Skip to forum
Problem z koncentra...

Notifications
Clear all

[Closed] Problem z koncentracja

17 Posts
7 Users
0 Reactions
1,613 Views
paweleksko

Witam mam nastepujacy problem ze swoja gra , przez cala swoja przygode z pokerem gram najczesciej stoliki cashowe jednak problem ktory zaraz opisze przyspozył mi niejednokrotnie problemu przy MTT , chodzi mi o moja koncentracje , tzn (stolik cash) po wygranym ladnie rozdaniu 2 lub 3 przychodzi prewnego rodzaju rozluznienie i bardzo czesto zdarza mi sie w 1 rozdaniu (glupi call , lub bezsensowny blef co przy normalnej grze mi sie nie zdarza ) trace wszystkie zarobione pieniadze :/ , to samo tyczy sie Mtt moge grac caly turniej 4 godziny dobrze by odpasc glupim blefem tuz prze FT :/ boli mnie to gdyz wiem ze jestem juz dosc dobrze grajacym pokerzysta jednak nie moge opanowac emocji badz jestem zbyt bojazliwy , czym to jest spowodowane i jak moge nad tym ppracowac ?

Czy istnieja moze jakies farmakologiczne sposoby porawy koncentracji ? Czy moze jakies inne pomysły ? Bardzo prosze o pomoc :)

16 replies
paweleksko

dodam moze ze czasami zdarza mi sie wypić kawke przed gra , moze i to przyczynia sie do mojego problemu ?? za duze pobudzenie ??

qqryq

Napisane przez paweleksko
Czy moze jakies inne pomysły ? Bardzo prosze o pomoc :)
https://forums.pokerstrategy.com/pl/forum/board.php?boardid=250

Zgłoś się do lecharumuńskiego.

paweleksko

A czy moge prosic o przeniesienie tematu do odpowiedniego dzialu ? Czy mam utworzyc nowy temat ?

Hej,

przenoszę do Mindsetu.

Pozdrawiam,
dohpaZ

paweleksko

Witam ponownie czy moge poprosic kogos o pomoc ? Rozumiem ze dla wielu z Was , Mój problem moze sie wydawac blachy jednak dla mnie jest to calkiem powazna sprawa :(

nikt Ci nie pomoże, tylko Ty możesz sobie pomóc. Pracuj nad uważnością i cierpliwością.

lechrumski

Hej,

Jak możesz to opisz coś więcej swoją sytuację.

1) Najpierw opisz z jakim nastawieniem i myślami zaczynasz sesję

2) Co dla Ciebie oznacza wygranie 2-3 BI

3) Jak myślisz i jakie masz nastawienie w momencie kiedy jesteś parę BI na +

4) I w końcu co się dzieje kiedy będąc na plus wracasz na 0 albo na -. Jak zmienia sie Twoje nastawienie i sposób myślenia.

Próbuje znaleźć u Ciebie przekonania które są przyczyną problemu, ale trochę za mało opisałeś całą sytuację.

Co do koncentracji polecam książkę Peak poker Perfomance. Żadnej farmakologii chłopie, sport, zdrowa dieta, ćwiczenia umysłowe. Farmakologia to myślenie bardzo krótkoterminowe a pokerzysta i inwestor powinien myśleć długoterminowo.

Pozdro

Też tak miałem, ale z czasem mi przeszło. Nie pracowałem nad tą kwestią w jakiś konkretny sposób. Wydaje mi się, że problem mijał stopniowo w miarę jak sobie uświadamiałem, że takie pojedyncze rozdania w dużej sakli nie odgrywają żadnej roli. Raz wygrywasz, raz przegrywasz, raz mało, raz dużo, a w skali całej sesji nie ma co się podniecać pojedynczymi rozdaniami - poza oczywiście tymi, które właśnie rozgrywasz, bo one jeszcze mają jakiś realny wpływ na sytuację.
Powodzenia!

paweleksko

Napisane przez lechrumski
Hej,

Jak możesz to opisz coś więcej swoją sytuację.

1) Najpierw opisz z jakim nastawieniem i myślami zaczynasz sesję

2) Co dla Ciebie oznacza wygranie 2-3 BI

3) Jak myślisz i jakie masz nastawienie w momencie kiedy jesteś parę BI na +

4) I w końcu co się dzieje kiedy będąc na plus wracasz na 0 albo na -. Jak zmienia sie Twoje nastawienie i sposób myślenia.

Próbuje znaleźć u Ciebie przekonania które są przyczyną problemu, ale trochę za mało opisałeś całą sytuację.

Co do koncentracji polecam książkę Peak poker Perfomance. Żadnej farmakologii chłopie, sport, zdrowa dieta, ćwiczenia umysłowe. Farmakologia to myślenie bardzo krótkoterminowe a pokerzysta i inwestor powinien myśleć długoterminowo.

