszenie wysłałem na priv bo mam sprawe to będę wdzięczny
pozdrawiam

Jasne, przyjete ;)

Odpowiedz
Cytat
maciekdbr

u

Odpowiedz
Cytat
Pasiv

@maciekdbr słyszałeś o czymś takim jak akapity? Nie da się tego czytać.

Odpowiedz
Cytat
maciekdbr

nie bądź taki wrażliwy - to nie jest pismo urzędowe tylko luźny tekścik

Odpowiedz
Cytat
Pasiv

[treść wyedytowana]

// spam - dlrzz

Odpowiedz
Cytat
maciekdbr

[treść wyedytowana]

// spam - dlrzz

Odpowiedz
Cytat
chinaski01
Spoiler

Po obejrzeniu ostatnio - "Mindset a bycie polakiem" diametralnie zmieniłem podejście do pokera. Gram od lat PLO25, 50, rzadko 100, 200 (kiedyś przez dwa miesiące 1000) ale generalnie nawet zdając sobie sprawę z wagi przygotowania umysłowego często "wkręcony" w grę ŁAMIĘ swoje zasady i to się kończy zawsze tak samo czyli:
1. wchodzę na za wysokie stoły lub gram zmęczony
2. chwilowe wygrywanie
3. lekki tilt (zbagatelizowany)
4. Pełny TILT (za późno żeby wstać...)
5. wtopka 30% br -odrobienie 20% br - wtopka 30% br - odrobienie 20% br...
6. Po 10 godzinach takiej gry ledwo widzę, ledwo myślę i w 90% przypadków kończy się to tak samo - 0$.

Z ww. filmu najbardziej do mnie trafiła "orientacja na proces"... wnioski są dla mnie porażające:
1. nie wyznaczanie celów dziennych (brak nerwówki i wyeliminowanie złych decyzji w końcówce "dnia")
2. Zadowolenie z siebie bez względu na wynik (zadowolenie że grałem max możliwości)
3. Dokładne przygotowanie siebie i stanowiska (żeby nie utrudniać sobie gry na max, np. niewyspaniem)
4. Kontrola przebiegu sesji, w miarę sztywne przerwy itp. max 5h grania dziennie (żebym miał pewność że nie gram zmęczony albo że za bardzo się wkręcam)
5. 23.30 idę nieodwołalnie spać (pracuję w biurze 9-15).

Poza tym 15 zasad odnoszących się samej gry i bankrollu które już dawno spisałem i gdybym się ich zawsze trzymał to byłbym bogaty i nigdy nie topiłbym rolla. I wszystko pięknie tylko przychodzi nagle ten dzień przeważnie w weekend kiedy to o 12 lub 1 w nocy stwierdzam: zagram sobie jeszcze godzinkę... delikatnie.... do 5 przegranych BI max.... i mimo że podświadomie dokładnie wiem jak to się skończy i jak się będę czuł o 7 rano kończąc tą idiotyczną sesje to siadam i gram.... I h..j biorą wszystkie zasady jak tylko wtopię 3-4 BI.

Generalnie chodzi mi o to że jak po kilku dniach przerwy od gry siadam pełen dobrej energii itp. i przez klika dni sztywno trzymam się dobrego mindsetu i BRM to coś w pewnym momencie puszcza... nie wiem nudzi mnie to czy coś, zaczynam myśleć (przecież to ma być też dobra zabawa)... zaczynam grać ze śmieciami, za bardzo ryzykować itp. itd

Co ja mam sobie powiedzieć, pomyśleć żeby to całkowicie wyeliminować - trochę to jest ciężko bo wydaje mi się że jest to równoznaczne z wyeliminowaniem hazardu z gry a popadnięciem w rutynę i granie schematyczne tylko dla pieniędzy... A ja się lubię się czasem spocić, czasem pograć na farta...
Gdzie tu znaleźć złoty środek... ???

Ofc mozesz pisac co chcesz, jak chcesz. Ale dodatnie kilku 'enterow' (raczej nie jest takie czasochlonne) nie tylko ulatwi przeczytanie tak dl wypowiedzi ale moze sprawi ze nie tylko Lech to przeczyta ;).

ps. Co do samej wypowiedzi - mam podobnie. Pomimo ze gram SNG/MTT zdarza mi sie podzcas sesji (granych codziennie zazwyczaj) robic jakies zagrania na sile pomimo ze wiem sa one niedochodowe np.
Dla mnie (moze i dla ciebie) wyjsciem bedzie np. rzadsze sesje, na wiekszej koncentracji przeplatane analiza gry/ogl filmmikow itd.

Pzdr

Odpowiedz
Cytat

Zapomniales dodac ze do pelnego skilla po zrealizowaniu tych wszystkich pkt nalezy wstapic do klasztoru

Odpowiedz
Cytat
Pasiv

[treść wyedytowana]

// spam - dlrzz

Odpowiedz
Cytat
maciekdbr

i

Odpowiedz
Cytat
maciekdbr