Przejdź do forum
Kurs No-Limit dla p...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Kurs No-Limit dla początkujących - edycja 2016

127 Posty
36 Użytkownicy
104 Reakcje
67.1 K Wyświetlenia
Wojcix

Fajne wideo :) czekam na kolejne lekcje.

Spoiler

Nie wiem czy tylko mi się tak wydaje ale Twój głos przypomina mi głos Abelarda Gizy

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Lekcja 2: Preflop

Warto zacząć od:
Zasady gry Texas Hold'em
Strategia Big Stack

Dziś dowiesz się:
- czemu pozycja na stole jest istotna i na co wpływa
- jak korzystać z tabeli rąk startowych
- jak zakres otwierania zmienia się wraz z Twoją pozycją na stole
- jak reagować na limperów
- co to jest zasada "Call20"
- poznasz JEDEN uniwersalny wzór

Kiedy bardziej zaawansowany gracz, zastanawia się, co grać przed flopem, zaczyna od pytania "z jakiego powodu?" (lub "czemu? dla czego?" itp.). Odpowiedz na to pytanie zmierza do prostego wniosku "ponieważ chcę wygrywać BB". Kluczem do odpowiedzi na to, jakie konkretne ręce możemy otwierać na danych pozycjach, jest w takim razie, określenie, w jaki sposób jesteśmy w stanie wygrywać BB od przeciwników. Możemy wyróżnić tutaj w zasadzie dwie główne sytuacje: steal, o którym dowiesz się więcej na kolejnej lekcji, oraz otwarcia z wcześniejszych pozycji, gdzie Twoja ręka ma zdecydowanie większe znaczenie.

Kiedy mówimy o grasz short-handed, mamy na myśli stolik, na którym gra od 3 do 6 graczy:

Blindy, to bardzo istotna część gry. Gdyby nie one, mógłbyś po prostu foldować swoje ręce, póki nie dostałbyś bardzo mocnej ręki startowej. Podobnie, mogliby zachowywać się Twoi przeciwnicy. Tak na prawdę ogromna część pokera, to właśnie walka o blindy. Powinieneś starać się kraść je jak najczęściej, jednak nie oznacza to, że powinieneś się na nich skupiać, kiedy otwierasz z MP2 (UTG na 6 osobowym stoliku), lub z MP3 (HJ na 6 osobowym stoliku), ponieważ masz za sobą jeszcze wielu graczy. Zupełnie inna sytuacja jest na CO, BU czy SB, gdzie skupienie się na atakowaniu blindów jest kluczem do sukcesu!

Kilka słów o układach i grywalności

* Ręce suited (A:h K:h) występują w 4 kombinacjach
* Ręce off suited (A:h T:c) występują w 12 kombinacjach
* Pocket Pary (6:d 6:c) występują w 6 kombinacjach

Co w takim razie podbijać przed flopem?
Są to przykładowe zakresy OPEN RAISE

UTG:

Wysokość podbicia z tej pozycji to 4BB lub 3,5bb

MP:

Wysokość podbicia z tej pozycji to 3bb

CO:

BU:

Wysokość podbicia z tej pozycji to 2,5bb

SB:

EDIT: Dla osób zupełnie początkujących:

W przyszłym tygodniu, omówimy dokładnie steale - czyli grę z CO, BU i SB, oraz elementy gry postflop. Przed tym treningiem, polecałbym otwierać na SB zakres, podobny do tego, który pokazałem jako CO - zachowując sizing podbicia 3bb

Na najbliższym treningu, dowiesz się, kiedy i z jakiego powodu, możesz grać zdecydowanie szerzej - oraz co robić postflop.

Żółtym kolorem zostały zaznaczone ręce, które powinny się spokojnie sprawdzać na tych pozycjach, ale nie zaleca się otwierania ich początkującym.

Jak reagować na limperów?

