Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Muzyka

10 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
929 Wyświetlenia

Witam użytkowników, mam do was takie pytanie.

Gracie z muzyką w tle? Czy preferujecie raczej ciszę podczas gry?

Jeśli z muzyką, to z jaką? Zagraniczną (co by się nie skupiać zbytnio na tekście), a może instrumentalną?

Kiedy grywam w piłkę i potrzebuje motywacji, wprowadzenia się w odpowiedni 'trans', zazwyczaj robię to za pomocą muzyki.

Podzielcie się swoimi opiniami,

pozdrawiam!

9 odpowiedzi
autic

Raca - bobby fisher
Małpa - kilka numerów o czymś
Smarki smark - najebawszy
fifa 11 - soundtrack
Ortega Cartel - lavorama
Prys - Miłośnik w kłótni o miłość

to w ostatnim tygodniu leci u mnie do sesji ^^

nie wyobrażam sobie grania bez muzyki, ale ja wszystko z nią w tle robię

no i perełka z płyty kaczora

dragoste
Kaczmarol

U mnie muzyka jest nieodłącznym elementem.

Lubię energy mixy bo są różnorodne. Muzyka przede wszystkim wypełnia mi ciszę której nie lubię. Koncentracja przychodzi mi właśnie w momencie kiedy nie ma spokoju, wtedy mi najlepiej jest odnaleźć swój A-game. Czasami dobrą opcją są treningi/video ale raczej mindsetowe niż jakieś z gry live ;)

Osobny temat to muzyka przy grze live. Zależy to głównie od ludzi z którymi gram, jeżeli sami znajomi to wiadomo że fajnie jest pogadać itd. Jak nie znam nikogo słuchawki i wpada się w ten "trans" ;)

karakanFTP

Ja, inaczej niz koledzy wyzej, nigdy nie slucham muzyki przy grze w pokera. Po prostu muzyka, nawet nie wiadomo jak spokojna, obniza u mnie stopien koncentracji. Tak samo np. nie wyobrazam sobie nauki przy muzyce, mimo ze wiele osob tak robi. Zalezy to tylko i wylacznie od indywidualnych predyspozycji :)

Najlepsza muzyką do gry jest typowa muzyka tła - nie rozprasza i tworzy przyjemna atmosferę do gry. Polecam Jazz i Ambient. Przetestowałem i sprawdza się.

lechrumski

Przede wszystkim to sprawa indywidualna i najlepiej jakbyś samemu sprawdził co działa dla Ciebie najlepiej. Pograj miesiąc z muzyką i miesiąc bez i porównaj jakość Twojej gry.

Osobiście uważam, że jeśli Twoją uwagę i koncentrację ocenisz na 100% to jeśli część uwagi skupisz na muzyce to nie będziesz mógł skupić się w 100% na grze.

Druga kwestia to po co Ci muzyka. Jeśli Twoja ulubiona muzyka, daje Ci fajne, pozytywne emocje, spokój, relaks to wtedy rzeczywiście kosztem nieco mniejszej koncentracji może warto słuchać muzyki ponieważ jej pozytywny wpływ z nawiązką zniweluje minimalny spadek koncentracji. Myślę, że jednak docelowo powinieneś dążyć do grania bez muzyki i tego żeby samemu być w stanie relaksować się i czuć się dobrze bez niej.

I w końcu ostatni punkt to jakiej muzyki słuchasz. Jeśli słuchasz muzyki z wokalem to moim zdaniem stracisz więcej na Twojej koncentracji niż w przypadki muzyki instrumentalnej, ewentualnie hemi-synców. Odpowiedzialna za przetwarzanie słów jest nasza lewa półkula a co za tym idzie zabierasz energię swojej lewej - logicznej połowie przez co jakość Twojego myślenia logiczno-analitycznego a więc oceny zasięgów, equity itd może spaść.

Ja osobiście gram praktycznie zawsze bez muzyki, czasami włączam cicho jakieś deliktane hemi-synci ale to wszystko.

Pozdrawiam

autic

Napisane przez lechrumski
Przede wszystkim to sprawa indywidualna i najlepiej jakbyś samemu sprawdził co działa dla Ciebie najlepiej. Pograj miesiąc z muzyką i miesiąc bez i porównaj jakość Twojej gry.

Osobiście uważam, że jeśli Twoją uwagę i koncentrację ocenisz na 100% to jeśli część uwagi skupisz na muzyce to nie będziesz mógł skupić się w 100% na grze.

Druga kwestia to po co Ci muzyka. Jeśli Twoja ulubiona muzyka, daje Ci fajne, pozytywne emocje, spokój, relaks to wtedy rzeczywiście kosztem nieco mniejszej koncentracji może warto słuchać muzyki ponieważ jej pozytywny wpływ z nawiązką zniweluje minimalny spadek koncentracji. Myślę, że jednak docelowo powinieneś dążyć do grania bez muzyki i tego żeby samemu być w stanie relaksować się i czuć się dobrze bez niej.

I w końcu ostatni punkt to jakiej muzyki słuchasz. Jeśli słuchasz muzyki z wokalem to moim zdaniem stracisz więcej na Twojej koncentracji niż w przypadki muzyki instrumentalnej, ewentualnie hemi-synców. Odpowiedzialna za przetwarzanie słów jest nasza lewa półkula a co za tym idzie zabierasz energię swojej lewej - logicznej połowie przez co jakość Twojego myślenia logiczno-analitycznego a więc oceny zasięgów, equity itd może spaść.

Ja osobiście gram praktycznie zawsze bez muzyki, czasami włączam cicho jakieś deliktane hemi-synci ale to wszystko.

Pozdrawiam

dla mnie to trochę abstrakcja, że bez muzyki jesteśmy w stanie się skupić w mniejsze mierze na pokerze niż bez niej

co do tego fragmentu

"Odpowiedzialna za przetwarzanie słów jest nasza lewa półkula a co za tym idzie zabierasz energię swojej lewej - logicznej połowie przez co jakość Twojego myślenia logiczno-analitycznego a więc oceny zasięgów, equity itd może spaść."

to od kiedy człowiek wykorzystuje swoje możliwości myślowe chociaż w stopniu zbliżonym do tego, który można by nazwać granicznym tudzież maksymalnym;

w moim przypadku np. muzyka pozwala i ułatwia utrzymać koncentracje przez długi czas na takim samym wysokim poziomie

lechrumski

Tak jak pisałem już w pierwszym zdaniu jeśli widzisz że lepiej grasz z muzyką to oczywiście graj. Jeśli jesteś świadomy tego że muzyka na Ciebie dobrze działa to świetnie:)

Natomiast w mojej absolutnie subiektywnej opinii popartej przykładem zarówno mnie jak i 3 regularnych graczy z którymi utrzymuje stały kontakt na co dzień, muzyka ma swoje plusy i minusy i może prowadzić do nieco mniejszej koncentracji i jest to związane ze sposobem w jaki funkcjonuje nasz mózg. Ale oczywiście jestem świadomy tego ze 4 osoby nie równa się milion pokerzystów, więc po prostu rób to co działa dla Ciebie najlepiej.

Różnica polega an tym, że jesteś w pełni świadomy wpływu muzyki na Twoją grę, a niektórzy użytkownicy forum nie, stąd też myślę, że rozsądna generalna rada, żeby sprawdzać samemu co działa a co nie jako podstawa do podejmowania decyzji. A dalej, jak to na forum, idą opinie poszczególnych osób, każda jest inna i pewnie każda wnosi coś nowego do tematu, nowe spojrzenie, nową perspektywę.

Ostatnio po lekturze postów w temacie multitabling oraz po lekturze "Treat your poker like a business" uznałem, że skoro są osoby które widzą wiele plusów multitablingu to widocznie mają racją, ale wciąż będzie to rzecz mocno indywidualna. Podobnie jest z muzyką, miałem wcześniej jakąś opinię, ale np. po Twoim zdecydowanym poście widzę, że być może nie mam racji i jest to sprawa bardziej indywidualna niż mi się zdawało.

Pozdro:)

autic

Napisane przez lechrumski

Tak jak pisałem już w pierwszym zdaniu jeśli widzisz że lepiej grasz z muzyką to oczywiście graj. Jeśli jesteś świadomy tego że muzyka na Ciebie dobrze działa to świetnie:)

Natomiast w mojej absolutnie subiektywnej opinii popartej przykładem zarówno mnie jak i 3 regularnych graczy z którymi utrzymuje stały kontakt na co dzień, muzyka ma swoje plusy i minusy i może prowadzić do nieco mniejszej koncentracji i jest to związane ze sposobem w jaki funkcjonuje nasz mózg. Ale oczywiście jestem świadomy tego ze 4 osoby nie równa się milion pokerzystów, więc po prostu rób to co działa dla Ciebie najlepiej.

Różnica polega an tym, że jesteś w pełni świadomy wpływu muzyki na Twoją grę, a niektórzy użytkownicy forum nie, stąd też myślę, że rozsądna generalna rada, żeby sprawdzać samemu co działa a co nie jako podstawa do podejmowania decyzji. A dalej, jak to na forum, idą opinie poszczególnych osób, każda jest inna i pewnie każda wnosi coś nowego do tematu, nowe spojrzenie, nową perspektywę.

Ostatnio po lekturze postów w temacie multitabling oraz po lekturze "Treat your poker like a business" uznałem, że skoro są osoby które widzą wiele plusów multitablingu to widocznie mają racją, ale wciąż będzie to rzecz mocno indywidualna. Podobnie jest z muzyką, miałem wcześniej jakąś opinię, ale np. po Twoim zdecydowanym poście widzę, że być może nie mam racji i jest to sprawa bardziej indywidualna niż mi się zdawało.

Pozdro:)

ja w żaden sposób nie kwestionuję Twojej wiedzy w tym temacie, w sumie to przekazałeś to co ja chciałem powiedzieć ten czynnik indywidualności;

w sumie trafne porównanie z multitablingiem, gdyż można w pewnym sensie powiedzieć, że z zasady powinien on zmniejszać, lub lekko wypaczać koncentracji na poszczególnych decyzjach [ z oczywistych powodów się z nim wiążących];

tu też jednak jest fakt, że nie którym osobom [ w tym np mnie ] dużo lepiej się gra równym tempem i nie lubię "zastygać" na dłuższe okresy czasu, bo to wybija mnie z rytmu;

toteż np ja grając mniej stołów niż obecnie np 10, czuję się o wiele mniej komfortowo niż odpalając ich pełną liczbę, ale jak już sam wcześniej podkreśliłeś na pewno jest to sprawa wysoce indywidualna;

Również pozdrawiam i dzięki za tak wyczerpujące posty ^^