Pozdro

1) Moim podstawowym celem podchodzac do gry nie jest wielki zysk tylko bardziej bez bledna gra gdyz na limitach jakich gram podczas jednaj sesji trodno jest zrobic jakis wielki wynik

2) Bo wygraniu kilku ciekawych i mocnych rozdan czuje sie oczywiscie dobrze a dokaldnie trudno mi okreslic czym jest to dla mnie napewno sprawia mi to nielada frajde

3) Mysle o wiele bojazliwiem i decyduje sie na sprawdzenia ktorych bez wczesniejszego zysku w zyciu bym nie sprawdzil , gram duzo odwazniej i ryzykuje zdecydowanie bardziej co po pozniejszym przemysleniu uwazam za conajmniej idiotyczne

4) Gdy jestem na 0 jestem bardzo zdenerwowany ze znowu popelnilem mase idiotycznych powiem wrecz donkowych blefow i call -ow :/ gdy jestem na - sytuacja wyglada jeszcze znacznie gorzej gdyz niepotrzebnie proboje zbyt szybko odbic sie i zazwyczaj plyne jeszcze bardziej :/

Co do swojej koncentracji dopiero grajac w pokera ze mam z tym problem nigdy nie mialem z tym problemu w innych sytuacjach , wiem ze gram dosc dobrze i poprawnie az do chwili gdy zaczynam wygrywac , szczegolnie widoczne jest to w MTT gdzie poczatkowe 2-3 godziny gram bardzo dobrze by swoj wybudowany stack znarnowac w kilka rozdan , niekiedy nawet w 1 w glupim all :/

A i jeszcze jedno pytanie , czy madrym posunieciem byloby zrezygnowanie z gry na jakis okres aby pozniej zaczac grac ze swiezoscia ??

paweleksko

Napisane przez atearbo
Też tak miałem, ale z czasem mi przeszło. Nie pracowałem nad tą kwestią w jakiś konkretny sposób. Wydaje mi się, że problem mijał stopniowo w miarę jak sobie uświadamiałem, że takie pojedyncze rozdania w dużej sakli nie odgrywają żadnej roli. Raz wygrywasz, raz przegrywasz, raz mało, raz dużo, a w skali całej sesji nie ma co się podniecać pojedynczymi rozdaniami - poza oczywiście tymi, które właśnie rozgrywasz, bo one jeszcze mają jakiś realny wpływ na sytuację.
Powodzenia!

Pracuje nad tym juz od dluzszego czasu jednak szczerze mowiac sytuacja zmienila sie tylko w malym stopniu ciagle zdarzaja mi sie takie sytuacje mimo ze gram juz dosc dlugo bo ok 2- 3 lat :/

lechrumski

Zacznijmy od końca.

A i jeszcze jedno pytanie , czy madrym posunieciem byloby zrezygnowanie z gry na jakis okres aby pozniej zaczac grac ze swiezoscia ??

Może pomoże, może nie pomoże, ale na pewno nie jest to rozwiązanie długoterminowe. Problem nie polega na świeżości tylko na tym co dzieje się w momencie jak jesteś na + jak potem tracisz tą kasę. Myśl raczej w kategoriach trwałego rozwiązania a nie robienia przerwy. Przerwa może czasami pomóc i czasami będzie wskazana, ale nie rozwiąże Ci tego typu problemów. Sam musisz sobie z tym poradzić.

W tym co napisałeś pierwsze dwa punkty są ok., choć uczucie frajdy nie bardzo mi się podoba bo do gry wchodzą emocje, a frajda nie policzy za Ciebie oddsów ani nie określi rangu przeciwnika. Może zamiast frajdy lepiej pomyśleć nad koncentracją, skupieniem, uważnością, czujnością, obserwacją przeciwników.

Teraz weźmy się za to co napisałeś:

3) Mysle o wiele bojazliwiem i decyduje sie na sprawdzenia ktorych bez wczesniejszego zysku w zyciu bym nie sprawdzil , gram duzo odwazniej i ryzykuje zdecydowanie bardziej co po pozniejszym przemysleniu uwazam za conajmniej idiotyczne

Wow! Myślisz bojaźliwiej ale grasz odważniej? Ciekawe:). Staraj się grać zawsze tak samo.

Spróbuj może zrobić taki eksperyment. Zamknij oczy i przypomnij sobie bardzo dokładnie moment kiedy grałeś swoją A-game. Kiedy grasz skoncentrowany i podejmujesz najlepsze decyzje. Przeżyj taką sytuację bardzo dokładnie w swoim ciele i kiedy będziesz już czuł odpowiednią koncentrację to zrób jakiś charakterystyczny gest którym będziesz sobie potem przypominał to uczucie np. zaciśnij bardzo mocno lewą pięść. Powtórz to z 5-6 razy. Następnym razem kiedy będziesz grał sesję i poczujesz, że Twoja gra zaczyna się zmieniać to weź głęboki wdech, zmień minimalnie pozycję ciała i zaciśnij mocno lewą pięść (albo wykonaj inny gest który skojarzyłeś z koncentracją) stan koncentracji powinien wówczas wrócić.

