Przejdź do forum
Złość na siebie prz...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Złość na siebie przez popełniane błędy

13 Posty
11 Użytkownicy
9 Reakcje
6,758 Wyświetlenia
trzasku

Wczoraj zdarzyło mi się stracić dwie duże pule, wiedziałem, że jedna z nich była spowodowana przez spazz na tilcie, który z kolei spowodowany był przegraniem puli 300bb na fisha. Myślałem, że pierwsza przegrana pula na fisha była po prostu wariancją, jednak po przeanalizowaniu sytuacji okazało się, że był to bardzo duży błąd popełniony z mojej strony.

Już drugi dzień denerwuje się na siebie, że popełniłem taki wielki błąd który kosztował tyle blindów. Na błędy popełniane w mniejszych pulach tak się nie denerwuje, jednak w przypadku większych takich jak ta, szczególnie łącząc to z faktem, że na początku myślałem, że nie był to błąd, nie daję sobie rady.

Macie podobnie? Znacie jakieś materiały od nas które opisują ten temat (złość na siebie przez popełniane błędy). Może macie jakieś rady z własnego doświadczenia?

Z góry dziękuję wam za wszelkie rady. :f_drink:

Pozdrawiam,
Patryk

Odpowiedz
Cytat
12 odpowiedzi
Pomarancza

Wkurzyłeś się, że przegrałeś 300b, więc dalej operujesz wartościami, na które nie masz wpływu, więc wyeliminuj ten problem. Pewna złość za swoje błędy bywa w życiu uzasadniona, ważne żeby przybierała konstruktywną formę.

Odpowiedz
Cytat
YourMomBet

Czasami dobrzy gracze tkwią na poziomie drugim, ponieważ patrzą
na przegrane pule w kontekście swojego winrate. Jeśli na przykład
ich winrate to 1 duży bet na godzinę, to utrata dużej puli w wysokości
10 takich betów wywoła myśl typu: „straciłem zysk z 10 godzin
gry”. Osoby takie nie zdają sobie sprawy, że ich winrate wynoszący
jeden duży bet na godzinę zawiera już w swojej wartości wszystkie
duże, przegrane pule

A jak to mówią nie jesteśmy maszynami, osobiście jeśli jestem deep i nie czuje się na siłach to schodzę ze stolika.

Odpowiedz
Cytat
Shippendales

To dobrze, że boli - bolało, boli i będzie jeszcze oj będzie boleć. Każdy błąd, który popełniamy ma boleć do tego stopnia, że już nie chcemy, aby kolejny raz nas tak bolało - i przestajemy w koncu go popelniac (o daj Boże). Nima łatwo w tych pokierach.

Odpowiedz
Cytat
marcin22x

Ja chyba mam gorzej na tillcie nie przyjmuje się przegranymi plyne po całości

Odpowiedz
Cytat
techn9nepl

"The Poker Mindset" - nie mogę powiedzieć, że problemy odeszły jak ręką odjął, bo zdarza mi się klnąć od czasu do czasu, ale w generalnym ujęciu mi osobiście ta książka pomogła w spektakularny sposób. Wydaje się, że w wielu miejscach autor chwyta banalnych tematów, co wydaje się aż obraźliwe dla kogoś kto już trochę gra, ale nie pozwól sobie na uniesienie się dumą, bo właśnie prawdziwe zrozumienie tych podstaw pozwala człowiekowi wyzwolić się spod presji i stresu. Warto poczytać :)

Pozdro!

Odpowiedz
Cytat
trzasku

Dziękuję za wszystki rady. :f_grin: Zapisałem sobie rzeczy nad którymi powinienem popracować i czego powinienem nie robić. The Poker Mindset nawet fizycznie kupiłem i to polską wersję ale coś ta wiedza nie chcę przejść w pratykę.

Odpowiedz
Cytat
plusEVqba

Napisane przez trzasku
The Poker Mindset nawet fizycznie kupiłem

trzasku ja myślę, że to zdanie wiele wyjaśnia

Zamień kupiłem na solidnie przerobiłem a sam zobaczysz efekty...
Next step - The Mental Game of Poker - tą książkę będziesz solidnie przerabiał z rok

Odpowiedz
Cytat
xDUSZEK

Powodem tego może być nadmierne skupienie, co wydaje się być mega pozytywną cechą, ale jednak tak nie jest.