Niestety tutaj sprawa będzie trochę bardziej skomplikowana. Limpujący gracze, zazwyczaj należą do słabszych, co powoduje, że chcemy ich często atakować. Jednak, Tobie jako początkującemu, poleciłbym grę zachowawczą, bazującą głównie na podbijaniu mocnych rąk takich jak: wysokie karty, średnie pary, średnie suited-connected hands (T9s).
Jeśli nie jesteś osobą, która zapoznała się szerzej, z tematem izolacji, proponuję Ci vs limper podbijać zakres, który jest zaznaczony kolorem niebieskim w poniższej tabeli:

Jak pewnie zauważyłeś, jest to zakres bardzo podobny, do tego, który normalnie otwierasz na pozycji MP. Na początek powinien się sprawdzać bardzo dobrze, nie powodując zbędnych na ten moment kłopotów i ciężkich decyzji w grze postflop.
Żółtym kolorem zostały zaznaczone niskie pary - ciekawym i bezpiecznym rozwiązaniem na niskich limitach, jeśli limper posiada ponad 50bb w stacku, jest jedynie dołożenie z tą ręką tzw. "over limp". O graniu par pod seta, dowiesz się za chwilę.

Najważniejsze: kiedy przed Tobą ktoś zlimpował, uwzględniaj to dobierając wielkość podbicia! Za każdego limpera dodawaj 1bb więcej do swojego normalnego sizingu, tak więc kiedy jedna osoba zlimpowała, a Ty podbijasz z CO, to Twój sizing będzie wynosił 4bb, natomiast kiedy zlimpowały dwie osoby, Twój sizing powinien wynosić 5bb.

Zasada Call20

Idea jest bardzo prosta. Ktoś przed Tobą podbija, Ty trzymasz rękę typu średnia lub niska para. Jeśli przeciwnik i Ty (czyli tzw. "efektywny stack" ) macie ponad 20 krotność jego podbicia, możesz sprawdzić przed flopem, chcąc upolować seta.

Bardziej zaawansowane podejście: Zasada call20 jest bardzo zachowawcza. Uwzględnia wiele czynników, wpływających na opłacalność sprawdzenia przed flopem. Jeśli jednak zainteresujesz się matematyką, zobaczysz, że często jesteś w stanie naginać tą zasadę, pod konkretne sytuacje. Jedną z nich postaram się przedstawić podczas treningu...

Jeden uniwersalny wzór

Niestety nie ma jednego wzoru, którym policzysz wszystko. Jednak jest taki, który na początku będzie Ci bardzo pomocny, szczególnie, kiedy zaczniesz wychodzić trochę dalej niż założenia strategii dla początkujących. Wzór, który zobaczysz poniżej, pozwala policzyć wymagane equity lub fold equity dla konkretnych sytuacji. Umiejętność liczenia fold equity, przyda Ci się na kolejnej lekcji, kiedy będziemy mówili o stealach i podstawach obrony blindów.

R / (P + R)

R - ryzyko (to co musisz postawić, lub sprawdzić)
P - pula przed zakładem/sprawdzeniem

Praktyczne użycie wzoru przedstawię na przykładach.

Zapraszam o 19:00!

Odpowiedz
Cytat
Filipo91

Czy to co napisałeś odnieśnie UTG to to samo obowiazuje na UTG+2 i UTG+3 co do rozgrywania danych rąk ???

Odpowiedz
Cytat
tapczandzwo

murarze na micro

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Ja wszystko rozumiem.... tylko że on ma FOLD TO 3bet 67% :f_ugly:

Odpowiedz
Cytat
NieGadamZpsami
kovadelko

A raz się żyje. Też zakładam bloga :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
ONKAM

Niestety nie mogłem uczestniczyć. Będzie video wrzucone, mam nadzieję?

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Hej,

będzie nagranie w najbliższych dniach.

Odpowiedz
Cytat
rusher88

EDIT: Dla osób zupełnie początkujących:

W przyszłym tygodniu, omówimy dokładnie steale - czyli grę z CO, BU i SB, oraz elementy gry postflop. Przed tym treningiem, polecałbym otwierać na SB zakres, podobny do tego, który pokazałem jako CO - zachowując sizing podbicia 3bb

Na najbliższym treningu, dowiesz się, kiedy i z jakiego powodu, możesz grać zdecydowanie szerzej - oraz co robić postflop.

Odpowiedz
Cytat
Filipo91

rusher mogłbyś mi podsunac aktualna tabele rak starowych w turniejach MTT jak i ile podbijac i z jakich pozycji ?? Albo ktoś wie gdzie moge znaleźć coś takiego ??

Odpowiedz
Cytat
kovadelko
rusher88

Napisane przez kovadelko
masz cały kurs dla mtt

https://forums.pokerstrategy.com/pl/forum/thread.php?threadid=395260
https://forums.pokerstrategy.com/pl/forum/thread.php?threadid=414341/blockquote >

Dzieki za odpowiedź :) Dokładnie te kursy, powinny dać Ci to, czego potrzebujesz. Przy okazji chyba nadal jest jeszcze promocja (nie jestem pewny), w której możesz otrzymać punkty potrzebne do statusu, za komentowanie rozdań na forum. Wspominam, bo widzę, że masz brązowy, co trochę ograniczy dostęp do materiałów.

Odpowiedz
Cytat
Filipo91

w którym miejscu to jest że moge komentowac i zbierać punkty ?? gdzie mam wejsc na forum by móc komentowac

Odpowiedz
Cytat
Filipo91

Napisane przez rusher88

Napisane przez kovadelko
masz cały kurs dla mtt

https://forums.pokerstrategy.com/pl/forum/thread.php?threadid=395260
https://forums.pokerstrategy.com/pl/forum/thread.php?threadid=414341/blockquote >

Dzieki za odpowiedź :) Dokładnie te kursy, powinny dać Ci to, czego potrzebujesz. Przy okazji chyba nadal jest jeszcze promocja (nie jestem pewny), w której możesz otrzymać punkty potrzebne do statusu, za komentowanie rozdań na forum. Wspominam, bo widzę, że masz brązowy, co trochę ograniczy dostęp do materiałów.

Czy u Ciebie jest mozliwość treningu MTT czy tylko cashówka sie zajmujesz ??

Odpowiedz
Cytat
Chaczins

Siemanko!
Niestety, nie miałem możliwości uczestnictwa we wtorek, ale chętnie zapoznałbym się z video. Jest ono dostepne bądź planujesz upload?

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Siema :)

Nagranie z każdego treningu pojawi się w dziale wideo. Nie ja je udostępniam, ale przeciętnie trwa to do 2 dni, więc duża szansa, ze pojawi się dziś, może jutro. Z pewnościa, jak tylko zostanie udostępnione, pojawi się informacja :)

Odpowiedz
Cytat
Chaczins

Ok, super - wiem że tam wpadają, ale własnie nie mogłem go znaleźć. No nic, pozostaje jedynie czekać i mieć nadzieję, że na kolejny trening będę mógł wpaść live!

Odpowiedz
Cytat
imgoingtomirage

Nagranie będzie dostępne jutro rano.

Pozdro.

Odpowiedz
Cytat
Chaczins

Napisane przez imgoingtomirage
Nagranie będzie dostępne jutro rano.

Pozdro.

Super, dzięki!

Pozwolę sobie od razu zadać pytanie przyszłościowe - czy na przyszły, wtorkowy trening, także trzeba będzie czekać tak długo? Czym spowodowane jest - o ile można wiedzieć - takowe opóźnienie?
Wiedza przekazywana przez rushera (z małej, pamiętałem! :D ) jest na tyle cenna i przydatna, iż warto jak najszybciej ją wchłaniać. Jednakże, np. w moim przypadku - we wtorek raczej nie będę mógł być "live". Czekanie do soboty ponownie także jest słabym pomysłem. Chyba zostaje mi jedynie ustawić jakieś nagrywanie samodzielnie ;)

Odpowiedz
Cytat