Wypisz też minimum 5 powodów dla których nie powinieneś grać odważniej po wygraniu kilku BI i 5 powodów dla których zawsze powinieneś grać tak samo bez względu na zysk/stratę w trakcie sesji.

4) Gdy jestem na 0 jestem bardzo zdenerwowany ze znowu popelnilem mase idiotycznych powiem wrecz donkowych blefow i call -ow :/ gdy jestem na - sytuacja wyglada jeszcze znacznie gorzej gdyz niepotrzebnie proboje zbyt szybko odbic sie i zazwyczaj plyne jeszcze bardziej :/

Bez względu na punkt 3, sytuacje, że jesteś na + a potem na 0 albo na – będą się pojawiały. To co robisz to żyjesz przekonaniem „powinienem grać dobrze” które powoduje, że jak popełniasz błąd to nie dość, że tracisz kasę to jakby tego było mało to denerwujesz się sam na siebie, że źle zagrałeś. Wypisz więc tym razem 5 powodów dla których popełnianie błędów nie jest złe.

Zapoznaj się też z tym tematem bo przejawiasz podobny mechanizm tylko kryterium wejścia jest u Ciebie zysk Mindsetowe problemy

Daj znać jak poszło

paweleksko

dziekuje bardzo za rady , sa one dla mnie naprawde bardzo istotne .

Napewno napisze jak poszlo , postaram sie w 100% stosowac bo rad i zobaczymy co z tego bedzie :) Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam

lechrumski

Powodzenia, w razie czego pisz:)

boxer82

Witam
W pewnym sesnie miałem problem podobny do twojego. W momencie kiedy nie wiedziałem jak mi idzie sesja grałem dobrze (oczywiście zdarzały się błędy ale raczej nie miałem/nie mam na nie wpływu - brak wiedzy i doświadczenia). w momencie kiedy byłem na + (i wiedziałem o tym ) ponad 1 BI to poluźniałem grę, robiłem dziwne sprawdzenia itd., Jeżeli byłem na minus to próbowałem "odrobić" straty.

Problem rozwiązałem w sposób nastepujący:
1 Wyznaczam konkretny czas na sesje np: od 21:00 do 22:00 i bez względu na wynik kończę ją

2 Nie sprawdzam stanu konta w cashier oraz wyniku sesji w PT3

3 Przed grą ćwiczę (pompki brzuszki itp). Pracuje przy biurku i jako odmiana staram się codziennie ćwiczyć . W ten sposób pozbywam sie nadmiaru energi, przez co przy kompie sioedzę spokojniejszy i skoncentrowany

4 Przed grą biorę prysznic( relaks i odpoczynek, + usuwasz zmęczenie z całego dnia ) - gram tylko wieczorami

paweleksko

Napisane przez boxer82
Witam
W pewnym sesnie miałem problem podobny do twojego. W momencie kiedy nie wiedziałem jak mi idzie sesja grałem dobrze (oczywiście zdarzały się błędy ale raczej nie miałem/nie mam na nie wpływu - brak wiedzy i doświadczenia). w momencie kiedy byłem na + (i wiedziałem o tym ) ponad 1 BI to poluźniałem grę, robiłem dziwne sprawdzenia itd., Jeżeli byłem na minus to próbowałem "odrobić" straty.

Problem rozwiązałem w sposób nastepujący:
1 Wyznaczam konkretny czas na sesje np: od 21:00 do 22:00 i bez względu na wynik kończę ją

2 Nie sprawdzam stanu konta w cashier oraz wyniku sesji w PT3

3 Przed grą ćwiczę (pompki brzuszki itp). Pracuje przy biurku i jako odmiana staram się codziennie ćwiczyć . W ten sposób pozbywam sie nadmiaru energi, przez co przy kompie sioedzę spokojniejszy i skoncentrowany

4 Przed grą biorę prysznic( relaks i odpoczynek, + usuwasz zmęczenie z całego dnia ) - gram tylko wieczorami

Pracuje nad swoja koncentracja i zauwazalne sa duze postepy , dostosowalem sie wlasnie do tego co napisałes mam wyznaczony scisle czas sesji i nie przedluzam jej.
Zastosowalem rowniez taka dziwna metode wylaczenia sie z otoczenia typu , wylaczony komp , pionformowanie innych zeeby przez godzine , 1,5 h nie przeszkadzali mi , typowo sluchawki na glowe dla wyciszenia z ulubiona muzyka ( stosuje to iz mam w domu sporo domownikow i czesto w godzinach mojego grania jest dosc duze zamieszanie :P)

paweleksko

nom i rrady przyniosly efekty :D staralem sie ladnie stosowac do wszystkich zalecen i sa wyniki :D Dziekuje :)

Kolejny Udany Turek :D