Powinieneś być skupiony na tyle na ile trzeba, nie przesadzać za bardzo. Ja bardzo się denerwowałem kiedy pomimo mojego dobrego zagrania przegrywałem, albo przy 10% equity jakiejś rybce dochodziło... do czasu kiedy nie zacząłem grać więcej stolików. Niektórych akcji po AI nie widziałem już, więc nawet nie wiedziałem jak odpadałem, a po sesji robiłem sobie notki, żeby na przyszłość coś o kimś wiedzieć. Niestety ta rada koliduje z Twoim poprzednim wątkiem, więc nie wiem czy to aby na pewno dobre rozwiązanie dla Ciebie.

Odpowiedz
Cytat
KamilCuber18

Mam to samo ... po przegranej wiekszej ilosci bb , nie umiem sie opanowac i plyne dalej.
Podpinam sie do tematu i tez poszukam ksiazek

Odpowiedz
Cytat
screamdustry

Sam mialem taki problem przez zdecydowana wiekszosc swojej przygody z pokerem, ale jest to jedna z bardzo niewielu rzeczy, z ktorych dumnie moge powiedziec, ze sie w pelni 'wyleczylem'. Czesciowo dzieki The Mental Game of Poker, a czesciowo dzieki innym publikacjom/ksiazkom nt. psychologii.

Mi w rozwiazaniu tego problemu pomogly 3 rzeczy:

a) rozwojowe podejscie do popelnianych bledow/porazek - w tym temacie polecam "Mindset' C.Dweck i zapoznanie sie z konceptem fixed vs. growth mindset. Chociaz na tym forum zaczyna to powoli brzmiec cliche, ale mi rzeczywiscie pomoglo to bardzo w postrzeganiu porazek i bledow jako okazji do rozwoju i do poprawy swoich skillsow. Jezeli nie robilibysmy bledow, to na czym bysmy sie uczyli i w jaki sposob stawalibysmy sie lepsi?

a) zrozumienie, ze kazdy popelnia bledy (porownanie pokera do sportow) - popatrzmy na Ronaldo albo Messiego - uwazani za geniuszy pilkarskich, najlepszych zawodnikow swojego pokolenia, a jednak nawet im zdarza sie seria 2-3 slabszych meczow, gdzie nie moga strzelic bramki. Tym lepiej to widac, ze media od razu lubia takie historie rozdmuchiwac. Jezeli najlepsi atleci na swiecie tez czasem popelniaja bledy, nie trafiaja w pilke, przestrzeliwuja w sytuacjach 1na1 itd. to za kogo TY sie uwazasz jezeli wymagasz od siebie, ze nigdy nie bedziesz popelnial bledow?

b) zrozumienie jak dziala EV - tak naprawde bledy popelniane w pokerze tak jak w tej rece nigdy nie sa tak duze jak sie wydaja. Bijesz samego siebie za przegrane 300bb, ale tak naprawde equity w podobnym spotach jest przewaznie bardzo close i pomimo, ze przegrywamy 3 stacki, to w rzeczywistosci w longrunie na tym konkretnym bledzie bedziesz moze 30bb do tylu.

Co do ksiazek pokerowych, to nie polecam raczej The Poker Mindset, bo to bardzo podstawowe rzeczy walkowane na tym forum juz od kilku dobrych lat, chociaz dla poczatkujacego wciaz moze to byc dobra pozycja. The Mental Game of Poker 1/2 - way to go.

Odpowiedz
Cytat
skarpa3

Napisane przez trzasku
Dziękuję za wszystki rady. :f_grin: Zapisałem sobie rzeczy nad którymi powinienem popracować i czego powinienem nie robić. The Poker Mindset nawet fizycznie kupiłem i to polską wersję ale coś ta wiedza nie chcę przejść w pratykę.

Gdzie kupiles ?

Odpowiedz
Cytat
trzasku

Od innego moderatora :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat